Gratis training, hoe wen je een hond aan een bench

Hoe wen je een hond aan een bench

Wat leuk dat je geinteresseerd bent voor de gratis training: “Hoe wen je een hond aan een bench”

Over de auteur:

Mijn naam is Jolanda en al sinds 15 jaar vangen wij honden op en herplaatsen we honden. Dit doe ik samen met mijn gezin maar ook met een team supergemotiveerde vrijwilligers.
We hebben samen al honderden honden geplaatst, dat betekend dat we er ook al honderden in de opvang hebben gehad en wat betreft gedragsproblemen ook al heel veel hebben gezien en opgelost. Ik durf dan ook best te stellen dat ik inmiddels een ervaringsdeskundige ben. Aangezien er heel veel herplaatsingshonden zijn in Nederland zijn er ook heel veel problemen met dergelijke honden en daar richt ik me op.
Mijn doel is dat mensen hun hond leren begrijpen en leren hoe ze de hond bepaalde dingen duidelijk maken.
Succes met de training en vooral veel plezier want dat is erg belangrijk.

Voordat we met de training gaan beginnen

Ik ben geen trainer die hier de bench gaat promoten als lekker makkelijk dat de hond is opgeborgen. Het is de bedoeling dat de bench voor de hond hetzelfde wordt als een slaapkamer voor een kind. Een plaats waar hij zich veilig voelt en tot rust kan komen.
Een bench is niet zielig mits je hem op de juiste manier gebruikt.
Als je een hond hebt die bijvoorbeeld bezoekers eng vindt zul je hem een groot plezier doen om hem op zijn veilige kamer te zetten en van daaruit leert dat het niet eng is dat er mensen in huis zijn.
Ook als je een hond met verlatingsangst hebt id het fijn dat hij een veilige plaats heeft als je even weg moet.

Zet de bench op een rustige plaats in huis bij voorkeur niet in de woonkamer omdat dat de meest onrustige plaats in huis is meestal.

De bench is GEEN oppas

Als de bench eenmaal is ingetraind kun je hem uiteraard prima gebruiken als je even weggaat. Echter de hond naast de nacht langer dan 3 uur in de bench doen is in mijn ogen mishandeling (tenzij het een medische reden heeft). Een bench is dus geen oppas als je gaat werken.

Start van de training

  1. Je zet de bench op een rustige plaats, bij voorkeur niet in de woonkamer. Plaats de zijkant en de achterkant van de bench bij voorkeur tegen een muur en dek de rest af met een kleed, leg er een lekker kleed in en een bakje vers water.
  2. Vanaf nu zetten we het eten van de hond alleen nog achterin de bench
  3. Ook snoepjes geef je tijdens de benchtraning alleen nog in de bench
  4. Als dat goed gaat na een aantal dagen doe je tijdens dat hij eet het deurtje dicht en blijf je in de buurt, als hij klaar is doe je het deurtje meteen weer open.

Schiet je hond in paniek als je het deurtje dichtdoet, doe het dan meteen weer open en gooi iets extra lekkers in het voerbakje, als hij teruggaat om te eten doe je het deurtje weer dicht.
Gaat hij niet terug om te eten dan haal je na 10 minuten de voerbak weg en die zet je pas terug wanneer hij normaliter ook de volgende maaltijd zou krijgen. Blijf gewoon doorgaan met (extra lekkere) snoepjes in de bench te geven waarbij je het deurtje wel gewoon open laat.

Gaat hij de volgende maaltijd ook niet in de bench om te eten en wil hij ook niet in de bench voor snoepjes, dan is dat prima maar laat je niet verleiden om het eten ergens anders neer te zetten. Hij krijgt vanzelf honger waarna je de training kunt voortzetten.

  1. Als het goed gaat met het deurtje dicht tijdens het eten dan verlaat je nu de ruimte waar de bench staat en kom je na 5 minuten terug. Niet langer dan 5 minuten maar ook niet korter. Je doet de bench open en je kijkt de hond niet aan, praat niet tegen hem maar laat hem gewoon uit de bench, ook als hij blaft of jankt doe je het deurtje gewoon open en negeer je hem tot hij rustig is, daarna mag je hem weer aanhalen zoals je normaal ook zou doen.
  2. Als dat goed gaat ga je de tijd opbouwen naar 10 minuten dat je de ruimte verlaat.
  3. Ondertussen ga je ook beginnen met het deurtje dicht te doen voor 5 minuten bij een snoepje of iets lekkers.
  4. Je gaat nu bij het eten de tijd verdubbelen naar 20 minuten, als dat goed gaat naar 40 minuten en als dat goed gaat naar een uur. Probeer in die tussentijd ook regelmatig het huis even te verlaten om bijvoorbeeld iets in de containter te gooien of een klein blokje om, een praatje met de buurvrouw of noem het maar op. Je gaat naar buiten alsof het de normaalste zaak van de wereld is en je komt weer terug alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Dat is het uiteraard ook, maar alles valt of staat met hoe jij reageert.

Op het moment dat het goed gaat met de training kun je heel snel omhoog, de bench leuk maken met eten erin en snoepjes erin moet eigenlijk het langste duren, daarna kun je heel snel op gaan bouwen en het is eigenlijk de bedoeling dat binnen een week je hond gewend is aan de bench

Zoals ik bij punt 8 aangeeft valt of staat alles met hoe jij je opstelt en hoe jij reageert. Als je weggaat met de gedachte: “als hij maar niet gaat blaffen” dan zal je hond dat ervaren als dat jij onzeker bent, bang bent om weg te gaan en zal hij met je mee willen.
Als jij weggaat en je bent duidelijk en je denkt niet aan de hond op dat moment dan zal je hond jou ervaren als rustig en zal hij zelf ook rustig blijven.

Volg het tempo van je hond maar doorbreek af en toe een barrière

Je hond mag best aangeven dat hij spannend vindt als het deurtje dicht gaat, hij mag best aangeven dat hij het spannend vindt om in de bench te gaan. Ga daar niet in mee. In de eerste instantie als hij in paniek schiet mag je daar best even in mee gaan maar blijft hij dat doen dan zul je op een gegeven moment door moeten zetten. Hij leert alleen dat het niet eng is door jou gemoedstoestand en door te ervaren dat het niet eng is. Dus indien nodig zul je na een aantal keren de barrière voor hem moeten doorbreken door simpelweg het deurtje dicht te doen en dicht te houden voor tenminste 5 minuten.

Kijk ook eens naar onze verlatingsangst training als het je echt niet lukt om de hond in de bench rustig te krijgen met alle inspanningen die je nu hebt verricht.

Bestel hier de online training verlatingsangst voor de hond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *