“Break even punt” bij het uitvallen van je hond

Als je een hond hebt die uitvalt aan de lijn is er altijd een punt waarop de hond gaat reageren. Daar gaan we het in dit artikel over hebben. Dit artikel geeft antwoord op de vraag: hoe herken ik dit punt en hoe reageer ik er op de juiste manier op.

break even punt, lijn hangt nog slap maar hij heeft al iets gezien

Wat is het break even punt?

Break even punt hoort officieel bij het ondernemen en is het punt waarop het omzetniveau geen winst en geen verlies geeft. Dit is dus ook prima te gebruiken om te omschrijven bij een hond en met name bij een hond die uitvalt.
Als je namelijk wandelt met je hond is er een punt waarop je hond verandert. Waarbij hij verandert van houding. Dat punt noem ik altijd het break even punt. Er is nog geen verlies gelezen, je hond is nog niet uitgevallen, maar er is ook nog geen winst geboekt want je kunt nog niet zeggen dat je hond NIET is uitgevallen.

Hoe herken je het break even punt?

Iedereen die een uitvallende hond heeft zal het punt herkennen van: “daar gaan we weer”
Het is het punt waarop je hond of stil blijft staan of als een malle aan de lijn gaat hangen of als je nog een fractie daarvoor bent, waarbij je hond datgene ziet waar hij naar uit wil gaan vallen en waar hij op dat moment naar gaat staren. Het staren is eigenlijk het break even punt.
Je kunt je hond op dat moment nog remmen door meteen de andere kant op te lopen zonder wat te zeggen en hem te belonen als hij contact met je maakt.

Het is vaak het punt waarbij je normaliter de lijn steviger vast pakt, waarbij je eigen hartslag omhoog gaat en waarbij je je schrap zet om een uitval op te vangen.

Als je op dat punt in plaats van de lijn steviger vast te pakken per direct de andere kant op gaat lopen dan haal je je hond “uit de situatie”
Pas als hij weer ontspannen met je mee loopt kun je terug draaien in de richting waar je eerst naar toe liep. Zorg dat je contact met je hond hebt en probeer dat zo lang mogelijk te houden. Beloon de hond continu voor zijn contact met jou. Indien hij geen contact met je maakt of het contact weer met je verbreekt moet je eigenlijk per direct de andere kant weer oplopen.
Lukt het nog helemaal niet om contact met je hond te houden? Ga dan niet ver lopen maar ga die contactmomenten met je hond dichtbij huis trainen.
Geloof me die training van een uur contact houden met jou is even vermoeiend als een uur lang snuffelen en lopen op een andere plaats.
Het is goed voor je band met je hond en je werkt aan het probleem uitvallen.

Als het goed gaat in de buurt dan ga je je stukje steeds een eindje verder verleggen. Als je merkt dat je hond gespannen wordt, dan ga je niet verder meer en blijf je oefenen op het stukje waar je nu naar toe kan en thuis. Je zal merken dat je hond steeds ontspannener wordt tijdens het lopen op bekend terrein en daarbij steeds meer op jou durft te vertrouwen.

Is je probleem nu te groot om alle artikelen af te wachten?
Informeer dan naar de trainingsmogelijkheden of


kijk op deze pagina

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *