Eiwitten in hondenvoeding

Veel hondenliefhebbers hebben een vast voer en zweren daar bij. Dat is uiteraard hartstikke goed, er is op de markt wel voor ieder iets wils.
Voor degene onder jullie die nog twijfelen hebben we een leuke actie, we geven gratis één of twee proefzakjes voer weg zodat je eens kunt testen of je hond dit lekker vindt.

Alles over ons voer vind je hier en je kunt hier ook de proefzakjes aanvragen.

Waarom zijn er eiwitten nodig

Eiwitten in de hondenvoeding zijn nodig voor de opbouw en herstel van veel weefsels zoals pezen, spieren, huid, haren en bloed. Ze zorgen samen met de andere voedingsstoffen voor de enzymen en hormonen die samen de stofwisseling regelen.

Eiwitten zijn nodig om antistoffen aan te maken die helpen infecties te bestrijden en ze kunnen worden gebruikt om energie te leveren.

Eiwitbronnen

In principe zijn er heel veel eiwitbronnen, maar niet alle eiwitten kunnen door de hond worden opgenomen en verwerkt. In principe zijn voor de hond alle eiwitten van dierlijke oorsprong de beste eiwitten. Maar niet alle dierlijke eiwitten zijn te verteren voor de hond. Lederen schoenen bevatten ook eiwitten, maar daar kan een hond bijvoorbeeld niets mee.
Veel voedingsleveranciers zullen de goedkoopst mogelijke dierlijke eiwitbronnen gebruiken. Natuurlijk zou het veel beter zijn als ze goed vlees in het voer zouden vermalen. Maar dat drijft de prijs van het voer uiteraard enorm op.
Daarom wordt in veel diervoeder gewerkt met de goedkope eiwitbronnen. Bij kip bijvoorbeeld zit in de kippenveer ook eiwit, lang niet zo goed en goed opneembaar als in het vlees maar ze mogen dit wel gebruiken in het diervoeder. Dit wil dus zeggen dat je een lage kwaliteit eiwitbron hebt ondanks dat er misschien genoeg eiwit in zit is het voor de hond niet voldoende.

Het etiket

Op het etiket staat precies hoeveel procent er van alles in het voer zit. De fabrikant is echter niet verplicht te vermelden van welk deel van het dier dit afkomstig is. Dus op die manier kun je van een etiket nooit lezen of het wel of geen goed voer is. Het enige waar we een beetje vanuit kunnen gaan is dat een hoogwaardige kwaliteit eiwit de prijs behoorlijk ophoogt dus je kunt er bijna vanuit gaan dat duurdere merken kwalitatievere betere eiwitbronnen gebruiken maar dit is geen wet van meden en perzen.
Verder hoeft er van een eiwitbron maar 4% in de voeding te zitten en mogen ze dit voer op de zak zo noemen. Als je bijvoorbeeld een zak runderbrokken koopt, hoeft er maar 4% rundereiwit in te zitten en de rest mag uit andere bronnen komen. Dat wil dus niet zeggen als je kippenbrokken koopt of zalmbrokken dat deze volledig uit zalm bestaan. 4% is zalm maar de rest staat vaak vermeld als overige dierlijke bijproducten.

Verhitting

Door verhitting van eiwitten kan 40 to 50% van de eiwitten verloren gaan. Om deze reden zou het zo maar kunnen zijn dat geperste brokken daarom beter zijn dan geëxpandeerde brokken omdat geëxpandeerde brokken tot 150 graden verhit worden en geperste brokken maar tot 75 graden verhit. Dit komt uiteraard ten goede aan alle ingrediënten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *