Zielig verkoopt goed!

Ik erger me groen en geel als ik op facebook, maar ook op andere verkoopsites de zielige verhaaltjes en filmpjes zie van honden die in het asiel zitten.
Geen enkele hond hoort in een asiel. En ja de ene hond gedijt beter en past zich beter aan dan de andere. Maar betekend dat dan dat de zielige hond eerder weg moet?

Problemen

Mensen die ingaan op dergelijke zielige verhalen over de hond en die om deze reden een hond adopteren komen vaak van een koude kermis thuis.
In veel gevallen zal de hond die in het asiel hele dagen zit te huilen (omdat hij niet kan aarden in het asiel volgens de beschrijving) ook in huis op deze manier van zich laten horen. Dit staat alleen niet in de zielige advertentietekst.
Een hond die continu probeert te ontsnappen uit het asiel (omdat hij zich zo vreselijk voelt in het asiel van de hel volgens de beschrijving) zal eenmaal bij je thuis die ontsnappingspogingen doorzetten. Dit staat echter wederom niet in de advertentie tekst.

Veel stichtingen en organisaties proberen hun honden nog met zielige verhaaltjes aan de man te brengen. En……. Het lukt. Mensen zijn namelijk heel gevoelig voor deze dingen. Mensen willen graag een hondje redden en een hondje met een zielig verhaal is het waard om gered te worden.

Aanpassen van honden

Honden passen zich wonderbaarlijk snel aan, aan hun omgeving. En of dit nu een geweldig asiel is, of een horror asiel. Dit is de honden hun thuis en ze passen zich aan, aan de omgeving waar ze zich bevinden. Dat betekend uiteraard niet dat ze niet 100x beter een warm mandje kunnen krijgen, dat staat uiteraard buiten kijf.
Maar het gedrag wat ze vertonen is willekeurig welk asiel, zullen ze ook vertonen in willekeurig welke huissituatie ze zijn. Een hond die ontsnapt wil niet zeggen dat dit komt doordat hij zielig is, het zal eerder zijn dat hij er niet tegen kan om opgesloten te worden. Honden die vrijheid gewend zijn en opeens achter tralies belanden zullen alles in het werk stellen om van achter die tralies te komen ongeacht waar die tralies staan.
Nogmaals ik kan niet in de kop van een hond kijken maar een hond met bepaald gedrag doet dit niet alleen omdat hij in een horror asiel zit waar hij persé uit wil maar zal dit gedrag hoogstwaarschijnlijk ook vertonen in een omgeving waar hij veilig is en geliefd.

Hond uit het buitenland adopteren

Wij zijn zelf altijd rescue geweest en bemiddelen ook honden uit het buitenland. Maar een hond uit het buitenland is niet alleen maar zielig, of alleen maar lief en dankbaar. Een hond uit het buitenland is een hond met al zijn goede dingen maar ook met al zijn probleempjes. Een zielig verhaaltje over een hond verkoopt altijd beter, daar zijn wij inmiddels ook wel achter. Maar het is niet eerlijk naar een nieuwe adoptant toe. Een nieuwe adoptant heeft recht op totale informatie en die informatie kan nooit bestaan uit dat de hond zo lief, leuk en aardig is en zo zielig is omdat hij in dat asiel zit. Die informatie zal ook eerlijk moeten bevatten tegen welke problemen een adoptant kan gaan aanlopen. Alleen op die manier krijgt een hond een eerlijke kans en wordt hij niet heen en weer geslingerd als hij eenmaal in zijn warme mandje zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *