weet jij wat een vag’tje is

Niet alleen jij maar iedere trainer, iedere gedragstherapeut en iedere hondenbaas maakt conditioneringsfouten.
Wij noemen dat hier een VAG’tje en dat staat voor verkeerd aangeleerd gedrag.

Ik had een border collie. Het was zo leuk toen hij klein pupje was dat hij achter de ruitenwissers aanging om ze te drijven. Zo grappig. Tot hij volwassen was en het gedrag geautomatiseerd was in de auto. Toen had ik er echt spijt van dat ik dat aangemoedigd had. Dat was dus een duidelijk VAG’tje van mij.

Iedereen maakt fouten

Maar iedereen maakt fouten. We zijn allemaal mensen en we werken met levende dieren. Deze dieren hebben ook nog eens een eigen wil en dus zit een foutje in een klein hoekje.
En dat is prima. Soms niet handig maar je kunt niet alles perfect doen en dat moet je ook zeker niet willen.

Wat je uiteraard wel kunt doen is er zo goed mogelijk op letten. Je kunt proberen jezelf aan te gaan wennen wanneer je beloond en of de hond dan ook gedrag vertoond wat je graag wil zien.
Veel gedrag wordt erin geaaid zonder dat je het in de gaten hebt, bijvoorbeeld als je staat te praten. Of je zit gedachtenloos tv te kijken en je hond komt je “dwingen” om te aaien. Het is gedrag wat je eigenlijk niet wil en toch ongemerkt ben je weer aan het aaien.

Ingeslopen fouten

En hoe gek ook, soms zijn fouten erin geslopen en merk je het pas als het te laat is. Opspringen is bijvoorbeeld zo’n conditioneringsfout. De hond springt enthousiast tegen je op als je thuis komt. Hij springt enthousiast tegen de buurvrouw op die hem altijd koekjes geeft en zij gaat meteen aaien. Hij springt automatisch tegen familie op die het toch zo’n leuke hond vinden en hem gelijk gaan knuffelen.
En dan komt er iemand binnen die dat helemaal niet leuk vindt en valt opeens op dat Fikkie maar blijft springen en je ziet die persoon steeds geirriteerder worden. En dan ga je erop letten en ja Fikkie springt inderdaad vaak en veel tegen iedereen op. En dan moet je het gedrag dus gaan omkeren. Maar wees gerust, ieder gedrag is om te zetten in gewenst gedrag. Het kost alleen meer tijd. En deze fout zul je bij een eventueel volgende hond niet meer maken.

Meest gemaakte conditioneringsfouten

Met stip bovenaan staat denk ik het trekken aan de lijn.
Hoe je het ook went of keert, het is een conditioneringsfout waar je pas achter komt als de hond al groot en sterk is.
Opspringen staat op een goede twee plaats.
Verder hebben we nog het aanleren dat de hond pas op het derde of misschien zelfs pas op het tiende commando hoeft te reageren, we blijven de commando’s herhalen en leren de hond dus niet op het eerste commando te reageren.
Eten geven van tafel zodat de hond gaat bedelen. Er zijn tal van conditioneringsfouten te noemen. Iedere hondenbezitter kan er waarschijnlijk minimaal 1 noemen van zijn hond.

Fouten oplossen

De meeste fouten zijn relatief makkelijk op te lossen. Door consequent het gedrag om te zetten in ander gedrag kom je een heel eind. Het allerbelangrijkste hierbij is wederom dat je de hond niet zielig vindt. Want vaak is zielig een van de meestgehoorde oorzaken waardoor deze problemen in stand blijven.

Heb jij een conditioneringsfout of een vag’tje zoals wij dat noemen
En heb je even geen idee hoe je dit weer om kan zetten in gewenst gedrag?

Roep dan onze hulp in

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *