Verwilderde katten in Zeeland afschieten

De provincie Zeeland wil wilde katten af (laten) schieten. Nancy Willekens, een collega bij mij op de Pannehoeve en dierenrechten activiste las dit en aarzelde geen moment. Ze startte een petitie die door duizenden mensen ondertekend werd. Vrijdagmorgen 16 november heeft ze gebruik gemaakt van haar spreekrecht bij de provinciale staten vergadering en ik mocht mee!

 

bron foto faunabeheereenheid

SONY DSC

Toen ik binnenkwam was de mevrouw van de stichting Dierenlot bezig met haar betoog over het afschieten van de wilde of verwilderde katten. Sorry, ik ben heel slecht in namen en weet dus haar naam niet meer. Wat ik wel weet is dat ze een prachtig aanbod aan de provincie heeft gedaan om geld beschikbaar te stellen om diervriendelijkere oplossingen in te zetten.

Daarna was het de beurt aan mevrouw Radstake van stichting zwerfkatten Nederland. Ook zij heeft aangegeven te willen helpen met het afvangen, castreren en steriliseren van de zwerfkatten in de provincie Zeeland.

Nancy was als laatste aan de beurt met haar verhaal en heeft de handtekeningen die ze heeft opgehaald aangeboden aan de voorzitter van de vergadering.

Wat wij gehoord hebben is dat er totaal geen cijfers bekend zijn over de “schade” die de verwilderde katten maken, omdat die schade net zo goed door vossen en andere roofdieren gemaakt kan worden. Er is geen cijfermatige onderbouwing van of afschieten wel of niet werkt.
Het komt er dus eigenlijk op neer dat er een “schot” in de lucht wordt gedaan dat dit misschien wel eens zou kunnen werken omdat andere oplossingen eigenlijk te duur zijn.
Er is onvoldoende onderzocht of andere oplossingen soelaas zouden kunnen bieden.


bron foto NRC.nl

Daarnaast is het onderscheid tussen een zwerfkat die vaak komt doordat mensen hun huiskat op straat zetten en de verwilderde kat moeilijk te maken. Plus dat ook onze “gewone” huiskatten buiten lopen en je ziet aan de buitenkant niet of je te maken hebt met een huiskat, een zwerfkat of een verwilderde kat.

Het plan wat ook nog werd aangegeven om te chippen en te registreren ter voorkoming dat mensen hun huiskat zomaar op straat kunnen zetten werd eigenlijk al meteen afgedaan als dat dat bij de gemeentes thuis hoort.

De meeste partijen die ik heb gehoord over deze kwestie gaven aan dat er te weinig informatie beschikbaar is om een goed oordeel te kunnen maken, of dat ze tegen het plan waren.

Alsnog is het afwachten wat de stemming op 7 december gaat uitwijzen over dit item.

Mijn visie

Ik had me tot nu toe nog niet echt in het probleem verdiept, ik had meegeluisterd naar Nancy en ben uiteraard felle tegenstander van het afschieten van dieren. Maar hoe het nu in elkaar zat daar had ik me nog niet in verdiept. Na het luisteren vandaag met name naar de drie dames ben ik er van overtuigd dat ze met schieten wel voor de meest makkelijke weg zouden kiezen, dat om te beginnen. Daarnaast zijn de zwerfkatten en de verwilderde katten uiteraard de schuld van de mens die wel heel makkelijk op deze manier zijn kat kan blijven wegzetten waardoor we nooit van de zwerfkatten afkomen. Dus een stuk verantwoording door middel van chippen en registreren van de katten zou naar mijn mening al een grote oplossing zijn. Want uitsluitend afvangen en castreren en steriliseren is geen oplossing als mensen hun kat gewoon in de natuur mogen blijven dumpen.

Ik ben heel benieuwd naar de uitslag op 7 december en ik hou jullie uiteraard op de hoogte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *