Wanneer is een hond een “een blije hond”

Ik heb op facebook de vraag gesteld wanneer is een hond een blije hond?
Een greep uit de reacties:
Als ze kunnen knuffelen, als je thuis komt, als ze naar huis gaan, als ze niet een hele dag in een hok zitten, als hij naar bed mag, als ze heel erg verwend worden, als ze liefde en aandacht krijgen, als hij met de baas is, als hij buiten mag spelen, als hij mag wandelen, als hij los mag lopen.

En ik denk inderdaad dat bovenstaande dingen van een hond een gelukkige hond kunnen maken, tot op zekere hoogte.

Even vermenselijken

Ik ben normaal niet van het vermenselijken van een hond maar ik heb ook gemerkt dat mensen beter begrijpen wat ik bedoel als ik de hond even menselijk maak.

Zouden bovenstaande reacties van jou een blij mens maken? Je mag je heel rijk voelen als alle reacties hierboven op jou van toepassing zijn, maar als het alleen bij deze dingen zou blijven, zou je er dan op den duur nog steeds blij van worden?

Verrijking

Zou je je op den duur niet gaan vervelen? Honden hebben (gelukkig) meer dan de meeste mensen het vermogen zich aan te passen aan hun leven en zich neer te leggen bij wat ze overkomt.  Zo zal een kettinghond zich neerleggen bij zijn situatie, hij gaat zijn werk maken van het verdedigen van de plaatsen waar hij kan komen. Maar hij vraagt zich niet af of hij gelukkig is, hij legt zich neer bij zijn leven zoals het is. Dit vermogen hebben wij als mens niet (meer) omdat we vrijheid gewend zijn en gewend zijn te kunnen doen en laten wat we willen binnen bepaalde grenzen. Uiteraard moet er gewerkt worden, maar voor veel mensen biedt dit werk gelukkig ook uitdaging.

Heel veel mensen stellen uitdaging in hun leven enorm op prijs. Ik tenminste wel. Ik ben blij dat ik een liefhebbend gezin heb, dat ik af en toe verwend wordt, dat ik liefde en aandacht krijg. Maar ik zou niet kunnen leven hierop alleen. Ik zou tegen de muren opvliegen. Ik heb in mijn leven uitdaging nodig, en uitdaging die ik leuk vindt. En daarin sta ik echt niet alleen.

Ik ben inmiddels overtuigd dat dit ook geldt voor honden. Een hond die ’s avonds gaat slapen na een dag vol nieuwe uitdagingen, die getraind heeft overdag, op nieuwe plaatsen is geweest, die nieuwe dingen heeft meegemaakt is een hond die in een diep coma valt. Maar het is ook een hond die klaar staat als hij nog maar denkt dat je iets gaat doen wat voor hem interessant is. Ook een hond stelt verrijking in zijn leven enorm op prijs

Laat me in een reactie hieronder weten of je hier anders over denkt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *