Ik liep zelf in de valkuil waar ik altijd voor waarschuw

Pas geleden had ik me opgegeven voor een webinar. Daar werd ik weer even met mijn neus op de feiten gedrukt en werd er even een open deur voor mij ingetrapt.
Grote stappen snel thuis gaat namelijk vaak niet op in training.

Webinar


Voor iedereen die niet weet wat een webinar is, simpelweg een online cursus of training die live wordt uitgezonden en waar je dus ook live vragen kunt stellen indien nodig.

Ik volg regelmatig webinars omdat het makkelijk is vanuit thuis. Nu was dit ook nog een Amerikaans webinar en het is best leuk om voor een lezing even naar Amerika te reizen maar het kost een hoop tijd en een hoop geld en als het dan op deze manier kan is dat een stuk makkelijker.

Het webinar ging over motivatie bij honden training. Ik vind het altijd ontzettend leuk om bij te leren en weer nieuwe technieken te ontdekken, en zelf nieuwe dingen te leren. Zeker uit andere delen van de wereld is het interessant om te zien hoe ze daar tegen bepaalde dingen aankijken en vaak zijn ze in Amerika al een stukje verder dan bij ons in Nederland.

Vastroesten in oude gewoontes

En ik ben blij dat ik regelmatig deze webinars en trainingen doe want ik merk wel als je dat niet doet dat je vastroest in oude gewoontes. Je kunt het allemaal nog zo goed op een rijtje hebben voor je gevoel maar je valt op een gegeven moment terug in sleur. En dan bedoel ik niet sleur in de zin van saai, maar je denkt dat je alles weet en je hebt een bepaalde methodiek ontwikkeld en je gaat er bijna vanuit dat dit voor elke hond werkt.

In mijn geval was het dan niet zo dat ik er vanuit ging dat het voor elke hond werkte maar de belangrijkste drijfveer om motivatie te krijgen van je hond die vergat ik:

Aandacht voor de hond zelf in plaats van voor de training

Ik vertel altijd iedereen dat ze moeten gaan trainen omdat het goed is voor de band tussen jou en je hond. En dat is het ook. Echter tijdens het webinar kwam het besef dat ik met “nieuwe” honden altijd begin met trainen voordat ik begin met een band op te bouwen. Terwijl ik echt weet dat het beter werkt als je het andersom doet. Het is de afgelopen tijd gewoon een beetje zo gegroeid, om elke hond persoonlijke aandacht te geven, heeft iedere hond ook een eigen trainingsschema waar nieuwe honden direct in worden opgenomen. En niet omdat ze nu persé in no time getraind moeten zijn maar omdat ik dan zeker weet dat ze ook hun portie persoonlijke aandacht krijgen.

Je leert iedere dag bij

Ik zal ook nooit zeggen dat ik alles weet, want dat kan namelijk niet. En dat is nu maar weer eens bewezen. Natuurlijk ben ik vandaag direct gestart. Nu hebben we uiteraard geen nieuwe honden maar wel honden die niet te motiveren zijn (of moet ik zeggen waren) Ik ga opnieuw met de hond beginnen en kijken of ik nu wel de motivatie krijg van de hond om te trainen.

Ik ben eigenlijk gewoon in de valkuil gestapt waar ik iedereen altijd voor wil waarschuwen. Ga niet te snel. Want met grote stappen ben je echt niet eerder thuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *