5 tips om het uitvallen aan de lijn te voorkomen

Uitvallen aan de lijn. Een veel en vaak voorkomend probleem bij hondeneigenaren. Maar heb je het wel eens bekeken vanuit de hond? Waarom de hond uitvalt naar andere honden of soms ook naar mensen?

Er zijn verschillende redenen waarom honden uitvallen aan de lijn. Vaak is de oorzaak een trauma, en een trauma kan verschillende oorzaken hebben.
Een hond kan ooit zelf aangevallen zijn, maar ook een verplaatsing kan een trauma teweeg brengen.
In de meeste gevallen komt het erop neer dat een hond geen vertouwen heeft in zijn geleider en daarom zelf het heft in poten neemt.

Hieronder tips om het uitvallen aan de lijn te voorkomen

  1. Zorg dat je alleen met je hond bezig bent en met niets anders

Er is uiteraard niets zo belangrijk als een telefoon in deze tijd. Laat hem echter thuis als je een hond hebt die durft uit te vallen aan de lijn. Je telefoon leidt alleen maar af van hetgeen echt belangrijk is tijdens de wandeling en dat is je hond.
Daarnaast is het uiteraard erg gezellig ook met andere mensen te lopen en te kletsen, maar dat resulteert erin dat je je hond niet in de gaten kan houden en dus ook niet adequaat kan reageren als hij tekenen geeft dat hij gaat uitvallen.

  1. Loop samen met je hond

Dat klinkt makkelijker dan dat is het. Kijk maar eens om je heen hoeveel mensen op straat lopen met hun hond waarbij de hond aan het snuffelen is en soms vooruit loopt en het baasje met andere dingen bezig is dan met de hond. Hoe meer je samen met je hond bezig bent tijdens de wandeling hoe beter je band wordt en hoe meer hij op je gaat vertrouwen.

  1. Zorg dat je rustig blijft als je een andere hond tegenkomt en REAGEER

Omdat de hond een keer is uitgevallen ben je waarschijnlijk geschrokken. Op het moment dat je nu een andere hond tegenkomt zul je waarschijnlijk de lijn strakker vastpakken en je focussen op wat de andere hond gaat doen en wat je eigen hond doet. Probeer daarmee te stoppen. Stop desnoods per direct met lopen en op het moment dat je hond gaat focussen op de andere hond loop je de andere kant op. Probeer niet op de andere hond te letten en probeer tussen de andere hond en je eigen hond te gaan staan. Als je niet anders kunt dan dat je langs de hond moet dan met een hele grote boog waarbij je zelf tussen de andere hond en je eigen hond blijft.

  1. Maak gedurende de wandelingen contact met je hond.

Zorg voor een volle zak met snoepjes en beloon je hond iedere keer dat hij naar je kijkt. Hoe vaker hoe beter, en als hij langer naar je kijkt dan beloon je dat uiteraard met heel snel snoepjes achter elkaar. Zorg dat je leuk bent tijdens de wandeling, ook als er andere mensen aankomen, fietsers of what ever. Maar zorg dat de focus van de hond bij jou blijft. Beloon hem daarvoor ook regelmatig met een aai maar in ieder geval met heel veel snoepjes

  1. Zet ander gedrag in de plaats van het uitvallen

Je kunt een hond niets afleren. Zo kun je hem dus ook niet afleren om uit te vallen. Je kan er wel ander gedrag voor in de plaats zetten. Dat gedrag moet onverenigbaar zijn met uitvallen. Laat je hond bijvoorbeeld gaan liggen en wel zodanig dat de passerende hond niet langs hem hoeft en laat hem blijven liggen tot de hond voorbij is. Bedenk dat het voor de hond gewoontegedrag is geworden om uit te vallen met andere woorden hij kan niet anders. Je start dus het liggen op een behoorlijke afstand van de andere hond, op het moment dat hij nog niet aan het focussen is en je beloont hem iedere 10 seconden voor het feit dat hij ligt, ongeacht of hij wel of niet naar de hond kijkt. Zo gauw hij gaat staan stop je de beloning en loop je de andere kant op, als je ver genoeg verwijderd bent start je opnieuw met hem te laten liggen.

Door training voorkom je veel probleemgedrag. Als je je hond in dit geval reflexmatig kunt laten liggen (dus hij kan niet anders dan reageren als jij het commando lig of af geeft) dan kun je voorkomen dat hij uitvalt.

Wil je meer waardevolle tips en adviezen laat dan nu je mailadres achter en ik stuur je regelmatig tips waar je wat mee kunt. Klik bij de lijstkeuze waardevolle tips en inspiratie aan

Ook interessant voor je:

Training voor honden als oplossing voor veel gedragsproblemen

Contacttraining is een oplossing bij probleemgedrag met honden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *