ONZE speurhonden

For English, click here

Van hondenopvang gaan we over naar gedrag en trainingscentrum.
Veel mensen schrikken als ze hun hond weg (moeten)  doen en wij zien er een potentiele speurder in. Als we dan contact opnemen moeten mensen er altijd over nadenken. Het gaat over het algemeen wel als het gaat over Mechelse herders maar als het gaat over een cocker spaniel dan schrikken mensen heel erg. Maar ik heb juist het beste met de honden voor.

Onze speurhonden

De honden die bij ons terecht komen krijgen een fantastisch leven en daar durf ik garant voor te staan. Ik werk met twee fantastische bedrijven die hun honden trainen op stof en daarna koppelen aan een begeleider waar de hond ook gewoon in huis woont.
Want dat is het probleem van veel mensen. Ze denken dat die honden ergens in een kennel worden gezet en dat ze er misschien uit mogen om te werken en de rest van hun leven in een kennel doorbrengen.

Ik heb als harde eis, dat de honden die al herplaatst moeten worden, of die uit het asiel komen al dan niet in het buitenland een goed leven krijgen.
Dus de honden die wij opleiden als speurhond die worden niet in een kennel gehouden maar zijn naast hun werk gewoon huishond.


Deze geleider neemt band opbouwen
wel erg letterlijk

Het werk van de speurhond

Een speurhond leert bij ons de basistechniek speuren. Hij leert zijn neus te gebruiken en zijn speeltje op steeds moeilijkere plaatsen te vinden. In de eerste instantie binnen zonder andere geuren en langzaamaan wordt er van alles aan toegevoegd. Een betonnen vloer ruikt namelijk anders dan een houten vloer, een kartonnen doos geeft zelf veel geur af die dan de geur van de bal maskeert. Een koffer is gesloten met een rubber rand en laat veel minder geur door.
Daarnaast mogen de honden het speeltje niet zelf pakken, maar ze moeten “melden” dat ze iets gevonden hebben. Dat mag niet door middel van blaffen of aanraken, want stel dat ze een bom moeten detecteren dan kan die hierdoor afgaan. “melden” moet dus door te gaan zitten of liggen en dat leren we ze ook aan.

Als dat gebeurt is gaan we prikkels toevoegen, we gaan speuren in een fabriek, een opslag, de vissershaven, de jachthaven, midden in het dorp. We gaan afleiding toevoegen en de hond moet maar 1 doel hebben, zijn materiaal vinden.

Als ze zover zijn dat ze dat allemaal kunnen dan gaan ze door naar het speurhondencentrum en daar worden “de stoffen erop gezet” zoals dat heet. Ze gaan dan leren verschillende bomspullen te herkennen en te melden of bijvoorbeeld bedwansen, of drugs.

Ze worden hier dagelijks een aantal keren in getraind om de geur er goed in te krijgen. En de beloning is altijd het speeltje waar ze bij ons naar gezocht hebben en waar ze zo hard voor gewerkt hebben.
Vervolgens worden ze aan een geleider gekoppeld en die gaat dan verder trainen met deze hond en neemt de hond ook in huis. Je kunt namelijk niet verwachten dat een hond voor je werkt als je geen band met hem hebt. En drie keer per dag 10 minuten speuren krijg je niet echt een band van. Het is dus zaak dat de dagelijkse verzorging ook bij de geleider ligt.

Slechte naam

Ik kan me de angst van de mensen overigens wel voorstellen. Ook in de speurhondenwereld gaat heel veel geld om. Er rijden simpelweg gewoon mensen rond die allerlei honden her en der gaan ophalen en die bieden ze dan aan bij een speurhondencentrum. Ze betalen er een klein bedrag voor bij de eigenaar en verkopen ze dan voor veel geld door aan de centra.

Dan zijn er in Nederland nog tal van speurcentra die honden opnemen en per direct doorverkopen naar de hoogste bieder. Ze weten verder niet wat er met de hond gebeurt of dat de hond goed terecht komt. Dat boeit ze ook niet. Ieder land heeft speurhonden nodig maar niet ieder land behandelt zijn honden even lekker. Dus ik kan me de angst van de mensen voorstellen.

Wij zijn van rescue overgegaan op gedrag en trainingscentrum. Dat wil niet zeggen dat we nu geen “rescue gevoelens” meer hebben. We halen nog steeeds honden uit het buitenland, alleen nu werkhonden. We willen nog steeds dat de honden goed terecht komen en een fantastisch leven krijgen.
We werken dag in, dag uit met deze honden en dan ga ik ze niet aan de een of andere eikel meegeven die het niet uitmaakt waar hij zijn honden plaatst. Dan geef ik ze mee aan een bedrijf die hart heeft voor zijn dieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *