Geld verdienen over de rug van dieren

Onlangs zak ik op facebook een post voorbij komen van een stichting die meer dan gemiddeld voor zijn dieren vroeg. Het waren in dit geval katten waar het om ging maar dezelfde post zou zo maar over honden kunnen gaan

Het verhaal

De post ging over een collega stichting die meer dan gemiddeld vroeg voor een geredde kat. De katten waren door een instantie bij de stichting onder gebracht en na het vrijgeven kon de stichting de katten bemiddelen. Het ging in dit geval om raskatten. Deze stichting vroeg er niet de hoofdprijs van maar de katten waren wel vele malen duurder dan dat je zou verwachten van een stichting.

De reacties

De reacties waren dan ook volledig erop gericht om de stichting af te branden. Het is belachelijk dat er zoveel geld wordt gevraagd. Men vond het dan wel terecht als ook deze kosten gemaakt zouden zijn maar dan zouden er dierenartsrekeningen overlegd moeten worden. Natuurlijk waren er ook een aantal mensen met slechte ervaringen met deze stichting. Al met al werd de stichting met de grond gelijk gemaakt.

Onrecht

Mijn sterrenbeeld is waterman en watermannen kunnen slecht tegen onrecht. Ik vind dan ook dat in dit geval deze stichting behoorlijk onrecht wordt aangedaan. Het maakt overigens niet uit om welke stichting het zou gaan want iedere stichting zou op deze manier afgebrand worden als het gaat om geld verdienen aan de dieren die gered zijn. Ik zou het kunnen begrijpen als vele mensen gedoneerd hadden om deze katten weer op de rit te krijgen. Maar al het geld komt uit eigen beheer van de stichting en dus vind ik dat ze groot onrecht wordt aangedaan door ze zo af te branden.

Waarom mag een trimmer, een dierenpension, een hondenuitlaat, een hondenschool, een gedragstherapeut wel verdienen aan dieren. Waarom horen we daar niets over?

Geen idee wat er in een stichting om gaat

Helaas worden deze commentaren geleverd door mensen die geen idee hebben wat er in een stichting gebeurt en vooral wat het financiële gedeelte van een stichting betreft. Ik heb een paar weken geleden een blog geschreven over dat we als stichting continu in de schijnwerpers staan. En dat we worden bejubeld als we goed werk doen, maar dat we de volgende dag net zo hard de grond in getrapt worden als er iets verkeerd gaat.( http://hondenopvang-pannehoeve.nl/2019/01/31/hond-dood-gebeten/)
De meeste van de stichtingen leven voor hun werk en er gaat heel veel geld van prive richting de stichting.

De Pannehoeve

Als ik dan over de Pannehoeve spreek dan heb ik op dit moment een lening van ruim € 10.000 op mijn man. Ik heb het geluk dat ik een man heb die dit kan ophoesten. Ik heb nog meer geluk dat ik een aantal hele trouwe en lieve donateurs heb die me maandelijks ondersteunen in het onderhouden van de honden van de Pannehoeve. Echter die donaties dekken bij lange na niet de kosten. Ook de adopties van de honden dekken bij lange na niet de kosten die we maken. En welke kosten maken we dan zoal:

–  Voer
–  dierenarts (als er iets is met een hond, maar ook als een hond hier langere tijd zit opnieuw de entingen etc)
– elektriciteit, de ruimte bij de honden moet in de winter toch verwarmd worden, wasmachine draait gemiddeld drie keer per dag
– aankoop van: kenneldelen, hekken, poorten, nieuwe daken op de verblijven, reisbenches, dekens
– Water, de kennels moeten dagelijks worden gereinigd, de honden moeten dagelijks vers water, er moet afgewassen worden, de wasmachine draait dagelijks een keer of drie
– kantoor spullen, er is een printer nodig voor de contracten te printen, alle boekjes moeten gescand worden, er is een computer nodig.

Een hondenopvang of een stichting moet gedraaid worden als een bedrijf. We moeten betalen aan de kamer van koophandel.
Daarnaast werk ik gemiddeld 12 uur per dag met de honden of aan de stichting. En met liefde en passie maar wel allemaal gratis en voor niets. Ons hele leven draait om de honden en ik weet dat dit bij deze collega ook zo is. En we hebben er zelf voor gekozen, we zijn hier vrijwillig mee gestart en doen het met hart en ziel. We hoeven dus geen medelijden.

Wat extra geld verdienen

En als je dan de kans krijgt om wat extra geld te verdienen omdat je toevallig ras honden of katten hebt, is het dan zo gek om dat te doen? Is het zo vreemd dat ook een stichting probeert om zijn schulden wat in te lossen? Om een reserve potje op te bouwen op het moment dat het kan?
Ik vind van niet en iedereen die denkt dat wij rijk worden van de honden die nodig ik bij deze uit om de administratie te komen doen en dan te proberen rijk te worden van wat we doen.
Ook wij proberen zo weinig mogelijk een beroep te doen op de mensen voor donaties. Helaas gaan de donaties van mensen vaak naar stichtingen en bedrijven die al meer dan genoeg hebben in plaats van naar de kleine stichtingen die het hard nodig hebben. Dat mag iedereen voor zich weten en dat is ook prima. Maar ik vind het onnodig om een stichting op deze manier af te branden die alles uit eigen zak betaald maar nu een keer een kans ziet om het potje wat aan te vullen.

 

1 reactie op “Geld verdienen over de rug van dieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *