In beslag genomen honden

https://www.hvzeeland.nl/nieuws/34141-vermagerde-honden-in-woning-wemeldinge/

Iedereen heeft dit bericht inmiddels wel gezien denk ik. En iedereen heeft zich daar inmiddels ook al enorm boos over gemaakt verwacht ik.
De dertien honden die zijn weggehaald zijn opgevangen door de Pannehoeve.

Echter wil ik het verhaal van hierboven toch een beetje nuanceren. Hierbij onze kant van het verhaal:

Vrijdag werden we gebeld door de landelijke inspectie dierenbescherming en de dierenpolitie dat er met heel veel spoed honden weg moesten uit een vervuilde woning in Wemeldinge. Het betrof kruisingen retrievers zowel golden als flatcoated retrievers. Er waren sowieso twee nesten en een behoorlijk aantal vermagerde volwassen honden. Er zijn twee mensen direct op weg gegaan naar Wemeldinge en 2 mensen op de Pannehoeve zelf zijn alles in gereedheid gaan brengen voor de opvang van deze honden. In de eerste instantie zouden er 12 honden meekomen. We zijn ook direct op zoek gegaan naar mensen die opvang wilden verzorgen voor deze honden. Anita en Daphne zijn beiden richting Wemeldinge gegaan en van hun het stukje hieronder:

Anita:

Ja, daar sta je dan “Wil jij samen met Daphne 12 honden ophalen uit Wemelding, de politie en L.I.D. daar aanwezig”.

Eerst als je die kant op rijdt, de grote vraag wat je aan gaat treffen.

Wat meteen opviel, was een veel te kleine woning voor zo een groot aantal honden. Daarna zagen we dat er een aantal sterk vermagerde honden tussen zaten en er liepen pups tussen van verschillende leeftijden. Het was er sterk vervuild, maar de honden waren wel sociaal en lief.

Het werk op de Pannehoeve is niet snel saai te noemen. Ik heb vele uiteenlopende dingen gezien en mee mogen maken. Je maakt gelukkige en hele trieste momenten mee. Meestal over een week verspreidt, maar vrijdag voelde ik veel verschillende emoties op 1 dag.

Boos: Hoe heeft het zover kunnen komen?

Verdrietig: Deze honden, maar zeker ook deze mensen, hebben heel hard hulp nodig.

Machteloos: Omdat je niet in staat bent alles op te lossen en dit niet het laatste adres zal zijn waar we dit zullen aantreffen.

Blij: Dat je niet helemaal machteloos staat, maar iets kunt betekenen, in ieder geval weer voor deze honden.

Opgelucht: Weten dat de honden sociaal en lief zijn, dus een hele goed kans maken op een gouden toekomst.

Nog 1 ding…… ik wil, zeker na vrijdag, zeggen dat ik heel veel respect heb voor wat de mensen van de L.I.D. en de dierenpolitie doen. Wat zien deze mensen een hoop leed en wat doen ze goed werk!  

 

Eenmaal terug op de Pannehoeve kwamen er uit de auto 4 hele kleine pups, 8 weken oud maar met een enorme groeiachterstand en pups van 12 of 13 weken oud eveneens met een groeiachterstand. Verder kwamen er uit de auto nog 3 echt zwaar vermagerde honden.

Angel: “Zelf heb ik nog nooit verwaarlozing meegemaakt”

Ik wist dat er eerder die middag een paar honden zouden komen, maar ik had geen idee dat het er 13 tegelijk waren en dan ook nog in vrij ongezonde staat.

Ik kwam dus net terug van een ronde hond uitlaten en zag de bus staan met de hondentransport eraan. Ik had de honden in eerste instantie niet eens opgemerkt. Tot ik verder liep en er allemaal zwarte vermagerde retrievers voorbij kwam rennen en spelen. Ze zijn vrij sociaal, dus je kon de meeste ook gewoon liefde geven. Ook gingen er een paar bij je liggen en met je spelen.

Een van de ergste vind ik nog wel de stank die van de honden afkwamen. De geur bleef gewoon rond je neus hangen. Daarnaast waren ze ook behoorlijk vermagerd. Je zag de ribben gewoon lopen en de meeste trilde gewoon van de kou. Voor iemand die dit nog nooit heeft meegemaakt, laat dat een behoorlijke impact achter.

Ze werden na binnenkomst uitgeladen op het terrein. En het leek gewoon net alsof ze nooit buiten waren geweest. Alles was gewoon nieuw voor ze. Na een tijdje werden ze gevoerd. Het was gewoon hartverscheurend om te zien hoe ze allemaal op het voer afgingen. Het was ook gewoon geen eten meer, maar eerder alles opslokken voordat het op is.

Het is intens om zo iets mee te maken. Normaal zie je het op televisie, maar nu zie je dat het ook gewoon om je heen gebeurt.

We hebben eerst alles eens even de pootjes laten strekken en even tot ons door laten dringen hoe ernstig de situatie was, wat gingen we doen? Waarschijnlijk kunnen ze niet heel veel tegelijk eten. Kon hun maag dat aan was de vraag? We hebben berekend wat ze moeten hebben om aan te komen en we zijn begonnen met ze meteen de eerste portie te voeren, een kleine portie  om te voorkomen dat ze de volgende dag meteen aan de diarree zijn. Als we ze gaan voeren weten we niet wat we zien. We hebben honden die schrokken bij het eten maar dit is werkelijk niet normaal zoals die tekeer gaan als er eten komt. Duidelijk een teken dat ze erge honger hebben (gehad). De ontlasting is bij de meeste honden wat drapperig op dat moment maar niet enorm dun. Na ongeveer een uurtje gaan we ze allemaal in de benches stoppen. Ze hebben al veel meegemaakt deze middag en veel nieuwe indrukken dus tijd om alles eens te gaan verwerken en om het voer zijn werk te laten doen is rust ook een belangrijke, dus tijd voor rust.

Het weekend erop is druk met zoveel nieuwe honden maar ze mogen nog niet weg voordat de dierenarts ze heeft gezien dus twee hele drukke dagen met 13 extra honden erbij, waarbij we de balans moeten zien te vinden tussen zich lekker uit kunnen leven en de broodnodige rust om het voer ook zijn werk te laten doen. Zaterdagmorgen ook meteen bij alle honden een wormenkuurtje erin. Het bleek dat het magere dus niet alleen van te weinig voer kwam maar ze hadden ook allen een fikse wormenbesmetting. Met de wormen die uit alle honden kwamen konden we zeker een half emmertje vullen. Een van de kleinste pups was er het ergste aan toe en is behoorlijk ziek van de wormbesmetting en we hopen en duimen ten tijde van dit schrijven dat hij het overleefd, naast dat hij de wormen uitpoept, braakt hij ook wormen op.

Daphne: Vrijdag een heftige middag ter plaatse in Wemeldinge. Nadat de honden op de Pannehoeve waren moest ik direct door naar mijn werk. Ik dacht even mijn zinnen te verzetten, wat toch heel lastig bleek. Ik heb al veel leed gezien en dacht dit wel “even” te kunnen handelen. Had ik het toch even mis.

’s Avonds terug de Pannehoeve, thuisbasis van de honden maar ook mijn thuis, bleek hoe schrijnend de situatie was. De kleinste pups en de 3 volwassen honden zaten in het hondenhuis, probeerden overal eten te stelen en hadden continue honger. Ieder papiertje, hoekje, bekertje en al het andere werd onderzocht of het eetbaar zou zijn.

Na een slapeloze nacht, nieuwe honden die onrustig zijn maar ook veel, heel veel gedachten die door je hoofd spoken, start de zaterdag ochtend op de automatische piloot. En dat betekend hard, heel hard werken. Om 6.30 uur op staan omdat je anders nooit op tijd klaar kan zijn. Behalve dat alle nieuwe honden ons nodig hebben, lopen er nog andere opvang honden en eigen honden die ook hun aandacht, training en verzorging eisen.

De dag vliegt als een gek voorbij en langzaam krijgen we te horen dat de meeste mediawebsites, apps en facebook pagina’s melden over de honden waar wij dan al ruim 24 uur mee in de weer zijn. De reacties zijn keihard. “Dierenbeul” staat in iedere reactie en er wordt opgeroepen tot opsluiting en  verhongering van de eigenaar van de honden. Een wijkagent blijkt het bericht getwitterd te hebben en het gaat als een lopend vuurtje over het internet. 

Zoals in vele moeilijke situaties is het moeilijk om eruit te komen. Nog moeilijker is hulp vragen. Iets wat inderdaad niet op tijd gebeurt is. Ik praat het dan ook absoluut niet goed, maar ben ook van mening dat je hier niets mee oplost en al helemaal de honden niet helpt die bij ons verblijven of de honden die nog in de woning zijn.

Na een heftig weekend is maandag de dierenarts geweest. Alle pups hebben een behoorlijke groeiachterstand die ze nooit meer gaan inhalen. Het zullen dus kleinere honden blijven. Ze zijn ook allen te mager en krijgen dus extra eiwitrijk voedsel.
Na het dierenartsbezoek zijn een aantal honden naar hun opvanggezin gegaan en in de loop van de week zullen alle honden naar hun opvanggezin gaan om daar aan te sterken, en te groeien. Ze mogen bezocht worden en ze mogen gereserveerd worden maar tot ze allemaal goed op gewicht zijn mag er geen enkele pup of hond naar een eigen baasje.

Dan nog een korte reactie op het nieuwsbericht want ook daar kunnen wij niet volledig achter staan.  Het heeft namelijk niets te maken met dierenmishandeling op de manier zoals iedereen dit ziet. De honden zijn afkomstig van een mevrouw bij wie het boven het hoofd is gegroeid en die geen afstand kon doen van haar “kindjes”

Je hoort vaak mensen zeggen: “ik zou liever zelf niet eten dan dat mijn hond iets te kort zou komen”, zo dacht deze mevrouw ook. Ze at zelf al bijna niet meer om alles aan haar honden te geven, echter ze had al niet veel meer, in ieder geval niet genoeg om zoveel honden te voeden en te onderhouden. Ze heeft het te lang laten aanlopen en ja dat is haar misschien aan te rekenen, echter alle honden die binnen zijn gekomen zijn super sociaal en ondanks dat ze veel te mager zijn hebben ze wel dagelijks voer gehad en zijn hun magen dus niet geheel voer ontwend.

Ze heeft meerdere waarschuwingen gehad, ook dat klopt. Maar een keuze maken welke honden weg moesten was voor haar niet te doen.
Deze mevrouw heeft hulp nodig en die hebben we gegeven in de vorm van voer wat we aan haar hebben gegeven voor de honden die er nu nog zitten en we gaan haar helpen om een aantal van haar honden nog te herplaatsen.

Ik ga dit niet goed praten, ik wil haar niet verdedigen want ze had aan de bel moeten trekken, daar is iedereen het over eens. Echter de bedreigingen die die ze nu krijgt heeft ze ook niet verdient.
Wat gaat er nu concreet gebeuren:

De L.I.D houdt vinger aan de pols en heeft een controlerende taak. Op dit moment dient ze zich om de dag te melden bij de dierenarts en worden alle honden gewogen en gecontroleerd. Dus dat betekend dat alle honden die er nog zijn onder strenge controle staan en dat ze om de dag gezien worden door een dierenarts. Verder zitten er nog een aantal honden die ook weg moeten. De honden zijn allen super sociaal.

Wij gaan ons best doen voor de honden die bij ons in opvanggezinnen verblijven. Ze staan allen onder controle van onze dierenarts en die zal ook bepalen wanneer ze geplaatst mogen worden. Tot die tijd zullen wij ze alles geven wat ze nodig hebben en alles doen wat nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *