Speuren is voor de honden een geweldig spel

Het leukste spelletje wat er is ,is het speuren met de honden. Dat is wat ik persoonlijk vind. En met name de opbouw van een hond is leuk. Natuurlijk werken we met honden met enorm veel buitdrift als deze honden serieus aan het werk moeten als speurhond. Een hond die niet wil jagen en wil zoeken naar het speeltje is in de regel niet geschikt om als echte detectiehond aan het werk te gaan. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar in veel gevallen dient de hond wel over een behoorlijke dosis buitdrift te bezitten om er een goede detectiehond van te maken.

Anders is dat met de “huishonden” die kun je van de grond af aan opbouwen en daar kun je alle tijd voor nemen. Met als gevolg dat zij net zo goed kunnen gaan leren speuren als een hond met veel buitdrift, maar het duurt gewoon langer.

Leuk spelletje

Ik ben zowel voor de detectiehonden als voor de hobby speurders niet voor druk tijdens het werk. Ook detectiehonden moeten het speuren gewoon leuk vinden en het met heel veel plezier doen. Op het moment dat ik een hond moet gaan dwingen om te zoeken dan is de hond wat mij betreft niet geschikt en ga ik iets anders zoeken voor de hond wat hij wel leuk vindt.

Hetzelfde geldt voor de “huishonden” die mee doen met de workshops. We gaan tijdens de workshops natuurlijk niet op zoek naar iets anders wat hij wel leuk vindt, maar we gaan ook geen druk uitoefenen op de hond. Vindt de hond het even genoeg geweest en wil hij alleen maar even knuffelen dan moet dat ook kunnen. Natuurlijk begeleiden we de hond rustig aan weer terug naar waar hij mee bezig was maar alles wel rustig aan en zonder druk of frustratie.

Enthousiasme

Als baasje kun je heel veel doen om je hond enthousiast te laten worden en te houden tijdens het zoekspel. Hoe enthousiaster je bent als hij iets gevonden heeft en hoe groter de beloning als hij gevonden heeft wat hij moest zoeken, hoe fanatieker de hond wordt in het vinden van hetgeen waar naar hij op zoek is. En dat is prachtig om te zien. Het fanatisme wat bij honden “ soms opeens” opkomt doordat opeens het kwartje valt wat er van ze verlangd wordt is voor ons als baasjes en geleider een prachtig moment en een enorme beloning.

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *