Een dag op de Pannehoeve

Eigenlijk kan ik helemaal geen dag op de Pannehoeve beschrijven want iedere dag is anders bij ons. Er is altijd wat te beleven en het is nooit saai.

Maar ik zal beschrijven hoe een dag eruit hoort te zien dat is misschien wel leuk voor de beeldvorming.

We starten om 8.00 uur met de honden buiten te zetten. Er zijn een aantal vaste tweetallen die niet lekker in een grote groep passen omdat ze bij het minst geringste akkefietje moeten vechten. Die staan twee aan twee op de verschillende weiden. Vroeger had ieder tweetal een vaste weide, maar nu we de voorweiden niet meer mogen gebruiken wisselen we de groepen af en staat er ook iedere keer een tweetal binnen in de schuurkennel waar ze ook de ruimte hebben om te spelen en te ravotten.
Goed om 8.00 uur gaan de honden die op de weiden staan dus twee aan twee naar buiten tot die allemaal staan waar ze moeten.
Dan gaat de grootste groep uit de benchkamer naar buiten en daarna de overige honden uit de kennel. Omdat ze ’s morgens allemaal vol energie zitten heb je ook meer kans op relletjes omdat er druk gespeeld wordt dus staan ook wij op scherp om eventuele relletjes meteen in de kiem te smoren.

Om 9.00 uur komen de vrijwilligers en/of stagiaires en drinken we eerst koffie. De honden hebben dan volop de tijd om te knuffelen met iedereen. Daarna wordt het werk verdeeld, de een gaat de kennels poetsen, de ander gaat de benchkamer poetsen en daar de bedden opmaken. Het terrein moet schoongemaakt worden, de voerbakken worden afgewassen, de was wordt gedaan en het voer wordt klaargemaakt.
Tussendoor drinken we om 10.45 uur ongeveer koffie en is het tijd voor allerlei gekkigheid.

 

Beetje afhankelijk van de samenstelling van de groep en hoe vies de kennels en de benches zijn (uiteraard met regen, sneeuw etc is alles smerig)  zijn we meestal rond een uur of 12 of bij een lange koffiepauze 12.30 uur klaar.
Dan is het eveneens afhankelijk van welke dag en welke vrijwilligers er zijn maar dan wordt er tot een uur of 1 gewandeld of getraind met honden.

Rond 13.00 uur probeer ik meestal te eten, soms ben ik zo druk bezig en heeft niemand het verder ook in de gaten dan wordt het wel eens 14.00 uur maar dan gaan we lunchen. Niemand neemt hier brood van thuis mee. Ik kan dan geen salaris betalen maar mee eten kan altijd bij zeeuwen dus hier ook. Beetje afhankelijk van de groep, het werk etc  eten we tussen een half uur en drie kwartier. We hebben hier geen bel of toeter die afgaat dus soms zitten we in een discussie of een gesprek en dan duurt de pauze iets langer.

Na de lunch gaan we trainen tot ongeveer half 3. Dan gaan een aantal honden die te mager zijn of die nog jong zijn naar binnen om te eten en een poosje te slapen. Met de overige honden wordt getraind, of gewandeld.
Sommige vrijwilligers blijven tot 16.30 uur, sommigen blijven maar tot na de lunch of gaan op een vaste tijd naar huis. De stagiaires blijven in ieder geval tot 16.30 uur. Dus tot zo lang wordt er ook getraind met de honden. Als de vrijwilligers en stagiaires naar huis gaan mogen de honden die naar binnen zijn om te eten en te slapen weer naar buiten. Dan worden de benches en de kennels waar de honden in hebben gezeten weer opnieuw ingericht en het bed opgemaakt en wordt het voer voor de avond erin gezet.

Meestal ga ik daarna zelf koken en afhankelijk van wat we eten gaan we eerst zelf eten voordat we de honden naar bed gaan brengen of eten we nadat de honden binnen zitten.

Dit is een dagindeling zoals die op een normale dag is, alleen die normale dag komt maar heel zelden voor.

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *