Volg je hart

Toen ik mijn eerste hond had werd ik bedolven onder de adviezen. Nu moet ik eerlijk zijn, mijn hond was een verwend mormel. Lief voor ons maar gewoon een verwend mormel die een eigen mening had over dingen waar ik een andere mening over had.
Natuurlijk had ik regels maar was ik niet al te consequent. Ik was nog jong en vond gewoon (te) veel goed.

Regels

Wat me toen al opviel was dat iedereen een mening had over hoe je een hond opvoed. Ik kan me voorstellen als je hond zich misdraagt dat mensen zich ermee bemoeien. Maar ik werd bijvoorbeeld aangesproken op dat de hond op schoot zat. Dat hoorde niet voor een hond. Maar dat moet ik toch zeker zelf weten?
Nu ben ik zelf altijd behoorlijk dwars en eigenwijs geweest en heb lekker mijn eigen regels gevolgd. Mijn enige regel was dat een ander geen last mocht hebben van mijn hond en verder waren er weinig regels.

Adviezen

Tegenwoordig lijkt iedereen zichzelf gedragstherapeut te vinden. Iedereen heeft wel een mening over wat er wel en wat er niet mag met je hond. Hoe je het wel en hoe je het niet moet doen met je hond. Wat je hond wel en wat hij niet moet kunnen. Prima wat iedereen vindt maar laat ze hun mening voor zich houden tot jij er om vraagt.
Ik kan me voorstellen dat mensen die onzeker zijn op deze manier nog onzekerder worden. En dan heeft niet alleen de baas een probleem maar ook de hond heeft een probleem. Want een onzekere baas geeft een onzekere hond en een onzekere hond geeft problemen!!
Vaak zijn de adviezen ook nog eens volledig tegenstrijdig aan elkaar. Nu wil het geval dat je tegen een probleem aanloopt met je hond en de eerste die je advies geeft lijkt te werken. Het is nog lang niet zoals je wil maar het lijkt iets beter te gaan. Tot je persoon twee tegenkomt, die geeft je een advies wat in je beleving ook wel zou kunnen werken, dus ga je dat uitproberen. Een volledig andere methode voor je hond en die moet dus switchen. Persoon drie heeft alweer een andere mening wat ook wel klinkt alsof het zou kunnen werken. Je gaat dus weer met iets nieuws beginnen.
Je kunt je voorstellen dat je hond helemaal gek wordt, weer een andere methode waar hij zich aan moet houden, weer andere regels.

Mijn advies:

Breng je probleem in kaart voor jezelf. Welk probleem wil je opgelost hebben en wat vind je verder geen probleem (ondanks dat andere mensen daar anders over denken) Hoor het advies aan van persoon A. Kun je hier iets mee? Past het bij jou? Past het bij je hond? Nee? Ga er dan niet aan beginnen. Neem niet van iedereen zomaar iets aan. Ondanks dat een methode of een oplossing goed lijkt te werken voor een andere hond hoeft het voor de combinatie jij en je hond totaal niet te werken. Zoek net zo lang naar de methode waar jij je prettig bij voelt, die je voor je gevoel kunt gaan inzetten en die je ook kunt volhouden.
Het grootste probleem dat honden gedragsproblemen blijven vertonen is dat de baas te vaak switcht van methode om het probleem op te lossen. De hond krijgt niet de tijd zich te schikken in de nieuwe regels, en zich de nieuwe regels eigen te maken.

Probleemgedrag is vaak geautomatiseerd gedrag waarbij de hond niet ander kans. Het duurt gewoon lang voordat je je hond ander gedrag hebt aangeleerd. Je moet nieuw gedrag aanleren in stapjes. Zoals jij een nieuwe taal leert, moet de hond nieuw gedrag leren. Door woordjes te leren (nieuwe commando’s) door de taal te gaan spreken doorspekt met Nederlandse woorden omdat je zo snel de vertaling niet weet (je hond valt terug in gedrag omdat hij niet meer precies de volgorde weet en dus weer terug pakt op vertrouwd gedrag). Stap voor stap bouw je nieuw gedrag op.

Volg je hart

Volg je hart in wat je doet en heb vertrouwen in jezelf en in je hond. Help je hond door de leerperiode heen en vergeef hem zijn fouten. Laat hem leren van zijn fouten door aan te geven wat je wel van hem wil, keer op keer weer. Blijf bij dezelfde methode en laat je hond zien dat je consequent bent in wat jij wil. Pas dan zal hij je willen en durven volgen en na verloop van tijd gaan doen wat jij wil.

WAARMEE KAN IK U HELPEN

Misschien ook interessant:

Training voor honden als oplossing voor vele gedragsproblemen

Communiceren met honden voor betere trainingsresultaten

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *