Vleeseters vs vegetariërs/vegans

Onlangs las ik een artikel. Een eerlijk verhaal over een reporter die op een gegeven moment “wakker” werd en besefte welk dierenleed er schuil ging achter zijn stukje vlees.

Artikel

In het artikel stond ook hoe het komt dat er nog zoveel vleeseters zijn, die ook dierenvriend zijn en er eigenlijk ooit eens over nagedacht hebben om minder of geen vlees meer te gaan eten, maar die de stap nog niet hebben genomen. Volgens hem had een groot gedeelte ermee te maken dat mensen zich niet durven af te scheiden. Je krijgt immers als vegetariër en zeker als veganist al snel een stempel. Daarnaast is de groep met vegetariërs en met name zeker de veganisten bijna extremistisch bezig met het bekeren van “de vleeseter” zodanig dat “de vleeseter” zich afsluit voor alles wat deze vegetariërs en veganisten te melden hebben en de “de vleeseter” bijna uit protest vlees blijft eten.

Onderzoekje

Ik heb de proef op de som genomen en op mijn tijdlijn de volgende vraag gesteld:
“Wat irriteert de vleeseters het meest aan vegetariërs en veganisten” en dan met het verzoek of de vegetariërs niet wilden reageren.

Ik ben een paar uur bezig geweest om als scheidsrechter te fungeren. “De vleeseters” gaven inderdaad aan door vegetariërs en veganisten regelmatig verbaal te worden aangevallen. Veel vleeseters gingen ook in de verdediging met teksten als: “ik eet weinig vlees” of “ik eet maar af en toe vlees” er waren enkele vleeseters die ook radicaal reageerden en zich dus alleen door de vraag al aangevallen voelden.

Wat wel opviel is dat enkele vegetariërs voorzichtig reageerden (er was gevraagd om niet te reageren) maar dat een aantal veganisten er wel vol in gingen en in de aanval gingen. Omdat ik ze wees op het feit dat ik geen rellen wilden waren er zelfs een aantal die me ontvriend hebben omdat ik dus geen dierenvriend was.

Mijn ervaringen

Ik moet eerlijk zeggen dat ik heel geleidelijk aan vegetariër ben geworden en daarbij nooit problemen heb gehad. Uiteraard vragen mensen mij waarom ik geen vlees eet en dan krijgen ze antwoord. De meeste mensen vinden dat prima en ik hoor ook nooit een negatief woord. Bij etentjes meld ik het vaak wel van te voren omdat er vaak een vast menu is en de gastheer of de gastvrouw vindt het vaak vervelend dat ze niets voor me hebben als ik het niet gemeld heb.
Ik bied ook altijd aan eventueel zelf iets mee te nemen.
Als we onverwacht uit eten gaan is dat tegenwoordig niet meer zo’n probleem omdat veel restaurants inmiddels zijn ingesteld op vegetariërs. Toen ik nog maar net vegetariër was, was de keuze veel minder. Maar vaak zocht ik dan op de kaart naar wat vegetarische bijgerechtjes en liet daar een gerecht van maken en dat ging ook prima.
Ik heb me nooit buitengesloten gevoeld zoals het artikel vermeldde. Maar er zullen zeker mensen zijn die daar bang voor zijn.

Zijn vleeseters geen dierenvrienden?

Misschien niet allemaal maar onder de dierenvrienden zitten nog genoeg vleeseters. Is dat niet tegenstrijdig? Ja misschien wel. Zijn ze het dan eens met de bioindustrie, het transport en hoe het in de slachthuizen toe gaat? Nee en ik durf voor alle vleeseters die ook dierenvriend zijn te spreken. Ze zijn het er zeker niet mee eens.
Waarom eten ze dan nog vlees?
Omdat ze het stukje dierenleed niet terugzien op hun bord. Het is op dat moment ver van hun bed.
Is dat niet hypocriet?
Nee, met volle overtuiging Nee.
Als ik vanuit mezelf kijk: Je hebt een bepaalde opvoeding gehad en je leeft in een bepaald patroon. Niet iedereen is dagelijks bezig met dierenleed. Bij mij is het mijn beroep, mijn passie. Maar er zijn zat dierenvrienden die ook vleeseter zijn en die de trigger nog niet hebben gevonden.
Ze vinden het wel heel zielig maar bedenken dit nog niet wanneer ze een stukje vlees nuttigen.
En ze staan best open voor bewustwording maaar niet als ze door een stel extremisten worden uitgemaakt voor alles wat mooi en lelijk is.
Juist dan stopt de bewustwording en maakt plaats voor boosheid en voor het verdedigen van het stukje vlees op hun bord. De gedachten aan het dierenleed wordt verdrongen door de boosheid richting de vegetariërs en de veganisten die hun onheus bejegenen. Er is dus geen ruimte meer voor bewustwording en ze staat er niet meer voor open.

Dit is geen bewust proces, maar in de afweging tussen wel en geen vlees eten slaat op dat moment de waagschaal door naar WEL vleeseten.

Extremisme is nooit goed

Hoe reageren we op jehova getuigen? Zij brengen de waarheid zeggen ze zelf. Ze komen daar ook met voorbeelden van. Kun je dan stellen dat iedereen die geen jehova is niet in god geloofd?
Ben je dan ook geen dierenliefhebber als je op vakantie gaat. De regeringen in landen als: Spanje, Griekenland, Turkije, Servië, Kroatië, Egypte, Afrika etc steunen het inhumaan afmaken van honden. Je houdt daarmee de economie in deze landen in stand en de honden worden vaak afgemaakt omdat ze een plaag zijn voor het toerisme. Dus gaan we wel op vakantie naar die landen dan zijn we opeens ook geen dierenvriend meer?

Oordelen en veroordelen is zo makkelijk.
Andere kant, je kop in het zand steken is ook makkelijker dan de confrontatie aangaan met je geweten.
Serieus mensen bewust maken en daarbij mensen in hun waarde laten. Zelf je leven leven zoals je denkt dat goed is en verder de mensen hun eigen leven laten leven zonder te oordelen en te veroordelen. Dat is erg moeilijk maar je bereikt er zoveel meer mee.

WAT GIJ NIET WILT DAT U GESCHIEDT, DOE DAT OOK EEN ANDER NIET!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *