Gedrag waarbij de hond niet anders kan (dan luisteren)

Zou het niet geweldig zijn als je een hond hebt die “gewoon” luistert als je iets van hem wil.

In de praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die zeggen: “mijn hond hoeft geen robot te zijn”, “mijn hond mag gewoon hond zijn”.
Wij zijn ook allemaal “gewoon”mensen maar als wij in een maatschappij zouden leven zonder regels zou het toch echt een zooitje worden denk ik.
Dus waarom zou je je hond geen regels geven en waarom zou je je hond niet leren om ook naar je te luisteren?

Ik denk dat wij in de maatschappij beter weten wat gevaarlijk is en wat goed is voor de hond dan dat hij dat zelf weet. Dat is waarom een hond volgens mij gewoon moet luisteren. Een hond die goed onder controle staat is daarbij ook nog eens prettig voor de omgeving en voor jezelf.

Trainen
Daarbij is trainen ook gewoon leuk om te doen. Met trainen versterk je de band met je hond en zal de hond steeds meer voor je willen doen.

Als je start met trainen is het handig dat je iedere oefening dusdanig intraint dat de hond het in ALLE situaties en op alle plaatsen beheerst. En daar zit nu juist de moeilijkheid in. Veel mensen zijn er al snel van overtuigd dat als een hond een paar keer iets heeft laten zien dat hij het ook KAN.

Nee dus! Een hond KAN pas iets als hij het in iedere omstandigheid en onder elke afleiding ook gewoon doet. Dus als je een commando geeft of dat nu naast je is of dat de hond op 100 meter afstand van je staat. Hij kan de oefening pas en beheerst de oefening pas als je hem op 100 meter een commando kan geven en hij voert het direct zonder te aarzelen uit. Dan pas ben je klaar met die oefening en pas dan kun je zeggen dat je hond het kan.

We noemen dat automatisch gedrag of reflexmatig gedrag, de hond laat het gedrag zien als in een reflex.

Voordelen van reflexmatig gedrag

  • Je hond kan overal en altijd mee naar toe omdat hij gewoon doet wat je zegt. Aan de voet is ook per direct aan de voet, liggen is ook liggen tot de baas het commando geeft dat hij weer op mag staan. Ieder commando wordt direct uitgevoerd op het moment dat het wordt gevraagd.
  • Je hebt je hond volledig onder controle en kan hem behoeden voor gevaar.

Nadelen van reflexmatig gedrag

  • Reflexmatig gedrag kan de hond ook zichzelf aanleren en vaak is dat ongewenst gedrag wat ze zichzelf aanleren
  • Relflexmatig gedrag is moeilijk uit te trainen of om te zetten in gewenst gedrag.

Reflexmatig ongewenst gedrag

Reflexmatig ongewenst gedrag is vaak gedrag als uitvallen, blaffen als er mensen langs lopen of eten stelen.
Dit gedrag is een keer gebeurt en met het gedrag waar ze toen mee gereageerd hebben, hebben ze succes gehad. Dus dit gedrag zal de hond herhalen.
Op het moment dat een hond uitvalt naar een hond zal deze hond ook weer “weggaan” Deze honden lopen met hun baas weer verder en daardoor “verdwijnen” ze. De hond heeft dus voor zijn gevoel “succes” gehad met zijn gedrag.
Hetzelfde met dat mensen langslopen, langs het hek of langs de ramen. Deze mensen “gaan ook weer weg” als de hond blaft. De hond heeft dus ook succes met zijn gedrag denkt hij.
Doordat ze het gedrag gaan herhalen en doordat ze iedere keer denken dat ze “succes” hebben zal dit gedrag zich vaster en vaster zetten tot de hond op een gegeven moment niet anders meer kan.
Als hij een hond ziet aankomen moet hij blaffen of uitvallen. Dit gedrag is automatisme geworden.
Hetzelfde met honden die blaffen als ze iets horen of iets zien, ze MOETEN blaffen, ze kunnen niet anders meer omdat ze dat zichzelf hebben aangeleerd.

Vergelijking met de mens

Ook wij hebben heel veel reflexmatig gedrag.
Als je iemand voor het eerst tegenkomt en die steekt zijn hand uit neem je die hand aan en schud je die. Je kunt niet anders als iemand op je af komt en zijn hand uitsteekt. Je hebt jezelf dat aangeleerd en het is zo’n automatisme geworden dat het moeilijk wordt om daar ander gedrag voor in de plaats te zetten.
Zo hebben ook wij heel veel gedrag wat automatisch gaat. Zet in huis bijvoorbeeld de borden opeens op een andere plaats. Je zult in het begin nog heel vaak naar de plaats gaan waar de borden eerst stonden. Zou het helpen als je daar straf voor kreeg? Zou je dan direct iedere keer naar de goede plaats lopen? Waarschijnlijk niet.
Dat is ook de reden dat straf bij een dergelijke actie niet werkt, je kunt een hond corrigeren wat je wil maar het zal daardoor niet verbeteren, hooguit gaat hij reageren op de correctie omdat dat wordt toegevoegd aan het gedrag.

Reflexmatig gedrag

Gewenst of ongewenst, het is gedrag waarbij de hond niet anders kan dan doen wat hij moet doen. Om het positief aan te wenden is het beste om elke goed gedrag reflexmatig aan te leren. In het geval dat een hond zichzelf ongewenst reflexmatig gedrag heeft aangeleerd is het belangrijk dat je gaat bedenken welk gedrag je ervoor in de plaats wil zetten. Valt een hond uit, dan wil je dat de hond niet meer uitvalt, maar wat wil je dan wel??
Dat is even belangrijk om van te voren te weten. Je gaat daar ook specifiek op trainen. Je gaat het gedrag rustig aan omzetten in het gewenste gedrag, door op het oude gedrag vanaf nu compleet anders te reageren als dat je altijd hebt gedaan en vervolgens het nieuwe gedrag te gaan vragen.

Het duurt best even voordat je reflexmatig gedrag hebt omgezet maar als je hier consequent mee aan de slag gaat en je hond geen succes meer laat hebben met het ongewenste gedrag dan gaat het zeker lukken.

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *