Problemen met (buitenlandse) asiel honden

Als ik op de site van de asiels kijk zie ik honden die om reden van bijvoorbeeld verlatingsangst al verschillende keren terug zijn gekomen in het asiel.
Inmiddels zit ik ook lang genoeg in de hondenwereld dat mensen met hun problemen met honden naar me toe komen.
Ook heb ik inmiddels trainingen en cursussen genoeg gedaan om te zien dat de weegschaal helemaal doorgeslagen is naar de verkeerde kant en dat een hond uitsluitend nog maar positief getraint kan worden en als je niet positief traint ben je een dierenmishandelaar.

VERSCHIL TUSSEN TRAINEN EN OPVOEDEN

Om even  het laaste puntje aan te stippen. Wij maken duidelijk verschil tussen opvoeden en training. Training is wat mij betreft iets wat uitsluitend leuk moet zijn. Training moet de band tussen baas en hond verstevigen en bij training moet je samen lol hebben. Dus dat er uitsluitend positief getraint wordt daar ben ik helemaal voor.

Ook een pup die je van de grond af aan, aan het opbouwen bent voed je ZOVEEL MOGELIJK op een positieve manier op en train je uitsluitend op een positieve manier.

Maar wat mij betreft zit er wel een duidelijk verschil in opvoeding en training:
Bij training leer je de hond kunstjes en bij opvoeding breng je de hond waarden en normen bij zoals die in onze maatschappij nodig zijn, en net als bij kinderen kun je een hond niet alleen opvoeden met snoepjes.

Honden moet je de regels uiteraard wel uitleggen waar ze zich aan dienen te houden.
Je kan en mag niet verwachten dat je hond dat uit zichzelf kan. Hij kan dat wel alleen is dat niet op dezelfde manier als wij en ontstaat er dus een gedragsprobleem

Regels moet je uitleggen aan een hond

Grenzen stellen voor een nieuwe hond is lastig

Bijten in kleding en ledematen is bijvoorbeeld NOT DONE voor een hond. Echter als hij alleen maar wordt weggeduwd zal hij het op den duur zien als een leuk spelletje en zal hij dat blijven doen en steeds fanatieker omdat jij hem steeds fanatieker wegduwt.
Trekken aan de lijn, we corrigeren wel maar we lopen wel de richting op die de hond wil en het liefst zo snel en zo hard mogelijk zodat hij los kan van de lijn en je van het trekken af bent.
Blaffen en gillen in de bench, we laten hem er maar uit want hij vindt het niet leuk in de bench en omdat hij blaft en gilt kan hij dus niet in een bench.
Alleen thuis zijn, hij kan niet alleen thuis zijn want hij sloopt de hele boel of hij jankt en blaft alles bij elkaar.
En hij is zo blij als we thuis komen, hij springt en danst rond ons heen en wij vinden het geweldig een hond die zo blij is met onze thuiskomst.
De hond is enorm aan me gehecht, hij loopt me overal achteraan en hij ligt op mijn voeten als ik even ga zitten.

 

Iedereen interpreteert deze gedragingen als ware het mensen, en daar gaat het vaak fout.

We gaan het in de bench gaan trainen want ja het slopen van je meubilair is ook geen pretje. We gaan de hond in de bench doen en 1 minuut de kamer uit, als hij stil is krijgt hij een snoepje, twee minuten, drie minuten. Nu moeten we echt een keertje boodschappen doen. Maar we hebben geoefend met de bench en toen ging het goed…………………. We komen terug van boodschappen doen en: BOZE BUREN AAN DE DEUR, DE HOND HEEFT DE HELE TIJD ZITTEN BLAFFEN EN JANKEN.
We gaan er vanuit dat honden voor de gek gehouden kunnen worden. Helaas verraad je lichaamstaal precies wat je gaat doet, tijdens de benchtraining kan je hond prima stil zijn voor een snoepje. Helaas weet hij heel snel wanneer je aan het trainen bent en wanneer je echt weggaat.

Laten we vanaf nu eens leiding gaan geven aan de hond, dat heeft hij namelijk nodig. Wij als mensen (die het beste met hun honden voorhebben) weten wat goed voor de hond is, hij weet dat namelijk zelf niet en volgt alleen zijn instinct. De overige dingen moet hij door ervaring leren.

Honden onderling spelen met hun bek en bijten elkaar, maar een hond is prima te leren dat bijten NOT DONE is en dat hij mag spelen samen met jou met speeltjes
Een hond kan prima aan de lijn lopen zonder te trekken, als jij maar duidelijk tegen hem bent en hem verteld wanneer hij het wel goed doet.
Een hond kan prima even in een bench (en nee inderdaad geen uren maar tot twee uurtjes moet lukken als hij goed is uitgelaten en voldoende zijn energie kwijt is) en dat kan ook zonder te gillen en te blaffen maar dat moeten we hem wel duidelijk maken.
Als een hond sloopt in huis als je van huis bent betekend dat hij in paniek is en niet omdat jij weg bent maar omdat zo zijn brokken en zijn knuffels niet gegarandeerd zijn.
Hij is niet blij dat jullie thuis komen als je bent weggeweest of uit bed komt, maar nu weet hij zeker dat hij weer eten krijgt, want zonder jullie is er ook geen eten en geen drinken en geen knuffels.
Hij loopt je niet achterna omdat hij zo gehecht aan je is, maar je kunt overal ineens verdwijnen, een deur door en niet meer terugkomen, dat is zijn angst.

dit is wat je hond het liefst wil, deur op slot zodat jij er niet uit kan

Helaas geloven heel veel mensen dit nog niet en willen ze geloven wat ze zelf interpreteren. Dat is prima zolang je er mee kan leven. Maar als je niet meer weg kan omdat je hond alles sloopt of in de bench alles bij elkaar gilt, als je niet over straat kunt zonder dat je hond uitvalt of je over straat sleept en om die reden moet de hond terug naar de opvang of naar het asiel dan schaad je de hond veel meer als dat je hem geleerd had hoe het allemaal wel moet.

En de gedragstherapeuten, de hondenscholen en de stichtingen die zeggen dat alles met liefde kan worden opgelost……………………….. Ik denk het ook wel alleen hebben veel mensen daar het geduld niet voor want dat duurt echt heel lang en het zorgt ervoor dat veel honden onnodig weg moeten bij hun baas.

Ook interessant:

Basis regels voor de hond

 

3 reacties op “Problemen met (buitenlandse) asiel honden

  1. Maar hoe leer je het dan wel??
    Wij trainen positief en proberen ook zo positief mogelijk op te voeden maar heb met sommig gedrag, bijv uitvallen, het idee dat dit niet werkt zonder correctie…
    En ja, we hebben een trainer maar ben benieuwd naar een andere mening

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *