Hoe krijg ik mensen zo ver dat ze iets gaan ondernemen met hun hond

Hoe krijg ik mensen zo ver dat ze iets met hun hond gaan doen?
Dat is een vraag die ik mezelf regelmatig stel. Ik ben er van overtuigd dat een hond, net als een mens, op een bepaalde manier is gesteld op een regelmatig leven maar ook op een bepaalde manier wel eens wat anders wil dan iedere dag hetzelfde veld, hetzelfde rondje met dezelfde geuren.

Ik ben er van overtuigd dat veel honden, zo niet alle honden, het geweldig vinden om samen met hun baasje wat te ondernemen.

Hoe sterk is de band tussen bijvoorbeeld een politiehond en zijn baas? Tussen een jager en zijn hond? Tussen een geleider en zijn hond bijvoorbeeld in de obedience? Deze honden aanbidden hun baas bijna en vinden het geweldig om voor hem te MOGEN werken.

Dat dit mijn eigen artikel tegenspreekt: de kracht van belonen
daar ben ik me heel goed van bewust. Maar de kracht van belonen gaat over mensen die starten met hun hond dingen te leren, gehoorzaamheid of een spel of in de sport. Bij werkhonden is de baas als het ware vergroeid inmiddels met de beloning. Want ook een politiehond krijgt echt wel regelmatig zijn beloning voor het werk wat hij moet doen, maar dan uitsluitend in de training. Een jachthond krijgt zijn beloning op het moment dat er een haas of iets is geschoten. Hij mag die namelijk apporteren en dat is zijn ultieme beloning. Deze honden gaan dus echt voor de ultieme beloning en ze weten dat ze die krijgen van hun baas en dus aanbidden ze hun baas want die heeft de controle over de beloning.

Maar terug naar het onderwerp: “hoe krijg ik mensen zo ver dat ze iets met hun hond gaan doen”?
ik heb mijn hoofd er al veel over gebroken. Er zijn uiteraard al enorm veel hondenbaasjes die sporten of werken met hun hond. Maar het gaat me om de honden met baasjes die nog helemaal niets doen behalve iedere dag hetzelfde rondje, hetzelfde uitlaatveld etc. Ik zou het voor hen zo leuk vinden als zij ook eens iets anders hadden.
Heb je een idee, laat het me weten in de comments.

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *