Contact training

Contacttraining kan een training zijn, als jij en je hond die beiden goed beheersen, die het beginpunt is van diverse oplossingen van gedragsproblemen.
Gedragsproblemen hebben altijd een oorzaak. Die oorzaak kan een trauma zijn maar vaak is de oorzaak: “gebrek aan leiderschap”

Mooie term, en vaak gebruikt door trainers en gedragstherapeuten. Anderzijds voelen baasjes waar je dit tegen zegt zich vaak beledigt en verdedigen zich door te zeggen dat de hond zeker wel weet wie de baas is. Vervolgens komen ze met allerlei “bewijzen” dat de hond heel goed weet wie de baas is.

Dit blog is niet bedoelt om mensen te beledigen, dit blog, cq training is bedoelt om van te leren en ik hoop dat ik je middels deze training ook een en ander duidelijk kan maken.

Allereerst het verschil tussen een baasje en een leider.
Als baas van je hond vertel je je hond wat hij moet doen, je geeft hem eten en drinken en je laat hem uit. Je speelt met hem op gezette tijden en je traint af en toe met hem (of misschien wel regelmatig)
Een baasje zijn is dus niet zo moeilijk.
Een leider ben je echter pas als je je hond begeleidt. Als je hem behoed voor gevaar, maar ook als je hem helpt als hij het moeilijk heeft. Je staat voor hem op het moment dat een andere hond eng is en je gaat met hem mee als hij iets spannend vindt. Hij mag je om hulp vragen en je geeft hem die hulp ook. Jij bent degene die hem duidelijke regels geeft waar hij zich aan op kan trekken en hij weet bij jou precies wat hij wel en wat hij niet mag, maar ook wat hij wel en wat hij niet van  je kan verwachten.

Visitegedrag

De eerste dagen dat de hond bij je is vertoond hij in principe “visitegedrag” hij heeft zijns inziens nog niets te vertellen en bemoeit zich ook niet met wat er gebeurt. Echter hij observeert wel heel duidelijk wat er allemaal gebeurt en hij proeft ook heel snel wie de leiding heeft in huis. Op het moment dat hij denkt dat er geen leiding aanwezig is zal hij na een paar dagen zelf gaan proberen de leiding te nemen en dat krijg je een start van het ongewenste gedrag.

Oergedrag

Leiderschap toon je dus door je hond altijd bij te staan en er voor hem te zijn. OP het moment dat de hond (nog) niet durft te vertrouwen op jou, gaat hij zijn eigen regels toepassen. En ondanks dat de hond al honderden jaren tussen de mensen leeft zit oergedrag er bij iedere hond in.
Als jij tijdens de wandeling niet de leiding neemt, zal hij de leiding nemen. En dat betekend dat hij op grondgebied loopt wat hij inmiddels geclaimd heeft en dat een andere hond daar niet op toegestaan is. Dan krijg je dus dat een hond uitvalt naar andere honden. Als hij daarnaast ook sommige mensen spannend vindt heb je kans dat hij ook nog eens gaat uitvallen naar mensen. Voor ons ongewenst gedrag maar voor een hond heel normaal gedrag.

Zo ook in huis, zijn hol. Het is heel vreemd dat iedereen zomaar binnen kan lopen. In een hol van een oerhond komen geen vreemden binnen want dat kan betekenen dat het hol wordt overgenomen door de vreemden. Visite kennen honden die zijn teruggevallen in oergedrag nog niet en dat moet ze weer overnieuw worden aangeleerd. Wat gebeurt er echter als de hond gaat blaffen als er iemand komt? Wij als mensen gaan meeblaffen, althans we roepen dat de hond stil moet zijn en worden geïrriteerd. De hond vertaald dit als dat hij wordt gesteund in zijn actie om de “indringers” buiten te houden en zal fanatieker worden.

Ik krijg vaak de melding dat er geen pijl op te trekken is omdat de hond niet bij iedereen zo reageert. Vaak heeft het te maken met de manier waarop iemand binnenkomt. Iemand die binnenkomt en reageert alsof hij ook bij de “roedel” hoort zal minder snel aangevallen worden als iemand die echt als visite binnenkomt en eigenlijk niet precies weet wat hij met de hond moet. Het hangt dus een beetje van het karakter van de hond af en van het karakter van degene die binnenkomt hoe de hond gaat reageren. Maar ga er in principe vanuit dat de hond de “indringer’” weg zal willen jagen.

Leiding terug overnemen

Een hond leest je lichaamstaal en aan de hand daarvan reageren ze. Als jij boos bent omdat je hond op visite blaft, zal je hond dat uitleggen als: Het baasje is boos op de indringer en zal hij zich steeds heftiger verzetten tegen visite, als je namelijk thuis bent en er komt geen visite ben jij ook niet boos en is er niets aan de hand. Hij zal dus jouw boosheid linken aan de visite of voor hem de indringer. Hetzelfde als je een andere hond tegenkomt. In de eerste instantie viel hij uit omdat hij dacht dat het zijn grondgebied was. Nu wordt jij er ook boos bij dus dat betekend dat de andere hond of tegemoet komende mensen wel de oorzaak moeten zijn van jouw boosheid. Hij linkt jouw boosheid of frustratie niet aan zijn eigen gedrag.

Automatisme

Als dit gedrag langer duurt dan wordt het op een gegeven moment én zelfbelonend gedrag (de andere hond is weggejaagd door hem) en het wordt automatisme.
Andere hond=uitvallen
Hij kan na verloop van tijd niet meer anders.

Vergelijk het maar met jezelf, als je in de auto rijdt en je ziet dat de auto voor je remt zul je ook remmen. Je kunt op dat moment niet anders dan remmen omdat het een reflex is. Zo ook als er plotseling iets voor je auto komt, je zult automatisch remmen of je wil of niet. Zo werkt het dus ook bij de hond, als hij een andere hond ziet op straat zal hij automatisch reageren

Je kunt je hond dit ook niet afleren. Je kunt hem afleiden maar dat gaat niet werken op de lange duur omdat het automatisme erin zit. Als jij de hond het eerst ziet kun je hem afleiden, maar als hij de hond het eerst ziet gaat het afleiden je niet meer lukken.

Contact training

Op dat moment kunnen we de contact training in gaan zetten. Let wel, de contact training is een training en geen therapie en geen wondermiddel. Je zult de contact training net als iedere andere training op moeten gaan bouwen alvorens je er resultaat mee kan gaan boeken.
Hoe snel je er resultaat mee gaat boeken is een beetje afhankelijk van hoe vaak je traint. En het is afhankelijk van of je wel of niet opgeeft.

Als je de contact training helemaal doorlopen hebt kun je het gedrag van je hond gaan ombuigen in gewenst gedrag.

Bij de contact training leer je de hond contact met je maken en als je contact hebt met je hond kunnen jullie samen “het gevaar” trotseren. Ik ga hieronder de training uitschrijven. Volg de training stap voor stap en sla geen stap over en voornamelijk verval niet terug in je oude gedrag van boos worden en schreeuwen tegen de hond. Op het moment dat je namelijk terugvalt in je oude gedrag ben je geen stabiele leider en  kan de hond nog steeds niet op je vertrouwen.

 1. Zorg dat je vanaf nu ALTIJD snoepjes bij je hebt, thuis mogen dat eenvoudige snoepjes zijn, maar buiten moet dat iets heel lekkers zijn.
 2. Ga in een prikkelarme omgeving staan en Ga bij je hond in de buurt staan, en wacht tot hij naar je kijkt, duurt het wat langer ga dan rustig lopen, eerst achteruit tot je hond contact met je maakt.

Hierboven een filmpje van een hond die nog volledig geen verttrouwen heeft en die dus dmv de contact training zijn vertrouwen in zijn geleider moet krijgen. Maar in het filmpje is het duidelijk dat dit dus heel veel training kost en dat dat niet binnen 1x lukt.

 1. Dit herhaal je een keer of vijf en dan stop je
 2. Dit herhaal je ongeveer tien keer per dag in de huiskamer of in de keuken.
 3. OP het moment dat hij naar je  kijkt roep je:  GOEDZO en geef je hem een snoepje
 4. Als hij begint uit zichzelf contact met je te maken door naar je te kijken beloon je dit steeds met ;  GOEDZO en een snoepje.
 5. Ook tijdens het naar buiten gaan in een prikkelarme omgeving begin je met deze training.  als hij kijkt belonen met iets heeeeeeeel lekkers
 6. Na een dag of 5 ga je langzaam wat prikkels opzoeken , en die prikkels moeten echt minimaal zijn. Bijvoorbeeld iemand die langs fietst of aan een wat drukkere weg met auto’s.
 7. Je gaat met een aantal dagen er tussen iedere keer steeds wat meer prikkels toevoegen. OEFEN NIET IN EEN PRIKKELRIJKE OMGEVING ALS JE HOND DAAR NOG NIET AAN TOE IS!!!
 8. Totdat je hond goed weet wat contact is ga je dit nog niet uitproberen bij andere honden!
 9. Op het moment dat je op een drukke markt met terrasjes je hond naar je kan laten kijken  kun je het langzaam gaan proberen bij andere honden op grote afstand. Zorg voor een megabeloning als hij doet wat je vraagt.
 10. En dan ga je steeds de afstand tussen de hond en jullie verkleinen. OP het moment dat je merkt dat je hond uit het contact gaat als je hem dat gevraagd hebt, draai je om en loop je terug en begin je opnieuw.
 11. Zorg dat je hierin hele kleine stapjes neemt en wordt niet boos als de hond er een keer uit gaat, ook niet als hij er iedere keer uitgaat, gewoon de afstand vergroten en weer opnieuw beginnen
 12. Onthou dat dit gedrag is “vastgeroest” en dat het er niet zomaar uit gaat. Wees blij met iedere kleine stap die je vooruit gaat en beloon niet alleen je hond daarvoor maar ook jezelf!!!!

De training die hierop volgt om het gedrag verder te perfectioneren is de beheersingstraining of de Nee training

klik hier voor de link naar de nee of beheersingstraining

Wil je meer goede tips en adviezen om met je hond aan de slag te gaan?
Schrijf je dan in voor de tips en wetenswaardigheden.

Ja ik wil graag tips en adviezen

* indicates required
Misschien ook interessant:

communiceren met honden voor betere trainingsresultaten

training voor honden als oplossing voor veel gedragsproblemen

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *