Mup had een hechtingsstoornis

Je start dus eerst met een band op te bouwen en duidelijke regels te stellen. Als je dan zover bent dat je hond echt jouw hond is dan kun je training met hem gaan inzetten.

Anderhalf jaar geleden kwam mijn pleegdochter aan met een border collie van 12 weken oud. De pup had inmiddels 3 bazen gehad en de fokker wist niet meer wat hij er mee moest. Hij was onhandelbaar. Nu is een hond voor mij niet zo snel onhandelbaar. Mijn andere border collie was een behoorlijke tijd daarvoor overleden en eigenlijk wilde ik geen border collie meer. Maar als echte fan van het ras was ik al snel verliefd.
Wat ik echter mistte met deze pup was een “band” en niet van mij uit maar van de pup uit. Hij leefde zijn leven. Was stout en soms ronduit echt vervelend en soms was er zelfs geen land met hem te bezeilen.
Hij vond alles en iedereen eng, blafte naar alles en iedereen.
Maar ook in de training was het allemaal mat gedrag. Niet het gedrag wat ik van een border collie gewend ben. Hij deed met me mee maar halfverwege de training ging hij liggen of simpelweg iets anders doen. Vrijwilligers en stagiaires vermeed hij angstvallig en knuffelen was al helemaal niet aan de orde. Hij leek enorm eenzaam tussen de groep honden. Hij trok niet naar andere honden en leek enorm in zijn eigen wereldje te leven en ik kreeg hem er niet uit.
Ik weet het aan mezelf. Ik had te veel honden. Ik had het te druk om hem goed te trainen en als ik al tijd voor hem vrijmaakte om te trainen, wilde ik ook trainen dus zette ik er druk op.
Ik wilde enerzijds van hem een goedluisterende hond maken zoals ik mijn border altijd had gehad en eigenlijk had ik er te weinig tijd voor. Dat was mijn conclusie.
Eigenlijk kon ik hem niet geven wat hij nodig had in mijn gevoel en dat frustreerde me enorm (dat heeft me ook de stap doen maken om drastisch te minderen in honden) maar ik wilde hem niet kwijt en hij had al drie bazen gehad voor mij.
Twijfel…………. Maar na het besluit genomen te hebben om drastisch in honden te minderen had ik ook het besluit genomen dat ik vanaf het moment dat ik meer tijd kreeg dat ik hem dan als eerste zou gaan trainen zoals ik dat met mijn andere border ook had gedaan.

Ik heb het dus los gelaten met het idee, dat ik het later met hem zou inhalen en voor nu regelmatig tijd met hem zou doorbrengen en trainen maar de druk eraf halen.
Ik haalde hem vaker naar me toe om gewoon lekker te knuffelen en bij me te zijn en ik werkte op die manier aan een band met hem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *