Hoe leren honden

Hoeveel heb je al getraind en hoeveel is daarvan blijven hangen bij je hond (en bij jou) Iedere trainingsmethode kan zijn vruchten afwerpen maar zonder de juiste basis kennis blijf je steken op het aanleren van kunstjes in plaats van het trainen van je hond.

Het liefst zou je natuurlijk een hond hebben die alles al kan en waar je leuke dingen mee kan gaan trainen. Maar met deze gouwe ouwe trappen we een open deur in en word je weer even teruggebracht naar de basis van het trainen.

Hoe leren honden. Er zijn twee manieren om je hond iets te leren:

 • Klassieke conditionering
 • Operante conditionering

Ik ga ze beiden even toelichten

Klassieke conditionering

Je hebt vast wel eens van Pavlov gehoord. Pavlov was een wetenschapper die een experiment met honden deed.
Hij luidde een bel en gaf de honden daarna eten.
Hij ontdekte dat na een paar dagen de honden na het horen van de bel al gingen kwijlen terwijl het eten nog niet in zicht was. Hij conditioneerde de honden dus op die bel.

Dat is dus het verschijnsel van de klassieke conditionering. Een geluid of gedrag zonder waarde krijgt waarde door er iets leuks of lekkers aan te verbinden

Hetzelfde zien we gebeuren bij de clicker

Click=lekkers=fijn gevoel

Het kan echter ook negatief werken. Een pup die voor het eerst bij de dierenarts komt zal geen associatie hebben. Bij de dierenarts hangt altijd een speciale geur. Als de dierenarts de pup pijn heeft gedaan zal het volgens de klassieke conditionering als volgt reageren

Geur=pijn=angst

Via de klassieke conditionering kun je dus zelf iets toevoegen aan iets wat eerst geen waarde heeft maar de hond zal via negatieve associaties ook verbindingen leggen op deze manier.

Operante conditionering

Het vertonen van bepaald gedrag heeft consequenties voor de hond. En die consequenties kunnen uiteraard verschillende consequenties zijn en de reactie hierop kan ook verschillend zijn

 • Iets lekkers wordt aangeboden met als doel dat het goede gedrag wat hij laat zien toeneemt.
 • Iets prettigs of lekkers wordt weggehaald met als doel dat het gedrag wat hij laat zien afneemt.
 • Iets vervelends wordt gedaan met als doel dat het getoonde gedrag afneemt
 • Iets vervelends kan stoppen om goed gedrag te laten toenemen.

De laatste twee zijn niet onze trainingsmethoden. In principe wordt bij ons elke hond meer volgens de positieve manier getraind.
Bijvoorbeeld uitlokoefeningen als volgen en de naast zijn  volgens de regels van de operante conditionering.

 

Het verschil dus tussen deze twee:
Bij klassieke conditionering wordt er waarde toegevoegd aan iets wat eerst geen waarde heeft voor de hond
Bij operante conditionering laat de hond gedrag zien en naargelang zijn gedrag wordt er beloond of juist niet.

Dit is dus eigenlijk de basis van de basis training voor je hond. Maar wel belangrijk dat je die in je achterhoofd houdt bij het trainen.

Misschien ook interessant:

Clicker training

Gratis e boek voor nog betere resultaten bij het trainen

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Het verhaal van Mick

Mick, slachtoffer van ernstige mishandeling en getekend voor zijn leven

Mick is afgelopen februari 2 jaar geleden binnengekomen bij ons op de Pannehoeve. Hij is binnengebracht door de dierenpolitie vanuit Brabant.

Reden van in beslag name
Hij zat op dat moment in een kennel en er werd eten bij gegooid en water in de kennel gezet en verder werd de kennel schoongemaakt maar mocht Mick er niet uit.
De hond was van de vrouw des huizes was het verhaal en zij was vertrokken zonder hond en dus reageerde die man zijn frustratie af op de hond. Het was dus de frustratie van dat zijn vrouw was vertrokken die ervoor zorgde dat Mick regelmatig mishandeld werd.
Daarnaast is er “getraind” met Mick, en het trainen staat tussen aanhalingstekens omdat hij voor zijn training is geweest op een KNPV school.

De KNPV scholen zijn een tijdje geleden slecht in het nieuws geweest omdat ze alle middelen gebruiken om de honden te “trainen”. Dit komt echter voor mij niet neer op training maar op mishandeling.
Training is volgens mij nog steeds: Je leert je hond bepaalde vaardigheden aan door het hem veel en vaak te laten doen en hem te sturen in wat je wil. Belonen wat je wil zien en negeren wat je niet wilt.
Op deze KNPV school waar Mick is “getraind” wordt uitsluitend met stroom gewerkt en wordt alles met stroom op de hoogste stand “aangeleerd”

Naast de stroom die gebruikt is is er bij Mick ook heel veel slaag gebruikt.

Mick is nu een hond, die we zoals we dat noemen, zo gek is als een deur. Hij kan met de meeste honden gelukkig wel opschieten. Echter mensen zijn voor hem heel eng. Mensen zijn namelijk naar zijn mening totaal onbetrouwbaar en kunnen vanuit het niets opeens gaan slaan en hem vanuit het niets pijn gaan doen.
Hij heeft het voornamelijk bij mannen maar ook vrouwen die een te snelle beweging maken kunnen er vanuit gaan dat ze gebeten worden door hem.

Hij is nu twee jaar bij ons, we hebben al diverse cursussen met hem gedaan en enkele goede gedragstherapeuten erbij gehad maar zonder noemenswaardig resultaat.
Inmiddels ben ik zelf begonnen met een training uit te proberen voor hem en ik moet zeggen dat lijkt eindelijk vruchten af te werpen.
1 van de gedragstherapeuten vertelde me dat hij mij zag als zijn pakje sigaretten. Ik moest er zijn als hij dat nodig vond maar had hij me niet nodig negeerde hij me ook gewoon.
Ik vond dat wel een hele goede en daar ben ik als eerste mee aan de slag gegaan. Hij heeft zoals het nu lijkt volledig vertrouwen in mij en ik kan ook heel veel met hem. Echter blijf ik uiteraard altijd op mijn hoede met hem.

Het is triest dat door zo’n klootzak (sorry voor mijn woordgebruik) deze hond voor zijn leven getekend is. Als hij niet hier was geweest was hij waarschijnlijk al lang dood geweest. Ik ben niet van het opgeven en zeker niet als ik vooruitgang zie, al zijn het maar kleine stapjes.
Iedere psychopaat in Nederland mag blijven leven, hoe gevaarlijk ze ook zijn. En een hond die gek is geworden door mishandeling zou dood moeten?? Niet bij mij, en niet voordat ik alles eraan gedaan heb voor mijn gevoel.

Door hem is mijn strijd tegen dierenmishandeling alleen maar feller geworden.

Ik krijg regelmatig de vraag of ik denk dat hij gelukkig is:
Ik kan het niet beoordelen. Hij is altijd op zij hoede en het enige wat hij zoekt is veiligheid. Ik bied hem in spannende situaties die veiligheid. Ik knuffel met hem, ik train met hem in de hoop dat hij ooit het vertrouwen in de mens terugkrijgt.
Verder ben ik heel realistisch, met een muilkorf op naar buiten en kort aangelijnd. Ik kan niet weg tenzij 1 pension plaats voor hem heeft (en gelukkig hebben ze voor hem meestal wel plaats) maar ik heb voor hem gekozen, hetzij niet vrijwillig. Maar hij is hier gekomen en ik zal zo goed en zo kwaad als het gaat alles eraan doen om hem een goed leven te geven voor zover dat nog lukt.

Ik hou van hem en ik ga voor hem!!

Dat is pas zielig

Zielig…..

We hebben een hondenopvang en daardoor zijn we dus ook regelmatig bij de dierenarts.  Onze honden gaan daar vrolijk naar binnen maar veel honden die ik op dat moment daar zie zijn angstig en bang.
En als je dan om je heen kijkt zie je mensen hun hond aaien, dicht tegen zich aanhouden of tegen hun hond praten, want de honden zijn zo zielig, ze zijn zooooooo bang van de dierenarts.

Ze zijn helemaal niet zielig.  Ze zullen er ongetwijfeld een keer een nare ervaring hebben gehad met een prikje of iets. Sommigen zijn geopereerd. En de meeste honden hebben een associatie met de lucht die bij de dierenarts hangt. Maar het is niets om bang van te zijn. Maar omdat de hond zo reageert gaan de mensen op hun honden reageren. Ze vinden de hond zielig omdat hij zich zo gedraagt, hij is bang hoor ik vaak.
Ja de hond heeft een vervelende ervaring maar jij als mens kan die ervaring omdraaien. De dierenarts kan nog zoveel snoepjes geven, als jij je hond blijft bevestigen in zijn angst omdat je hem zielig vindt zal hij nooit van zijn angst voor de dierenarts afkomen en zal die alleen maar toenemen.

Ik hoor het ook zo vreselijk vaak in de trainingen terugkomen.
Ik wil dit niet, ik wil dat niet want dat is zielig.

Zielig is een emotie waar een hond niets mee kan. Op het moment dat jij een hond zielig vindt betekend dit dat de hond door kan gaan met waar hij mee bezig is omdat het zielig is om er een consequentie aan te verbinden

Of

Als het te maken heeft met angst zal de hond alleen nog maar angstiger worden omdat de baas in dezelfde emotie meegaat onder het mom zielig.

Weet je wat zielig is:

 • Een hond die nergens welkom is omdat hij zich misdraagt omdat jij het zielig vond een grens te stellen
 • Dat hij in het ergste geval weg moet omdat jij het zielig vond een grens te stellen
 • Dat hij bang is en blijft voor bepaalde dingen omdat jij hem zielig vindt en daardoor mee gaat in zijn modus

Dat is pas echt zielig omdat dat de hond echt raakt.

Verwijder de emotie zielig

Verwijder de emotie zielig uit je vocabulair en uit je gedachten ten aanzien van je hond.
Stel grenzen daar waar het moet, en dat hoeft echt niet met pijnprikkels. Ondersteun daar waar hij bang is of help hem als hij ergens bang van is door hem aan te moedigen en hem simpelweg te behandelen zoals je hem normaal ook behandeld als hij niet bang is.

Misschien ook interessant

De hond weet dat hij fout is

De kracht van belonen

 

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

De hond weet dat hij fout is

Een fout idee is dat de hond weet dat hij fout is.
Een hond doet nooit iets fout, je kunt een hond niets afleren, je kunt er hoogstens ander gedrag voor in de plaats zetten

Bij een actie komt een reactie

en die reactie kan ongewenst zijn, maar die is in de ogen van de hond nooit fout. Op het moment dat je denkt dat de hond weet dat hij fout zit, wat zie je dan bij je hond?

Schuldig gedrag

Schuldig gedrag. Maar dit schuldige gedrag wordt niet veroorzaakt door het feit dat hij weet dat hij fout zit. Dit schuldige gedrag wordt veroorzaakt door het baasje die op een bepaalde manier op hem af komt, of een bepaalde blik in zijn ogen heeft. En de hond reageert daarop met kalmeringssignalen.

Dus zich zo klein mogelijk maken, geeuwen, zijn bek aflikken etc .

Hij weet dus niet dat hij fout zit, maar hij probeert jou te kalmeren omdat je op een bepaalde manier naar hem toekomt. Daarnaast weet hij dat op bepaalde acties (dus foute dingen volgens de baas) een reactie volgt die bijna altijd hetzelfde is. Maar de reden waarom hij het gedrag blijft herhalen is dat hetgeen het gedrag hem oplevert veel meer telt dan de baas die boos op hem is .

Bijvoorbeeld:

Je roept je hond. Hij staat op een veld met andere honden of met lekkere geurtjes of met konijntjes waar hij achteraan kan jagen of iets dergelijks. Hij maakt razends nel een afweging: naar huis is in mijn mand gaan liggen en het is uit met de pret, teruggaan naar de andere honden betekend nog even lol.

Je hebt al 10 keer geroepen en op een gegeven moment ben je het zat en ga je naar de hond toe. Je loopt dan niet op je gewone vrolijke manier naar hem toe, maar je hebt een houding die boosheid uitstraalt. Je hond komt in een lage houding naar je toe en dan hoor je de mensen zeggen: ZIE JE WEL HIJ WEET WEL DAT HIJ FOUT ZIT.

Welnee dat weet hij helemaal niet.

Alleen jij bent boos dus hij gaat jou kalmeren door een lage sluiphouding aan te nemen. Hij gaat misschien nog op zijn rug liggen of andere kalmeringssignalen afgeven, maar hij weet echt niet dat hij fout was. Hij leeft heel erg in het hier en in het nu en alles wat langer dan 25 seconden geleden is gebeurd dat weet hij nog wel maar telt normaliter voor een hond niet meer. Een correctie vind plaats op het moment van het “misdrijf” en niet 10 minuten later. Dus hij legt geen verband meer met het teruglopen naar de andere honden en jouw boosheid. Hij ziet alleen dat je boos bent en hij probeert je te kalmeren

Het is echt een hardnekkig idee dat een hond dit weet omdat zijn reactie vaak “schuldig” is.
Echter de fout ligt bij jou als opvoeder en geleider. Je hebt je hond niet genoeg training gegeven in het hierkomen en je bent voor je hond eigenlijk niet leuk genoeg in verhouding met hetgeen hij  verkiest boven jou. Als je je dat realiseert scheelt het een stuk frustratie en kun je opnieuw de training in gaan zetten.

En dit geldt niet alleen voor het hierkomen, dit geldt voor al het foute gedrag wat de hond volgens de geleider laat zien.  Als een hond iets “fout” doet en hij gedraagt zich “schuldig” dan weet je dat je nog een stukje te gaan hebt in de training, zorgen dat het gedrag niet meer voorkomt door het vaker te trainen!!!!

Misschien ook interessant

Dat moet hij eens afleren

De puzzel van het hondengedrag

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Workshop detectiespeuren

Jouw hond kan als speurneus aan de slag

Je ontdekt hoe interessant de neus van de hond is en voornamelijk wat hij er allemaal mee kan

Datum binnenkort bekend

Wat leer je in de workshop

 • We gaan de hond leren zijn neus te gebruiken
 • We gaan leren de hond te lezen tijdens zijn werk
 • We gaan een korte sessie zoeken met de hond naar de “verboden” stof

Deze workshop is geschikt voor alle honden mits ze graag iets met de baas willen doen, gek zijn op snoepjes of op een speeltje en die niet snel onder de indruk zijn van de omgeving.

De kosten van de workshop zijn € 25

Ik hoor graag als er een datum bekend is

* indicates required


Workshop braintraining

We gaan de hersenen van de honden laten kraken

Je gaat zien hoe je met zogenaamde waardeloze materialen nog hele leuke puzzels kunt maken voor je hond voordat je de spullen weggooit.

Datum binnenkort bekend

Wat leer je in de workshop

 • We gaan starten met de hond te leren zijn neus te gebruiken op een simpele manier
 • We gaan samen met de hond moeilijkere puzzels oplossen
 • We gaan kijken hoe je van “waardeloze materialen” een leuke puzzel voor je hond maakt.

Deze workshop is geschikt voor grote en kleine honden maar ook voor jonge en oude honden.

Kosten voor de workshop € 25 per koppel (hond en geleider)

Ik hoor graag als er een datum bekend is

* indicates required


Workshop doggydance

Samen met je hond leuke danspasjes aanleren, of grondwerk aanleren.

Je ontdekt hoe je je hond ook moe kunt maken in een kleine ruimte.

Datum binnenkort bekend

Wat gaan we doen in deze workshop

 • We leren samenwerken met de hond
 • We leren aparte dingen aan de hond zodat er weer extra inspiratie is om thuis dingen aan te leren
 • We kunnen er een muziekje onder zetten en het als een dansje presenteren.

Deze workshop is geschikt voor iedere combinatie geleider-hond. Maar de workshop is bij uitstek geschikt voor wat oudere honden waar je ook nog iets leuks mee wil doen.

Kosten  per koppel (hond en geleider) € 25

Ik hoor graag als er een datum bekend is

* indicates required


Workshop dogfrisbee

Laat je hond doen wat hij het liefste doet, apporteren!!

Zie hoe je je hond moet kunt maken zowel met zijn kop als met zijn lichaam

Datum binnenkort bekend

Wat gaan we doen in deze workshop

 • We leren hoe we een frisbee op de juiste manier gooien
 • We leren hoe de hond op de juiste manier de frisbee vangt
 • We leren hoe je de hond kunt leren veilig de frisbee te vangen
 • We leren hoe je het grondwerk erbij traint met behulp van de frisbee

De workshop dogfrisbee is puur voor de fun en alleen geschikt voor honden die graag apporteren. Honden die niet graag apporteren zullen ook de frisbee niet willen apporteren

De workshop is niet gericht op het spelen van een wedstrijd maar puur voor de fun dogfrisbee spelen.

kosten per koppel (hond en geleider) € 25

Ik hoor graag als er een datum bekend is

* indicates required


Workshop obedience

Trainen zonder druk en stress

Ontdek de weg naar een gehoorzame hond op een superleuke manier

Datum binnenkort bekend

Wat je ontdekt tijdens deze workshop
 • Basisoefeningen op een leuke manier onderhouden en uitbreiden
 • Hoe leuk gehoorzaamheidsoefeningen eigenlijk zijn.
 • Hoe gezellig het is met je hond intensiever te gaan trainen

 

Ik hoor graag als er een datum bekend is

* indicates required


Het verhaal van Beer

Het verhaal van Beer
Beer is hier binnengekomen via de dierenbescherming. We werden gebeld dat er een mevrouw in een garagebox leefde samen met haar hond Beer.
Een mechelse herder die al op leeftijd was.
De mevrouw werd opgenomen en natuurlijk moest Beer ondergebracht worden en werden wij benaderd.


We hadden op dat moment plaats en Beer mocht komen. Ondanks dat Beer in een garagebox woonde was al snel duidelijk dat hij niet was mishandeld. Wel kwam hij met een enorme wond in zijn nek die enorm aan het ontsteken was. Maar waarschijnlijk was het een geld kwestie dat Beer niet naar de dierenarts was geweest.
Wij zijn uiteraard direct met hem naar de dierenarts gegaan om de wond te laten verzorgen.

Na een paar dagen stopte Beer plotseling met eten en begon over te geven. Uiteraard kan dit een keer voorkomen en we hebben het even een dag aangekeken. De volgende dag hebben we toch maar besloten naar de dierenarts te gaan met hem.
Daar kregen we de onthutsende mededeling dat Beer ernstig ziek was. Een leverprobleem. Ze hebben direct de leverwaarden gemeten en die waren heel slecht.
Zijn tandvlees zag geel, zijn oogwit zag geel en hij oogde totaal ziek.
Het was woensdag en we besloten hem mee terug te nemen naar huis. Thuisgekomen ben ik direct op zoek gegaan en heb ik me ingelezen in een leverprobleem.
Bij de dierenarts hadden we de afspraak gemaakt om hem vrijdagmorgen in te laten slapen. De diagnose was dat er niets meer aan te doen was, zo ernstig waren de leverwaarden.

Na me ingelezen te hebben heb ik “Natuurlijk voor uw hond gebeld” onze vers vlees leverancier met de vraag of hij pancreas had liggen en dat had hij.
Hij was ook zo lief om dat per direct te komen brengen.
Ik ben direct begonnen met de pancreas te voeren. In het begin lukte dat niet en werd het een soort van dwangvoederen wat ik bij hem deed. Maar na een paar hapjes lukte het om hem zelf te laten eten. Kleine beetjes en soms kwam er nog wat uit.
Donderdag bood ik hem in kleine porties de pancreas aan en die bleef erin. Over de hele dag gezien nog niet heel veel maar hij gaf niet over en leek een beetje levendiger te worden.

Nu is het bij mij altijd de vraag of ik dat WIL zien of dat het ook werkelijk zo is. Ik heb dus vrijdagmorgen de dierenarts gebeld en gevraagd of hij pijn had.
Dat was volgens haar onwaarschijnlijk, dus in overleg met haar zijn we met hem het weekend in gegaan.

De pancreas at hij nog steeds in kleine porties maar ik verhoogde de hoeveelheid per dag en het bleef er in. Hij leek ook op te knappen maar goed het was nog steeds geen 10 en zelfs geen 5, maar er zat naar mijn gevoel vooruitgang in.
Op maandagmorgen zat ik mijn ontbijt te eten en liep het kwijl uit zijn bek. Ik heb hem dus een stukje brood gegeven en dat nam hij gretig aan. Zijn ogen stonden weer wat levendiger als de dag ervoor en langzaamaan kroop hij uit het diepe dal waar hij in had gezeten.

Inmiddels is hij alweer meer dan een half jaar geplaats in blakende gezondheid.
Ik ben zo blij dat ik toendertijd de beslissing heb genomen om te wachten met inslapen en hem te gaan dwangvoederen. Misschien is het een van de weinige die er doorheen kon komen. Ik weet het niet maar het is gelukt hem gezond te krijgen en een goed leven te geven.

Lees ook:

verhaal over een broodfokhond

Verhaal van Ollie

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Ik ben Koosje en ik moest dood omdat ik niet zindelijk zou zijn

IK ben Koosje en ik wil jullie heel graag mijn verhaal vertellen.

Uiteraard ben ik geboren maar daar weet ik niets meer van, ook van de eerste weken in het nest weet ik natuurlijk niets meer van.
Ik ben meegenomen door een gezin met 2 kinderen. Ik vond dat hartstikke gezellig.
Maar het vrouwtje had het erg druk met de kindjes en daardoor leerde ik niet dat ze wilden dat ik buiten plastte en poepte. En omdat ze ook niet met me naar buiten gingen plastte en poepte ik binnen.
En toen ik nog een klein pupje was vonden ze dat niet zo erg, maar toen ik groter was werden ze daar boos om, maar ik wist niet waar ik het dan wel moest doen.

Toen ging het baasje ook nog eens weg en moest het vrouwtje alleen voor de kindjes en mij zorgen. Maar daar had ze natuurlijk helemaal geen tijd voor dus werd ik nooit naar buiten gelaten en plastte en poepte ik binnen en daar werd ze dan weer boos om.

Omdat ze dat na een hele tijd niet leuk meer vonden hebben ze me bijna twee jaar in een stalen kooi gestopt. Ik mocht daar soms uit om mee naar buiten te gaan, maar vaak zat ik hele dagen in die kooi, terwijl ik het zo gezellig vond om eens lekker te knuffelen en te spelen.

Omdat ik weer eens binnen had geplast en gepoept heeft mijn vrouwtje een briefje geschreven naar de dierenarts dat het zo niet langer kon en of ze mij een spuitje wilden geven. Ik wist daar natuurlijk niets vanaf. Maar ik begrijp nu dat ik heel veel geluk heb gehad dat deze dierenarts melding heeft gemaakt.
Ik ben opgehaald door een meneer en die was om half 12 in ons huis en toen was ik nog niet naar buiten geweest. Deze meneer ging even een stukje met mij wandelen zodat ik kon plassen en poepen en dat was wel heel erg fijn.

Ik was heel blij met deze meneer en die heeft me dan ook meegenomen naar de Pannehoeve.
Daar hoef ik niet in een stalen kooi, en daar wordt heel veel met me geknuffeld. Ik heb begrepen dat ik hier niet kan blijven en dat vind ik wel heel jammer.

Ik hoop dan ook dat ik een baasje krijg waar ik niet meer een hele dag in een kooi hoef. Ik wil daar best in slapen ’s nachts want het is ook wel een beetje mijn eigen kamer, maar ik wil er overdag ook lekker uit om te spelen en te rennen en vooral om heel veel te knuffelen met mijn nieuwe baasjes.

Ik heb heel veel geluk gehad dat ik “maar” twee jaar in een bench heb hoeven doorbrengen en dat mijn vrouwtje de brief heeft gestuurd naar de dierenarts. Ik kan nu een nieuwe start in mijn leven maken met een nieuw lief gezinnetje.

Maar er zitten vast nog heel veel hondenvriendjes die net zo behandeld worden als ik…………………..

Een kant van mij die jullie nog niet kennen (hechtingsstoornis bij honden)

Er zijn misschien nog wel meer kanten die jullie niet van mij kennen. Maar naast dat wij honden opvangen hebben wij als gezin ook heel veel pleegkinderen opgevangen. Sommige voor korte tijd en sommige voor langere tijd.
Wij (mijn man en ik) hebben ons altijd ingezet voor zij die geen stem hebben en dat zijn over het algemeen de dieren en kinderen.

We zijn hier op een gegeven moment mee gestopt. Maar ik ben er zeker van dat er weer een moment komt dat ik me ook weer in zal gaan zetten voor kansarme kinderen net als dat ik jaren heb gedaan voor kansarme honden.

Één van onze pleegkinderen kwam als klein meisje van 9 maanden binnen bij ons. Ze hadden 4 kinderen in een huis “gevonden” terwijl de moeder al een tijdje in de gevangenis zat. Het jongste meisje was naar beste eer en geweten een paar weken verzorgd door haar oudste broertje van toen 8 jaar. Je kan natuurlijk van een jochie van 8 jaar niet verwachten dat hij voor een kind kan zorgen van 9 maanden zoals een ouder dat kan. Het meisje had dus met haar 9 maanden al een forse hechtingsstoornis ontwikkeld.

Link met honden

Hoe bijzonder ook, ik heb de link met honden hierbij nooit gemaakt. 10 jaar lang hebben wij voor dit meisje gezorgd. 10 jaar lang hebben we gezien welke problemen dit voor een kind met zich meebrengt ondanks al onze zorgen voor  en om haar.
Ondanks dat ik inmiddels al een 20 jaar met honden werk heb ik de link dat een hechtingsstoornis ook bij honden voor zou kunnen komen nooit gelegd.

Het is misschien nog maar een half jaar geleden dat opeens bij mij de schellen van mijn ogen vielen.

Muppet

Anderhalf jaar geleden kwam mijn pleegdochter aan met een border collie van 12 weken oud. De pup had inmiddels 3 bazen gehad en de fokker wist niet meer wat hij er mee moest.  Hij was onhandelbaar. Nu is een hond voor mij niet zo snel onhandelbaar. Mijn andere border collie was een behoorlijke tijd daarvoor overleden en eigenlijk wilde ik geen border collie meer. Maar als echte fan van het ras was ik al snel verliefd.
Wat ik echter mistte met deze pup was een “band” en niet van mij uit maar van de pup uit. Hij leefde zijn leven. Was stout en soms ronduit echt vervelend en soms was er zelfs geen land met hem te bezeilen.
Hij vond alles en iedereen eng, blafte naar alles en iedereen.
Maar ook in de training was het allemaal mat gedrag. Niet het gedrag wat ik van een border collie gewend ben. Hij deed met me mee maar halfverwege de training ging hij liggen of simpelweg iets anders doen. Vrijwilligers en stagiaires vermeed hij angstvallig en knuffelen was al helemaal niet aan de orde. Hij leek enorm eenzaam tussen de groep honden. Hij trok niet naar andere honden en leek enorm in zijn eigen wereldje te leven en ik kreeg hem er niet uit.

Te druk, te weinig tijd, teveel druk tijdens de training

Ik weet het aan mezelf. Ik had te veel honden. Ik had het te druk om hem goed te trainen en als ik al tijd voor hem vrijmaakte om te trainen, wilde ik ook trainen dus zette ik er druk op.
Ik wilde enerzijds van hem een goedluisterende hond maken zoals ik mijn border altijd had gehad en eigenlijk had ik er te weinig tijd voor. Dat was mijn conclusie.
Eigenlijk kon ik hem niet geven wat hij nodig had in mijn gevoel en dat frustreerde me enorm (dat heeft me ook de stap doen maken om drastisch te minderen in honden) maar ik wilde hem niet kwijt en hij had al drie bazen gehad voor mij.
Twijfel…………. Maar na het besluit genomen te hebben om drastisch in honden te minderen had ik ook het besluit genomen dat ik vanaf het moment dat ik meer tijd kreeg dat ik hem dan als eerste zou gaan trainen zoals ik dat met mijn andere border ook had gedaan.

Ik heb het dus los gelaten met het idee, dat ik het later met hem zou inhalen en voor nu regelmatig tijd met hem zou doorbrengen en trainen maar de druk eraf halen.
Ik haalde hem vaker naar me toe om gewoon lekker te knuffelen en bij me te zijn en ik werkte op die manier aan een band met hem.

Ommekeer

Een half jaar geleden ongeveer was er opeens een ommekeer in zijn gedrag. Ik had het zelf nog niet eens opgemerkt maar alle vrijwilligers en stagiaires merkten op dat Muppet opeens kwam knuffelen. Zich opeens mengde tussen de mensen en hij leek er ook enorm van te genieten. Inmiddels luistert hij redelijk. Ik mag ook niet meer dan redelijk verwachten omdat ik er zeker nog niet de tijd in heb gestopt die hij nodig heeft.
Maar het allerfijnste is dat we een band hebben. Hij is blij me te zien. Hij is blij met me te knuffelen. Hij is gelukkig en dat is voor mij heel fijn om te zien.

Hechtingsstoornis

Als ik Muppet achteraf vergelijk met mijn pleegkindje zie ik enorm veel overeenkomsten. En eigenlijk als ik heel veel probleemgedrag hoor met “nieuwe” honden in een gezin. Als ik honden zie die hier zijn binnengekomen met “probleemgedrag” zie ik enorm veel overeenkomsten met een ongehecht kind. Ik vind het voornamelijk van mezelf bijzonder dat me dat nooit eerder is opgevallen.

In de hechtingsstoornis bij mensen wordt de hechtingsstoornis in twee types gedeeld, het geremde type en het ontremde type.
Als we dan naar de kenmerken gaan kijken dan zijn er enorm veel overeenkomsten met honden die nieuw in hun gezin komen:

 • Overdreven waakzaam
 • Reageert onvoorspelbaar
 • Gedraagt zich tegenstrijdig
 • Kent een aanhoudende toestand van stress
 • Maakt weinig onderscheid tussen vertrouwde en onbekende personen
 • Vertoond aanklampend gedrag
 • Vraagt veel negatieve aandacht
 • Gaat naar willekeurige personen voor het vervullen van behoeftes
 • Verminderd gevoelig voor straf of pogingen om gedrag te corrigeren
 • Vermijden van oogcontact
 • Vertonen van overlevingsgedrag en schijnaanpassing

Ik heb nu uiteraard de kenmerken eruit gehaald die ook op honden van toepassing zijn.
Ik heb via google gekeken of er iets bekend is over hechtingsstoornis bij honden. Ik heb echter niets kunnen vinden wat ik op zijn minst opmerkelijk vind.
Ik denk dat dit fenomeen zeker ook bij de hond voorkomt, waarschijnlijk anders beschreven.

Bij dergelijke honden zijn er zeker wel oplossingen. Ik kan uiteraard niet aangeven hoe ver bepaald gedrag in karakter zit en hoe ver gedrag bepaald wordt door hechtingsproblematiek. Wat wel een feit is dat er wel degelijk verschil zit in een hechtingsstoornis bij een mens of bij een hond. Een hechtingsprobleem bij een hond kan met heel veel inzet goedkomen. Bij kinderen is dit vrijwel onmogelijk omdat zich dit in de eerste fase van hun leven afspeelt.

Tips

Het eerste wat moet gebeuren is een band opbouwen en de hond zoveel leiding geven dat hij eigenlijk zelf niets meer kan en hoeft te beslissen. Zijn leven ligt in jouw handen. Hij is dus als het ware volledig afhankelijk van je. Daarnaast is het belangrijk dat er hele duidelijke regels zijn.

Het moet de hond duidelijk worden dat hij voor alles afhankelijk is van jou en dat hij ook voor alles bij jou moet zijn en met jou mee moet doen.
De overlevingsmodus waar de hond op dat moment in staat moet overgaan naar een afhankelijke band van jou alvorens hij bepaalde beslissingen zelf kan gaan nemen.
Dit kan vrij intensief zijn omdat het niet handig is een hond die geen band met je heeft los te laten lopen. Ook het lopen daarbij moet hij afhankelijk zijn van jou. Hij moet geen dingen voor zichzelf kunnen doen, alle leuke, gezellige maar ook minder leuke dingen daar heeft hij jou voor om hem te supporten maar ook om met hem door te maken.

Goede oefeningen en dingen om samen te doen zijn bijvoorbeeld:

 • Samen op een kussen of een kleed lekker tegen elkaar aan liggen. Dat is iets wat honden ook vaak onderling doen. Er hoeft niet volop geaaid te worden of geknuffeld maar de hond geborgenheid geven.
 • Contact training. Als hij met jou bezig is, contact met jou zoekt is dat een beloning waard. Op die manier krijg je zelf waarde.*
 • Nee training, duidelijke grenzen
 • Geen eten meer geven uit een bak maar alleen nog uit jouw hand, op die manier bouw je ook razendsnel een band op met een hond
 • Belonen voor ieder dingetje wat hij met of voor jou doet en dan niet alleen met snoepjes maar ook met stem en knuffels.

Achteraf bezien had mijn derde hond die ik met heel veel “probleemgedrag” kreeg ook een hechtingsstoornis. Ik heb uit wanhoop hem aan me vastgebonden, 24 uur per dag, alleen als ik ging douchen was hij los, verder zat hij twee weken lang 24 uur per dag aan me vast. Ik heb daarna het lijntje eraf gehaald en hij is eigenlijk nooit meer los gekomen van me.
Niet de meest ideale oplossing en eigenlijk ook niet goed maar ik had wel een superband met hem. (en het geluk dat hij daarbij geen verlatingsangst had ontwikkeld)
Dat is dus ook nog een idee.

Eerst een band en regels en daarna de training

Je kunt met een hond niet trainen als je geen band met hem hebt. Het is vergelijkbaar met dat een vreemd iemand jouw huis vandaag komt binnenlopen en jou gaat vertellen wat je moet doen. Dat zou je niet accepteren. Zo ziet jouw hond jouw ook, als het ware als een vreemde.
Je start dus eerst met een band op te bouwen en duidelijke regels te stellen. Als je dan zover bent dat je hond echt jouw hond is dan kun je training met hem gaan inzetten.

Ik hoop dat ik met dit verhaal wederom heb kunnen bijdragen aan wat begrip voor de hond maar ook wat handvaten heb kunnen geven voor degene die hiermee te maken hebben.

Misschien ook interessant

Contact training

Nee training

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Gratis hondentrainingstips

Hallo

en welkom op de pagina voor de trainingstips.

Wil je vanaf nu altijd als eerste op de hoogte zijn van alle nieuwe trainingstips en artikelen?
Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en je hoeft niet steeds terug te keren naar deze pagina maar je krijgt alle trainingstips artikelen netjes in je mailbox.

Ja ik wil graag alle trainingstips en artikelen in mijn mailbox

* indicates required


 

Wit=basis training
geel=gehoorzaamheidstraining
Blauw = voertraining
Oranje = fun training

  

 

  

 

 

 

Lees verder Gratis hondentrainingstips

Hand volgen

Deze training is een hulpmiddel voor heel veel andere trainingen.
Als je hond heeft geleerd je hand te volgen kun je door middel van deze training
Heel veel gedrag “uitlokken” met je handen.

Dit betekend dat als je hond iets moeilijks moet leren je hem in de eerste instantie met je hand kunt begeleiden.
Je gaat dan uiteraard je hand zoveel mogelijk wegtrainen zodat het gedrag wordt, en niet alleen maar het volgen van je hand.

Daarna kun je een commando verbinden aan het gedrag wat je wil hebben.

Uitleg

 1. Je start met de hond je beide handen aan te bieden maar er is maar 1 hand waar een snoepje in zit.
 2. Raakt hij die hand aan met zijn neus dan click je en beloon je
 3. Je laat hem dit een aantal keren doen
 4. als het goed gaat en hij raakt iedere keer de goede hand aan dan neem je hem aan de hand een paar passen mee naar achteren voordat je clickt en beloond. Let op dat je niet beloond als hij springt of in je hand bijt
 5. Zorg dat zijn neus continu tegen je hand aan is tijdens het hand volgen.
 6. ga niet te snel de neus moet tegen je hand aan blijven en hij moet er achteraan lopen zonder te springen of te bijten in je hand.

Hieronder de video van het leren van je hand te volgen.

Dat moet hij eens AFLEREN

Dat trekken moet hij nu eens afleren. Dat blaffen moet hij nu eens afleren. En zo zijn er nog tal van zaken waarbij baasjes willen dat de hond het afleert.

Het zouden uitspraken van mij geweest kunnen zijn zo’n 25 jaar geleden. Toen wist ik nog niet dat je iets niet af kan leren maar dat je er alleen ander gedrag voor in de plaats kunt zetten.

Maar eigenlijk als je er goed over nadenkt kun je inderdaad niets afleren.
Iedere vaardigheid die je  jezelf ooit eigen hebt gemaakt kun je niet meer afleren.
Nu mijn kinderen allemaal aan het autorijlessen en motorrijlessen zijn hebben we het met vrienden er nog wel eens over, het zou niet meevallen als we nu weer examen zouden moeten doen voor ons rijbewijs. Niet omdat we niet kunnen rijden maar je hebt al zo je eigen stijl ontwikkeld dat het lastig wordt om het weer op de juiste manier aan te leren.

Je kan die eigen stijl dus niet afleren, je kan er alleen ander gedrag voor in de plaats zetten.

Zo werkt het ook bij een hond. Wat hij eens geleerd heeft kan hij niet meer afleren. En het is daarbij niet belangrijk of hij het van jou geleerd heeft of dat hij het zichzelf heeft aangeleerd. Hij kan het niet meer afleren.

Hoe kom je dan van ongewenst gedrag af?

Bij het ongewenste gedrag zul je moeten gaan bedenken wat je wel voor gedrag wil zien. Dat gedrag zul je stukje bij stukje moeten gaan intrainen.
Het nieuwe gedrag moet ook onverenigbaar zijn met het ongewenste gedrag, zodat de hond het nieuwe gedrag niet met het oude gedrag kan gaan combineren.

Een voorbeeldje:

Een hond valt uit naar andere honden.
Je wilt er nu voor in de plaats  gaan zetten dat je hond gaat liggen als er een andere hond aankomt.
Dan kun je de volgende stappen volgen:

 • Je leert je hond op commando en snel te gaan liggen
 • Je leert je hond contact met jou te maken bij het zien van een andere hond
 • Je leert je hond het nee-signaal aan zodat hij stopt met zijn gedrag.
 • Je gaan bovenstaande trainingen combineren, eerst het nee-signaal, dan het contact maken en dan de hond laten liggen
 • Na een langere periode zal je hond uiteindelijk als hij een andere hond ziet eerst naar je kijken en vervolgens gaan liggen.

Je kunt op deze manier vrijwel alle ongewenste gedragingen omzetten in gewenste gedragingen.
Echter het kost tijd en het kost helaas meer tijd dan een hond nieuw gedrag aan te leren.
Maar als je ervoor gaat dan gaat het je zeker lukken.

 

Misschien ook interessant

Het nee-signaal

Contact maken met je hond

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

 

De afstandsbediening voor je hond

 

 

Een afstandsbediening voor je hond, zou dat niet handig zijn?
Met de clicker heb je iets dergelijks in handen. Je moet daarvoor ook nog wel je stem gebruiken maar je kunt met de clicker je hond heel veel laten doen.

Mensen die pas beginnen met de clicker vinden het “een gedoe”
Een riem, een clicker en een voertje in je handen is ook wel erg veel. Maar het is net als bij autorijden, in het begin heb je het voor je gevoel heel druk en na verloop van tijd gaat het automatisch.

Als het eenmaal automatisch gaat heb je een geweldig middel in handen om je hond te trainen op een positieve manier.
Met de clicker maak je als het ware een foto van het gedrag wat je wil hebben.
Daarnaast vind je hond het een geweldige training want hij kan namelijk gratis snoepjes (of een speeltje) verdienen en welke hond wil dat nu niet

Bij de clicker is het wel zaak dat deze op de juiste manier wordt ingetraind. Een clicker heeft namelijk weinig zin als de clicker voor de hond geen waarde heeft. Dan bereik je niets met je hond.

Wij bieden je de clicker training gratis aan om hem op de juiste manier te gaan trainen.
Schrijf je in op de link hieronder en je krijgt de clicker training gratis toegestuurd.

Krijg de clicker training geheel gratis

* indicates required

 

Verhaal van Rocky

Mijn naam is Rocky

En ik wil hier graag mijn verhaal vertellen.

Ik ben ergens geboren als een leuk pupje en ik ben meegenomen door mensen die mij graag wilde hebben.
Ik heb mijn best gedaan bij deze mensen. Ik was ongetwijfeld een lieve pup. Toch vonden “mijn mensen” dit schijnbaar niet.
Ik zou graag willen vertellen wat er allemaal gebeurt is maar helaas kan ik niet praten en kan ik dat jullie niet vertellen.
Ik kan jullie wel vertellen dat “mijn mensen” mij schijnbaar niet lief genoeg vonden.

Ze hadden voor mij een bench op het balkon gezet en daar moest ik hele dagen in. Er was geen water, en geen bescherming. Ik heb daar lange tijd gezeten dag in en dag uit in een stalen kooi.
Als het regende liep mijn bak van mijn stalen kooi vol en zat ik in het water, als het warm was had ik geen mogelijkheid om uit de zon te gaan zitten.
Ik heb het enorm warm gehad en enorm veel kou gehad want ik had ook niet zo’n dikke vacht.

Ik heb echt mijn best gedaan maar ze hebben mij nooit geleerd wat ze van mij wilden en als ik het niet goed deed moest ik voor straf weer dagen op het balkon in die stalen kooi.

Ik heb uren, dagen, weken gehuild, geschreeuwd en gejankt. En gelukkig heeft iemand me gehoord en de dierenpolitie gebeld. “mijn mensen” wilden mij zo snel mogelijk kwijt en dus mocht ik mee met de dierenpolitie.

Ik ben bij de Pannehoeve gekomen en ik wist totaal niet wat ze van me wilden. Het enige wat ik deed was rijden op de benen van iedereen. Natuurlijk vond niemand dat leuk maar dat begreep ik niet. Alleen op deze manier kon ik mezelf rustig krijgen. Daarnaast wilde ik alleen maar rennen, dat had ik al een hele tijd niet gedaan.
Ik begreep na verloop van tijd dat ik als het regende naar binnen mocht, als de zon scheen mocht ik in de schaduw gaan liggen. Ik kon altijd water drinken en kreeg eten. Langzaamaan begreep ik dat het niet aan mij lag dat mij dat allemaal was overkomen en heb ik heel erg mijn best gedaan tijdens de trainingen.
Ik wist niet wat training was maar ik begreep al heel snel dat als ze iets vroegen en ik deed het dat ik dan snoepjes kreeg. Ik heb enorm mijn best gedaan en ze hebben me verteld dat ik een enorm lief hondje ben geworden.

Ik heb een eigen baasje gekregen die heel gelukkig met mij zijn en ik ben gelukkig met hen.

Moraal van het verhaal:

Als je denkt dat een hond ergens niet goed zit of verwaarloosd of mishandeld wordt, help de hond dan door 144 te bellen of meld het bij ons.

Lees ook de story van Ollie

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niet terugkomen als je roept

Ik was van de week op het strand en zag mensen die wanhopig hun hond riepen. Ik moest meteen weer denken aan mezelf een jaar of 10 geleden, toen stond ik ook op hetzelfde strand met een hond die niet wilde komen en maar bleef jagen achter de meeuwen en ik voelde dan ook met deze mensen mee.

Niet komen als je roept is een probleem wat veel en vaak voorkomt en waarbij mensen zich groen en geel ergeren aan hun hond. Dat was bij mij destijds ook zo, en ik vond dat dat anders moest. Iedereen die ik vroeg gaf me als tip dat ik leuk moest zijn.

Ja hallo, je moet leuk zijn, hoe doe je dat? Ik trainde dagelijks met mijn hond, ik gaf hem eten, knuffels, liefde. Ik deed leuke dingen met hem. Hoe leuk kun je zijn dacht ik toen?

Ik ben gaan proberen te denken als een hond, ik probeerde in de kop van de hond te komen.
Ik had dat gelezen ergens (en ik weet helaas niet meer waar) en ik leerde steeds meer over honden.
Dat was voor mij een ommekeer. Mijn hond ging naar me luisteren en kwam naar me toe op het strand en waar ik verder ook was. Ik was opeens “leuk” voor mijn hond en dat kostte niet eens veel moeite.

 

3 tips waardoor jouw hond ook komt als je hem roept

Hoe maak je jezelf nu zo leuk dat je hond naar je terug wil komen. Dat je je niet meer hoeft te ergeren aan je hond omdat hij niet luistert.

 1. Leer je hond los lopen

Laat je hond niet direct los maar “leer hem lost lopen” aan de lange lijn. Voor € 3.00  koop je bij de Action 30 meter lijn, bind het aan de halsband van de hond en leer hem dat naar je toe komen iets oplevert.

 1. Maak je klein

Ga op je hurken zitten als je je hond roept en zorg voor een vrolijke enthousiaste toon waarmee je de hond roept. Prijs hem uitbundig als hij naar je toe komt en geef hem een giga beloning. De beloning kan voor de een de bal zijn en voor de ander een snoepje maar zorg voor een geweldige beloning

 1. Aan en weer aflijnen

Als je je hond eenmaal zover hebt dat hij naar je toe komt (desnoods nog aan de lange lijn) dan lijn je hem aan met de korte lijn. Je gaat leuke dingen doen, beetje spelen, beetje trainen en dan vervolgens lijn je hem weer af. Dit herhaal je een aantal keren.

Misschien ook interessant:

Nee training  klik hier

contact training klik hier

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Ik ben Ollie en ik wil jullie mijn verhaal vertellen

Ik ben een klein ras hondje, zoals ze dat hier zo mooi zeggen.  Ik ben geboren in een warm nest met nog 6 broertjes en zusjes. Ik werd opgehaald door mensen met kindertjes en ik was er heel gelukkig. Maar toen hoorde ik dat ze me niet konden geven wat ik nodig had na een tijdje. Ik wist niet wat ik precies nodig had maar ik was zo gelukkig dat ik daar verder niet meer aan gedacht heb. IK kon heerlijk spelen met de kindjes. We gingen niet zo vaak buiten spelen maar dat vond ik niet zo erg want ik kon binnen ook prima spelen.

Toen ik een poosje daar woonde kwamen er mensen op bezoek. Dat gebeurde wel vaker maar die speelde en knuffelden heel veel met mij. Toen zag ik dat mijn riem gepakt werd dus ik was helemaal blij, we gingen wandelen.
Maar het was niet “we” gingen wandelen maar ik met het bezoek. Ik vond het wel leuk maar toch ook een beetje spannend dat er niemand van mijn gezinnetje mee ging. Even laten waren we gelukkig weer thuis. Na nog een tijdje spelen met de kinderen viel ik in slaap.
Ik werd wakker gemaakt en werd meegenomen naar de auto. Ik raakte een beetje in paniek wat ging er gebeuren?

Ik kwam in een nieuw huis en vond het allemaal heel spannend. Ik werd in de bench gezet want het was al laat en ik moest gaan slapen. Ik vond het doodeng en ik gilde dat ik eruit wilde. Er werd een paar keer naar me geschreeuwd maar ik bleef bang.
De volgende ochtend mocht ik uit de bench, ik moest heel nodig plassen maar de mensen waar ik was waren bezig met de kindjes. Ik heb dus in huis geplast. Mijn nieuwe mensen waren heel boos op mij en ik werd direct naar buiten gegooid. Het was koud en heel eng in de tuin dus ik wilde heel graag weer naar binnen. Het was in mijn vorige huis veel gezelliger maar toch,  ik kon hier ook wel leuk spelen met de kinderen.

Een paar weekjes laten werd mijn riem gepakt en gingen we naar de auto, ik hoopte dat we naar het bos zouden gaan maar we stopten bij een huisje met allemaal hokken. Ik werd in een hok gestopt en mijn mensen gingen weg. Ik heb gehuild en gegild maar ze kwamen niet terug. Ik ging naar buiten in een soort ren met een beetje gras maar er was niemand om mee te spelen. Het enige leuke was dat ik wel kon blaffen tegen de andere honden.

Ik mocht maar eventjes buiten en daarna moest ik in mijn hok en daar bleef ik de hele dag.
Iedere dag lopen er mensen langs en die nemen allemaal honden mee maar ik bleef maar zitten. Ik heb de longen uit mijn lijf geschreeuwd om te laten horen dat ik er ook was maar meestal liepen ze door.

Maar op een dag mocht ik ook mee met mensen, een man en een vrouw en twee kindjes en daar mocht ik mee mee. Ik hoorde dat ik “op proef” ging maar dat maakte me niet uit, ik mocht eindelijk ook mee. Ik heb enorm mijn best gedaan om lief te zijn. Ik heb de hele dag iedereen beschermt en heb iedereen weggeblaft bij “mijn mensen”. Ik heb gezorgd dat ze veilig waren. Ook buiten heb ik iedereen weggeblaft. Voor “mijn mensen” was ik superlief, ik heb heel veel geknuffeld met ze, ik liep ze de hele dag achteraan want ik wist natuurlijk niet of ze beschermd moesten worden. Ik heb enorm mijn best gedaan. Maar na een tijdje werd ik in de auto gezet en teruggebracht naar het hok waar ik eerder in had gezeten. Ik had zo mijn best gedaan maar ze waren niet blij met me: “ik blafte te veel”  dus moest ik weer terug in mijn hok. Ik snapte er helemaal niets van ik had zo mijn best gedaan. Ik heb geen idee wat ik dan moet doen om het goed te doen

Na een tijdje mocht ik weer met nieuwe mensen mee. Ze waren erg lief maar ik moest iedere dag bijna een hele dag in een stalen kooi. “s avonds was het erg gezellig en gingen ze leuke dingen met me doen, maar overdag moest ik de hele dag in een kleine kooi. Ik was al helemaal uitgeslapen en kon me bijna niet bewegen. Ik heb dus heel hard geschreeuwd of ze terug wilden komen. Na een paar dagen werd ik weer in de auto gedaan en weer teruggebracht naar mijn hok in zoals ze het noemden het asiel.

Ik word met de dag triester. Ik heb zo mijn best gedaan bij iedereen en ik weet echt niet meer wat ik moet doen om het nog goed te doen en om eindelijk eens een eigen huisje te krijgen. Ik ben doodsbang als ik weer in een nieuw huis ben met allemaal nieuwe geurtjes en geluiden. Iedere keer moet ik nieuwe dingen leren en als ik het niet snap krijg ik op mijn kop. Ik wil zo graag een eigen huisje waar ze me vertellen wat ik moet doen zodat ik het echt goed kan doen. Ik wil het echt wel goed doen maar ik weet niet hoe!!!

Moraal van dit verhaal:

Een hond is geen wegwerpartikel!!

 trainingstips, klik hier

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Vandaag ben JIJ de herplaatshond en dit verhaal gaat over jou.

Ik ben Marianne en ik woonde met mijn gezinnetje in een leuke wijk ergens in Nederland. Ik had veel vrienden, lieve familie en was volmaakt gelukkig.
Op een dag kwam er bezoek en natuurlijk zorgde ik voor koffie met een koekje erbij. Ik kon de mensen niet verstaan maar mijn man schijnbaar wel en die kletste volop met deze mensen.
Na verloop van tijd vroeg mijn man of ik even mee wilde rijden met deze mensen en ik had geen idee waar naar toe maar natuurlijk wilde ik dat.
Mijn man zwaaide nog naar me, een van de kinderen huilden en de andere stond ook te zwaaien. Ik vond het allemaal erg raar en vreemd.

Maar ik ging er vanuit dat het goed was. De mensen waren erg aardig al kon ik ze niet verstaan. Ik heb een paar keer gevraagd wat ze wilden tot me duidelijk werd dat ik min of meer meegenomen werd.
Waarom? Wat had ik verkeerd gedaan? Wie waren deze mensen? En waar gingen we naar toe?
Natuurlijk heb ik verteld dat ze moesten stoppen (zo slim ben ik namelijk als mens) natuurlijk heb ik geprobeerd uit de auto te komen (zo slim ben ik ook als mens) maar dat lukte niet en deze mensen werden zelfs een beetje boos op me………………

We kwamen aan in een heel vreemd huis. Ik kreeg een kamer met een bed en een badkamer en 1 boek in het Nederlands. Toen we aankwamen in dat huis werd ik naar die kamer gebracht en de deur ging op slot. Ik heb geschreeuwd, gegild, gekrijst maar niemand reageerde en ik was totaal in paniek.

De volgende ochtend werd ik opgehaald en kreeg ik eten ik denk een ontbijt. Drie tubes in verschillende kleuren. Ik vroeg of de rest niet wilde eten maar niemand die me verstond en die me antwoord gaf. Ik heb 1 klein beetje uit de tube gehaald en opgegeten, het smaakte niet verkeerd maar het voelde wel verkeerd en bovendien was ik misselijk van angst en van de spanning. Natuurlijk bleef ik duidelijk maken dat ik weg wilde maar niemand die erop reageerde.

Ik kreeg een soort kindertuigje aan en we gingen naar buiten. Ik dacht mijn kans schoon te zien om er vandoor te gaan maar iedere keer als ik probeerde weg te rennen kreeg ik een ruk aan dat tuigje, ik kon geen kant op. Ik kwam op straat mensen tegen die ik smeekte me terug te brengen of me te helpen, maar iedere keer als ik iemand aansprak kreeg ik een duw of een ruk aan de lijn.
Terug bij het huis werd ik weer in de kamer gezet.
Ik heb wederom geschreeuwd en gekrijst maar er werd niet op gereageerd.

Wat wilden ze van me, waarom hebben ze me meegenomen? Wat doe ik hier?
Na een half uurtje ongeveer kwam er een masseuse en die vroeg me op bed te gaan liggen en die masseerde me van top tot teen. Normaal zou ik het heerlijk vinden maar op dit moment vond ik het niet geweldig.
Toen de masseuse weg was mocht ik weer mee naar buiten, maar weer aan het tuigje. We gingen op bezoek bij mensen. Ik heb die mensen eerst geprobeerd te vragen of ze me konden helpen maar na een flinke ruk aan het tuig ben ik netjes op een stoel gaan zitten. Ik kreeg koffie en een gebakje. Ik werd van alle kanten bekeken en regelmatig streelde er iemand over mijn arm of over mijn hoofd, enorm irritant! Tot ik het zat werd en ze van me afschudde. Ik kreeg meteen weer een ruk aan het tuig en moest achter de stoel van de man gaan zitten

Eenmaal weer thuis hoefde ik niet direct naar mijn kamer en mocht ik in de woonkamer blijven. Ik mocht tv kijken, kreeg koffie, koek en af en toe kreeg ik een aaitje over mijn arm of over mijn hoofd.
Toen ik op een gegeven moment naar het toilet ging heb ik natuurlijk direct geprobeerd of ik kon ontsnappen. Alles was op slot en vergrendeld en de ramen konden niet open.
Toen de mensen dit zagen moest ik meteen weer op mijn kamer.

De mensen waren verder erg goed voor mij. Ik kreeg prachtige kleding, regelmatig massage, had een prachtige kamer met een bubbelbad en af en toe een nieuw boek. Ik mocht in de woonkamer overdag en we gingen regelmatig naar buiten maar ik moest wel aan een tuigje.
Toen kwam er bezoek, een hele enge man die continu aan me zat en me overal betastte. Ik probeerde hem dus duidelijk te maken dat ik dat niet wilde en ging steeds verzitten. Maar de man bleef aan de gang en op een gegeven moment werd ik boos en ging ik tekeer tegen de man. Ik werd meteen weer in mijn kamer gezet en mocht er die dag ook niet meer uit.

Ik heb geen idee waar ik ben beland, ik heb geen idee waarom ik daar ben. Ik probeer me aan te passen, maar deze mensen doen dingen met me wat ik niet wil, en als ik boos word word ik gecorrigeerd. Ondanks dat ik mooie kleding heb, lieve mensen die goed voor me zorgen, goed eten weet ik nu twee weken later nog niet wat ik hiermee aan moet. Ik wil terug naar mijn veilige haven, terug naar mijn eigen gezin waar ik gelukkig was.

Na drie weken mocht ik terug naar huis.

Moraal van het verhaal
Als je als herplaatshond in een nieuwe situatie wordt geplaatst is dit eigenlijk een beetje wat hij mee maakt. Je kunt zelf goed zijn voor je hond en je kunt hem het beste voer geven, de beste verzorging. Maar het duurt een behoorlijke tijd voor hij aangepast is. Als je dit verhaal leest kun je je misschien daar iets bij voorstellen, en ik hoop eigenlijk dat dit verhaal verder gedeeld wordt in de hoop dat de herplaatshonden beter begrepen worden en dat mensen geduld voor een herplaatshond op kunnen brengen.

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Story’s van de Pannehoeve

Onder dit kopje gaan we:

 • gedrag verduidelijken door middel van verhalen
 • verhalen delen van honden die op de Pannehoeve wonen of gewoond hebben
 • fictieve verhalen delen om duidelijk proberen te maken hoe honden zich kunnen voelen.

Gedrag verduidelijke door middel van verhalen gaan we doen omdat we eigenlijk hopen dat mensen honden iets beter gaan snappen. Dat mensen begrijpen waarom herplaatshonden soms moeite hebben met zich aan te passen, waarom honden soms doen wat ze doen.

Uiteraard zijn reacties onder de story’s meer dan welkom!

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

De puzzel van het hondengedrag

Er is voor mij niets zo leuk als een hond weer terug op de rit zetten zoals wij dat noemen. Er is ook echter niets frustrerender voor iemand als mij dan mensen tegenover je te hebben die een probleem hebben met hun hond, en die je simpelweg niet kunt bereiken op de een of andere manier. Niet omdat de mensen niet willen luisteren. Niet omdat de mensen geen oplossing willen. Gewoon omdat je ze niet kunt duidelijk maken wat je wil of wat de bedoeling is.
————————————————————————————————————————-

Ik kom even snel tussendoor, wij willen heel graag een goed informatie platform worden voor honden en baasjes die het nodig hebben.  Onze kennis hebben we van onze honden die ook brokjes nodig hebben. Het zou fijn zijn als u zou inschrijven bij ons voor cashbackworld. Lees hier wat het inhoud.
————————————————————————————————————————-

Vermenselijken

Ik heb inmiddels gemerkt dat het heel goed werkt als je de hond vermenselijkt. Doordat mensen zich met gedrag kunnen identificeren leren ze ook hun hond begrijpen. Maar om dat gedrag te vermenselijken moet je eerst proberen in de kop van de hond te komen.
Niet letterlijk natuurlijk. En je moet een klein beetje kennis van honden nodig omdat honden vaak anders reageren dan mensen Als jij denkt te weten waarom een hond iets doet. Jij kunt dat naar jezelf vertalen. Je kunt kijken hoe jij geholpen zou willen worden. Dan kun je ook je hond helpen.

Dat is een ingewikkeld verhaal voor velen denk ik.
Ik ga het proberen uit te leggen.

Uitvallen aan de lijn, ik neem meteen de moeilijkste en een probleem wat vaak voorkomt.
En ik ga uit van een herplaatshond omdat dat gedrag daar nog veel vaker voorkomt dan bij een pup van 8 weken.

We starten even in het menselijke

Je wordt vandaag opgehaald met een geblindeerd busje door mensen die een andere taal spreken en die je dus niet verstaat. Je rijdt een dag en een nacht en dan kom je aan op je bestemming.
Alleen!
Je wordt in een kamer gezet, je krijgt vreemd eten in een kom (je weet niet eens of het eten is), ze geven je een lichtblauwe vloeistof. Je verstaat ze niet maar ze lijken aardig.
Je hebt geen idee van de regels, je voelt je alleen en je wil terug naar je veilige omgeving. Je hebt geen idee of dat ooit nog gaat gebeuren en dus probeer je je zo goed en zo kwaad mogelijk aan te passen.
Je loopt met 1 van je begeleiders naar buiten en je ziet iemand en je hoort dat het een Nederlander is, hij is twee koppen groter dan jou, drie keer zo breed en heel boos om de een of andere reden. Hij  verteld je ook meteen dat als je dichterbij komt dat je een klap krijgt. Echter je begeleider wil dat je naar deze persoon toe gaat en neemt je aan de arm mee. De Nederlander zegt echter:”nog 1 stap dichterbij en ik ram je in elkaar” wat ga jij doen?
waarschijnlijk zul je gaan schelden net als dat de ander doet, maar omdat je dat doet krijg je een klap van je begeleider en vervolgens loopt je begeleider verder richting de Nederlander. Als je ziet dat deze persoon je aan wil vallen en je gaat gillen wordt je vastgepakt en krijg je een correctie.

Dit is een beetje een science fiction verhaal maar het is wel zoals wij het bij onze honden doen

 1. Hoe start het uitval gedrag vaak

Waarschijnlijk door onzekerheid en/of angst. Een heel enkele keer is het serieuze agressie. Maar in 9 van de 10 gevallen mag je uitgaan van onzekerheid of angst. En waarom angst of onzekerheid?

 • Waarschijnlijk communiceren de honden onderling wat wij niet opgemerkt hebben, je kunt dus een hond tegenkomen met territoriumgedrag ten opzichte van andere honden en dus krijgt jouw hond al een seintje dat hij weg moet zijn, echter jij als baasje loopt gewoon door.
 • De hond kent de hondentaal niet goed en ziet niet of het een hond is die signalen afgeeft
 • We lopen als baasjes vrijwel altijd recht op een andere hond af met onze hond omdat wij weten dat we aan de kant gaan. Voor beide honden echter is dit een bedreigende situatie.
 • Omdat het baasje niet “honds” reageert. Dus niet met een boog erom heen loopt, zijn hond niet beschermt maar juist de andere hond naar hem toe laat komen in de hoop dat ze gaan spelen
 • Zo zijn er nog tal van dingen die we “verkeerd” kunnen doen waardoor de hond onzeker wordt.
 1. Om welke reden dan ook, je hond valt uit naar andere honden

De reden dat hij waarschijnlijk uitvalt is dat hij bang is van de andere hond of onzeker is. Hij kiest de aanval als verdediging. En hij probeert de andere hond dus aan te vallen. In hondentaal zijn er maar twee mogelijkheden, vechten of vluchten. Vluchten sta jij niet toe (vaak wordt de hond dan een mietje genoemd) dus dan wordt het vechten
Wat doen wij als baasjes? Wij worden boos en gaan de hond corrigeren. We vallen dus de hond aan.

Als je uitgaat van het bovenstaande science fiction verhaaltje wat zou jij willen dat je begeleider deed? Waarschijnlijk zou je willen dat hij je meenam de kamer uit, weg van die boze persoon. Maar die klap en die correctie die jij krijgt zijn in jouw ogen zeer onterecht want jij werd bedreigd en toch word jij gecorrigeerd.

 1. Hoe ga je reageren op andere honden

Doordat je weet dat je hond uitvalt neem je maatregelen als hem strakker aan de lijn nemen. Daarmee geef je al aan dat er gevaar is en zal je hond gaan kijken wat er aan de hand is. Doordat jij onzeker gaat reageren op die andere hond zal je hond nog feller worden, want hij moet niet alleen zichzelf maar nu ook jou tegen die andere hond beschermen. Het baasje corrigeert de hond en de hond wordt dus aangevallen wederom door de baas en door de schuld van die andere hond. “De andere hond” zal er dus niet leuker op worden.

Terug naar ons science fiction verhaaltje. Je begeleider heeft je in contact gebracht met een Duitser, ook drie keer zo groot als jij en daarbij was het het zelfde verhaal, ook hij probeert je te slaan en doet lelijk tegen je. Weer probeer je te vluchten en weer wordt je tegengehouden en krijg je een correctie als je terug gaat schelden. Vervolgens word je hard aan je arm gepakt en meegenomen langs deze persoon terug naar je kamer.
Als je vervolgens weer met je begeleider buiten loopt pakt hij opeens je arm heel strak vast. Wat is het eerste wat jij doet? Waarschijnlijk ga je om je heen kijken wat er gebeurt en zie je de persoon van de eerste keer weer en wederom lopen jullie erop af, en wederom gaat deze persoon schelden en hij krijgt het zelfs voor elkaar je een bloedneus te slaan zonder dat je begeleider je beschermt. Hoe ga jij de volgende keer reageren als je deze persoon ziet?
Nu ben jij als mens nog in staat om te redeneren dat niet iedereen zo is, en je zal misschien een beetje gespannen zijn bij een nieuw persoon maar je zal niet direct in de aanval gaan.

Inmiddels heb je een soort van vriendschap gesloten met iemand die vaak bij jou is, die je helpt en die probeert je leven leuker te maken. Het is een klein vrouwtje, eigenlijk nog een meisje en heel tenger en smalletjes.Ook zij mag met je naar buiten en jullie gaan samen een rondje wandelen. Vervolgens komen jullie de eerste persoon weer tegen die niet alleen jou iets aan wil doen maar ook het vrouwtje wat bij je is en zij schiet in paniek.
Wat doe jij? Waarschijnlijk probeer je niet alleen jezelf te redden maar zorg je ook voor het vrouwtje wat zo goed was voor jou.

Herken je het verhaal van de uitvallende hond een beetje in bovenstaand verhaaltje?

 

Als je op deze manier gaat denken, je gaat dus in het hoofd van de hond en je gaat dat vertalen naar een menselijk verhaal dan kom je dus als herplaatshond in een soortgelijk verhaal als hierboven. De bedoeling hierbij is dus dat je er dan ook wat mee gaat doen. Je kunt jezelf afvragen wat je zou willen dan jou begeleider zou doen in dit verhaal?
Je kunt dit eens gaan proberen toe te passen bij jouw hond.
Natuurlijk is het niet zo dat je hond jouw opeens begrijpt als je hem nu gaat beschermen. Hij moet nu eerst vertrouwen in je hebben. Toch is het belangrijk dat je probeert te weten te komen hoe je hond zich voelt want doordat je hem misschien nu beter begrijpt zul je milder naar hem worden en zorgen dat je andere maatregelen neemt dan corrigeren.

Ik ben geen hondenfluisteraar maar op deze manier probeer ik problemen met honden wel altijd te benaderen om het duidelijk te maken voor het baasje.

Training
Uiteraard komt na het begrip de training. Want met alleen begrip kom je er niet omdat de hond inmiddels al succes heeft gehad met dit gedrag en dit gedrag is dus al zelfbelonend geworden. Het is dus zaak dat je voor het uitvallen, ander gedrag in de plaats gaat zetten.
Ik zou na het begrip eerst de contact training in gaan zetten en daarna de Nee training, zodat je die twee na verloop van tijd kunt gaan combineren.

Hoe kan ik jou helpen met een probleem met je hond?

Interessant voor jou in deze zijn

Contact training

Nee training

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Blogs algemeen

Omdat ik nog niet zo lang bezig ben met bloggen moet ik een beetje zoeken wat de juiste indeling is.
Ik heb heel vaak geschreven vroeger, vooral reviews en ik vond dat erg leuk om te doen.
Het bloggen is daar een leuk vervolg op.

Op deze manier hoop ik vele mensen van informatie te kunnen voorzien en te inspireren om samen met hun hond aan de slag te gaan.

Zindelijkheidstraining

Ik krijg regelmatig een berichtje dat de hond niet zindelijk wil worden of dat men heel veel naar buiten gaat met de hond maar dat de hond toch binnen plast.

Herplaatshonden kunnen tijdelijk onzindelijk zijn. Vaak heeft dat te maken met het feit dat de hond zich buiten nog niet veilig genoeg voelt. Een hond moet zich kunnen ontspannen alvorens hij aandrang krijgt. Het kan dus zomaar zo zijn dat je uren met je hond buiten loopt zonder dat hij plast of poept tot hij binnen is en dat binnen of in de tuin opeens wel gaan plassen of poepen.
Hij voelt zich dan binnen veilig en op dat moment komt de aandrang.

Hoe ga je hiermee om?

 1. Voordat je gaat wandelen ga je naar 1 vaste plaats, dicht bij huis die snel en makkelijk te bereiken is met de hond
 2. Je blijft op deze plaats staan net zo lang tot de hond geplast of gepoept heeft. Dit kan in het begin heel erg lang duren, want zoals al eerder gezegd moet de hond zich veilig voelen op deze plaats.
  Het kan dat de hond eerst gaat snuffelen, en gaat rondkijken maar vervolgens naar je gaat kijken. Het kan dat de hond naast je gaat zitten, of zelfs naast je gaat liggen.
  De fout die dan veel gemaakt wordt is dat mensen er vanuit gaan dat de hond dan wel niet zal moeten en ze gaan lopen
 3. Je gaat niet eerder lopen dan dat de hond geplast of gepoept heeft op deze plaats. Ook al gaat de hond 100 andere dingen doen, ook al duurt het de eerste keer misschien wel langer dan een half uur, je blijft op die plaats staan.
 4. Je hebt vaak eerder effect als de hond net wakker is en uit de bench is, want net al de meeste mensen moeten ze dan ook plassen, maar de aandrang komt pas als de hond ontspannen is dus blijven staan.
 5. Op het moment dat de hond plast of poept dan prijs je hem natuurlijk de hemel in, je geeft hem iets heel lekkers en ga je lekker een stukje wandelen. Als hij tijdens de wandeling nog een keer poept of plast dan prijs je hem uiteraard weer de hemel in en geef je hem weer iets lekkers.
 6. Op het eind van de wandeling (beetje afhankelijk van hoe lang de wandeling duurt) ga je terug naar de plaats waar je bent begonnen en waar je de hond wil laten plassen of poepen, je blijft daar weer een tijdje staan. Gebeurt er niets dan ga je weer naar binnen.
 7. NA EEN UUR ga je weer naar de plaats waar hij mag plassen of poepen en blijf je er staan net zo lang tot hij weer geplast of gepoept heeft, als hij tijdens de wandeling namelijk niet meer geplast of gepoept heeft en ook na terugkomst op deze plaats niet dan is er inmiddels minimaal anderhalf uur voorbij of misschien al wel meer dus kan hij aandrang krijgen. Je blijft hier dus weer staan.
 8. De bedoeling van keer op keer naar dezelfde plaats gaan is dat de hond steeds sneller gaat ontspannen op deze plaats en dus steeds sneller zal gaan plassen of poepen.
 9. Verder wordt het voor de hond duidelijk dat hij regelmatig naar een plaats gaat waar hij kan ontspannen en dat regelmatig de gelegenheid krijgt om te poepen en te plassen
 10. Als hij dan alsnog een ongelukje in huis heeft probeer je dat te stoppen door in je handen te klappen bijvoorbeeld. Lukt het om dit te stoppen dan ga je meteen weer naar deze plaats buiten terug. Lukt het niet om het te stoppen dan negeer je het volledig, zet je de hond rustig buiten en ruim je het op zonder dat de hond het ziet.
  Als je gaat mopperen op je hond, of je wordt boos dan is de kans groot dat hij het ziet als negatieve aandacht en kan hij op die manier aandacht gaan trekken. Dus altijd opruimen als de hond het niet ziet en verder totaal negeren.
 11. HOU DIT RITME MET HEM VOORLOPIG VOL, JE MAG WEL GAAN OPBOUWEN VAN 1 UUR NAAR EEN UUR EN EEN KWARTIER, DAN ANDERHALF UUR DAN 1 UUR EN 3 KWARTIER EN ZO TOT ONGEVEER 3 UREN.

Als de hond vaker dan eens in het uur plast kan het zijn dan hij een blaasontsteking heeft of een andere medische aandoening, het is dan wel zaak om de dierenarts in te schakelen.
Probeer in dat geval met een soeplepel een plasje op te vangen zodat de dierenarts het na kan kijken.

Belangrijke tips hier nog bij:

 • Boos worden werkt altijd averechts, de hond zal het of stiekem ergens achter gaan doen of juist in het zich om je boos te maken zodat hij aandacht krijgt
 • Als de hond niet plast of poept op de plaats die je hebt uitgezocht dan is hij nog niet ontspannen genoeg daar en moet je de tijd dat je daar staat gaan verlengen, hoe vervelend ook als het slecht weer is
 • Doorzetten is wel heel belangrijk, want hoe meer jij je irriteert hieraan, hoe minder ontspannen je hond wordt en dat wordt buiten alleen maar erger. Dus negeren als hij het binnen doet en belonen als hij het buiten doet.

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Nee-training als oplossing voor veel probleemgedrag

Met de Nee-training heb je, mits goed ingetraind,  een krachtig middel in handen om je hond te laten stoppen met waar hij mee bezig is.

Iedereen kent het woordje Nee, of Foei, maar iedereen gaat er ook vanuit dat de hond ook precies weet wat er bedoelt wordt. En ja hoe bozer je het zegt hoe meer de hond onder de indruk is en misschien zal doen wat je zegt. Dat wil echter niet zeggen dat de hond heeft geleerd wat Nee of Foei is.
Mijn voorkeur gaat uit naar Nee te gebruiken omdat je dat in veel meer situaties kan gebruiken.

Omdat je een hond niets kan afleren is de Nee training in combinatie met de contact training een ideale manier om de hond uit de situatie te halen.

Dit is het begin van de nee training
Zoals alle trainingen is Nee aanleren ook gewoon een echte training.

Veel mensen gaan er vanuit dat de hond nee of foei al lang kent. Maar wil je vanaf nu zeker weten dat hij het ECHT kent en dat je het in iedere situatie kan gebruiken?
schrijf je dan nu in voor de GRATIS nee training.

Gratis Nee- training

* indicates required
 

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Online gedragstrainingen

Er zijn tal van gedragstrainingen die je prima thuis kunt trainen en waarmee je al heel veel probleemgedrag eruit haalt.

Je kunt deze cursussen opvragen door op de desbetreffende pagina de weggever aan te vinken en bij de cursus aan te geven welke cursus je zou willen volgen.

Ik hoop dat er een cursus bij zit waar je wat aan hebt. In de loop van de tijd zullen de cursussen uiteraard uitgebreid worden. Hou de website in de gaten.

Bijvoorbeeld:

Blaffen naar vreemden:

Uitvallen aan de lijn:

Verlatingsangst:

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Straffen bij blaffen

Vanavond zat ik op het terras waar ook verschillende mensen met honden zaten. Er was een hond bij die bij elke langslopende hond blaffend opstond en uitviel. En iedere keer werd hij kort gepakt en kreeg een klap voor zijn kop. Voor mij pure mishandeling maar ik zit in een ander land en heb me er dus wijselijk niet mee bemoeit.

Afgelopen week zat ik wederom op het terras (ik ben op vakantie) en zag ik precies het tegenover gestelde. Een cocker spaniel viel uit naar iedere langslopende hond en het vrouwtje bleef hem maar aaien en masseren.

Lastig hoor vakantie, want eigenlijk heb ik nooit vakantie. Deze dingen houden me namelijk heel erg bezig omdat ik het zo veel en zo vaak zie gebeuren. En het lastige is, hoe bereik je deze mensen?
In het begin deelde ik kaartjes uit en vertelde ik mensen dat ik ze kon helpen. Maar heel veel mensen worden boos als je dat doet of zegt. Toch heb ik besloten dat als ik terug kom van vakantie ik mensen er toch weer op ga aanspreken en ga proberen een gesprek met ze te krijgen en aangeven dat ik ze wel kan helpen.

Straffen EN belonen

Ik heb in de loop der tijd gemerkt dat mensen in boosheid blijven hangen. Het is voor heel veel mensen heel lastig om te schakelen van straffen naar belonen. Echter een hond schakelt heel snel.
Ik kan me voorstellen dat je je hond corrigeert (een klap geven vind ik al te ver gaan) als hij blaft, maar ik zie zelden of ooit dat mensen op het moment dat de hond stil is de hond belonen. Terwijl het juist heel belangrijk is, als je je hond straft dat je hem ook duidelijk maakt wat je wel van hem wil.
Het is dus erg belangrijk dat als je corrigeert, je ook meteen beloond als de hond het gewenste gedrag laat zien en dat gebeurt niet of nauwelijks.

Gedrag kun je niet afleren

Je kunt gedrag van een hond niet afleren. Je kunt er hooguit ander gedrag voor in de plaats zetten. En dat vergt training. Als je hond dus uitvalt naar andere honden, dan is de eerste vraag die je jezelf moet stellen wat je wel wil van je hond. Ik zou zelf kiezen voor het feit dat de hond naar me kijkt, zeker als ik op een terras zit. Ik kan mijn hond dan namelijk geruststellen en vertellen dat hij niet hoeft te blaffen. Ik kan hem daarnaast met mijn lichaamstaal duidelijk maken dat hij niet hoeft te blaffen en dat ik de situatie onder controle heb.
Met behulp van de Nee-training en met behulp van de contact training kun je dus in het blaffen een heel eind komen.

Het blaffen is vaak een teken van onzekerheid bij je hond en dus is het ook zaak om leiding te gaan geven aan je hond. Als je alle drie die zaken op gaat pakken en gaat trainen dan weet ik zeker dat je binnen afzienbare tijd een hond hebt die totaal anders reageert.

Misschien ook interessant:

Contact training

Hoe geef ik leiding aan mijn hond

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

De kracht van belonen

Waarom ga jij naar je werk?
Dat is een vraag die ik regelmatig aan mijn cursisten stel.

Zou je ook naar je werk gaan als je er geen geld voor kreeg?
Het meest gehoorde antwoord is NEE.
Zelfs al hebben mensen het leukste werk van de wereld, als ze er niets mee zouden verdienen zouden ze niet meer gaan.

 = 

Even tussendoor
In dat opzicht ben ik superblij met mijn vrijwilligers. Ik kan namelijk niets betalen omdat we al het geld nodig hebben voor de stichting en toch heb ik een top team met vrijwilligers die mij elke week helpen. Hun salaris is de liefde en de knuffels van de honden.

We verwachten wel dat onze honden voor niets gaan luisteren. Ik ga je uit de droom helpen. Als je de hond niets hebt aangeleerd met een beloning (of met heel veel pijnprikkels) dan zal hij nooit naar je gaan luisteren omdat hij je zo leuk vindt. Ik moet tenminste de eerste hond nog tegenkomen.

Ik hoor nog veel te vaak dat mensen vinden dat de hond naar hen moet luisteren omdat HIJ DAT WIL. Dat kun je rustig vergeten. Je hond zal niet naar je gaat luisteren omdat jij dat wil. Hij zal naar je gaan luisteren omdat jij hem dat aanleert met behulp van een beloning.
Jammer hoor, weer een illusie armer over je hond.

Zelfde als mensen

Toch verschilt de hond niet zo veel van ons als mensen. Jij wil best iets voor een vriend doen. Je wil een vriend best helpen. Maar als een vriend alleen maar jouw hulp vraagt en hij is nooit thuis als jij hulp nodig hebt zal die vriendschap snel verwateren.
Als je vrijwilligerswerk doet is je beloning de dankbaarheid die je krijgt van de mensen waar je vrijwilligerswerk voor doet of van de dieren waar je voor werkt. Maar als je vrijwilligerswerk zou bestaan uit werk waar je geen dankbaarheid krijgt en waar dus de beloning weg is dan  stop je ermee!
Het enige waar we met honden van verschillen is dat we voor familie nog wel heel veel willen doen zonder daar iets voor terug te verlangen, maar zelfs daar zitten grenzen aan voor veel mensen.

Onze hond

Ik zou haast zeggen neem de proef eens op de som, ga eens proberen je hond iets nieuws aan te leren ZONDER beloning. Als hij niet beloond wordt, op geen enkele manier zal je hond of heel langzaam zijn ding misschien toch gaan doen of hij stopt gewoon en gaat iets anders doen.

Laat me in de reactie weten of je het hebt geprobeerd en hoe je hond reageerde!

Automatisme
Als je je hond ooit iets geleerd hebt en je hebt dat heel vaak getraind zal je hond dit gedrag ook zonder beloning uitvoeren. Simpel weg omdat het bijna of helemaal automatisme is geworden voor je hond om het commando op te volgen.

Belonen bij nieuw commando
Wil je je hond iets nieuws gaan leren, zorg dan voor een supersterke beloning. En voor de ene hond is een bal een beloning en voor de andere hond een snoepje en dan bij voorkeur iets wat hij normaliter niet krijgt, dus geen droog koekje of een klein snoepje maar echt iets lekkers als een stukje frikandel of knakworst.

En daar kom ik weer even terug op de menselijke vergelijking. Als jij over moet werken en je baas vraagt je voor hetzelfde als dat je normaal ook werkt, dan zul je minder snel geneigd zijn als dat hij je € 500 bied voor een paar uurtjes overwerk.

Zorg dus voor een geweldige beloning voor je hond als je begint met een nieuwe oefening.
Ik heb hieronder een video van een hond die bijna niet te trainen is. Je ziet dat hij met een goede beloning wel iets kan leren.

Tot wanneer beloon je je hond

Je beloont de hond voor elke nieuwe oefening totdat hij de oefening beheerst. En beheerst wil zeggen dat je hond hem 100x van de 100 commando’s uitvoert. Uiteraard stop je dan niet met belonen maar ga je over op interval beloning.
De interval beloning ga je rustig afbouwen tot heel af en toe nog eens een beloning.

Want zeg nu zelf een bonus van je baas is toch ook geweldig?

 

Misschien ook interessant:

Communiceren met je hond voor betere trainingsresultaten

Hoe geef ik leiding aan mijn hond

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

 

“Live cursussen”

“Live cursussen”

Onze cursussen zijn onderverdeeld in de zogenaamde live cursussen en de online trainingen.
De live cursussen betekend dat je les krijgt. Dat ik met je meekijk en dat ik je live aanwijzingen geef waar je mee aan de slag kunt.

Uiteraard is dit de beste vorm van les krijgen omdat verkeerd aangeleerde dingen meteen gezien worden en die kunnen meteen bijgesteld worden.

De live cursussen zijn onderverdeeld in:

Beginnerscursus

Gevorderde beginnerscursus

Gevorderde cursus

Prive training

En als laatste hebben we de funclass.

Onze live cursussen zijn “doorspekt” met theorie, gewoon omdat ik het belangrijk vindt dat mensen weten waarom een hond op een bepaalde manier reageert, of juist waarom een hond niet reageert zoals je zou willen.

Ik probeer ook iedere keer iedereen op zijn gedrag te wijzen. Niet dat het gedrag altijd fout is, als je maar weet waarom je iets doet en hoe de reactie van de hond erop is of erop kan zijn.

Belangrijk in al onze cursussen:

 • Lol samen met je hond
 • Lol onder elkaar, hoe meer er fout gaat hoe leuker het is moet wat mij betreft de insteek zijn.
 • Dat je met een tevreden gevoel weggaat en dat je het idee hebt dat je heel veel geleerd hebt
 • Dat je indien je geen cursus meer wil doen verder kan omdat je zoveel geleerd hebt dat je een team bent met je hond.

Indien je meer informatie wil of je wilt inschrijven voor een cursus gebruik dan onderstaand formulier. voor de gevorderden beginners of de gevorderden training kun je de meer informatie over trainingen gebruiken en dan in de reactie op de mail aangeven dat je een van deze cursussen wilt gaan doen

 

Hoe geef ik leiding?

 

Toen ze mijn voor het eerste vertelden dat ik te weinig leiding gaf aan mijn hond, dacht ik leuk!
Goed verhaal, lekker kort maar hier doe ik niets mee.
En nog steeds hoor ik trainers en gedragstherapeuten zeggen tegen mensen dat het probleem is dat ze de hond te weinig leiding geven. Maar ze vergeten er allemaal bij te vertellen wat leiderschap ten opzichte van je hond dan precies is.

IK betrap mezelf er ook nog wel eens op dat ik mensen vertel dat hun hond probleemgedrag vertoond doordat hij te weinig leiding krijgt. Het meest gehoorde antwoord wat ik dan krijg is:
“oh dus eigenlijk ben ik te lief voor mijn hond?”
Nee lief of niet lief, streng of niet streng heeft helemaal niets te maken met leiding geven aan je hond en dat ga ik middels dit blog proberen uit te leggen.

Uitleg

Het makkelijkst kan ik je dat uitleggen in de menselijke variant:

Je gaat vandaag beginnen in een nieuwe baan, wat heb je nodig?
Je hebt iemand nodig die je verwelkomt en je het bedrijf even in een sneltrein vaart laat zien en dan je uitlegt wat ze van je verwachten.

Hoe doen wij dat bij de hond: We halen hem op, laten hem even rondkijken in huis en laten hem dan zijn gang gaan. We corrigeren misschien nog als hij in de vuilnisbak zit, met zijn poten op het aanrecht gaat staan, een koekje van tafel pikt maar verder “mag hij lekker zijn gang gaan”
Daar gaan we dus al de mist in.

Want wat zou er gebeuren als je nieuwe baas je een rondleiding had gegeven door het bedrijf en daarna mag je je gang gaan? Waarschijnlijk ga je vragen stellen, wat mag je gaan doen, wat wordt er van me verwacht?
Je hebt dus meer aan een baas die je daarna uitleg gaat geven. Uitleg over je werk en wat er van je wordt verwacht. En dan nog het liefst zo precies mogelijk. Dus dat hij wil dat je de schoenendoos met facturen en bonnetjes die hij je geeft in mappen gaat doen en niet zo maar in mappen, maar de betalingen per bank in die map en de betalingen per kas in die map. En het is fijn om dat te horen dat je daarna bij hem aan kan kloppen om te vragen hoe de computer precies werkt waar je alles moet verwerken.

De hond zal je opzoeken, hij zal je eigenlijk precies dezelfde vraag stellen. Hij gaat je achterna lopen, eigenlijk niet wetend wat hij wel moet doen. Hij volgt je en komt bij je zitten. Wij zien dat als dat hij al heel snel gewend is maar eigenlijk stelt hij je de vraag wat je van hem wil.

Je gaat even naar het toilet en komt terug. Iemand zit te rommelen in de doos die jij moet uitzoeken en gooit alles wat jij net hebt gesorteerd door elkaar. JIJ KAN VRAGEN WAT HIJ AAN HET DOEN IS EN WAAROM. Maar je zult er niet blij mee zijn, het was jouw opdracht en nu kun je opnieuw beginnen. In het begin zul je vragen wat ze aan het doen zijn, maar na een paar dagen gaat dit je irriteren en zul je deze personen van duidelijker maken dat dit JOUW  werk is en dat ze gewoon iets kunnen vragen als ze iets willen hebben. Je geeft naar je baas aan dat je dit niet prettig vindt en je verwacht dat hij dit probleem voor je oplost.

In jullie huis komen steeds mensen binnen. Dit hoort niet volgens de hondenregels. Omdat je de hond niet hebt uitgelegd dat dit normaal is bij jullie zal hij na een paar dagen gaan blaffen tegen bezoek. Jullie doen hier tenslotte niets aan. Je verteld hem niet dat dit normaal is, je laat niet zien dat dit normaal is. Als er dan ook nog mensen binnenkomen waar je eigenlijk geen zin in hebt dan zul je dat met je lichaamstaal (de enige taal die de hond spreekt) duidelijk maken, maar je doet er niets aan dus zal je hond gaan ingrijpen en gaan doen wat hij denkt dat goed is. HIJ KAN HET NAMELIJK NIET VRAGEN. Wij lossen dit probleem niet voor onze hond op. Sterker nog sommige mensen lachen er om en denken dat de hond al een beetje waaks begint te worden.

Je bonnetjes zijn uitgezocht en je baas heeft je uitgelegd hoe je ze kan inboeken in het systeem wat jullie gebruiken. Je krijgt een kast waar je je mappen in kan zetten en van daaruit kun je alles gaan inboeken. Steeds als je een map gaat halen zie je dat er iemand in “jouw” kast zit en alles door elkaar gooit. Jullie doen dit werk samen, je hebt nog een collega en die zegt dat dit steeds gebeurt maar durft er niets van te zeggen. Je gaat naar je baas en je legt het hem voor en je verwacht dat hij het oplost. Als dat niet gebeurt ga je het op den duur zelf oplossen en word je een keer boos.

Je gaat met je hond wandelen. Honden communiceren onderling maar omdat jij dat niet weet of omdat je niet oplet zie je niet dat jou hond “bedreigd” wordt door een tegemoet komende hond. Jij loopt gewoon door, terwijl je hond bedreigd wordt. Je hond waarschuwt jou door een keer naar die hond te grommen. En wat doe jij, jij corrigeert je hond maar beschermt hem niet.

Je bent boos geworden op degene die je mappen en je bonnen keer op keer door elkaar gooit en je baas doet er niets aan, sterker nog je wordt op het matje geroepen omdat je boos bent geworden op een collega die jouw werk saboteert. De eerst volgende keer dat je die persoon naar de kast ziet lopen vraag je al meteen wat hij van plan is, toch?
Wat verwacht je van je baas, je leider? Dat hij dit voor je oplost, dat hij deze personen verteld dat ze niet meer aan je kast zitten en dat ze vragen of ze iets mogen hebben.

Doordat jij als baas niets doet om je hond te begeleiden en te beschermen zal je hond steeds feller worden op tegemoet komende honden. En de ene hond zal willen spelen terwijl de andere hond hem uitdaagt. Wat verwacht de hond hier van je? Dat jij hem beschermt en dat jij hem helpt met de tegemoet komende hond, maar wat doen wij? Wij roepen de hond op het matje door hem te corrigeren.

Als je dit zo leest zie je dat leiderschap niets te maken heeft met streng of niet streng, met lief of niet lief. Het heeft alles te maken met het begeleiden van je hond. Het heeft alles te maken met het communiceren met je hond en hem helpen als hij daarom vraagt.
Als je er dan ook nog vanuit gaat dat de hele mensenwereld hem vreemd is. Dat hij geen idee heeft wat hij in welke situatie moet doen en dat hij bij iedere stap hulp nodig heeft. Dan kun je nu misschien zelf ook wel bedenken dat hij probleemgedrag heeft ontwikkeld niet omdat hij nu zo moeilijk is maar wel omdat hij niet begrepen is en omdat hij geen leiding heeft gekregen.

 

HOE KAN IK JOU HELPEN JE HOND LEIDING TE GAAN GEVEN?
Vink hieronder aan waardevolle tips en inspiratie. Of de prive training zodat we direct aan de slag kunnen.

Misschien ook interessant:

Communiceren met je hond voor betere trainingsresultaten

Contact training

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

 

Volg je hart

Toen ik mijn eerste hond had werd ik bedolven onder de adviezen. Nu moet ik eerlijk zijn, mijn hond was een verwend mormel. Lief voor ons maar gewoon een verwend mormel die een eigen mening had over dingen waar ik een andere mening over had.
Natuurlijk had ik regels maar was ik niet al te consequent. Ik was nog jong en vond gewoon (te) veel goed.

Regels

Wat me toen al opviel was dat iedereen een mening had over hoe je een hond opvoed. Ik kan me voorstellen als je hond zich misdraagt dat mensen zich ermee bemoeien. Maar ik werd bijvoorbeeld aangesproken op dat de hond op schoot zat. Dat hoorde niet voor een hond. Maar dat moet ik toch zeker zelf weten?
Nu ben ik zelf altijd behoorlijk dwars en eigenwijs geweest en heb lekker mijn eigen regels gevolgd. Mijn enige regel was dat een ander geen last mocht hebben van mijn hond en verder waren er weinig regels.

Adviezen

Tegenwoordig lijkt iedereen zichzelf gedragstherapeut te vinden. Iedereen heeft wel een mening over wat er wel en wat er niet mag met je hond. Hoe je het wel en hoe je het niet moet doen met je hond. Wat je hond wel en wat hij niet moet kunnen. Prima wat iedereen vindt maar laat ze hun mening voor zich houden tot jij er om vraagt.
Ik kan me voorstellen dat mensen die onzeker zijn op deze manier nog onzekerder worden. En dan heeft niet alleen de baas een probleem maar ook de hond heeft een probleem. Want een onzekere baas geeft een onzekere hond en een onzekere hond geeft problemen!!
Vaak zijn de adviezen ook nog eens volledig tegenstrijdig aan elkaar. Nu wil het geval dat je tegen een probleem aanloopt met je hond en de eerste die je advies geeft lijkt te werken. Het is nog lang niet zoals je wil maar het lijkt iets beter te gaan. Tot je persoon twee tegenkomt, die geeft je een advies wat in je beleving ook wel zou kunnen werken, dus ga je dat uitproberen. Een volledig andere methode voor je hond en die moet dus switchen. Persoon drie heeft alweer een andere mening wat ook wel klinkt alsof het zou kunnen werken. Je gaat dus weer met iets nieuws beginnen.
Je kunt je voorstellen dat je hond helemaal gek wordt, weer een andere methode waar hij zich aan moet houden, weer andere regels.

Mijn advies:

Breng je probleem in kaart voor jezelf. Welk probleem wil je opgelost hebben en wat vind je verder geen probleem (ondanks dat andere mensen daar anders over denken) Hoor het advies aan van persoon A. Kun je hier iets mee? Past het bij jou? Past het bij je hond? Nee? Ga er dan niet aan beginnen. Neem niet van iedereen zomaar iets aan. Ondanks dat een methode of een oplossing goed lijkt te werken voor een andere hond hoeft het voor de combinatie jij en je hond totaal niet te werken. Zoek net zo lang naar de methode waar jij je prettig bij voelt, die je voor je gevoel kunt gaan inzetten en die je ook kunt volhouden.
Het grootste probleem dat honden gedragsproblemen blijven vertonen is dat de baas te vaak switcht van methode om het probleem op te lossen. De hond krijgt niet de tijd zich te schikken in de nieuwe regels, en zich de nieuwe regels eigen te maken.

Probleemgedrag is vaak geautomatiseerd gedrag waarbij de hond niet ander kans. Het duurt gewoon lang voordat je je hond ander gedrag hebt aangeleerd. Je moet nieuw gedrag aanleren in stapjes. Zoals jij een nieuwe taal leert, moet de hond nieuw gedrag leren. Door woordjes te leren (nieuwe commando’s) door de taal te gaan spreken doorspekt met Nederlandse woorden omdat je zo snel de vertaling niet weet (je hond valt terug in gedrag omdat hij niet meer precies de volgorde weet en dus weer terug pakt op vertrouwd gedrag). Stap voor stap bouw je nieuw gedrag op.

Volg je hart

Volg je hart in wat je doet en heb vertrouwen in jezelf en in je hond. Help je hond door de leerperiode heen en vergeef hem zijn fouten. Laat hem leren van zijn fouten door aan te geven wat je wel van hem wil, keer op keer weer. Blijf bij dezelfde methode en laat je hond zien dat je consequent bent in wat jij wil. Pas dan zal hij je willen en durven volgen en na verloop van tijd gaan doen wat jij wil.

WAARMEE KAN IK U HELPEN

Misschien ook interessant:

Training voor honden als oplossing voor vele gedragsproblemen

Communiceren met honden voor betere trainingsresultaten

 

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

 

Nee training

 

Met de Nee-training heb je, mits goed ingetraind,  een krachtig middel in handen om je hond te laten stoppen met waar hij mee bezig is.

Iedereen kent het woordje Nee, of Foei, maar iedereen gaat er ook vanuit dat de hond ook precies weet wat er bedoelt wordt. En ja hoe bozer je het zegt hoe meer de hond onder de indruk is en misschien zal doen wat je zegt. Dat wil echter niet zeggen dat de hond heeft geleerd wat Nee of Foei is.
Mijn voorkeur gaat uit naar Nee te gebruiken omdat je dat in veel meer situaties kan gebruiken.

Omdat je een hond niets kan afleren is de Nee training in combinatie met de contact training een ideale manier om de hond uit de situatie te halen. Onderin deze training staat de link naar de contact training.

Ik heb van de training een stappenplan gemaakt. Het is de bedoeling dat je de stappen ook allemaal volgt en geen enkele stap overslaat.
Je start met de training in een prikkelarme omgeving en je gaat steeds meer prikkels toevoegen, . maar tegelijkertijd doe je dan ook steeds weer een paar stapjes naar beneden zodat je hond je blijft begrijpen.

 1. Hou een snoepje voor de neus van de hond op een afstand van ongeveer 20 cm. Als de hond naar het snoepje wil pakken, dus hij rekt zijn nek, dan geef je een luid en duidelijk NEE en haal je het snoepje weg. Dit herhaal je tot de hond geen poging meer doet om het snoepje te pakken en dan geef je een “goedzo” en geef je het snoepje.
  Dit herhaal je een aantal keren per dag
 2. Als dit goed gaat ga je het snoepje langzaam naar de grond brengen. Iedere keer als hij achter het snoepje aanduikt zeg je NEE en haal je het snoepje weer weg. Je oefent net zo lang tot je het snoepje voor 1 seconden op de grond kunt leggen en dan geef je je hond een “goedzo” en geef je het snoepje uit de hand. (het mag hetzelfde snoepje zijn)
  Ook dit herhaal je een aantal keren per dag
 3. Als dat goed gaat leg je het snoepje op een afstand van 20 cm op de grond voor ongeveer 10 seconden, als hij het probeert te pakken zeg je luid en duidelijk Nee en leg je je hand er overheen. Als je je hand 10 seconden niet nodig hebt gehad omdat hij er niet aankomt geef je een “goedzo” en geef je het snoepje uit de hand.
  Als 10 seconden goed gaan ga je opbouwen naar 15-20-30-40 seconden, maar wel stap voor stap.
 4. Nu ga je het snoepje dichterbij leggen, zo dichtbij dat als hij zijn kop strekt hij in principe het snoepje kan pakken. Je houdt hetzelfde principe, als hij probeert het snoepje te pakken leg je je hand erover heen, met een duidelijk NEE ook dit ga je weer opbouwen van 10 naar 40 seconden in kleine stapjes.

En voordat hij het snoepje mag pakken moet hij eerst contact met je maken, dus naar je kijken.

 1. Nu ga je de snoepjes op zijn poten leggen. Nog steeds hetzelfde principe, als hij het snoepje wil pakken leg je je hand erover heen met een duidelijk Nee. En je gaat het weer opbouwen van 10 naar 40 seconden.
  En de hond moet eerst contact met je maken voordat hij het snoepje mag pakken.
 2. Je bent nu denk ik een aantal dagen verder en we gaan de training uitbreiden. Zit-blijf is een mooie oefening om te kijken of de hond de boodschap NEE begrepen heeft.
  Je laat de hond zitten en je loopt achteruit, je zegt geen Blijf, maar je loopt gewoon achteruit. Op het moment dat de hond nu opstaat geef je een luid en duidelijk NEE. Gaat je hond direct weer zitten dan prijs je hem de hemel in met “goedzo” en met snoepjes.
  Ook deze oefening ga je herhalen.
  Als de hond op het commando Nee Niet direct gaat zitten zet je hem terug op de plaats waar hij zat en start je weer van voren af aan, net zo lang tot hij doorheeft dat NEE betekend dat hij weer moet gaan zitten.
  Als je hond de neiging heeft te gaan liggen bij de zit-blijf oefening ook dan gebruik je NEE en laat je hem weer zitten voordat je weer wegloopt.
  Probeer op je hond te letten en geef hem een NEE voordat hij op wil staan of wil gaan liggen. In het begin is dat lastig omdat je op verschillende dingen moet focussen maar je zal zien dat na verloop van tijd het steeds makkelijker gaat en dat je steeds beter ziet of hij wil opstaan of gaan liggen.

DIT IS WEL HET MEEST LASTIGE STUKJE IN DE TRAINING EN WANHOOP NIET ALS HET NIET LUKT. TRAINING BETEKEND OEFENEN, OEFENEN, OEFENEN. En het kwartje zal steeds meer vallen naarmate hij het woord Nee vaker hoort en beloond wordt voor het feit dat hij gehoor geeft aan het commando NEE.

 1. Je mag met punt 1 tot en met 5 inmiddels de prikkels gaan opbouwen maar dan wel rustig aan dus niet meteen naar een druk marktplein, maar eerst eens in de tuin, dan voren op straat, dan tijdens de wandeling en daarna zoek je een speeltuin op of een school die pauze heeft, als laatste gebruik je drukke plaatsen.
 2. Binnen ga je lekker verder met oefenen. We gaan een bakje met iets lekkers neerzetten random in de woonkamer maar wel zo dat het tussen jou en de hond in staat en dichterbij jou staat dan bij de hond, dan roep je je hond bij je en mag hij niet aan het bakje met lekkers komen. En dat lekkers mag ook echt wel lekker ruiken, frikandel, worst of iets dergelijks. Als hij er naar toe wil en hij loopt door op het commando NEE krijgt hij natuurlijk iets lekkers uit het bakje.
 3. We gaan de hond nu testen en dat kan op allerlei manieren:
 • Wil hij opstaan van zijn plaats dan geef je hem een luid en duidelijk NEE gaat hij direct weer liggen dan uiteraard een “goedzo”en een beloning
 • Zet een deur open (wel zodat hij niet weg kan lopen) en wil hij er doorheen dan direct een NEE, keert hij terug uiteraard een beloning
 1. Punt 6 tm 9 mag je nu ook in prikkelrijkere omgevingen gaan oefenen op dezelfde manier als bij punt 7

Verder kun je het binnenshuis gaan uittesten in allerlei situaties die je eigenlijk niet wil hebben. Zorg dat je er wel bij in de buurt bent zodat je hem indien nodig nog wel kunt corrigeren als hij het NEE niet oppakt.
Als hij het NEE goed oppakt beloon je hem natuurlijk rijkelijk, als hij het NEE niet oppakt ga je die situatie in scene zetten en oefenen, oefenen, oefenen.

Probeer het commando Nee in te zetten voordat de hond de fout in gaat en gaat hij dan de fout niet in dan beloon je hem rijkelijk!

Als je het binnen onder de knie hebt dan mag je ook situaties buiten gaan testen en uitproberen. Blijven belonen zo gauw hij reageert op het commando Nee.

Heel belangrijk:

Je leert hier een hond niets mee af, je kan hem alleen stoppen met waar hij mee bezig is. Daarna moet je zorgen dat hij uit die situatie komt omdat hij anders na zijn snoepje weer gewoon verder gaat waar hij mee bezig was.
Je kunt een hond namelijk niets afleren, je kunt er alleen ander gedrag voor in de plaats zetten.
Dat betekend dat je in situaties waarin je hond ongewenst gedrag vertoond even moet bedenken welk gedrag je er voor in de plaats wil zetten, want dan kun je dat gedrag namelijk in gaan trainen.

Uiteraard ben ik heel benieuwd hoe de training is verlopen en hoe het werkt bij jou en je hond. Of je ergens struikelt of dat je ergens iets mist, laat het me weten in een reactie.

De nee training is een prima combinatie met de contact training
Klik hier voor de link naar de contact training.

Contact training

Contacttraining kan een training zijn, als jij en je hond die beiden goed beheersen, die het beginpunt is van diverse oplossingen van gedragsproblemen.
Gedragsproblemen hebben altijd een oorzaak. Die oorzaak kan een trauma zijn maar vaak is de oorzaak: “gebrek aan leiderschap”

Mooie term, en vaak gebruikt door trainers en gedragstherapeuten. Anderzijds voelen baasjes waar je dit tegen zegt zich vaak beledigt en verdedigen zich door te zeggen dat de hond zeker wel weet wie de baas is. Vervolgens komen ze met allerlei “bewijzen” dat de hond heel goed weet wie de baas is.

Dit blog is niet bedoelt om mensen te beledigen, dit blog, cq training is bedoelt om van te leren en ik hoop dat ik je middels deze training ook een en ander duidelijk kan maken.

Allereerst het verschil tussen een baasje en een leider.
Als baas van je hond vertel je je hond wat hij moet doen, je geeft hem eten en drinken en je laat hem uit. Je speelt met hem op gezette tijden en je traint af en toe met hem (of misschien wel regelmatig)
Een baasje zijn is dus niet zo moeilijk.
Een leider ben je echter pas als je je hond begeleidt. Als je hem behoed voor gevaar, maar ook als je hem helpt als hij het moeilijk heeft. Je staat voor hem op het moment dat een andere hond eng is en je gaat met hem mee als hij iets spannend vindt. Hij mag je om hulp vragen en je geeft hem die hulp ook. Jij bent degene die hem duidelijke regels geeft waar hij zich aan op kan trekken en hij weet bij jou precies wat hij wel en wat hij niet mag, maar ook wat hij wel en wat hij niet van  je kan verwachten.

Visitegedrag

De eerste dagen dat de hond bij je is vertoond hij in principe “visitegedrag” hij heeft zijns inziens nog niets te vertellen en bemoeit zich ook niet met wat er gebeurt. Echter hij observeert wel heel duidelijk wat er allemaal gebeurt en hij proeft ook heel snel wie de leiding heeft in huis. Op het moment dat hij denkt dat er geen leiding aanwezig is zal hij na een paar dagen zelf gaan proberen de leiding te nemen en dat krijg je een start van het ongewenste gedrag.

Oergedrag

Leiderschap toon je dus door je hond altijd bij te staan en er voor hem te zijn. OP het moment dat de hond (nog) niet durft te vertrouwen op jou, gaat hij zijn eigen regels toepassen. En ondanks dat de hond al honderden jaren tussen de mensen leeft zit oergedrag er bij iedere hond in.
Als jij tijdens de wandeling niet de leiding neemt, zal hij de leiding nemen. En dat betekend dat hij op grondgebied loopt wat hij inmiddels geclaimd heeft en dat een andere hond daar niet op toegestaan is. Dan krijg je dus dat een hond uitvalt naar andere honden. Als hij daarnaast ook sommige mensen spannend vindt heb je kans dat hij ook nog eens gaat uitvallen naar mensen. Voor ons ongewenst gedrag maar voor een hond heel normaal gedrag.

Zo ook in huis, zijn hol. Het is heel vreemd dat iedereen zomaar binnen kan lopen. In een hol van een oerhond komen geen vreemden binnen want dat kan betekenen dat het hol wordt overgenomen door de vreemden. Visite kennen honden die zijn teruggevallen in oergedrag nog niet en dat moet ze weer overnieuw worden aangeleerd. Wat gebeurt er echter als de hond gaat blaffen als er iemand komt? Wij als mensen gaan meeblaffen, althans we roepen dat de hond stil moet zijn en worden geïrriteerd. De hond vertaald dit als dat hij wordt gesteund in zijn actie om de “indringers” buiten te houden en zal fanatieker worden.

Ik krijg vaak de melding dat er geen pijl op te trekken is omdat de hond niet bij iedereen zo reageert. Vaak heeft het te maken met de manier waarop iemand binnenkomt. Iemand die binnenkomt en reageert alsof hij ook bij de “roedel” hoort zal minder snel aangevallen worden als iemand die echt als visite binnenkomt en eigenlijk niet precies weet wat hij met de hond moet. Het hangt dus een beetje van het karakter van de hond af en van het karakter van degene die binnenkomt hoe de hond gaat reageren. Maar ga er in principe vanuit dat de hond de “indringer’” weg zal willen jagen.

Leiding terug overnemen

Een hond leest je lichaamstaal en aan de hand daarvan reageren ze. Als jij boos bent omdat je hond op visite blaft, zal je hond dat uitleggen als: Het baasje is boos op de indringer en zal hij zich steeds heftiger verzetten tegen visite, als je namelijk thuis bent en er komt geen visite ben jij ook niet boos en is er niets aan de hand. Hij zal dus jouw boosheid linken aan de visite of voor hem de indringer. Hetzelfde als je een andere hond tegenkomt. In de eerste instantie viel hij uit omdat hij dacht dat het zijn grondgebied was. Nu wordt jij er ook boos bij dus dat betekend dat de andere hond of tegemoet komende mensen wel de oorzaak moeten zijn van jouw boosheid. Hij linkt jouw boosheid of frustratie niet aan zijn eigen gedrag.

Automatisme

Als dit gedrag langer duurt dan wordt het op een gegeven moment én zelfbelonend gedrag (de andere hond is weggejaagd door hem) en het wordt automatisme.
Andere hond=uitvallen
Hij kan na verloop van tijd niet meer anders.

Vergelijk het maar met jezelf, als je in de auto rijdt en je ziet dat de auto voor je remt zul je ook remmen. Je kunt op dat moment niet anders dan remmen omdat het een reflex is. Zo ook als er plotseling iets voor je auto komt, je zult automatisch remmen of je wil of niet. Zo werkt het dus ook bij de hond, als hij een andere hond ziet op straat zal hij automatisch reageren

Je kunt je hond dit ook niet afleren. Je kunt hem afleiden maar dat gaat niet werken op de lange duur omdat het automatisme erin zit. Als jij de hond het eerst ziet kun je hem afleiden, maar als hij de hond het eerst ziet gaat het afleiden je niet meer lukken.

Contact training

Op dat moment kunnen we de contact training in gaan zetten. Let wel, de contact training is een training en geen therapie en geen wondermiddel. Je zult de contact training net als iedere andere training op moeten gaan bouwen alvorens je er resultaat mee kan gaan boeken.
Hoe snel je er resultaat mee gaat boeken is een beetje afhankelijk van hoe vaak je traint. En het is afhankelijk van of je wel of niet opgeeft.

Als je de contact training helemaal doorlopen hebt kun je het gedrag van je hond gaan ombuigen in gewenst gedrag.

Bij de contact training leer je de hond contact met je maken en als je contact hebt met je hond kunnen jullie samen “het gevaar” trotseren. Ik ga hieronder de training uitschrijven. Volg de training stap voor stap en sla geen stap over en voornamelijk verval niet terug in je oude gedrag van boos worden en schreeuwen tegen de hond. Op het moment dat je namelijk terugvalt in je oude gedrag ben je geen stabiele leider en  kan de hond nog steeds niet op je vertrouwen.

 1. Zorg dat je vanaf nu ALTIJD snoepjes bij je hebt, thuis mogen dat eenvoudige snoepjes zijn, maar buiten moet dat iets heel lekkers zijn.
 2. Ga in een prikkelarme omgeving staan en Ga bij je hond in de buurt staan, maak een geluidje (niet zijn naam en niet het woord contact) en wacht tot hij je aankijkt, duurt het wat langer maak dan nog een paar keer een geluidje net zo lang tot hij je aankijkt of in ieder geval in de richting van je kijkt en dan roep je GOEDZO en geef je hem een snoepje

Hierboven een filmpje van een hond die nog volledig geen verttrouwen heeft en die dus dmv de contact training zijn vertrouwen in zijn geleider moet krijgen. Maar in het filmpje is het duidelijk dat dit dus heel veel training kost en dat dat niet binnen 1x lukt.

 1. Dit herhaal je een keer of vijf en dan stop je
 2. Dit herhaal je ongeveer tien keer per dag in de huiskamer of in de keuken. Het is wel de bedoeling dat hij na een dag of twee echt in je ogen kijkt, zo niet dan haal je je hand naar boven en beloon je pas als hij in je ogen kijkt.
 3. OP het moment dat hij in je ogen kijkt roep je:”CONTACT” GOEDZO en geef je hem een snoepje
 4. Als hij begint uit zichzelf contact met je te maken door naar je te kijken beloon je dit steeds met ; “CONTACT” GOEDZO en een snoepje.
 5. Ook tijdens de wandeling in een prikkelarme omgeving begin je met deze training. Geluidje maken en als hij kijkt belonen met iets heeeeeeeel lekkers
 6. Ook als het goed gaat buiten ga je het commando “CONTACT” eraan toevoegen.
 7. Na een dag of 5 ga je langzaam wat prikkels opzoeken om het commando te testen, als er wat prikkels bij zijn dan start je weer met een geluidje in plaats van het commando, als hij contact met je maakt ga je het commando bijvoegen.
 8. Je gaat met een aantal dagen er tussen iedere keer steeds wat meer prikkels toevoegen. OEFEN NIET IN EEN PRIKKELRIJKE OMGEVING ALS JE HOND DAAR NOG NIET AAN TOE IS!!!
 9. Totdat je hond goed weet wat contact is ga je dit nog niet uitproberen bij andere honden!
 10. Op het moment dat je op een drukke markt met terrasjes je hond naar je kan laten kijken op het commando: CONTACT kun je het langzaam gaan proberen bij andere honden op grote afstand. Zorg voor een megabeloning als hij doet wat je vraagt.
 11. En dan ga je steeds de afstand tussen de hond en jullie verkleinen. OP het moment dat je merkt dat je hond uit het contact gaat als je hem dat gevraagd hebt, draai je om en loop je terug en begin je opnieuw.
 12. Zorg dat je hierin hele kleine stapjes neemt en wordt niet boos als de hond er een keer uit gaat, ook niet als hij er iedere keer uitgaat, gewoon de afstand vergroten en weer opnieuw beginnen
 13. Onthou dat dit gedrag is “vastgeroest” en dat het er niet zomaar uit gaat. Wees blij met iedere kleine stap die je vooruit gaat en beloon niet alleen je hond daarvoor maar ook jezelf!!!!

De training die hierop volgt om het gedrag verder te perfectioneren is de beheersingstraining of de Nee training

klik hier voor de link naar de nee of beheersingstraining

Wil je meer goede tips en adviezen om met je hond aan de slag te gaan?
Schrijf je dan in voor de tips en wetenswaardigheden.

 

Ja ik wil graag tips en adviezen

* indicates required
Misschien ook interessant:

communiceren met honden voor betere trainingsresultaten

training voor honden als oplossing voor veel gedragsproblemen

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Communiceren met honden voor betere trainingsresultaten

Honden?, “Dat zijn toch van die dieren met 4 poten?, Ze zijn harig?, en als je er eten in stopt komt er poep uit? Soms hebben ze een staart en soms hebben ze een stompje aan de achterkant?
Dat zijn toch die dieren die blaffen, grommen en bijten?
Dat zijn toch die dieren die MOETEN luisteren als ik iets van ze wil?”

Communiceren met hen? Dat ga ik echt niet doen!!

 

Er zijn al heel veel, en hele dikke boeken geschreven door trainers en gedragstherapeuten over hoe je met je hond communiceert.
Prachtige theorieën over hoe je je hond snel leert luisteren.
En werkt het?
Zeker wel!!

Ken je de standhouders van de markt nog? Ze bieden een prachtig product aan wat makkelijk werkt. Ze demonstreren het product en inderdaad het resultaat is geweldig.
Je hebt het product gekocht en gaat er thuis mee aan de slag. Het lukt je echter niet op dezelfde manier als de standwerker en het resultaat is bedroevend.
Herken je dat?

Hetzelfde als op de markt gebeurt ook vaak als je als hondenliefhebber naar een hondenschool gaat met een ervaren trainer, of als je met een probleem naar een gedragstherapeut gaat.
Je hond lijkt in de handen van een trainer of van een gedragstherapeut opeens een hele andere hond. De trainer of de gedragstherapeut lijken alles met je hond te kunnen. Daarna vertellen ze jou het trucje wat je kunt gebruiken. En inderdaad, ook bij jou lukt het nu om je hond te laten doen wat jij wil.

Dan kom je thuis. Vol goede moed ga je op pad, maar het geleerde kunstje lijkt opeens niet meer te werken. Je hond valt terug in zijn oude gedrag en jij valt terug in onzekerheid. Wat gaat er mis?

In principe gaat er helemaal niets mis. Maar jij komt van Pluto en je hond komt van Mars. Jullie spreken beiden een andere taal.
Een goede gedragstherapeut of trainer is verhuist van Pluto naar Mars. Hij heeft daar leren communiceren met de honden. Dus hij spreekt inmiddels een taal die zowel de trainer als de hond begrijpt. Daardoor lijkt de hond te veranderen. Omdat de trainer of gedragstherapeut er nog steeds bij staat als jij de hond overneemt, heeft de hond nog steeds een tolk. Diezelfde tolk verteld jou wat de hond wil, kan of doet.
Op het moment dat je thuis die tolk niet meer hebt spreken jullie weer beiden een andere taal. Je verstaat elkaar niet zonder die tolk, jullie vallen dus beiden terug in oud maar vertrouwd gedrag.

Verschillende methoden

Zoals ik al begon, er zijn behoorlijk wat methoden om honden te trainen en probleemgedrag op te lossen. Iedere trainer en gedragstherapeut heeft zo zijn eigen manier. Zij hebben zich in de loop der tijd bepaalde manieren van trainen aangeleerd die werken. En alle methoden die zij gebruiken zullen ook voor jouw hond werken. Het probleem zit er echter in dat zij met de hond kunnen communiceren. Om een hond te trainen is het belangrijk dat je weet hoe een hond communiceert. Ook is het belangrijk dat je weet waar je tijdens de training rekening mee moet houden. Dat scheelt frustratie zowel voor jou als voor de hond.

Wil je ook graag betere resultaten in je training en zou je je hond ook graag beter begrijpen?

Vraag dan hier het gratis E_boek aan: 6 tips voor betere resultaten in de training met je hond.