Het is vandaag eerste kerst

1e kerstdag

Het is vandaag eerste kerstdag. Voor ons niets anders dan een “gewone” werkdag. Tenminste aan het begin van de dag. Natuurlijk gaan we wel een beetje kerst houden en het gezellig maken met onze familie, toch wil ik nog even een kleine terugblik werpen op het afgelopen jaar.

Het is voor ons een behoorlijk hectisch jaar geweest. Ondanks dat ik heel graag een andere weg in wilde slaan zijn we ook min of meer gedwongen. Het runnen van een bedrijf als een hondenopvang gaat helaas niet over rozen.
Maar de kerst is er niet om te klagen en dat ga ik dan ook niet doen

Trainingen

Vanaf 1 januari gaan we over van hondenopvang naar een gedrag en trainingscentrum. Ik heb in de afgelopen 15 jaar dat ik honden opvang enorm veel geleerd. Er is geen betere leerschool dan de praktijk heb ik inmiddels ondervonden. Ik heb me toegelegd op het hondengedrag. Me heel vaak afgevraagd waarom een hond doet wat hij doet. Er veel over gelezen, lezingen bijgewoond, seminars bijgewoond en trainingen gevolgd. Het is me ook opgevallen dat er vele wegen zijn die leiden naar Rome en dat iedere gedragstherapeut, iedere trainer vindt dat zijn weg de enige is.
Ik ben van mening dat geen enkele hond hetzelfde is en wat werkt voor hond A, werkt niet altijd voor hond B.

Dat wil niet zeggen dat je niet heel veel kan veralgemeniseren. En dat heb ik dan ook gedaan. Zoals mensen veelal reageren op dingen dat lijkt misschien allemaal verschillend maar in de basis zit er heel veel hetzelfde gedrag in. Zo werkt het ook bij honden. Het basis gedrag van alle honden is vrijwel bij allemaal hetzelfde. Naar mijn mening kun je dan ook in die basis bij iedere hond reageren en leren dat de hond een keuze heeft hoe hij reageert. Daar zijn veel van mijn trainingen op gebaseerd. Ik probeer altijd uit te gaan van de hond en zijn gedrag en van daaruit ga ik werken.

Dominantie en al die trucjes

Ik ben ervoor dat een hond een leider nodig heeft. Maar ik ben er niet van dat een hond een leider nodig heeft die hem eerst eens even stevig aanpakt om vervolgens te vertellen dat de hond nu wel luistert. Ik ben geen trainer met trucjes, ik ben een trainer die uitgaat van de hond. En ja, als je die training volgt heb je niet in 1 dag succes. Je kunt namelijk gedrag niet in 1 dag veranderen. Dat kan wel maar dan wordt het met dwang en rukken en trekken aan de lijn. Dat is niet mijn stijl.

Mijn weg naar Rome

Mijn weg naar Rome is er een van de velen. Het is een keuze die je maakt. Wil je een snelle oplossing dan ga je voor een harde training. Wil je een oplossing in het belang van de hond waar de hond leert dat jij er bent om mee samen te werken en dat jij hem beschermt indien nodig?

DAT MOET JE BIJ DE PANNEHOEVE ZIJN

Fijne eerste kerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *