De puzzel van het hondengedrag

Er is voor mij niets zo leuk als een hond weer terug op de rit zetten zoals wij dat noemen. Er is ook echter niets frustrerender voor iemand als mij dan mensen tegenover je te hebben die een probleem hebben met hun hond, en die je simpelweg niet kunt bereiken op de een of andere manier. Niet omdat de mensen niet willen luisteren. Niet omdat de mensen geen oplossing willen. Gewoon omdat je ze niet kunt duidelijk maken wat je wil of wat de bedoeling is.


————————————————————————————————————————-

Ik kom even snel tussendoor, wij willen heel graag een goed informatie platform worden voor honden en baasjes die het nodig hebben.  Onze kennis hebben we van onze honden die ook brokjes nodig hebben. Het zou fijn zijn als u zou inschrijven bij ons voor cashbackworld. Lees hier wat het inhoud.
————————————————————————————————————————-

Vermenselijken

Ik heb inmiddels gemerkt dat het heel goed werkt als je de hond vermenselijkt. Doordat mensen zich met gedrag kunnen identificeren leren ze ook hun hond begrijpen. Maar om dat gedrag te vermenselijken moet je eerst proberen in de kop van de hond te komen.
Niet letterlijk natuurlijk. En je moet een klein beetje kennis van honden nodig omdat honden vaak anders reageren dan mensen Als jij denkt te weten waarom een hond iets doet. Jij kunt dat naar jezelf vertalen. Je kunt kijken hoe jij geholpen zou willen worden. Dan kun je ook je hond helpen.

Dat is een ingewikkeld verhaal voor velen denk ik.
Ik ga het proberen uit te leggen.

Uitvallen aan de lijn, ik neem meteen de moeilijkste en een probleem wat vaak voorkomt.
En ik ga uit van een herplaatshond omdat dat gedrag daar nog veel vaker voorkomt dan bij een pup van 8 weken.

We starten even in het menselijke

Je wordt vandaag opgehaald met een geblindeerd busje door mensen die een andere taal spreken en die je dus niet verstaat. Je rijdt een dag en een nacht en dan kom je aan op je bestemming.
Alleen!
Je wordt in een kamer gezet, je krijgt vreemd eten in een kom (je weet niet eens of het eten is), ze geven je een lichtblauwe vloeistof. Je verstaat ze niet maar ze lijken aardig.
Je hebt geen idee van de regels, je voelt je alleen en je wil terug naar je veilige omgeving. Je hebt geen idee of dat ooit nog gaat gebeuren en dus probeer je je zo goed en zo kwaad mogelijk aan te passen.
Je loopt met 1 van je begeleiders naar buiten en je ziet iemand en je hoort dat het een Nederlander is, hij is twee koppen groter dan jou, drie keer zo breed en heel boos om de een of andere reden. Hij  verteld je ook meteen dat als je dichterbij komt dat je een klap krijgt. Echter je begeleider wil dat je naar deze persoon toe gaat en neemt je aan de arm mee. De Nederlander zegt echter:”nog 1 stap dichterbij en ik ram je in elkaar” wat ga jij doen?
waarschijnlijk zul je gaan schelden net als dat de ander doet, maar omdat je dat doet krijg je een klap van je begeleider en vervolgens loopt je begeleider verder richting de Nederlander. Als je ziet dat deze persoon je aan wil vallen en je gaat gillen wordt je vastgepakt en krijg je een correctie.

Dit is een beetje een science fiction verhaal maar het is wel zoals wij het bij onze honden doen

  1. Hoe start het uitval gedrag vaak

Waarschijnlijk door onzekerheid en/of angst. Een heel enkele keer is het serieuze agressie. Maar in 9 van de 10 gevallen mag je uitgaan van onzekerheid of angst. En waarom angst of onzekerheid?

  • Waarschijnlijk communiceren de honden onderling wat wij niet opgemerkt hebben, je kunt dus een hond tegenkomen met territoriumgedrag ten opzichte van andere honden en dus krijgt jouw hond al een seintje dat hij weg moet zijn, echter jij als baasje loopt gewoon door.
  • De hond kent de hondentaal niet goed en ziet niet of het een hond is die signalen afgeeft
  • We lopen als baasjes vrijwel altijd recht op een andere hond af met onze hond omdat wij weten dat we aan de kant gaan. Voor beide honden echter is dit een bedreigende situatie.
  • Omdat het baasje niet “honds” reageert. Dus niet met een boog erom heen loopt, zijn hond niet beschermt maar juist de andere hond naar hem toe laat komen in de hoop dat ze gaan spelen
  • Zo zijn er nog tal van dingen die we “verkeerd” kunnen doen waardoor de hond onzeker wordt.
  1. Om welke reden dan ook, je hond valt uit naar andere honden

De reden dat hij waarschijnlijk uitvalt is dat hij bang is van de andere hond of onzeker is. Hij kiest de aanval als verdediging. En hij probeert de andere hond dus aan te vallen. In hondentaal zijn er maar twee mogelijkheden, vechten of vluchten. Vluchten sta jij niet toe (vaak wordt de hond dan een mietje genoemd) dus dan wordt het vechten
Wat doen wij als baasjes? Wij worden boos en gaan de hond corrigeren. We vallen dus de hond aan.

Als je uitgaat van het bovenstaande science fiction verhaaltje wat zou jij willen dat je begeleider deed? Waarschijnlijk zou je willen dat hij je meenam de kamer uit, weg van die boze persoon. Maar die klap en die correctie die jij krijgt zijn in jouw ogen zeer onterecht want jij werd bedreigd en toch word jij gecorrigeerd.

  1. Hoe ga je reageren op andere honden

Doordat je weet dat je hond uitvalt neem je maatregelen als hem strakker aan de lijn nemen. Daarmee geef je al aan dat er gevaar is en zal je hond gaan kijken wat er aan de hand is. Doordat jij onzeker gaat reageren op die andere hond zal je hond nog feller worden, want hij moet niet alleen zichzelf maar nu ook jou tegen die andere hond beschermen. Het baasje corrigeert de hond en de hond wordt dus aangevallen wederom door de baas en door de schuld van die andere hond. “De andere hond” zal er dus niet leuker op worden.

Terug naar ons science fiction verhaaltje. Je begeleider heeft je in contact gebracht met een Duitser, ook drie keer zo groot als jij en daarbij was het het zelfde verhaal, ook hij probeert je te slaan en doet lelijk tegen je. Weer probeer je te vluchten en weer wordt je tegengehouden en krijg je een correctie als je terug gaat schelden. Vervolgens word je hard aan je arm gepakt en meegenomen langs deze persoon terug naar je kamer.
Als je vervolgens weer met je begeleider buiten loopt pakt hij opeens je arm heel strak vast. Wat is het eerste wat jij doet? Waarschijnlijk ga je om je heen kijken wat er gebeurt en zie je de persoon van de eerste keer weer en wederom lopen jullie erop af, en wederom gaat deze persoon schelden en hij krijgt het zelfs voor elkaar je een bloedneus te slaan zonder dat je begeleider je beschermt. Hoe ga jij de volgende keer reageren als je deze persoon ziet?
Nu ben jij als mens nog in staat om te redeneren dat niet iedereen zo is, en je zal misschien een beetje gespannen zijn bij een nieuw persoon maar je zal niet direct in de aanval gaan.

Inmiddels heb je een soort van vriendschap gesloten met iemand die vaak bij jou is, die je helpt en die probeert je leven leuker te maken. Het is een klein vrouwtje, eigenlijk nog een meisje en heel tenger en smalletjes.Ook zij mag met je naar buiten en jullie gaan samen een rondje wandelen. Vervolgens komen jullie de eerste persoon weer tegen die niet alleen jou iets aan wil doen maar ook het vrouwtje wat bij je is en zij schiet in paniek.
Wat doe jij? Waarschijnlijk probeer je niet alleen jezelf te redden maar zorg je ook voor het vrouwtje wat zo goed was voor jou.

Herken je het verhaal van de uitvallende hond een beetje in bovenstaand verhaaltje?

Als je op deze manier gaat denken, je gaat dus in het hoofd van de hond en je gaat dat vertalen naar een menselijk verhaal dan kom je dus als herplaatshond in een soortgelijk verhaal als hierboven. De bedoeling hierbij is dus dat je er dan ook wat mee gaat doen. Je kunt jezelf afvragen wat je zou willen dan jou begeleider zou doen in dit verhaal?
Je kunt dit eens gaan proberen toe te passen bij jouw hond.
Natuurlijk is het niet zo dat je hond jouw opeens begrijpt als je hem nu gaat beschermen. Hij moet nu eerst vertrouwen in je hebben. Toch is het belangrijk dat je probeert te weten te komen hoe je hond zich voelt want doordat je hem misschien nu beter begrijpt zul je milder naar hem worden en zorgen dat je andere maatregelen neemt dan corrigeren.

Ik ben geen hondenfluisteraar maar op deze manier probeer ik problemen met honden wel altijd te benaderen om het duidelijk te maken voor het baasje.

Training
Uiteraard komt na het begrip de training. Want met alleen begrip kom je er niet omdat de hond inmiddels al succes heeft gehad met dit gedrag en dit gedrag is dus al zelfbelonend geworden. Het is dus zaak dat je voor het uitvallen, ander gedrag in de plaats gaat zetten.
Ik zou na het begrip eerst de contact training in gaan zetten en daarna de Nee training, zodat je die twee na verloop van tijd kunt gaan combineren.

Hoe kan ik jou helpen met een probleem met je hond?

Interessant voor jou in deze zijn

Contact training

Nee training

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *