Opspringen van de hond

opspringen is eigenlijk een probleem wat al van pup af aan geconditioneerd is. In het begin als de pup springt vinden we dat schattig en laten we dat ook toe. Maar als hij dan eenmaal groot is komen we eigenlijk tot de ontdekking dat het helemaal niet handig is en als hij dan enthousiast tegen iedereen op gaat springen wordt het echt een probleem.

Nu kan het natuurlijk ook zo zijn dat je een herplaatser hebt, zeker als je een asiel hond hebt of dat nu uit het buitenland is of uit Nederland, die zijn continu beloond voor het feit dat ze springen naar de tralies en naar mensen. Mensen vinden dat op dat moment vaak ook leuk want hij zoekt contact. Echter hetzelfde verhaal na verloop van tijd is het helemaal niet meer leuk!

Als je van het springen af wilt zijn er drie dingen heel belangrijk.

 1. Jij en je gezin maar ook visite en mensen die je onderweg tegenkomt mogen de hond niet meer aaien en aanhalen op het moment dat hij springt. Als je deze training inzet is het heel belangrijk dat andere mensen dat niet voor je verpesten. Als er één iemand is die de hond gaat aaien heb je al je tijd er voor niets in gestopt. Ik kom daar straks nog even op terug.
 2. Je hond moet het commando laag aanleren.
 3. Je mag de hond niet stoppen met springen door hem van je af te duwen of anderzijds contact met hem te maken.

Dat zijn de drie gouden regels om voor het springen ander gedrag in de plaats te zetten.

Ik ga ze even toelichten:

 1. Vanaf nu gaat er het volgende gebeuren als je hond springt: Je doet je handen in de lucht en je kijkt naar boven. Als je een sterke hond hebt is het verstandig dat je even stevig gaat staan of iets achter je hebt waar je tegen kunt leunen. Maar je mag de hond niet aankijken, niets tegen hem zeggen en geen aandacht aan schenken.

Ik zou een briefje op de deur hangen of bij de ingang van jullie huis waar deze regel duidelijk op staat zodat mensen die binnenkomen dit niet verpesten voor je.
Ook als de hond tegen mensen aanspringt is het niet de bedoeling dat jij hem corrigeert door tegen hem te praten of door hem weg te halen.
Als mensen aangeven niet mee te willen werken, kun je óf de hond eerst wegzetten voordat ze binnenkomen, óf de mensen zeggen dat ze niet binnen kunnen komen dan.

De hond mag op geen enkele manier het idee hebben dat er aandacht besteed wordt aan het springen. Niet verbaal maar ook niet lichamelijk, vandaar dat je ook niet naar hem mag kijken en niet tegen hem mag praten op het moment dat hij springt.

 1. Je zorgt dat je vanaf nu altijd snoepjes bij je hebt. Op het moment dat de hond met vier poten op de grond staat zeg je: LAAG en geef je hem een snoepje.
  Als hij direct weer omhoog komt ga je weer in de negeermodus. Staat hij weer met vier poten op de grond dan weer: LAAG en een snoepje.
  Je hoeft niet bang te zijn dat hij dan blijft springen omdat je het laag beloond. Het negeren wat je doet als hij springt en het onthouden van de beloning die daarbij hoort is “straf” genoeg. En hij leert dat vier poten op de grond laag betekend door hem daarvoor te belonen.
 2. Als je de hond gaat afduwen op het moment dat hij springt wordt het voor hem een leuk spelletje. Een extraatje bij het feit dat hij normaliter alleen een knuffel krijgt wordt er nu een spelletje met hem gespeeld. Dus afduwen heeft precies het averechtse effect.
  Ook het roepen van nee, of niet doen, of ophouden is voor de hond precies hetzelfde als dat je zegt: wat ben je toch een schatje. Het is een beloning voor het feit dat hij springt. Dus:

Niet aankijken, niet tegen praten en vooral geen aandacht aan besteden.

Ik zou nog even terugkomen op het negeren wat iedereen moet doen en de reden waarom.
We hebben namelijk te maken bij een hond (en ook bij mensen) met extinction burst.

En dat wil niet meer zeggen dan dat het gedrag van een hond uitdooft op het moment dat hij er nooit meer reactie op krijgt.

En dat werkt als volgt:

GEDRAG + ALTIJD REACTIE = HET GEDRAG HERHALEN

GEDRAG + SOMS REACTIE = HET GEDRAG HERHALEN

GEDRAG + NOOIT MEER REACTIE=  HET GEDRAG WORDT EERST HERHAALT,  DAN WORDT HET GEDRAG 10X ERGERE OM VERVOLGENS HELEMAAL TE STOPPEN.

Je ziet dus dat bij soms reactie, het gedrag herhaalt wordt door de hond en dat wil dus zeggen dat iedere keer als je de hond laat springen en iemand geeft reactie dan zal de hond het gedrag blijven herhalen.

Daarbij stoppen veel mensen op het moment dat het gedrag 10x erger is geworden omdat ze bang zijn dat ze het gedrag in plaats van verbeterd, juist verergerd hebben.
NEE het zijn de laatste stuiptrekkingen van de hond in dit gedrag om te kijken of hij alsnog zijn zin kan krijgen, als hij snapt dat hij vanaf nu nooit zijn zit meer krijgt dan zal het gedrag volledig uitdoven.

Bij het springen kan het dus zijn dat de hond gaat happen of andere gekkigheid gaat uithalen  om aandacht te krijgen. Wees daarop voorbereid en pak hem per direct bij de halsband en zet hem in de bench, ook weer zonder iets te zeggen verder.

Ik wens jullie een hele goede training toe
Met heel snel resultaat.

Heb je nu ook een probleem met je hond waar je graag hulp bij zou willen hebben?
Klik dan op deze link

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *