Mijn pleurisherder Mick

Wat moet je met die hond? Is die hond gelukkig?
Ik kan net zo min met een hond praten als de meeste van ons, maar ik denk dat ik ook voor de meeste van ons mensen spreek als ik zeg dat het leven boven de dood gaat zolang er kwaliteit van leven is.
En die kwaliteit van leven doe ik zo goed mogelijk mijn best om hem dat te geven.

Mishandeling

Wat bij veel mensen in Nederland niet bekend is, is dat mechelse herder pups bij de zogenaamde fokkers voor de politie (de goeden natuurlijk uitgezonderd) al met zes weken te maken krijgen met mishandeling. Omdat ze sterk en weerbaar en fel moeten worden. Ik dacht dat de enkele honden die ik had gezien van 1 fokker een uitzondering waren en dat die man gewoon gek was, maar het schijnt helaas vaker voor te komen dan ik had gedacht (hoe kon ik ook zo naïef zijn?)

Beelden van rambam

Heel veel mensen hebben de beelden gezien van rambam en er was destijds enorm veel ophef over. Helaas hoor je er nu niets meer van. (voor iedereen die het niet gezien heeft hierbij de link https://www.npo3.nl/rambam/18-01-2018/BV_101386318 ) Dit stukje gaat over KNPV hondenscholen. Ook daar zijn er natuurlijk goede van en die wil ik in dit stukje niet te na komen. Wat ik echter tot nog toe heb gezien van de MEESTE KNPV hondenscholen is dat er getraind wordt met dwangmiddelen eigenlijk tot mishandeling toe.

Mick en de KNPV

Mick is dus ook op zo’n hondenschool geweest. Een hondenschool waar ze met heel veel druk en heel veel mishandeling hem wilden laten doen wat hij moest doen. Je kunt een mechelse herder best wel aanpakken, ze zijn behoorlijk hard. Maar er zit verschil tussen een keer aanpakken omdat hij echt niet luistert en systematisch mishandelen omdat ze zo snel mogelijk klaar moeten zijn voor verkoop. En ik ga er vanuit dat Mick zo snel mogelijk klaar moest zijn voor de verkoop.

Tekenen van mishandeling

Tel daarbij op dat hij een baas heeft gehad die echt gek was. Waar hij voorheen een vrouwelijke baas had die nog enigszins normaal was is deze vrouw weggegaan en heeft Mick achtergelaten in de handen van een idioot die thuis vrolijk verder ging met het mishandelen van Mick om zijn vrouw te straffen.
De tekenen van mishandeling zijn duidelijk zichtbaar. Ik heb de kalmeringssignalen er terug in getraind. Alles was eruit geslagen en hij viel uit het niets gewoon aan. Zonder voortekenen klapte hij vol aan in de eerste persoon of hond die voor hem stond
Stapje voor stapje heb ik geprobeerd of ik de kalmeringssignalen kon gaan aanklikken als hij die liet zien en inmiddels gebruikt hij ze weer en ik stop ook op het moment dat hij een signaal afgeeft of ik vertel hem dat er niets aan de hand is. In ieder geval reageer ik op de signalen.

Getekend voor het leven

Hetgeen Mick heeft moeten doorstaan in zijn eerste levensjaar heeft hem voor het leven getekend. Hij is zijn hele leven in ieder geval zo lang hij bij ons is al bang van mannen. Mijn man heeft hem nooit iets gedaan, zelfs niet gecorrigeerd en alleen maar geprobeerd een band met hem op te bouwen. En je ziet dat Mick heel graag wil dat hij net zo wil kroelen en spelen als de andere mechelaar van mijn man maar dat hij echt niet durft. Hij is bang van vreemde mensen. Inmiddels gaat het met de vrijwilligers op de Pannehoeve goed, hoewel die nooit en te nimmer bij hem mogen komen omdat hij onberekenbaar is. Ik kan met hem gaan wandelen maar ik doe hem er geen plezier mee, alles is eng en het liefst is hij in de vertrouwde omgeving. Bij een “normale” hond zou ik dit gaan opbouwen en rustig aan laten wennen,  Mick zakt direct terug voor een dag of 5 zodat ik weer opnieuw moet beginnen met opbouwen.

Waar heeft hij wel plezier in

Hij is helemaal gek van mijn twee jongens, daarentegen vindt hij mijn dochter wat spannend omdat zij hem ook spannend vindt. Toch reageert hij normaliter lief op haar. Hij is helemaal gek van mij.
hij vindt het leuk om dingen te trainen zolang ik het zonder druk doe. De clicker is daarbij een geweldig hulpmiddel. Op dit moment trainen we doggydance, en een stukje obedience. Hij kan als de grootste groep honden naar binnen is met de kleine groep buiten lopen. Op die manier onderhoud hij de sociale contacten met soortgenoten.

Veel geleerd

Ik heb van Mick veel geleerd. Met name dat ik dacht dit varkentje wel even te wassen en de tegenslag die ik daarbij moest leren incasseren. Hij heeft me geleerd hoe ik wel met een hond van zijn kaliber om dien te gaan en hoeveel geduld ik daar voor nodig heb. Hij heeft me geleerd dat trauma enorm diep kan zitten en wel zo diep dat het zijn leven volledig beheerst, maar ook hoe ik hem eruit kan halen en hem op kan vrolijken zodat hij plezier heeft.

Het is voor anderen een pleurisherder, gewoon een hond die je uit de weg moet gaan als die tegenover je staat. Maar dat heeft een oorzaak zoals heel veel honden verkloot worden door de mens. Voor mij is het mijn hond, met al zijn gebreken en alle toestanden erom heen. En door de vele tijd die ik al met hem heb doorgebracht is het mijn probleemhondje maar ook mijn schatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *