De functie van het “hondenhuis”

We hadden een garage die bomvol rommel stond. Als gezin heb je al snel te veel spullen en overtollige spullen belanden in de garage met het etiket: “Misschien ooit nog wel eens handig”
Vervolgens vergeet je dat je het hebt en staat het stof en rotzooi te verzamelen.

Contact met de honden

We waren met het hele gezin op vakantie en omdat mijn man en ik altijd tijdens de vakantie plannen maken wat we na de vakantie weer gaan doen lanceerde ik het idee van het hondenhuis.
We hadden een garage met veel troep waar we niets mee deden en ik miste een plaats waar ik honden kon leren wennen aan het huiselijk leven.

Met zoveel honden als dat wij hadden (indertijd soms wel 50) komen ze echt niet allemaal in huis. Daarnaast zijn er een behoorlijk aantal honden die niet eens in huis willen omdat ze dat niet gewend zijn. Ik miste het contact met sommige honden. In de zomer ging het prima. Dan waren we allemaal buiten en was er tijd genoeg om te knuffelen. Maar in de winter als wij veel binnen zaten en de honden in de kennel zaten had ik te weinig contact met de honden naar mijn zin.

Wennen aan het huiselijk leven

Na de vakantie toen is mijn man begonnen met de garage. Alles eruit en in de container. En hij heeft de garage omgebouwd als een kamer. Het was en is heerlijk.
Een plaats waar de honden weer lekker bij ons konden liggen. Een plaats waar het niet uitmaakt dat de honden met vieze poten op de bank gaan. De eerste twee jaar woonden we bijna in het hondenhuis.
De honden kunnen hier wennen aan het huiselijk leven. Ze mogen misschien net iets meer dan in een normaal huis. Maar we eten in het huis, dus ze leren dat ze niet aan tafel mogen. Ze leren dat ze van de bank af moeten als wij dat zeggen, dat ze op hun plaats moeten gaan liggen, er is een koffieapparaat wat herrie maakt, een koelkast die herrie maakt en waar ze niet in mogen. Er wordt geveegd (zonder dat ze aan de bezem mogen hangen), gedweild (zonder dat ze aan de dweil mogen hangen) gestofzuigd. Kortom er wordt gewoon geleefd als in een huis en zij leren wat de gebruiken zijn in een huis en wat de geluiden zijn in een huis.

De kinderen kijken regelmatig film op de computer dus ook de tv geluiden doen mee.

Kantine

en ik vergeet helemaal Binkie te noemen. Onze mascotte. Onze kakatoe die het erg gezellig vindt in de kantine.Voorheen zaten we met de vrijwilligers altijd in de keuken voor de koffie etc. Maar na een overstroming van onze keuken hebben we het hondenhuis ook gebombardeerd tot kantine. Een kantine waar we gezamenlijk koffie drinken, gezamenlijk lunchen en waar we soms zware gesprekken voeren. Waar we veel lol hebben en waar iedereen voorzien wordt van koffie of thee.

We hebben er een heerlijke houtkachel waar ook op gekookt kan worden. We koken dus altijd in het hondenhuis en eten daar met het gezin. De kachel zorgt voor een behaaglijke warmte en verwarmt middels blazers in de kennel ook de kennel.

Er is een deur naar de kennel zodat de honden vanuit de kennel naar de kantine kunnen. Andersom proberen we zoveel mogelijk te vermijden omdat ze anders de hele kennel overhoop trekken.

Het is geen woonkamer zoals in een normaal huis maar het is een woonkamer zoals die hoort bij een hondenboerderij met veel honden, vieze poten, haren en oude kleding. Maar met heel veel liefde en warmte.

2 reacties op “De functie van het “hondenhuis”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *