Nee training

Met de Nee-training heb je, mits goed ingetraind,  een krachtig middel in handen om je hond te laten stoppen met waar hij mee bezig is.

Iedereen kent het woordje Nee, of Foei, maar iedereen gaat er ook vanuit dat de hond ook precies weet wat er bedoelt wordt. En ja hoe bozer je het zegt hoe meer de hond onder de indruk is en misschien zal doen wat je zegt. Dat wil echter niet zeggen dat de hond heeft geleerd wat Nee of Foei is.
Mijn voorkeur gaat uit naar Nee te gebruiken omdat je dat in veel meer situaties kan gebruiken.

Omdat je een hond niets kan afleren is de Nee training in combinatie met de contact training een ideale manier om de hond uit de situatie te halen. Onderin deze training staat de link naar de contact training.

Ik heb van de training een stappenplan gemaakt. Het is de bedoeling dat je de stappen ook allemaal volgt en geen enkele stap overslaat.
Je start met de training in een prikkelarme omgeving en je gaat steeds meer prikkels toevoegen, . maar tegelijkertijd doe je dan ook steeds weer een paar stapjes naar beneden zodat je hond je blijft begrijpen.

 1. Hou een snoepje voor de neus van de hond op een afstand van ongeveer 20 cm. Als de hond naar het snoepje wil pakken, dus hij rekt zijn nek, dan geef je een luid en duidelijk NEE en haal je het snoepje weg. Dit herhaal je tot de hond geen poging meer doet om het snoepje te pakken en dan geef je een “goedzo” en geef je het snoepje.
  Dit herhaal je een aantal keren per dag
 2. Als dit goed gaat ga je het snoepje langzaam naar de grond brengen. Iedere keer als hij achter het snoepje aanduikt zeg je NEE en haal je het snoepje weer weg. Je oefent net zo lang tot je het snoepje voor 1 seconden op de grond kunt leggen en dan geef je je hond een “goedzo” en geef je het snoepje uit de hand. (het mag hetzelfde snoepje zijn)
  Ook dit herhaal je een aantal keren per dag
 3. Als dat goed gaat leg je het snoepje op een afstand van 20 cm op de grond voor ongeveer 10 seconden, als hij het probeert te pakken zeg je luid en duidelijk Nee en leg je je hand er overheen. Als je je hand 10 seconden niet nodig hebt gehad omdat hij er niet aankomt geef je een “goedzo” en geef je het snoepje uit de hand.
  Als 10 seconden goed gaan ga je opbouwen naar 15-20-30-40 seconden, maar wel stap voor stap.
 4. Nu ga je het snoepje dichterbij leggen, zo dichtbij dat als hij zijn kop strekt hij in principe het snoepje kan pakken. Je houdt hetzelfde principe, als hij probeert het snoepje te pakken leg je je hand erover heen, met een duidelijk NEE ook dit ga je weer opbouwen van 10 naar 40 seconden in kleine stapjes.

En voordat hij het snoepje mag pakken moet hij eerst contact met je maken, dus naar je kijken.

 1. Nu ga je de snoepjes op zijn poten leggen. Nog steeds hetzelfde principe, als hij het snoepje wil pakken leg je je hand erover heen met een duidelijk Nee. En je gaat het weer opbouwen van 10 naar 40 seconden.
  En de hond moet eerst contact met je maken voordat hij het snoepje mag pakken.
 2. Je bent nu denk ik een aantal dagen verder en we gaan de training uitbreiden. Zit-blijf is een mooie oefening om te kijken of de hond de boodschap NEE begrepen heeft.
  Je laat de hond zitten en je loopt achteruit, je zegt geen Blijf, maar je loopt gewoon achteruit. Op het moment dat de hond nu opstaat geef je een luid en duidelijk NEE. Gaat je hond direct weer zitten dan prijs je hem de hemel in met “goedzo” en met snoepjes.
  Ook deze oefening ga je herhalen.
  Als de hond op het commando Nee Niet direct gaat zitten zet je hem terug op de plaats waar hij zat en start je weer van voren af aan, net zo lang tot hij doorheeft dat NEE betekend dat hij weer moet gaan zitten.
  Als je hond de neiging heeft te gaan liggen bij de zit-blijf oefening ook dan gebruik je NEE en laat je hem weer zitten voordat je weer wegloopt.
  Probeer op je hond te letten en geef hem een NEE voordat hij op wil staan of wil gaan liggen. In het begin is dat lastig omdat je op verschillende dingen moet focussen maar je zal zien dat na verloop van tijd het steeds makkelijker gaat en dat je steeds beter ziet of hij wil opstaan of gaan liggen.

DIT IS WEL HET MEEST LASTIGE STUKJE IN DE TRAINING EN WANHOOP NIET ALS HET NIET LUKT. TRAINING BETEKEND OEFENEN, OEFENEN, OEFENEN. En het kwartje zal steeds meer vallen naarmate hij het woord Nee vaker hoort en beloond wordt voor het feit dat hij gehoor geeft aan het commando NEE.

 1. Je mag met punt 1 tot en met 5 inmiddels de prikkels gaan opbouwen maar dan wel rustig aan dus niet meteen naar een druk marktplein, maar eerst eens in de tuin, dan voren op straat, dan tijdens de wandeling en daarna zoek je een speeltuin op of een school die pauze heeft, als laatste gebruik je drukke plaatsen.
 2. Binnen ga je lekker verder met oefenen. We gaan een bakje met iets lekkers neerzetten random in de woonkamer maar wel zo dat het tussen jou en de hond in staat en dichterbij jou staat dan bij de hond, dan roep je je hond bij je en mag hij niet aan het bakje met lekkers komen. En dat lekkers mag ook echt wel lekker ruiken, frikandel, worst of iets dergelijks. Als hij er naar toe wil en hij loopt door op het commando NEE krijgt hij natuurlijk iets lekkers uit het bakje.
 3. We gaan de hond nu testen en dat kan op allerlei manieren:
 • Wil hij opstaan van zijn plaats dan geef je hem een luid en duidelijk NEE gaat hij direct weer liggen dan uiteraard een “goedzo”en een beloning
 • Zet een deur open (wel zodat hij niet weg kan lopen) en wil hij er doorheen dan direct een NEE, keert hij terug uiteraard een beloning
 1. Punt 6 tm 9 mag je nu ook in prikkelrijkere omgevingen gaan oefenen op dezelfde manier als bij punt 7

Verder kun je het binnenshuis gaan uittesten in allerlei situaties die je eigenlijk niet wil hebben. Zorg dat je er wel bij in de buurt bent zodat je hem indien nodig nog wel kunt corrigeren als hij het NEE niet oppakt.
Als hij het NEE goed oppakt beloon je hem natuurlijk rijkelijk, als hij het NEE niet oppakt ga je die situatie in scene zetten en oefenen, oefenen, oefenen.

Probeer het commando Nee in te zetten voordat de hond de fout in gaat en gaat hij dan de fout niet in dan beloon je hem rijkelijk!

Als je het binnen onder de knie hebt dan mag je ook situaties buiten gaan testen en uitproberen. Blijven belonen zo gauw hij reageert op het commando Nee.

Heel belangrijk:

Je leert hier een hond niets mee af, je kan hem alleen stoppen met waar hij mee bezig is. Daarna moet je zorgen dat hij uit die situatie komt omdat hij anders na zijn snoepje weer gewoon verder gaat waar hij mee bezig was.
Je kunt een hond namelijk niets afleren, je kunt er alleen ander gedrag voor in de plaats zetten.
Dat betekend dat je in situaties waarin je hond ongewenst gedrag vertoond even moet bedenken welk gedrag je er voor in de plaats wil zetten, want dan kun je dat gedrag namelijk in gaan trainen.

Uiteraard ben ik heel benieuwd hoe de training is verlopen en hoe het werkt bij jou en je hond. Of je ergens struikelt of dat je ergens iets mist, laat het me weten in een reactie.

De nee training is een prima combinatie met de contact training
Klik hier voor de link naar de contact training.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *