Leuke trainingsopdracht geschikt voor iedere hond en iedere geleider

Soms komt je leuke dingen tegen op internet. Dingen die de moeite waard zijn het uit te proberen met de honden hier en met de honden in de funclass.

De laatste les in de funclass zijn we met de honden begonnen met het sorteren.
Een eenvoudige oefening die de hond leuk vindt en waar je samen heel veel lol mee kunt hebben. Je kunt het ook zo ver uitbreiden als dat je zelf wilt.

De cursisten hadden de opdracht om de hond de beker te laten sorteren uit een aantal spullen door deze beker aan te raken met hun neus.

Hoe gaat de oefening in zijn werk:

Voor de klik kun je ook een beloonwoord zoals “goedzo” of “yes” gebruiken
En let op dit moet een fun oefening zijn. Dus als het niet direct lukt raak dan niet gefrustreerd of boos. Ga de hond niet pushen dat hij moet gaan kijken. Wacht gewoon rustig af wat de hond gaat doen en beloon IEDERE stap in de goede richting.

 1. Neem een voorwerp (het maakt niet uit wat je kiest) en een zakje met lekkere voertjes.
 2. Zet het voorwerp op de grond. Vaak zal je hond direct komen kijken wat je daar neerzet en dus met zijn neus het voorwerp aanraken. Meteen klikken (of het beloonwoord) en belonen.
 3. Soms gaat de hond direct terug naar het voorwerp en kun je meteen weer klikken en belonen
 4. Als de hond niet terug gaat naar het voorwerp, kun je het voorwerp even aanraken, als de hond dan kijkt wat je doet en het voorwerp met zijn neus aanraakt kun je klikken en belonen.
 5. Wil de hond het voorwerp niet aanraken of snapt hij het niet doe dan een paar stapjes terug en beloon alleen al voor het feit dat hij in de richting van het voorwerp kijkt, daarna als hij in de richting van het voorwerp beweegt en zo opbouwend tot hij het voorwerp aanraakt.
 6. Als hij uiteindelijk steeds terug gaat naar het voorwerp om het aan te raken ga er dan een naam aangeven, op de volgende manier: hij raakt het voorwerp aan- jij noemt de naam van het voorwerp- klikken en belonen
 7. Na een aantal keren benoem je het voorwerp als hij in de richting van het voorwerp loopt. Je hebt kans dat hij direct dan al terugkomt omdat hij denkt dat hij beloond gaat worden maar laat hem eerst het voorwerp aanraken voordat je hem beloont.
 8. Uiteindelijk noem je het voorwerp en is het de bedoeling dat je hond er naar toe loopt en het met zijn neus aanwijst.
 9. Als dat goed gaat dan ga je er een voorwerp bij zetten, iets totaal anders. Hij zal direct weer het voorwerp bekijken en laat hem dat ook maar doen. Als hij het voorwerp heeft bekeken benoem je het voorwerp waar je mee aan het trainen was, gaat hij er direct naar toe en raakt hij het aan met zijn neus dan klikken en belonen. Gaat hij naar het verkeerde voorwerp toe dan doe je gewoon niets.
 10. Als hij uit deze twee iedere keer het goede voorwerp kiest dan kun je er nog een voorwerp bij gaan zetten en daarna nog één en nog één. Je blijft belonen als hij het goede voorwerp aanraakt.
 11. Als dat goed gaat ga je een tweede voorwerp intrainen op precies dezelfde manier. Je zet dit voorwerp bij het eerste voorwerp en laat hem om de beurt het ene voorwerp en dan het andere voorwerp aanraken
 12. Als dat goed gaat dan train je nog een derde voorwerp in en laat je hem bij deze drie steeds het juiste voorwerp aanraken
 13. Vervolgens train je een vierde, vijfde, zesde voorwerp in en laat je de hond steeds sorteren.

Deze oefening heeft weinig of geen waarde en dient uitsluitend om leuk met je hond bezig te zijn. Als je het wel waarde wilt geven dan kun je het dingen als de afstandsbediening, je telefoon, je sleutels etc laten aanraken. Je kunt deze dan ook gaan verstoppen zodat hij ze echt moet gaan zoeken.

Het leren zoeken van deze voorwerpen ga ik je in een volgend trainingsblog uitleggen.

Voor nu heel veel trainingsplezier met je hond. Je maakt je hond er in  ieder geval heel blij mee.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *