Eendracht maakt macht

Eén van de doelstellingen voor volgend jaar is om meer te doen aan dierenleed en dan in de vorm van mensen bewust maken maar eigenlijk op iedere manier die we kunnen verzinnen om dierenleed te voorkomen of in ieder geval drastisch te verminderen.

Waar we wel een beetje tegenaan lopen is de actiebereidheid van mensen. Ik weet dat iedereen het heel druk heeft. Ik ook maar mijn mening is als er geen grote getallen mensen helpen met het tegengaan van dierenleed en alles blijft verspreid zijn ding doen dat we nooit grote sprongen voorwaarts zullen maken.

Lees verder Eendracht maakt macht

Mijn twee passies gecombineerd

Honden en reizen zijn twee van mijn grote hobby’s. In de nieuwe opzet van ons bedrijf ga ik deze twee dingen ook combineren. Ik ben nu op zoek naar allerlei leuke dingen in de omgeving van ons huis om te gaan doen met een groep mensen die met ons mee gaan en dat is echt enorm leuk om te doen.

We hebben al meer dan 8 jaar een huis in Torrevieja maar in 9 van de 10 gevallen dat ik daar ben geniet ik van de zon, werk ik mee in de asiels en klussen we in of om het huis. Natuurlijk ken ik de bekende plaatsen en bezienswaardigheden. Maar het is erg leuk om nu echt op zoek te gaan naar leuke dingen om met een groep mensen te gaan doen.

Lees verder Mijn twee passies gecombineerd

Wat geef ik mijn hond te eten??

Wat geef ik mijn hond te eten

Toen wij pas de hondenopvang begonnen gingen we weliswaar rustig aan van 2 honden naar 15 honden. Het voer wat de honden nodig hadden was al snel een enorm terugkerende kostenpost. We gingen dus heel snel op zoek naar “goedkopere” alternatieven. We kochten restpartijen op van kapotte zakken. Allerlei verschillend voer waar we zo goed mogelijk een mix van probeerden te maken, om te voorkomen dat de honden keer op keer aan de diarree gingen van de wisselingen van het voer. We moesten echter op het terrein poep ruimen met een vuilniszak maar ook met de tuinslang om diarree weg te spuiten.

We zijn toen overgestapt op grote partijen hetzelfde voer, maar wel goedkoop, anders konden we het niet betalen. Dat ging beter, maar de actieve honden gingen afvallen. We gingen hen dus meer voeren wat dan weer resulteerde in diarree van de te grote hoeveelheid reststof die er in zat.

Het heeft een behoorlijke tijd geduurd voordat we wisten wat we nu weten en voordat we het juiste voer voor een goede prijs hadden gevonden.

Stap de eerste beste dierenwinkel binnen en je hebt keuze uit een enorme hoeveelheid voer.Je vraagt een medewerker je te helpen een keuze te maken. Ze vertellen je een verhaal zo ingewikkeld dat je echt nietweet waar ze het over hebben. En uiteindelijk ga je weg met een duur, speciaal voer. Het isschijnbaar het beste voer voor jouw hond. Je weet nog steeds niet waarom dit het beste is maar je hond moet toch iets eten.

Je hebt waarschijnlijk een merk gekocht met een klinkende naam, die is betaald met jouw klinkende munten. Het voer is niet veel anders dan de rest, maar die mooie zak waar het voer in zit en de herkenbare naam suggereren datje de juiste keuze hebt gemaakt.

Je hond is aan de diarree, heeft jeuk, of voelt zich niet lekker. Je komt bij de dierenarts en eigenlijk weten ze het daar ook niet precies. Maar dat gaan ze je niet vertellen. Vol overtuiging wordt er verteld dat je hond allergisch is en dat een zak voer van €80 allesoplost. Zo die hebben ze alvast verkocht met dikke winst, plus een duur consult. En dan blijkt het niette werken………

Je hebt al een hoop verschillende merken geprobeerd, en voor je hond maakt het niet uit, die eet alles met smaak. Maar jij twijfelt nog steeds of je voor je hond het beste voer hebt.

We stonden op een gegeven moment op een markt, en naast ons stond een man met geperste hondenbrokken. We raakten uiteraard aan de praat, en hij vertelde ons dat hij dit voer verkocht voor een vriendin. We wilden uiteraard graag met deze vriendin in contact komen en lieten onze gegevens achter. De week erop belde ze en bood ons een aantal proefzakken aan. We zijn uiteraard direct gaan proberen en gaan voeren volgens haar advies. Wat een verademing. Zonder uitzondering vonden alle honden het lekker. Maar het belangrijkste, na de poep op het terrein opgeruimd te hebben hoefden we niet meer met de tuinslang achteraan om dunne ontlasting op te ruimen. Alle ontlasting was mooi van structuur. Geen enkele hond viel af en het was voor ons goed betaalbaar.

Deze vrouw had zoveel onderzoek gedaan naar de inhoud en de juiste ingediënten van voer dat ze er ontzettend veel van afwist. Op basis daarvan had ze eigen recepten gemaakt en liet dat door een fabriek maken. Inmiddels hebben we dit voer al een aantal jaren en hebben we met de leverancier een deal gesloten

Je kunt dit voer bij ons bestellen.

Neem zelf de proef op de som en bestel een gratis proefzakje van de smaakt die jij denkt dat bij jouw hond past.

Klik hier om naar de pagina te gaan om het proefzakje te bestellen.

Het verhaal van Joy

Stel je voor, je bent een mens in de bloei van je leven. Je hebt plannen en je wilt van alles. Dan komen er allemaal mensen bij die niets willen. En omdat jij energie hebt voor 10 en probeert iedereen mee te krijgen om leuke dingen te gaan doen zit je voor de rest van je leven vast aan het aanrecht met een touwtje van 1 meter.

Dat overkwam Joy.

Joy is uiteraard ooit ergens als pup geboren, waar zullen we helaas nooit weten. Feit is alleen dat het een slechte fokker is geweest.
Hij heeft zijn honden niet gekeken waar hij zijn honden plaatste, en hij heeft verder niet meer gekeken waar zijn honden zijn gebleven.

Dat resulteerde er dus in dat Joy bij iemand terecht kwam die misschien de beste bedoelingen had met Joy maar totaal geen idee had wat ze van een hond als Joy mocht verwachten.
Joy is een mechelse herder uit een werklijn en een beauty om te zien. Dat is misschien waarom deze mensen zijn gevallen voor deze hond. Maar het is in ieder geval totaal onnadenkend geweest.

Omdat deze mensen nog een behoorlijk aantal chiuhaha’s hadden was Joy veel te druk en wisten deze mensen totaal niet hoe ze om moesten gaan met een herder van dit kaliber.

Joy kreeg haar eigen plaatsje, een touwtje van een meter vastgebonden aan het aanrecht en dat was haar leven. Ze werd even in de tuin uitgelaten maar verder kwam ze niet van haar touwtje af. Toen vonden ze het heel vreemd dat Joy agressief werd. Ze ging uitvallen naar visite, voor zover ze kon uitvallen. En pakte en sloopte alles waar ze maar bij kon. Ze blafte zoveel dat de buren op den duur gingen klagen.

Dat was haar geluk waarschijnlijk. Want op een dag verscheen de inspecteur van de LID en die gebood de hond onmiddellijk los te laten. Omdat deze mensen bang waren dat hun chiuhaha’s iets aangedaan zouden worden durfden ze haar niet los te laten met als gevolg dat de LID besloot de hond mee te nemen omdat ze verwaarloosd werd.

Ze was al 8 jaar oud toen ze op de Pannehoeve kwam. Dus god mag weten hoe lang ze aan het aanrecht heeft vast gestaan. Ze reageerde in ieder geval toen ze binnenkwam als een kettinghond, en dat was ze in feite ook. Ze had enorme bewegingsdrang, maar het ergste was dat ze alles aanviel en schade maakte bij de andere honden. Daarom moest ze ook hier weer vast in een kennel.

We zijn heel snel aan de slag gegaan met haar, haar geleerd om bij frustratie iets in de bek te nemen waar ze op mag kauwen, en langzaam maar zeker haar weer in de groep met honden gemengd. Ze heeft dat heel goed opgepakt en haar speeltje ligt nooit verder dan een meter bij haar vandaan en als ze loopt heeft ze het speeltje in haar bek.

Na de basistraining en toen ze een beetje uitgeraasd was na een jaar vonden we het tijd voor herplaatsing.

Ze stond nog maar net op de website toen ik bij het spelen met haar ontdekte dat van haar onderste voortanden alle wortels plat lagen en dus haar tanden ook. Meteen naar de dierenarts en daar bleek ze een behoorlijk kankergezwel in haar onderkaak te hebben. Uiteraard geopereerd en ze mist nu al haar ondertanden. We hebben haar maar meteen weer van de website afgehaald want een oudere hond met kanker kan niet geplaatst worden.

Ze is dus nog steeds bij ons, ze loopt nog steeds met een speeltje in haar bek. Ze is blij, ze is happy maar wel een temperamentvolle teef.

Mocht er ooit iemand komen die dit verhaal niet erg vind en haar nog een  goed leven kan geven dan mag ze weg. Wij hebben haar al in ons hart gesloten en toendertijd besloten dat ze hier mag blijven.

Gehoorzaamheidscursussen

Op onze cursussen leer je alles wat belangrijk is voor een huishond.
Maar mocht je verder willen trainen met je hond in de sport dan leg je daarvoor bij ons ook een goede basis

Onze trainingen zijn uniek.

 • Onze trainingen gaan altijd door tenzij de trainer ziek is maar we hebben een binnen locatie dus kunnen het hele jaar door trainen
 • We trainen in kleine groepjes van maximaal 4 personen voor optimale begeleiding
 • Naast de reguliere lessen op locatie gaan we ook naar andere locaties om het geleerde in praktijk te brengen en te kijken hoe ver we staan om daarna verder te leren.
 • Ondersteuning door middel van een facebookgroep waar naast de cursisten van je eigen cursus ook gevorderde cursisten inzitten die je kunnen helpen en ondersteunen bij een probleem
 • Interactieve theorielessen zodat je naast dat je leert over je hond ook ervaart hoe het is als je hond bent.

Op de trainingen krijgen we uiteraard ook vaak mensen die elders getraind hebben. Hetzij omdat ze verhuist zijn en elders in het land niet meer konden gaan trainen omdat het nu te ver weg is. Maar we krijgen ook mensen hier uit de buurt die eerst ergens anders getraind hebben.
Wat opvalt is dat mensen heel weinig theoretische kennis hebben. Dat is niet alleen vervelend omdat ze niet geleerd hebben een hond te lezen, maar het geeft ook onnodig frustratie omdat ze er vanuit gaan dat de hond zijn oefening “al kan” terwijl de hond met lichaamstaal heeft aangegeven dat hij het nog helemaal niet kan.
Dan kan het ook zijn dat mensen verwachten dat als de hond de oefening op 1 plaats kan dat ze de oefening volledig beheersen. Wij leren hoe een hond denkt, leert en communiceert. Dit zorgt ervoor dat er geen onnodige frustratie ontstaat en dat de band met de hond goed blijft.

Wat kun je verwachten:

 • Natuurlijk de basis gehoorzaamheidsoefeningen die bij de betreffende cursus horen. Zit, af, naast en noem ze allemaal maar op. We trainen de oefeningen op de training zover in dat iedereen ze begrijpt en dan kun je ze thuis verder trainen zodat we de volgende week hiermee verder kunnen.
 • Voordat de cursus begint is de eerste les bij alles cursussen behalve de funclass een interactieve presentatie over de hond en hoe een hond denkt, leert en communiceert. Uiteraard heb je hoe verder je komt steeds meer kennis nodig om de hond te laten doen wat je wil en is iedere presentatie om die reden ook afgestemd op de training die de hond gaat krijgen.
 • Naast dat we op de eigen locatie trainen gaan we het geleerde ook in de praktijk brengen en nemen we de honden mee naar vreemde locaties zodat ook de geleiders niet kunnen anticiperen op wat er mogelijk gaat komen omdat het voor de geleiders vaak ook onbekend terrein is, zo kunnen we het geleerde in praktijk brengen en goed zien waar de knelpunten nog liggen om verder mee te trainen.
 • Het zijn dus volledige cursussen die ook naast het simpele trainen getest worden in de praktijk en die ondersteund worden met theoretische kennis.

 

Wat zeggen onze cursisten:

De cursus was heel duidelijk uitgelegd en met veel persoonlijke aandacht. Fijn dat er maar met max. 4 tegelijk les wordt gegeven.
 Ik zou deze cursus zeker aanraden aan iedereen. Ook de leeftijd van je hond maakt niet uit. Jolanda kijkt naar de hond en baasje om samen bepaald gedrag te verbeteren, super👍

Ben  blij dat ik het heb gedaan . 
 Max is echt beter gaan luisteren maar ik ben er nog niet. .

ben alleen maar blij dat ik bij jullie terecht ben gekomen.
Luna is echt vooruit gegaan met deze cursus.

Ik vind het zo fijn dat je jezelf mag zijn en dat er geen druk op staat

Bij ons hoef je niet lid te worden. Je betaald bij de prive lessen indien gewenst per les of je volgt een volledige cursus. Je betaald de cursus en kiest daarna zelf of je nog een cursus of een workshop bij ons wil doen of liever ergens anders.

Veelgestelde vragen:

 1. Kun je met iedere hond van iedere leeftijd nog de cursus volgen?

Ja je kunt met iedere hond van iedere leeftijd de cursus volgen. Een oudere hond heeft meer tijd nodig om te leren, daar zul je dus thuis meer mee moeten trainen dan met een jongere hond maar iedere hond kan tot aan zijn dood leren en iedere hond is ook gewoon alles te leren.

2.  Krijg ik garantie op de training?

Nee Je krijgt 8 lessen, tijdens deze lessen krijg je de kans om alles dingen die je moet leren in te trainen en trainen we net zo lang tot je het snapt, we brengen het geleerde in de praktijk maar het is volledig afhankelijk van hoe veel en hoe vaak je thuis traint om het geleerde ook daadwerkelijk aan je hond over te brengen. Je krijgt ondersteuning vanuit de facebookgroep als dingen niet duidelijk zijn. Ik kan geen garantie geven op dingen die je zelf moet doen. Als je dat wel wil moet je kiezen voor een prive training pakket en daar trainen we net zo lang tot niet alleen jij het onder de knie hebt maar ook je hond.

3. Op welke manier trainen jullie?

Wij trainen in principe met de clicker, maar niet iedereen vindt dat fijn. Dus degene die liever zonder clicker traint dat is uiteraard ook prima. Voor normale training gebruiken we geen slip kettingen of mechanische middelen. Het is de bedoeling dat de hond leert door middel van beloning. In de cursus trainen we en voeden we niet op. En training gaat bij ons altijd met beloning.

4. Moeten alle commando’s geschreeuwd worden tegen de hond?

Nee, we gebruiken commando’s omdat de honden anders niet snappen wat we willen  maar commando’s dienen we gewoon luid en duidelijk aan te geven maar er wordt niet geschreeuwd. Een hond hoort vele malen beter dan dat wij doen dus we hoeven ook niet te schreeuwen

5. Worden oefeningen ook onderbouwd waarom er iets geleerd wordt?

Ja de gebruiksoefeningen worden onderbouwd waarom er iets gedaan wordt en waarom we de hond dit aanleren. Er zitten echter ook funoefeningen bij die eigenlijk geen andere functie hebben dan een goede band opbouw met je hond.

6. Is er ruimte voor discussie over hoe het doel te bereiken?

Ja, ik heb een volle trucjes doos om dingen aan te leren maar als jij zeker weet dat dit bij je hond niet gaat lukken en je wil het op een andere manier doen is dat ook prima, vele wegen leiden naar Rome en die van mij is er één en die van jou zal misschien net zo goed zijn dus als het bij een bepaalde oefening niet lukt en je hebt zelf een manier is dat ook prima.

7. Staat er tijdsdruk op ons als cursisten?

Nee er staat geen tijdsdruk op. We trainen de oefeningen stuk voor stuk in. Wel is het zo dat we de volgende week verder gaan waar we gebleven waren. Het is wel de bedoeling dat de oefeningen dan ingetraint zijn. Anders ga je achterlopen tijdens de cursus. En het is uiteraard prima als je alleen komt om de oefeningen te leren, maar ik kan niet een hele groep laten wachten op iemand die thuis weinig heeft getraint dus in dat opzicht staat er wel wat druk op. Mocht je dit niet willen dan kun je beter kiezen voor een prive training daar is de druk minder of niet omdat we kunnen inspelen op wat je zelf thuis hebt gedaan of wat niet.

8. Mag ik van te voren komen kijken?

Ja hoor als er een cursus bezig is kun je altijd komen kijken.

9. Ik heb nog meer vragen als hierboven kan ik die ook stellen?

Ja natuurlijk kun je die stellen, dat mag telefonisch op 0647559799 of via de mail
info@hondenopvang-pannehoeve.nl

Op iedere cursus is maar plaats voor 4 personen en vol=vol
Wil je dus zeker zijn van een plaatsje in een van de cursussen geef je dan nu op!

Voor de beginnerscursus, klik hier

Voor de gevorderde beginnerscursus klik hier

Voor de gevorderden cursus klik hier

Gevorderde cursus

Een nieuwe gevorderden cursus start op maandag 14 januari om 18.30 uur

Je leert nergens zoveel als bij ons op de gevorderde training

Onze voordelen:

 • Je traint in kleine groepjes waardoor de aandacht voor iedere geleider met zijn hond optimaal is
 • Theoretische kennis staat bij ons hoog in het vaandel
 • Mogelijkheid om ook te trainen met honden die niet sociaal zijn
 • We trainen binnen dus de les gaat ALTIJD door
 • Speciale aandacht voor dingen die de hond moeilijk vindt of die je zelf moeilijk vindt.
 • Ondersteuning middels een aparte facebookgroep waar ook de cursisten zitten die al verder zijn die je vragen kunnen beantwoorden
 • Vast trainingsschema waarbinnen iedereen op zijn eigen tempo kan trainen
 • Gezelligheid staat voorop.

Als je bij ons niet de beginnerscursus of andere cursus hebt gevolgd dan zit er bij de gevorderde groep eerst een test les waarbij we kijken in welke groep je het beste kunt starten, het kan zijn dat je al te ver bent voor de gevorderde en dat je dus meteen door kan naar de funclass. Het kan ook dat je nog niet voldoet aan de gevorderde en dat je beter in de beginners of gevorderde beginners kan starten.
In dit geval bestaat de cursus uit 9 avonden inclusief de testavond.

Wat kun je verwachten:

 • Spetterende uitgebreide presentatie over hoe een hond leer, denkt en communiceert
 • Theorieboek zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen
 • Alle oefeningen worden in de les geoefend tot iedereen ze snapt en thuis ingetraint.
 • 8 lessen waarvan 1 theorieles middels een presentatie en 2 stadslessen waarin we het geleerde in de praktijk gaan toepassen
 • Alle oefeningen worden van de grond af aan opgebouwd

 

Bij ons hoef je niet lid te worden met een jaarlijkse contributie om te trainen.
Onze prijzen zijn helder. Lessen van 1 uur voor de prijs van  € 95 voor 8 lessen (en bij cursisten die nog nooit op de Pannehoeve hebben getraind 1 test les extra)

Deze cursus is niet voor iedereen geschikt, alleen als je voldoet aan onderstaand profiel kun je inschrijven:

 • Je wilt je hond dingen aanleren, neemt daar de tijd voor en wil daar ook tijd in investeren
 • Je hebt minimaal een uur per dag de tijd, verspreid over de dag , om met je hond te trainen
 • Je bent bereid jezelf een spiegel voor te houden en ook te kijken naar wat jij fout doet in plaats van alleen je hond de schuld te geven

Als je je hond echt dingen aan wil leren dan moet je op de Pannehoeve zijn.

Schrijf nu in voor de gevorderde beginners of gevorderde cursus

* indicates required
Gevorderde beginnerscursus

GEVORDERDE BEGINNERSCURSUS

Je leert nergens zoveel als bij ons op de gevorderde beginnerstraining

Een nieuwe gevorderde beginnerscursus start op dinsdag 15 januari om 18.30 uur

Onze voordelen:

 • Je traint in kleine groepjes waardoor de aandacht voor iedere geleider met zijn hond optimaal is
 • Theoretische kennis staat bij ons hoog in het vaandel
 • Mogelijkheid om ook te trainen met honden die niet sociaal zijn
 • We trainen binnen dus de les gaat ALTIJD door
 • Speciale aandacht voor dingen die de hond moeilijk vindt of die je zelf moeilijk vindt.
 • Ondersteuning middels een aparte facebookgroep waar ook de cursisten zitten die al verder zijn die je vragen kunnen beantwoorden
 • Vast trainingsschema waarbinnen iedereen op zijn eigen tempo kan trainen
 • Gezelligheid staat voorop.

Als je bij ons niet de beginnerscursus of andere cursus hebt gevolgd dan zit er bij de gevorderde beginnersgroep eerst een test les waarbij we kijken in welke groep je het beste kunt starten, het kan zijn dat je al te ver bent voor de gevorderde beginners en dat je dus meteen door kan naar de gevorderden. Het kan ook dat je nog niet voldoet aan de gevorderde beginners en dat je beter in de beginners kan starten.
In dit geval bestaat de cursus uit 9 avonden inclusief de testavond.

Wat kun je verwachten:

 • Spetterende uitgebreide presentatie over hoe een hond leer, denkt en communiceert
 • Theorieboek zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen
 • Alle oefeningen worden in de les geoefend tot iedereen ze snapt en thuis ingetraint.
 • 8 lessen waarvan 1 theorieles middels een presentatie en 2 stadslessen waarin we het geleerde in de praktijk gaan toepassen
 • Alle oefeningen worden van de grond af aan opgebouwd

Bij ons hoef je niet lid te worden met een jaarlijkse contributie om te trainen.
Onze prijzen zijn helder. Lessen van 1 uur voor de prijs van  € 95 voor 8 lessen (en bij cursisten die nog nooit op de Pannehoeve hebben getraind 1 test les extra)

Deze cursus is niet voor iedereen geschikt, alleen als je voldoet aan onderstaand profiel kun je inschrijven:

 • Je wilt je hond dingen aanleren, neemt daar de tijd voor en wil daar ook tijd in investeren
 • Je hebt minimaal een uur per dag de tijd, verspreid over de dag , om met je hond te trainen
 • Je bent bereid jezelf een spiegel voor te houden en ook te kijken naar wat jij fout doet in plaats van alleen je hond de schuld te geven

Als je je hond echt dingen aan wil leren dan moet je op de Pannehoeve zijn.

Schrijf nu in voor de gevorderde beginners of gevorderde cursus

* indicates required
Gedrag waarbij de hond niet anders kan (dan luisteren)

Zou het niet geweldig zijn als je een hond hebt die “gewoon” luistert als je iets van hem wil.

In de praktijk kom ik regelmatig mensen tegen die zeggen: “mijn hond hoeft geen robot te zijn”, “mijn hond mag gewoon hond zijn”.
Wij zijn ook allemaal “gewoon”mensen maar als wij in een maatschappij zouden leven zonder regels zou het toch echt een zooitje worden denk ik.
Dus waarom zou je je hond geen regels geven en waarom zou je je hond niet leren om ook naar je te luisteren?

Ik denk dat wij in de maatschappij beter weten wat gevaarlijk is en wat goed is voor de hond dan dat hij dat zelf weet. Dat is waarom een hond volgens mij gewoon moet luisteren. Een hond die goed onder controle staat is daarbij ook nog eens prettig voor de omgeving en voor jezelf.

Trainen
Daarbij is trainen ook gewoon leuk om te doen. Met trainen versterk je de band met je hond en zal de hond steeds meer voor je willen doen.

Als je start met trainen is het handig dat je iedere oefening dusdanig intraint dat de hond het in ALLE situaties en op alle plaatsen beheerst. En daar zit nu juist de moeilijkheid in. Veel mensen zijn er al snel van overtuigd dat als een hond een paar keer iets heeft laten zien dat hij het ook KAN.

Nee dus! Een hond KAN pas iets als hij het in iedere omstandigheid en onder elke afleiding ook gewoon doet. Dus als je een commando geeft of dat nu naast je is of dat de hond op 100 meter afstand van je staat. Hij kan de oefening pas en beheerst de oefening pas als je hem op 100 meter een commando kan geven en hij voert het direct zonder te aarzelen uit. Dan pas ben je klaar met die oefening en pas dan kun je zeggen dat je hond het kan.

We noemen dat automatisch gedrag of reflexmatig gedrag, de hond laat het gedrag zien als in een reflex.

Voordelen van reflexmatig gedrag

 • Je hond kan overal en altijd mee naar toe omdat hij gewoon doet wat je zegt. Aan de voet is ook per direct aan de voet, liggen is ook liggen tot de baas het commando geeft dat hij weer op mag staan. Ieder commando wordt direct uitgevoerd op het moment dat het wordt gevraagd.
 • Je hebt je hond volledig onder controle en kan hem behoeden voor gevaar.

 

Nadelen van reflexmatig gedrag

 • Reflexmatig gedrag kan de hond ook zichzelf aanleren en vaak is dat ongewenst gedrag wat ze zichzelf aanleren
 • Relflexmatig gedrag is moeilijk uit te trainen of om te zetten in gewenst gedrag.

Reflexmatig ongewenst gedrag

Reflexmatig ongewenst gedrag is vaak gedrag als uitvallen, blaffen als er mensen langs lopen of eten stelen.
Dit gedrag is een keer gebeurt en met het gedrag waar ze toen mee gereageerd hebben, hebben ze succes gehad. Dus dit gedrag zal de hond herhalen.
Op het moment dat een hond uitvalt naar een hond zal deze hond ook weer “weggaan” Deze honden lopen met hun baas weer verder en daardoor “verdwijnen” ze. De hond heeft dus voor zijn gevoel “succes” gehad met zijn gedrag.
Hetzelfde met dat mensen langslopen, langs het hek of langs de ramen. Deze mensen “gaan ook weer weg” als de hond blaft. De hond heeft dus ook succes met zijn gedrag denkt hij.
Doordat ze het gedrag gaan herhalen en doordat ze iedere keer denken dat ze “succes” hebben zal dit gedrag zich vaster en vaster zetten tot de hond op een gegeven moment niet anders meer kan.
Als hij een hond ziet aankomen moet hij blaffen of uitvallen. Dit gedrag is automatisme geworden.
Hetzelfde met honden die blaffen als ze iets horen of iets zien, ze MOETEN blaffen, ze kunnen niet anders meer omdat ze dat zichzelf hebben aangeleerd.

Vergelijking met de mens

Ook wij hebben heel veel reflexmatig gedrag.
Als je iemand voor het eerst tegenkomt en die steekt zijn hand uit neem je die hand aan en schud je die. Je kunt niet anders als iemand op je af komt en zijn hand uitsteekt. Je hebt jezelf dat aangeleerd en het is zo’n automatisme geworden dat het moeilijk wordt om daar ander gedrag voor in de plaats te zetten.
Zo hebben ook wij heel veel gedrag wat automatisch gaat. Zet in huis bijvoorbeeld de borden opeens op een andere plaats. Je zult in het begin nog heel vaak naar de plaats gaan waar de borden eerst stonden. Zou het helpen als je daar straf voor kreeg? Zou je dan direct iedere keer naar de goede plaats lopen? Waarschijnlijk niet.
Dat is ook de reden dat straf bij een dergelijke actie niet werkt, je kunt een hond corrigeren wat je wil maar het zal daardoor niet verbeteren, hooguit gaat hij reageren op de correctie omdat dat wordt toegevoegd aan het gedrag.

Reflexmatig gedrag

Gewenst of ongewenst, het is gedrag waarbij de hond niet anders kan dan doen wat hij moet doen. Om het positief aan te wenden is het beste om elke goed gedrag reflexmatig aan te leren. In het geval dat een hond zichzelf ongewenst reflexmatig gedrag heeft aangeleerd is het belangrijk dat je gaat bedenken welk gedrag je ervoor in de plaats wil zetten. Valt een hond uit, dan wil je dat de hond niet meer uitvalt, maar wat wil je dan wel??
Dat is even belangrijk om van te voren te weten. Je gaat daar ook specifiek op trainen. Je gaat het gedrag rustig aan omzetten in het gewenste gedrag, door op het oude gedrag vanaf nu compleet anders te reageren als dat je altijd hebt gedaan en vervolgens het nieuwe gedrag te gaan vragen.

Het duurt best even voordat je reflexmatig gedrag hebt omgezet maar als je hier consequent mee aan de slag gaat en je hond geen succes meer laat hebben met het ongewenste gedrag dan gaat het zeker lukken.

 

Het geheim om een goede baas en leider voor je hond te worden

Je wandelingen met je hond zijn niet meer leuk omdat je hond tijdens de wandeling maar ook thuis gedrag laat zien waarvan je niet weet hoe je het moet verbeteren.
Je hebt al gezocht op internet maar je vindt geen bevredigend antwoord.
Je wordt door totaal onbekende mensen aangesproken op het gedrag van je hond, of ze hebben tips en advies voor je. Maar ondertussen lijkt er niets te werken en kom je steeds van de regen in de drup.
Herkenbaar? Lees dan snel verder.

Vicieuze circkel naar beneden

Iedereen met een hond met probleemgedrag komt uiteindelijk terecht in een vicieuze circkel naar beneden. Je kunt zelf niet meer onbevangen naar je hond kijken, de buurt kijkt je aan alsof je een monster bij je hebt en je probeert alles te doen wat in je mogelijkheid ligt om de hond te corrigeren.
Daardoor ga je eigenlijk alleen maar in de vicieuze circkel naar beneden en kom je er nooit uit.

Ik ga je het geheim vertellen waardoor je hopelijk weer omhoog zwemt in plaats van naar beneden. Voordat ik dat ga doen even wat uitleg over gedrag.

Gedrag van de hond

Probleemgedrag is er vaak ingeslopen en is er ingeslopen omdat we te lief zijn voor de hond of op het moment supreme niet adequaat hebben gehandeld. Bijvoorbeeld je hond viel uit en in plaats van dat je meteen ingreep, schrok je er zo van dat je eigenlijk even aan de grond genageld stond. Je had dit namelijk niet verwacht. De reden waarom de hond uitviel kun je ook niet verklaren. “het kwam uit het niets” is het veelgehoorde probleem.
Het gedrag komt nooit uit het niets, de hond heeft zeker al signalen afgegeven. Die heb je echter niet opgepikt of niet gezien. Dus voor jou kwam de uitval uit het niets. Maar het kan heel goed dat een tegemoet komende hond al met jouw hond gecommuniceerd heeft en dat je hond daarop reageerde. Hij kan ook een associatie hebben gehad. Bijvoorbeeld hij viel uit naar een man met een pet, omdat hij ooit een schop heeft gehad van een man met een pet.

Het hoeft nog niet eens zo heftig te zijn, een kleine associatie kan al genoeg zijn. Iemand met een baard liep langs en op dat moment gebeurde er iets waar hij van schrok. Hij heeft datgene waar hij van schrok gekoppeld aan de man met de baard en nu probeert hij mannen met baarden weg te jagen. Ik geef maar even een dwarsstraat om aan te geven hoe het brein van een hond werkt.

Probleemgedrag hoeft niet altijd negatief gedrag te zijn. Opspringen tegen vreemde mensen is ook probleemgedrag. Niet verkeerd bedoelt van de hond maar heel vaak niet gewenst door de baas en zeker niet door de voorbijganger.

Spiegelen

Doordat je geschrokken bent van de reactie van je hond, reageer je de eerst volgende keer overdreven waakzaam. Je wil namelijk niet dat je hond dit nog een keer doet. Waar je eerst nog rustig met je hond kon wandelen ben je nu aan het scannen om te zien of er geen dingen aan komen waar je hond probleemgedrag bij zou kunnen vertonen. Op het moment dat je iets ziet reageer je adequaat door de riem kort te pakken en  je hond goed in de gaten te houden. Je hond was misschien niet eens van plan te reageren op hetgeen jij ziet maar doordat jij nu in de hoogste staat van paraatheid bent is er volgens hem gevaar, zo ben je namelijk anders niet. Hij gaat dus ook in de hoogste staat van paraatheid en daardoor reageer jij weer op de hond. De hond ziet hetgeen jij ook zag en zal daarop reageren. Hij probeert dit voor jou weg te jagen en doordat hij dit doet is het voor jou een bevestiging dat hij dus probleemgedrag heeft. Je komt hier dus duidelijk in de vicieuze circkel terecht.

Hetzelfde kan gebeuren als jij bang bent voor bijvoorbeeld grote zwarte honden. Je ziet een grote zwarte hond aankomen en omdat jouw energie angst aangeeft zal je hond dit voelen en dus reageren op die hond. Hij zal waarschijnlijk alleen reageren op grote zwarte honden omdat jij daar bang voor bent. En wij krijgen dan te horen: “hij heeft iets tegen grote zwarte honden” maar er wordt niet bijverteld dat de baas daar ook bang voor is.

Zo kun je dus heel veel gedrag “spiegelen” zoals we dat noemen. Als jij binnengaat in de wachtkamer van de dierenarts en je begint daar onheilspellend tegen je hond te praten, en hem enorm beschermen dan zal hij denken dat er iets heel engs aan de hand is daar. Niet omdat hij die ervaring heeft maar omdat hij jouw gevoel spiegelt.

Het geheim om van probleemgedrag af te komen

Het geheim wat ik je nu ga vertellen is eigenlijk gewoon het intrappen van een open deur. Want eigenlijk weet je het namelijk zelf al wel maar moet iemand van buitenaf je daar weer even op wijzen.

 • Allereerst ga je het probleem in kaart brengen: hond valt uit, hond springt tegen mensen op, hond eet alles van de straat op en noem de problemen maar op.
 • Vervolgens ga je kijken WANNEER je hond dit doet, bij alle mensen, bij alle honden, bij speciale honden, bij mensen met hoofddeksels etc.
 • Dan ga je jezelf een spiegel voorhouden, wat doe jij als je “het gevaar” ziet, pak je de lijn strakker vast, hou je de hond heel kort, ben je zelf bang?
 • Dan ga je kijken wat je iemand anders aan zou raden die met dit probleem bij jou zou komen. Hoe kun je VOORKOMEN dat de hond dit doet: Rustig blijven, niet van het ergste uitgaan, je hond beschermen.
 • Als het gedrag heel ernstig is en je weet dat je niet rustig kan blijven, wat heb je dan nodig om dit wel te worden: muilkorf, beter contact met je hond, kortere lijn, bench

Nu je uitgevogeld hebt wat je nodig hebt om de wandeling beter te laten verlopen of om visite normaal te kunnen ontvangen, ga je eens kijken hoe de omgang verder met je hond is:

 • Welke regels zijn er en eigenlijk nog belangrijker hoeveel vrijheid krijgt de hond om zijn eigen beslissingen te nemen?
 • Hoe vaak krijgt hij een knuffel zonder dat je het in de gaten hebt.?
 • Hoe vaak krijgt hij een snoepje of een koekje omdat je zelf ook wat neemt?
 • Wat moet hij doen voor zijn eten?
 • Hoe vaak krijgt hij zijn zin als hij iets wil?

Na dit allemaal uitgezocht te hebben en in kaart te hebben wordt het tijd om regels op te stellen en hele duidelijke regels. De oorzaak dat veel probleemgedrag niet opgelost wordt is omdat je van alle kanten tips en advies krijgt aangereikt. Je probeert dit een tijdje, en je probeert dat een tijdje, maar omdat het niet meteen werkt stop je daar ook weer mee. Je bent dus in de ogen van de hond ook niet consequent in je gedrag. Hij kan dus niet op je bouwen en niet op je vertrouwen.

Automatisch gedrag

Dan is er nog het puntje automatisch gedrag wat meespeelt in het geheel. Gedrag wat al langer speelt is inmiddels geautomatiseerd gedrag geworden. En dan wil niet meer zeggen dan dat de hond NIET ANDERS KAN. Omdat hij al langere tijd uitvalt naar honden en daar altijd “succes” mee heeft gehad (de andere hond gaat tenslotte altijd weg) is dit gedrag geautomatiseerd. Geautomatiseerd gedrag heeft tijd nodig om omgezet te worden in ander gedrag.
Denk maar aan jezelf, je hebt zelf ook heel veel geautomatiseerd gedrag en dat zet je niet zomaar om in ander gedrag omdat dat heel oncomfortabel voelt. Zo is het bij de hond ook.
Je gaat hem ander gedrag ervoor in de plaats aanleren maar dat heeft tijd nodig. Eigenlijk heb je die tijd niet omdat je wil dat het probleem zo snel mogelijk verholpen is, dus als methode a niet werkt stap je direct over naar methode b.

De oplossing

 1. Je gaat een oplossing bedenken voor het probleem waar je tegenaan loopt, met in je achterhoofd wat je nodig hebt voor die oplossing en vooral hoe jij kunt veranderen om de oplossing vorm te geven
 2. Je gaat regels invoeren waar je jezelf aan gaat houden, je gaat dus een methode inzetten waar je vertrouwen in hebt en die ga je de komende maanden vol houden.
 3. Omdat je nu precies weet wat je moet doen reageer je zekerder en adequater op je hond als daarvoor
 4. Omdat je 1 methode gebruikt wordt je betrouwbaar voor je hond en kan hij op je bouwen omdat jij uitstraalt dat je weet waar je mee bezig bent.
 5. Je stopt met spiegelen en al het “gevaar” wat je tot nu toe hebt gezien, zie je nu niet meer en reageer je dus ook niet meer op.
 6. Door de maatregelen die je hebt genomen om te voorkomen dat het gedrag nog een keer gebeurt ben je nu veel rustiger tijdens wandelingen, in huis of waar dan ook.

Probleemgedrag los je niet op als je zelf onzeker bent. Je hond zal alleen een leider volgen die weet waar hij mee bezig is. Vanaf vandaag weet jij precies waar je mee bezig bent, je weet precies welke maatregelen je moet nemen om te voorkomen dat je hond nog een keer het gedrag laat zien en je weet precies welk gedrag je ervoor in de plaats wil zetten.
Vanaf vandaag ben je duidelijk tegen je hond, ben je niet meer bang voor wat gaat komen maar ga je daarop reageren en ander gedrag aanleren.

Ik weet zeker dat je het kunt!!!!!

Deze moet je zeker ook even lezen:

Waarom het nu wel lukt om probleemgedrag aan te pakken

JAA ik wil nog meer zulke goede tips en adviezen

* indicates requiredOver Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Waarom het vanaf nu wel lukt om probleemgedrag aan te pakken.

Waarom zou je dit artikel lezen? Misschien omdat ik je ga vertellen hoe het je nu deze keer wel lukt om het probleemgedrag van je hond onder controle te krijgen.

Onze rode knop

Bij de Pannehoeve werken we met een rode knop. Deze staat midden op het terrein en als we erop drukken rolt de gebruiksaanwijzing eruit om probleemgedrag bij een hond eruit te trainen. Top hoor die knop en hij werkt fantastisch!

Eén van de meest genoemde “problemen” die we moeten overwinnen is de extinction burst. Dit is namelijk het probleem wat het moeilijkst te tackelen is en tevens het probleem waardoor vele oplossingen niet werken en mensen afhaken met een training die ze ingezet hebben.

 Verhaaltje

Vandaag stapt er iemand jouw huis binnen. Vanaf nu bepaald hij de regels. Je eet niet meer op dezelfde tijd, hij bepaald wanneer je gaat schoonmaken,koken, boodschappen gaat doen, wat je moet kopen. Kortom hij regelt vanaf nu heel je leven.
HOE VOEL JE JE?
WAT DOE JE? waarschijnlijk ga je per direct de strijd aan en weiger je en probeer je hem je huis uit te krijgen. Dit lukt niet en wat er ook gebeurt hij krijgt je zo ver dat je het gaat doen. Het is dat of geen leven. Politie, of welke instantie je ook inschakeld niemand kan je helpen en je bent aan hem overgeleverd.
WAT GA JE DOEN, in de eerste instantie zul je vaak de fout ingaan omdat je zelf een bepaald ritme hebt en alles MOET nu anders. Maar ga je je zonder slag of stoot overgeven aan iemand die je nu gaat vertellen wat er moet gebeuren?
Omdat je geen keuze hebt zul je misschien in de eerste instantie doen wat hij zegt. Maar ik denk dat je gaat proberen je eigen thuis terug te veroveren??
Je zal gaan proberen je eigen regels weer in te voeren toch?, hoe lang ga je daarmee door?

Dit is een beetje vergelijkbaar met extinction burst.

Een hondenbrein werkt uiteraard een beetje anders dan een mensenbrein, toch zal de hond op dezelfde manier reageren.

Wat is extinction burst precies?

Extinction burst wil zeggen dat gedrag wat wordt genegeerd uitdooft, maar dat er daarvoor nog een gedragsexplosie plaatsvindt.

Om het even simpel neer te zetten

GEDRAG + ALTIJD REACTIE = HERHALING VAN HET GEDRAG
Dat lijkt me tot nu toe nog duidelijk, als je gedrag laat zien en je krijgt daar een beloning voor zul je het gedrag herhalen.

GEDRAG + SOMS REACTIE= HERHALING VAN HET GEDRAG
Deze wordt al een stukje moeilijker, niet om te begrijpen want als we even de vergelijking met een kind nemen. Een kind die drie keer probeert om een snoepje te krijgen en die krijgt bij de derde keer zijn zin, dit zal de volgende keer langer zeuren om een snoepje omdat hij geleerd heeft dat de aanhouder wint. Zo werkt het dus ook bij de hond.

GEDRAG + NOOIT MEER REACTIE= HET GEDRAG DOOFT UIT
En dit is het moeilijkste van het hele stukje. Het lijkt heel simpel. Gewoon gedrag negeren en dan stopt het vanzelf OOIT EEN KEERTJE.

Zo simpel werkt het inderdaad wel. Maar denk eens even aan het verhaaltje van hierboven. Iemand die opeens gaat vertellen dat iets anders moet in je leven. Dat stuit bij ieder levend wezen op weerstand.

Weerstand

Het liefst hebben we dat er niets verandert. Dit geldt voor mensen maar nog veel meer voor dieren en in dit specifieke geval hebben we het over honden.

Ik ga een voorbeeld geven:
De hond is gewend tegen iedereen op te springen die binnenkomt. Je vindt dit inmiddels zo vervelend dat je besluit er wat aan te doen. Vanaf nu gaan we de hond leren om te gaan zitten als er iemand binnen komt.
Dit voelt voor de hond echter heel onnatuurlijk. Hij heeft namelijk een gewoonte en dat is tegen iemand aanspringen. Daarnaast begon iedereen altijd met hem te knuffelen als hij sprong.

De meest simpele manier om dit gedrag om te zetten is het springen te negeren door niet naar hem te kijken, niet aan hem te zitten dus niet weg te duwen en niet tegen hem te praten. Dit zijn namelijk allemaal vormen van aandacht en dat is zijn doel van het springen, AANDACHT.
Als hij vervolgens gaat zitten krijgt hij aandacht en een beloning.
Als we dit gaan volhouden gaat de hond vanzelf stoppen met springen en zal leren dat voor je gaan zitten hem veel meer oplevert.

Geautomatiseerd gedrag

Dit is waar de meeste trainers en gedragstherapeuten stoppen, want zo werkt het namelijk inderdaad.
Wat ze je echter niet vertellen is dat GEAUTOMATISEERD gedrag niet zomaar stopt. En zeker niet als het eerst een grote beloning opleverde en nu opeens niets meer.

In de eerste instantie zal de hond inderdaad snel door hebben dat zitten hem meer oplevert dan springen. En zo lang jij hem dat continu verteld zal hij inderdaad netjes gaan zitten. Maar als je stopt met aaien of hij heeft de beloning gehad zal het springen terug komen. In het begin van je training zul je het nog kunnen negeren en reageer je nog rustig door hem weer te laten zitten, en weer te belonen. Maar je wordt onrustig als je merkt dat je geen vooruitgang meer boekt en dat je hond in plaats van minder gaat springen juist extra zijn best gaat doen en bij het springen probeert te happen om aandacht te krijgen.Dat hadden ze je niet verteld en je hebt het idee dat je het probleem juist erger hebt gemaakt in plaats van dat je het hebt opgelost.

Fietsen

Maar geautomatiseerd gedrag kun je niet zomaar omzetten. Ook wij als mensen kunnen dat niet. Je kunt niet vanaf vandaag op een fiets stappen en niet meer trappen. Stel dat je vanaf vandaag je stuur op en neer moet bewegen om vooruit te komen. Je zult de eerste dagen inderdaad je stuur bewegen tot je een keer op de fiets stapt zonder erbij na te denken en je zult automatisch gaan trappen tot je merkt dat dat niet werkt en dan ga je verder met het stuur.
Maar…… als je langzamer gaat met het stuur dan met het trappen zul je als je haast hebt gaan proberen of het werkt om mee te trappen. Je bent niet zomaar van het trappen af.

Extinction burst compleet uitzitten

Als je een hond ander gedrag gaat aanleren heeft het tijd nodig om te beklijven bij je hond. Ook ongewenst gedrag uit trainen doe je niet in een paar dagen.
Het principe van gedrag negeren zodat het op den duur uitdooft werkt prima. Maar je hond zal voordat het gedrag uitdooft nog een aantal keren gaan proberen of het gedrag ECHT NIET MEER WERKT. En dat zal hij niet op de normale manier doen, maar hij zal het gedrag echt misschien nog 10x versterkt laten zien.
Het is voor jullie als baas gewoon een kwestie van uitzitten:

Het ongewenste gedrag blijven negeren en het gewenste gedrag blijven belonen. Niet wanhopen. Niet boos worden en zeker niet onzeker worden want dan heeft de hond precies wat hij wil, een baas die gaat twijfelen of hij het wel goed doet en daar profiteert hij weer van door het weer opnieuw te gaan proberen.

DOORZETTEN EN CONSTANT OP DEZELFDE MANIER REAGEREN GEEFT DE HOND DE ZEKERHEID DAT HIJ GEEN SUCCES MEER KRIJGT MET ZIJN OUDE GEDRAG.

Vragen die hierbij vaak gesteld worden:

 • Hoe lang gaat het duren voordat de hond zijn gedrag stopt

Het is afhankelijk van hoe sterk de baas in zijn schoenen staat en hoe sterk het karakter van de hond is. In principe duurt het gemiddeld 28 dagen voordat iets beklijft, maar heeft de hond 1 keer succes gehad met zijn oude gedrag dan moet je eigenlijk vanaf dat moment weer gaan tellen tot 28 dus het is moeilijk te zeggen

 • Waarom wordt het gedrag erger voordat het gaat verbeteren

In mensentaal uitgelegd kan de hond niet begrijpen waarom zijn gedrag opeens niet meer werkt. Hij gaat dus alles uit de kast halen om zijn gedrag weer opnieuw te laten werken. Dit gedrag voelt beter voor hem dan zijn nieuwe gedrag dus zet hij alles op alles om zijn oude gedrag in ere te herstellen. Maar hoe erger het wordt, hoe “wanhopiger” de hond wordt en hoe dichter je bij het eind komt.

 • Werkt deze methode bij ieder probleem?

Ja het werkt bij ieder probleem en nee in ons dichtbevolkte landje hebben we niet de mogelijkheid de hond altijd maar te negeren. Als een hond sloopt kunnen we het negeren en zal het uiteindelijk stoppen als we goed gedrag belonen maar de meeste mensen willen niet hun halve huis eerst laten slopen. Ook blaffen in de bench is vaak ivm buren niet handig om daar weken op te wachten tot de hond een keer stil is. Het werkt heel goed bij trekken aan de lijn, opspringen, lijn omdoen om te gaan wandelen, allemaal dingen waar andere mensen geen last van hebben als het eerst heftiger wordt voordat het uitdooft.

 • Is het een methode die ALTIJD werkt

Ja als je hem kunt gebruiken en je zet hem in werkt hij altijd, er zitten uiteraard een aantal voorwaarden aan, iedereen moet meedoen, dus de hond mag NOOIT geen succes meer hebben. Je moet zelf geduld hebben en niet onrustig worden of boos of gefrustreerd want daar zal je hond altijd met verkeerd gedrag op reageren waardoor jij weer op je hond gaat reageren en hij dus uiteindelijk weer succes heeft.


Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Help! mijn hond blaft continu

Blaffen en aanslaan bij ieder dingetje wat je hond hoort.
Niet stoppen met blaffen als er iemand langs loopt.
Niet stoppen met blaffen als er iemand binnenkomt.
Herkenbaar? Lees dan snel verder

Toen onze hond net bij ons was, hoorden we hem nooit. Hij begroette iedereen vriendelijk en was een echte allemans vriend. Tot we een paar weken verder waren.
Het begon met een beetje blaffen toen de deurbel ging en eigenlijk vonden we dat wel grappig. Het stopte ook heel snel weer als er iemand binnen was.
Inmiddels is hij een beetje doorgeslagen in het blaffen en worden wij maar ook de buren er knettergek van. Ik vertel verderop hoe je dit zou kunnen oplossen.

Dit gedrag noemen wij hier thuis een vag’tje (zie : weet jij wat een vag’tje is?)

Niemand vindt het over het algemeen erg dat een hond twee keer blaft als de deurbel gaat. Als het daarna maar weer stopt. Een hond die even blaft geeft over het algemeen wel een veilig gevoel.
Het probleem begint pas als de hond niet meer alleen aanslaat op de deurbel maar ook op dingen die hij buiten hoort en op mensen die langslopen. Je merkt dan eigenlijk pas hoeveel mensen er langs lopen en hoeveel er (schijnbaar) buiten te horen is.

Waken uit onzekerheid

Er zijn maar weinig honden die echt waken. Het meeste geblaf van de honden komt voort uit onzekerheid. De wortel hiervan vinden we bij de wilde honden.

We mogen de wilde honden uiteraard niet meer vergelijken met onze huishonden. Maar hun instincten zijn zeker nog wel vergelijkbaar. Denk aan jachtgedrag.
Een onzekere hond valt terug in oergedrag. Maar hoe ziet dat oergedrag er dan uit?

Wilde honden hadden een hol en een stuk van een bos wat hun territorium was. Een hond van een andere groep of een andere roedel werd niet getolereerd in dit territorium. Als één van de groep een andere hond zag werd deze weggejaagd door te blaffen, tevens werden ook de andere leden van de groep gewaarschuwd en werd er dus voor gezorgd dat de andere hond niet bij het hol van de groep kon en dat hij uit het territorium ging.

Wat gebeurt er in de mensenwereld?
De hond komt in huis, maar is nog geen onderdeel van de “groep”. Hij wordt echter als een koning vereerd en binnen no time voelt de hond zich dusdanig thuis dat hij zich wel zeker onderdeel van de groep voelt.
Wat gebeurt er in het territorium? Er wordt gebeld. Iemand “dringt het territorium binnen” en er is niemand die de “indringer” wegjaagt.  Iedere keer als de bel gaat komt er weer zo’n “indringer”.
Omdat er niemand wat doet, neemt de hond zelf het initiatief. Hij gaat proberen de “indringer” weg te blaffen.
In plaats van dat we de hond corrigeren geven we een lauw signaal af dat het klaar moet zijn, maar de focus ligt op de visite voor ons en niet op het corrigeren van de hond. Hierbij heeft hij dus zijn eerste succes geboekt. Een deel van de groep is meegegaan naar de plaats waar de indringer is en hij heeft de indringer aangeblaft. Het is voor hem uiteraard bijzonder dat iemand die niet bij de groep hoort toch binnenkomt. De eerst volgende keer gaat hij toch eens proberen de indringer weg te blaffen. Hij blijft dus op een gegeven moment blaffen op visite, en dan worden we boos, want dit is irritant gedrag. Maar over het algemeen hebben we het zelf zover laten komen.

Langzamerhand komt ook de voorkant van het huis bij het territorium. Dus ook iedereen die daar loopt wordt aangeblaft. Het vervelende is dat dit enorm zelfbelonend gedrag is. De hond blaft de persoon die langsloopt aan, en deze persoon gaat weg. Hij heeft dus dírect succes met het wegjagen. Dat smaakt uiteraard naar meer voor de hond, dus op deze manier is een probleem geboren.

Waken
Wil je echt een hond die waakt, neem dan een hond die daar ook geschikt voor is en leer hem te waken.
Leer hem blaffen op de bel, maar vooral leer hem dat hij moet stoppen als jij dat zegt. Leer hem desnoods blaffen op commando. Zo kun je hem met een commando laten blaffen maar ook weer laten stoppen.
Leer je hond dat vreemde mensen in huis prima zijn, socialiseer hem met nieuwe mensen in huis.
Als je serieus een hond wil die echt de boel bewaakt, zorg er dan voor dat je het hem van A tot Z aanleert en dat doe je bij een goede hondenschool die IPO traint.
In alle andere gevallen:

Laat je hond niet waken, en zeker niet uit zichzelf.

Al last van waaks gedrag?
Nu is dit natuurlijk een prachtig verhaal en leuk dat je de achtergrond weet van het gedrag. Maar jij hebt nu een probleem met een hond die blaft en niet meer wil stoppen.

Je kunt dit gedrag onder commando gaan zetten en als het goed is heb je daar op dit moment alle mogelijkheid toe omdat hij heel veel blaft.
Je kunt dus iedere keer als hij blaft meteen het commando geven LUID en daarna meteen belonen met een snoepje. Als je na een paar dagen (als hij stil is en er zijn geen prikkels) het commando luid geeft en je hond geeft een blaf, dan heeft hij dat commando begrepen. Je kunt dan vervolgens hem het commando luid geven, als hij dan blaft geef je meteen het commando STIL. Als hij stil is ga je dat meteen belonen. Het is wel zaak dat je het commando stil nog niet gebruikt op het moment dat hij blaft op iets wat hij hoort, want met prikkels erbij zal hij het commando nog niet opvolgen. Maar je gaat wel steeds meer prikkels toevoegen.
Let wel, het gedrag is niet van gisteren op vandaag  ontstaan en zal ook niet van vandaag op morgen opgelost zijn. Je hebt daar echt wel even trainingstijd voor nodig.

Heb je interesse in meerdere trainingstips omtrent blafgedrag en onzeker gedrag?
Schrijf je dan meteen in om meer tips te krijgen om het blaffen en/of uitvallen onder controle te krijgen.

Ja ik wil graag hulp bij het onzekere blafgedrag van mijn hond

* indicates required


Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

weet jij wat een vag’tje is

Niet alleen jij maar iedere trainer, iedere gedragstherapeut en iedere hondenbaas maakt conditioneringsfouten.
Wij noemen dat hier een VAG’tje en dat staat voor verkeerd aangeleerd gedrag.

Ik had een border collie. Het was zo leuk toen hij klein pupje was dat hij achter de ruitenwissers aanging om ze te drijven. Zo grappig. Tot hij volwassen was en het gedrag geautomatiseerd was in de auto. Toen had ik er echt spijt van dat ik dat aangemoedigd had. Dat was dus een duidelijk VAG’tje van mij.

Iedereen maakt fouten

Maar iedereen maakt fouten. We zijn allemaal mensen en we werken met levende dieren. Deze dieren hebben ook nog eens een eigen wil en dus zit een foutje in een klein hoekje.
En dat is prima. Soms niet handig maar je kunt niet alles perfect doen en dat moet je ook zeker niet willen.

Wat je uiteraard wel kunt doen is er zo goed mogelijk op letten. Je kunt proberen jezelf aan te gaan wennen wanneer je beloond en of de hond dan ook gedrag vertoond wat je graag wil zien.
Veel gedrag wordt erin geaaid zonder dat je het in de gaten hebt, bijvoorbeeld als je staat te praten. Of je zit gedachtenloos tv te kijken en je hond komt je “dwingen” om te aaien. Het is gedrag wat je eigenlijk niet wil en toch ongemerkt ben je weer aan het aaien.

Ingeslopen fouten

En hoe gek ook, soms zijn fouten erin geslopen en merk je het pas als het te laat is. Opspringen is bijvoorbeeld zo’n conditioneringsfout. De hond springt enthousiast tegen je op als je thuis komt. Hij springt enthousiast tegen de buurvrouw op die hem altijd koekjes geeft en zij gaat meteen aaien. Hij springt automatisch tegen familie op die het toch zo’n leuke hond vinden en hem gelijk gaan knuffelen.
En dan komt er iemand binnen die dat helemaal niet leuk vindt en valt opeens op dat Fikkie maar blijft springen en je ziet die persoon steeds geirriteerder worden. En dan ga je erop letten en ja Fikkie springt inderdaad vaak en veel tegen iedereen op. En dan moet je het gedrag dus gaan omkeren. Maar wees gerust, ieder gedrag is om te zetten in gewenst gedrag. Het kost alleen meer tijd. En deze fout zul je bij een eventueel volgende hond niet meer maken.

Meest gemaakte conditioneringsfouten

Met stip bovenaan staat denk ik het trekken aan de lijn.
Hoe je het ook went of keert, het is een conditioneringsfout waar je pas achter komt als de hond al groot en sterk is.
Opspringen staat op een goede twee plaats.
Verder hebben we nog het aanleren dat de hond pas op het derde of misschien zelfs pas op het tiende commando hoeft te reageren, we blijven de commando’s herhalen en leren de hond dus niet op het eerste commando te reageren.
Eten geven van tafel zodat de hond gaat bedelen. Er zijn tal van conditioneringsfouten te noemen. Iedere hondenbezitter kan er waarschijnlijk minimaal 1 noemen van zijn hond.

Fouten oplossen

De meeste fouten zijn relatief makkelijk op te lossen. Door consequent het gedrag om te zetten in ander gedrag kom je een heel eind. Het allerbelangrijkste hierbij is wederom dat je de hond niet zielig vindt. Want vaak is zielig een van de meestgehoorde oorzaken waardoor deze problemen in stand blijven.

Heb jij een conditioneringsfout of een vag’tje zoals wij dat noemen
En heb je even geen idee hoe je dit weer om kan zetten in gewenst gedrag?

Roep dan onze hulp in

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Vanaf vandaag stopt je hond met opspringen!

Omdat jij er vanaf vandaag ander gedrag voor in de plaats gaat zetten.

Eén van de irritantste dingen voor NIET hondenmensen is het opspringen
van een hond waar je op visite komt.
Maar een hond die veel en vaak springt is ook voor mensen die wel van
honden houden vervelend en vaak zelfs voor de baasjes.

Als je hond vanaf vandaag netjes gaat zitten bij iedere bezoeker
waar hij normaliter tegenop sprong.
Als je hond vanaf vandaag netjes voor je gaat zitten als je thuis
komt in je nette kleding.

Dat zou én een hoop rust geven in huis én een hoop
frustratie wegnemen.

Schrijf je daarom vandaag nog in voor de GRATIS training
ik leer mijn hond ander gedrag dan springen

Ja! Vanaf vandaag leer ik mijn hond ander gedrag dan springen

* indicates required


 

Het leven van een huishond

 Behalve deze hond.

Veel huishonden hebben een saai leven. Ze mogen dagelijks mee voor een grote ronde te wandelen waarbij ze de kans krijgen te snuffelen, te plassen en te poepen en als ze geluk hebben nog even met andere honden spelen. Daarnaast krijgen ze nog een aantal kortere rondjes op een dag. Ze mogen misschien een poosje in de tuin waar ze niet de rozen uit mogen graven en geen botten mogen begraven en waar ze zeker niet mogen blaffen naar voorbijgangers en ze krijgen eens per  dag eten uit een bak die binnen 5 minuten leeg is.

Hoe anders is het leven van de wilde hond. Nu hoor ik iedereen denken dat hun hond gewoon gefokt is door een fokker en dat die niet vergeleken mogen worden met een wilde hond. Dat is zeker ook gedeeltelijk waar, je kunt het gedrag van onze huishonden niet vergelijken met dat van een wilde hond. Echter de hersencapaciteit van de wilde honden
en onze huishonden is nog steeds hetzelfde, evenals hun conditie. Stel je dan maar eens voor dat je met je eigen IQ en conditie dagelijks moet wachten tot er iemand met je uitgaat, dat je dan maar net eventjes naar buiten mag en dat je de rest van de dag op de bank moet zitten. Zo voelen veel van onze huishonden zich ook. Die gaan zich dus vervelen en dat is vaak de grondslag voor probleemgedrag.

Toch is het niet zo moeilijk om het leven van je huishond wat spannender te maken. Nog even teruggaan naar de wilde honden en de wolven, die volgen per dag een patroon met een refrein wat een keer of drie per dag terugkomt namelijk:

 • Ontwaken
 • Warmlopen
 • Spoorzoeken
 • Jagen
 • Cooling down
 • Eten
 • Zelfverzorging
 • Slapen

Het ontwaken spreekt voor zich denk ik.

Het warm lopen doen ze door met elkaar te spelen. Dit spelen heeft een dubbele functie, als eerste inderdaad het warm lopen maar in de tweede plaats wordt tijdens het spel ook weer even de rollen verdeeld en wordt er gekeken of er niet eentje hoger op kan klimmen.

Als iedereen van de roedel goed wakker is wordt door de alfa het sein gegeven dat ze op zoek gaan naar eten, in dit stadium zijn alle wolven of wilde honden helemaal door het dolle heen en als een wilde troep vertrekken ze, er is echter geen wolf die
het in zijn hoofd haalt de leider te passeren.

De alfa gaat op zoek naar een spoor, en iedereen doet fanatiek mee. Op het moment dat een wolf een spoor heeft wordt gaan ze met z’n allen achter het spoor aan. Daar worden dus heel fanatiek de zintuigen gebruikt en met name de neus. Speuren kunnen ze soms wel kilometers volhouden en dus wordt er vrij intensief gewerkt door de wolven.

Als ze aan het eind van het spoor de kudde hebben gevonden begint de jacht, de leider neemt hierbij het voortouw en isoleert een prooi van de groep vervolgens wordt hij met heel de groep opgejaagd en gevangen.

Als de prooi is gevangen wordt deze gedood en door de hele roedel in stukken gescheurd, de leider begint met eten en krijgt de beste stukken. Vervolgens wordt er door de andere leden van de roedel gegeten en wordt er een deel van het vlees meegenomen voor bijvoorbeeld de teefjes met jongen die achter zijn gebleven bij het hol.

Als ze zich hebben volgegeten gaan ze zich op het gemak wassen en schoonmaken en vervolgens duiken ze weg in een diepe slaap.

Dit ritueel herhaalt zich een aantal keren per dag als ze klein wild vangen, als het groot wild wordt kan het makkelijk zijn dat ze vervolgens twee of drie dagen niets anders doen dan liggen en kauwen op de botten en het vlees wat er nog is.

Hoe kunnen we dit vertalen naar onze eigen honden

Je ziet dat in de natuur de dieren dus bijna al hun zintuigen dagelijks gebruiken en voor langere tijd. Nogmaals je kunt onze huishonden niet vergelijken met de wolven maar je kunt ze zeker zo’n uitdagend leven geven door mee te gaan in dit ritueel.

Door dit ritueel te volgen geef je je hond de kans om al zijn zintuigen te gebruiken waardoor zijn leven een stuk interessanter zal worden. Als je dit bovendien
samen met je hond doet zul je zien dat je hond je als maatje gaat zien en het geweldig vindt om dingen samen met je te ondernemen.

Hoe kun je dit ritueel dus vertalen naar je eigen hond om je hond te geven wat hij nodig heeft:

 • Ontwaken. Dat zal hij zelf moeten doen.
 • Opwarmen: Je kunt de training prima toepassen in dit stuk van het ritueel,
  met name trainingen als hierkomen, volgen, tempo wisselingen volgen en
  samen stoeien zijn uitermate geschikt voor de hond om op te warmen.
 • Spoorzoeken : in de eerste instantie kost dit enorm veel energie als je je
  hond gaat leren speuren, echter hoe beter hij het kan hoe groter je de
  afstanden kan maken. Neem een groot deel van je wandeling de tijd
  om te speuren, snoepjes in het gras gooien, een jus maken van rauw
  vlees vermalen met water dit kun je dan als een spoor op een veld leggen
  met aan het eind een beloning. Je kunt natuurlijk thuis ook de opwarmingsoefeningen
  doen en vervolgens je hond een hondenpuzzel geven alvorens je gaat lopen.
  Zeker als afwisseling op een dag is dat een prima manier om met je hond te speuren.
  Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, belangrijk is dat je hond met plezier aan het
  zoeken gaat en dat zijn beloning de moeite waard is om te zoeken.
 • Jagen: Apporteren, niet simpelweg een balletje weggooien want dat is conditietraining,
  maar de hond ondertussen trainen in de beheersing en gehoorzaamheid door de bal als
  beloning te gebruiken vergt enorm veel energie van je hond. Ook een jute bijtrol aan het
  eind van een meter touw of lijn is een geweldig jachtobject, door de bijtrol keer op keer
  weg te trekken als je hond er bijna is wordt het voor je hond heel interessant om
  erachteraan te gaan en omdat je met de bijtrol alle kanten op kunt is het voor je hond
  ook wel een kwestie van opletten waar de bijrol blijft waardoor hij zowel zijn hersenen
  als zijn conditie moet gebruiken. Na de bijtrol drie of vier keer weggetrokken te hebben
  gooi je hem voor hem weg zodat hij hem kan apporteren. Dit spelletje is met name geschikt
  als je even niet veel tijd hebt om de hond moe te laten rennen. Doordat hij heel erg op de
  bijtrol moet letten en erachteraan moet wordt hij een stuk sneller moe dan van een
  normale wandeling en je hebt wat meer zintuigen geprikkeld.
 • Cooling down: Het terugwandelen naar huis, aangevuld met dingen te laten dragen
  (wolven die vlees mee terug nemen voor leden van de roedel) of gehoorzaamheidsoefeningetjes.
 • Eten : Prooi moet verscheurd worden en gedeeld worden, het is dus niet alleen maar een bak
  leegeten en klaar maar ook het eten is nog behoorlijk wat werk. Verpak zijn brokjes dus eens
  in een dogpiramide en laat het maar uitzoeken hoe hij zijn brokken te pakken krijgt. Verdeel
  de porties eten over het aantal wandelingen wat je per dag doet en geef aan het eind van de
  wandeling steeds een piramide eten. stop af en toe ook eens kleine stukjes kaas of worst in
  de piramide dat maakt dat zijn eten af en toe anders smaakt en dat hij dus met meer smaak
  en meer fanatisme zijn eten zal proberen te verkrijgen. Ook eens per dag een kong is een manier
  om je hond lekker lang bezig te houden met zijn eten. Op de pagina van de kong vindt je allerlei
  recepten om je kong te vullen en te zorgen dat je hond lekker bezig is.
 • Je zult zien dat je hond moe en voldaan zal gaan liggen en er niet meer over denkt om nog
  vervelend te gaan doen of zelf iets te gaan verzinnen. Zijn zintuigen zijn allen in gebruik
  geweest, hij is moe en wil slapen.

Voordat je nu meteen al te fanatiek van start gaat met je hond bedenk wel dat je hond al deze dingen nog moet leren. Ga er dus niet vanuit dat je hond per direct een brokje zal vinden in een dicht bosje, puur omdat hij moet leren wat speuren is. Bouw als je dit wilt dit schema geleidelijk aan op. Ga er vanuit dat je hond misschien in de eerste instantie helemaal geen belangstelling zal hebben voor de dogpiramide. Hij gaat er vanuit dat er vanavond of morgenochtend toch wel weer een bak brokken zal komen dus waarom zou hij moeite doen. Evenzo bij de puzzel. Maar stop er bijvoorbeeld eens een beetje  versvleesvoeding bij, dat ruikt goed en zal voor de hond een extra stimulans zijn om het eten te bemachtigen.

Naast dat je de wandelingen in een compleet ander jasje gaat gieten om tegemoet te komen aan de natuurlijke behoeftes van je hond kun je je hond als je thuis bent ook een bot geven. Met botten zijn ze vaak ook een tijdje zoet. Als je dan kiest voor een gevulde mergpijp dan kun je nadat je hond hem heeft leeggeten de mergpijp zelf weer vullen met iets anders. Zo heb je altijd een leuke verrassing voor je hond. Ook een varkensoor vinden de meeste honden heerlijk en ze zijn even bezig om hem op te eten.

 

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Opspringen van de hond

opspringen is eigenlijk een probleem wat al van pup af aan geconditioneerd is. In het begin als de pup springt vinden we dat schattig en laten we dat ook toe. Maar als hij dan eenmaal groot is komen we eigenlijk tot de ontdekking dat het helemaal niet handig is en als hij dan enthousiast tegen iedereen op gaat springen wordt het echt een probleem.

Nu kan het natuurlijk ook zo zijn dat je een herplaatser hebt, zeker als je een asiel hond hebt of dat nu uit het buitenland is of uit Nederland, die zijn continu beloond voor het feit dat ze springen naar de tralies en naar mensen. Mensen vinden dat op dat moment vaak ook leuk want hij zoekt contact. Echter hetzelfde verhaal na verloop van tijd is het helemaal niet meer leuk!

Als je van het springen af wilt zijn er drie dingen heel belangrijk.

 1. Jij en je gezin maar ook visite en mensen die je onderweg tegenkomt mogen de hond niet meer aaien en aanhalen op het moment dat hij springt. Als je deze training inzet is het heel belangrijk dat andere mensen dat niet voor je verpesten. Als er één iemand is die de hond gaat aaien heb je al je tijd er voor niets in gestopt. Ik kom daar straks nog even op terug.
 2. Je hond moet het commando laag aanleren.
 3. Je mag de hond niet stoppen met springen door hem van je af te duwen of anderzijds contact met hem te maken.

Dat zijn de drie gouden regels om voor het springen ander gedrag in de plaats te zetten.

Ik ga ze even toelichten:

 1. Vanaf nu gaat er het volgende gebeuren als je hond springt: Je doet je handen in de lucht en je kijkt naar boven. Als je een sterke hond hebt is het verstandig dat je even stevig gaat staan of iets achter je hebt waar je tegen kunt leunen. Maar je mag de hond niet aankijken, niets tegen hem zeggen en geen aandacht aan schenken.

Ik zou een briefje op de deur hangen of bij de ingang van jullie huis waar deze regel duidelijk op staat zodat mensen die binnenkomen dit niet verpesten voor je.
Ook als de hond tegen mensen aanspringt is het niet de bedoeling dat jij hem corrigeert door tegen hem te praten of door hem weg te halen.
Als mensen aangeven niet mee te willen werken, kun je óf de hond eerst wegzetten voordat ze binnenkomen, óf de mensen zeggen dat ze niet binnen kunnen komen dan.

De hond mag op geen enkele manier het idee hebben dat er aandacht besteed wordt aan het springen. Niet verbaal maar ook niet lichamelijk, vandaar dat je ook niet naar hem mag kijken en niet tegen hem mag praten op het moment dat hij springt.

 1. Je zorgt dat je vanaf nu altijd snoepjes bij je hebt. Op het moment dat de hond met vier poten op de grond staat zeg je: LAAG en geef je hem een snoepje.
  Als hij direct weer omhoog komt ga je weer in de negeermodus. Staat hij weer met vier poten op de grond dan weer: LAAG en een snoepje.
  Je hoeft niet bang te zijn dat hij dan blijft springen omdat je het laag beloond. Het negeren wat je doet als hij springt en het onthouden van de beloning die daarbij hoort is “straf” genoeg. En hij leert dat vier poten op de grond laag betekend door hem daarvoor te belonen.
 2. Als je de hond gaat afduwen op het moment dat hij springt wordt het voor hem een leuk spelletje. Een extraatje bij het feit dat hij normaliter alleen een knuffel krijgt wordt er nu een spelletje met hem gespeeld. Dus afduwen heeft precies het averechtse effect.
  Ook het roepen van nee, of niet doen, of ophouden is voor de hond precies hetzelfde als dat je zegt: wat ben je toch een schatje. Het is een beloning voor het feit dat hij springt. Dus:

Niet aankijken, niet tegen praten en vooral geen aandacht aan besteden.

Ik zou nog even terugkomen op het negeren wat iedereen moet doen en de reden waarom.
We hebben namelijk te maken bij een hond (en ook bij mensen) met extinction burst.

En dat wil niet meer zeggen dan dat het gedrag van een hond uitdooft op het moment dat hij er nooit meer reactie op krijgt.

En dat werkt als volgt:

GEDRAG + ALTIJD REACTIE = HET GEDRAG HERHALEN

GEDRAG + SOMS REACTIE = HET GEDRAG HERHALEN

GEDRAG + NOOIT MEER REACTIE=  HET GEDRAG WORDT EERST HERHAALT,  DAN WORDT HET GEDRAG 10X ERGERE OM VERVOLGENS HELEMAAL TE STOPPEN.

Je ziet dus dat bij soms reactie, het gedrag herhaalt wordt door de hond en dat wil dus zeggen dat iedere keer als je de hond laat springen en iemand geeft reactie dan zal de hond het gedrag blijven herhalen.

Daarbij stoppen veel mensen op het moment dat het gedrag 10x erger is geworden omdat ze bang zijn dat ze het gedrag in plaats van verbeterd, juist verergerd hebben.
NEE het zijn de laatste stuiptrekkingen van de hond in dit gedrag om te kijken of hij alsnog zijn zin kan krijgen, als hij snapt dat hij vanaf nu nooit zijn zit meer krijgt dan zal het gedrag volledig uitdoven.

Bij het springen kan het dus zijn dat de hond gaat happen of andere gekkigheid gaat uithalen  om aandacht te krijgen. Wees daarop voorbereid en pak hem per direct bij de halsband en zet hem in de bench, ook weer zonder iets te zeggen verder.

Ik wens jullie een hele goede training toe
Met heel snel resultaat.

Heb je nu ook een probleem met je hond waar je graag hulp bij zou willen hebben?
Klik dan op deze link

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Trekken aan de lijn

Trekken aan de lijn is een probleem wat sluipend erin is gekomen en wat pas opvalt als de hond groot en sterk is. Echter de hond heeft dan al zoveel succes gehad met zijn gedrag dat hij dit als normaal is gaan beschouwen.

Ik ga eerst wat achtergrond informatie geven.

Excuses

Bij honden die trekken aan de lijn wordt dit vaak afgedaan als enthousiasme. “Hij wil graag naar het losloopveld”, “hij wil graag naar de andere hond die hij ziet”,  baasjes zijn altijd bezig met “excuses” te verzinnen voor het trekgedrag van hun hond.

En inderdaad, voor de hond is er een trigger om te gaan trekken. Maar dat wil niet zeggen dat je daar als baas in mee hoeft te gaan.

Ik heb al alles geprobeerd

Dat is ook iets wat ik vaak hoor, ik heb een tuig gehad, een slipketting, een antitrektuig, een halti. Maar niets werkt. Ik heb training geprobeer, stil staan, achtjes gaan lopen. Ik heb echt al alles geprobeerd, maar het heeft niet geholpen.
Wat er echter vaak vergeten wordt is:

 • Doorzetten, dus ECHT IEDERE WANDELING hetzelfde reageren. Veel te vaak gaan mensen de fout in als ze de hond “even snel” uit moeten laten. Dan hebben ze geen tijd voor de training en dan mag opeens alles weer. Daar schuilt een groot probleem. Daar kom ik zo nog op terug
 • Belonen is ook iets wat vaak vergeten wordt. Door het trekken raken we zo gefrustreerd dat we het niet eens in de gaten hebben dat de hond een keertje aan de slappe lijn loopt. Maar minstens zo belangrijk als corrigeren is het belonen op het moment dat hij het goed doet!!!!!!

Zielig

En als je de training in gaat zetten is het belangrijk dat je de hond niet zielig vindt. Want zielig is een emotie waar de hond niets mee kan. En als jij het zielig vindt dat de hond geen 3 kilometer kan lopen omdat je bang bent dat hij dan zijn energie niet kwijt kan, of omdat je denkt dat hij dat nodig heeft en je accepteert dan dus het trekken daarbij dan toch maar omdat het niet anders kan is dat ook een reden voor je hond om te blijven trekken.

Zo!
De toon is gezet. Als je jezelf herkend in bovenstaande dingen maar je bent bereid die om te draaien dan kunnen we aan de training beginnen. Ben je niet bereid om je hond serieus te gaan trainen om bovenstaande redenen dan is het resultaat dat je hond blijft trekken en dat je wandelingen er niet leuker op worden.

Ik ga de training stap voor stap uitschrijven. Als je deze training gaat volgen ben ik er zeker van dat je over een paar maanden ontspannen met je hond kunt wandelen, zonder trekken.

Het allerbelangrijkste als je de training inzet is dat je zelf rustig bent en dat je niet boos of gefrustreerd raakt. Ga er vanuit dat je misschien de eerste keer helemaal niet weg komt of maar een klein stukje, en misschien de tweede en de derde keer ook nog wel. Blijf rustig.

Als je normaliter een half uur gaat wandelen heb je nu een half uur om te trainen en geloof me, je hond wordt daar net zo moe van als dat half uur wandelen.
Beloon hem ook iedere keer als hij het goed doet met een goedzo, of dat is netjes of keurig, gewoon heel vrolijk. In het begin zal hij direct opstaan als je tegen hem praat maar na verloop van tijd merkt hij dat dit geen effect heeft en zal hij op den duur blijven zitten.
Zorg daarna dat je een zak vol snoepjes bij je hebt om hem iedere keer te belonen als hij het goed doet.

 1. Allereerst zoek je een plaatsje uit waar de hond zijn behoefte kan doen wat op maximaal 1 minuut van je huis af is. Je gaat eerst je hond zijn behoeftes laten doen en daarna keer je terug naar huis. Je lijnt je hond af en doet zelf je jas uit. Na 5 minuten ga je starten met de training
 2. Je laat je hond zitten bij de deur waardoor je weggaat als je gaat wandelen. Je negeert hem terwijl hij springt, gek doet en je wacht net zo lang tot hij rustig is en gaat zitten. Als hij weer opspringt als je hem wil aanlijnen ga je weer rechtop staan en wacht je weer tot hij rustig is. Hij moet zitten als je hem de lijn omdoet en blijven zitten

Dit heeft als reden dat de hond anders al veel te hoog in zijn drift begint aan de wandeling. Hij is opgefokt en onrustig dus hij zal daarna naar buiten stuiven als je hem niet eerst rustig aanlijnt en dus al meteen succes hebben met het trekken aan de lijn. Dus je start het aanlijnen rustig en de hond zit.

 

 1. Je pakt de deurklink vast zolang de hond nog zit, als hij opstaat laat je per direct de deurklink weer los en blijf je wachten tot hij weer zit. Let op dit kan heel lang duren bij opgewonden honden, maar ooit valt het kwartje. Dus VOLHOUDEN.
 2. Als je de deurklink vast kunt pakken en je hond zit nog steeds dan doe je de deur open. Gaat hij staan, direct de deur weer dicht en wachten tot hij weer zit.

Hij zal nu vermoedelijk tegen de deur aan gaan zitten om te maken dat hij buiten komt als de deur een eindje open gaat, dus zet hem bij de deur weg zodat jij gewoon de deur kunt openmaken.

Als het lukt om de deur open te maken terwijl hij nog steeds zit, mag je zelf naar buiten stappen. Als je hond direct gaat staan als je naar buiten wil dan stap jij weer naar binnen doe je de deur dicht en begin je opnieuw. Net zo lang tot jij naar buiten kunt stappen en je hond netjes binnen blijft zitten.

 1. Als het gelukt is dat je hond nog binnen zit en jij staat buiten mag je hem bij je roepen en laat je hem direct weer zitten. Als dit niet gaat stappen jullie beiden weer naar binnen en start je opnieuw. Net zo lang tot hij naar buiten komt en bij je gaat zitten.
 2. Je trekt de deur dicht en je vraagt hem je te volgen. Op het moment dat hij direct in de lijn gaat hangen om te trekken draai je om en loop je terug naar de deur en laat je hem weer zitten. Is hij inmiddels te opgewonden, dan doe je de deur open en start je vanuit daar weer opnieuw.
 3. Ben je eenmaal aan de wandel, dan mag hij GEEN ENKELE KEER de lijn strak trekken. Doet hij dit wel dan ga je achteruit lopen en maak je een geluidje (niet zijn naam gebruiken). Op het moment dat hij naar je kijkt beloon je hem direct met een snoepje en je laat hem dat snoepje bij je halen zodat de lijn weer slap komt te hangen.

De meeste honden zullen hierna direct weer teruggaan in de lijn hangen, ze pakken het snoepje aan en proberen gelijk weer door te gaan met trekken. Jij gaat dan direct weer achteruit lopen tot maximaal 10 passen, dan draai je gewoon rigoreus om en loop je in de andere richting.

Het kan ook zo zijn dat je hond je gewoon voorbij loopt als je achteruit loopt en de andere kant op gaat trekken, prima, dan draai jij om en ga jij de andere kant op achteruit lopen.

Je hond heeft een bepaald doel in gedachten en het is zijn motivatie om daar zo snel mogelijk te komen, als hij opeens de andere kant op gaat trekken dan heeft hij daar weer een ander doel. Hij neemt de leiding over de wandeling en dat is nu net wat we niet meer willen. Dus het kan zijn dat je de eerste dagen niet verder komt dan 10 meter van je huis omdat je alleen maar aan het omkeren bent.
Het trekgedrag is niet van gisteren op vandaag ontstaan dus ook het oplossen ervan gaat niet binnen 1 dag. Het is prima als je niet verder komt dan de deur of dan 10 meter van je huis, als je hond maar gaat begrijpen wat je van hem wil en dat doe je door steeds als hij aan de slappe lijn loopt hem te belonen, steeds als hij contact met je maakt hem te belonen.

9. Het allerbelangrijkste is dat er vanaf nu geen enkele wandeling meer op een andere manier gelopen mag worden. Als je persé snel weg moet en je wil je hond snel uitlaten, dan koop je een lange lijn, zet je de hond in de auto en rij je naar een plaats waar je hem even aan de lange lijn kunt uitlaten. Maar in geen geval mag hij tijdens de “normale” wandeling nog trekken aan de lijn.

Bij het doorzetten had ik beloofd er nog even op terug te komen waarom veel trainingen mislukken.

We hebben namelijk bij een hond (maar ook bij mensen) te maken met extinction burst. En dat wil niet meer zeggen dan dat het gedrag van een hond uitdooft op het moment dat hij er nooit meer reactie op krijgt.

En dat werkt als volgt:

GEDRAG + ALTIJD REACTIE = HET GEDRAG HERHALEN

GEDRAG + SOMS REACTIE = HET GEDRAG HERHALEN

GEDRAG + NOOIT MEER REACTIE=  HET GEDRAG WORDT EERST HERHAALT,  DAN WORDT HET GEDRAG 10X ERGERE OM VERVOLGENS HELEMAAL TE STOPPEN.

Je ziet dus dat bij soms reactie, het gedrag herhaalt wordt door de hond en dat wil dus zeggen dat iedere keer als je de hond laat trekken je weer opnieuw met je training kunt beginnen.
Daarbij stoppen veel mensen op het moment dat het gedrag 10x erger is geworden omdat ze bang zijn dat ze het gedrag in plaats van verbeterd, juist verergerd hebben.
NEE het zijn de laatste stuiptrekkingen van de hond in dit gedrag om te kijken of hij alsnog zijn zin kan krijgen, als hij snapt dat hij vanaf nu nooit zijn zit meer krijgt dan zal het gedrag volledig uitdoven.

Eerst training, de rest komt later

Als je serieus van het trekken af wil zul je als eerste deze training moeten gaan volgen. Omdat je hond vervolgens iets gaat missen in zijn wandelingen als hij niet meer mag trekken ga ik je in de loop van de weken tips en adviezen geven om de wandelingen voor je hond leuker te maken maar dan samen met jou in plaats van hij alleen met het trekken.
Hou dus je mailbox in de gaten voor alle leuke tips en adviezen die eraan komen.

Heel veel trainingsplezier, blijf rustig en heel veel succes.

Lieve groet

Jolanda

Vertel! Wat is het probleem met je hond?

Als er in de woonplaat bij jou een grote knop zou zijn en alle problemen met je hond zouden opgelost zijn.
Zou je naar die knop toelopen en erop drukken?

Hoe zou je leven veranderen als de problemen met je hond opgelost zouden zijn?

Ik kan je helpen naar een (nog) leuker leven met je hond, ontspannen wandelingen en geen stress meer.

Maar…….. dan moet ik wel weten wat het probleem is met je hond.

Laat het me weten via onderstaand formulier. Maar lees daarna nog even verder!

Het spreekt uiteraard voor zich dat we zorgvuldig omgaan met uw gegevens en deze uitsluitend zelf gebruiken en niet doorgeven of verkopen zonder toestemming aan derden. Ons privacy beleid kunt u hier lezen

Veel probleemgedrag is standaard probleemgedrag.
Dit klinkt een beetje té simpel misschien maar het is vaak het gevolg van associaties uit het verleden van de hond (bijvoorbeeld gebeten door een andere hond), angst of onzekerheid
of verkeerd aangeleerd gedrag.

Vrijwel alle gedragsproblemen zijn op te lossen!

Hoe leren honden

Hoeveel heb je al getraind en hoeveel is daarvan blijven hangen bij je hond (en bij jou) Iedere trainingsmethode kan zijn vruchten afwerpen maar zonder de juiste basis kennis blijf je steken op het aanleren van kunstjes in plaats van het trainen van je hond.

Het liefst zou je natuurlijk een hond hebben die alles al kan en waar je leuke dingen mee kan gaan trainen. Maar met deze gouwe ouwe trappen we een open deur in en word je weer even teruggebracht naar de basis van het trainen.

Hoe leren honden. Er zijn twee manieren om je hond iets te leren:

 • Klassieke conditionering
 • Operante conditionering

Ik ga ze beiden even toelichten

Klassieke conditionering

Je hebt vast wel eens van Pavlov gehoord. Pavlov was een wetenschapper die een experiment met honden deed.
Hij luidde een bel en gaf de honden daarna eten.
Hij ontdekte dat na een paar dagen de honden na het horen van de bel al gingen kwijlen terwijl het eten nog niet in zicht was. Hij conditioneerde de honden dus op die bel.

Dat is dus het verschijnsel van de klassieke conditionering. Een geluid of gedrag zonder waarde krijgt waarde door er iets leuks of lekkers aan te verbinden

Hetzelfde zien we gebeuren bij de clicker

Click=lekkers=fijn gevoel

Het kan echter ook negatief werken. Een pup die voor het eerst bij de dierenarts komt zal geen associatie hebben. Bij de dierenarts hangt altijd een speciale geur. Als de dierenarts de pup pijn heeft gedaan zal het volgens de klassieke conditionering als volgt reageren

Geur=pijn=angst

Via de klassieke conditionering kun je dus zelf iets toevoegen aan iets wat eerst geen waarde heeft maar de hond zal via negatieve associaties ook verbindingen leggen op deze manier.

Operante conditionering

Het vertonen van bepaald gedrag heeft consequenties voor de hond. En die consequenties kunnen uiteraard verschillende consequenties zijn en de reactie hierop kan ook verschillend zijn

 • Iets lekkers wordt aangeboden met als doel dat het goede gedrag wat hij laat zien toeneemt.
 • Iets prettigs of lekkers wordt weggehaald met als doel dat het gedrag wat hij laat zien afneemt.
 • Iets vervelends wordt gedaan met als doel dat het getoonde gedrag afneemt
 • Iets vervelends kan stoppen om goed gedrag te laten toenemen.

De laatste twee zijn niet onze trainingsmethoden. In principe wordt bij ons elke hond meer volgens de positieve manier getraind.
Bijvoorbeeld uitlokoefeningen als volgen en de naast zijn  volgens de regels van de operante conditionering.

 

Het verschil dus tussen deze twee:
Bij klassieke conditionering wordt er waarde toegevoegd aan iets wat eerst geen waarde heeft voor de hond
Bij operante conditionering laat de hond gedrag zien en naargelang zijn gedrag wordt er beloond of juist niet.

Dit is dus eigenlijk de basis van de basis training voor je hond. Maar wel belangrijk dat je die in je achterhoofd houdt bij het trainen.

Misschien ook interessant:

Clicker training

Gratis e boek voor nog betere resultaten bij het trainen

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Het verhaal van Mick

Mick, slachtoffer van ernstige mishandeling en getekend voor zijn leven

Mick is afgelopen februari 2 jaar geleden binnengekomen bij ons op de Pannehoeve. Hij is binnengebracht door de dierenpolitie vanuit Brabant.

Reden van in beslag name
Hij zat op dat moment in een kennel en er werd eten bij gegooid en water in de kennel gezet en verder werd de kennel schoongemaakt maar mocht Mick er niet uit.
De hond was van de vrouw des huizes was het verhaal en zij was vertrokken zonder hond en dus reageerde die man zijn frustratie af op de hond. Het was dus de frustratie van dat zijn vrouw was vertrokken die ervoor zorgde dat Mick regelmatig mishandeld werd.
Daarnaast is er “getraind” met Mick, en het trainen staat tussen aanhalingstekens omdat hij voor zijn training is geweest op een KNPV school.

De KNPV scholen zijn een tijdje geleden slecht in het nieuws geweest omdat ze alle middelen gebruiken om de honden te “trainen”. Dit komt echter voor mij niet neer op training maar op mishandeling.
Training is volgens mij nog steeds: Je leert je hond bepaalde vaardigheden aan door het hem veel en vaak te laten doen en hem te sturen in wat je wil. Belonen wat je wil zien en negeren wat je niet wilt.
Op deze KNPV school waar Mick is “getraind” wordt uitsluitend met stroom gewerkt en wordt alles met stroom op de hoogste stand “aangeleerd”

Naast de stroom die gebruikt is is er bij Mick ook heel veel slaag gebruikt.

Mick is nu een hond, die we zoals we dat noemen, zo gek is als een deur. Hij kan met de meeste honden gelukkig wel opschieten. Echter mensen zijn voor hem heel eng. Mensen zijn namelijk naar zijn mening totaal onbetrouwbaar en kunnen vanuit het niets opeens gaan slaan en hem vanuit het niets pijn gaan doen.
Hij heeft het voornamelijk bij mannen maar ook vrouwen die een te snelle beweging maken kunnen er vanuit gaan dat ze gebeten worden door hem.

Hij is nu twee jaar bij ons, we hebben al diverse cursussen met hem gedaan en enkele goede gedragstherapeuten erbij gehad maar zonder noemenswaardig resultaat.
Inmiddels ben ik zelf begonnen met een training uit te proberen voor hem en ik moet zeggen dat lijkt eindelijk vruchten af te werpen.
1 van de gedragstherapeuten vertelde me dat hij mij zag als zijn pakje sigaretten. Ik moest er zijn als hij dat nodig vond maar had hij me niet nodig negeerde hij me ook gewoon.
Ik vond dat wel een hele goede en daar ben ik als eerste mee aan de slag gegaan. Hij heeft zoals het nu lijkt volledig vertrouwen in mij en ik kan ook heel veel met hem. Echter blijf ik uiteraard altijd op mijn hoede met hem.

Het is triest dat door zo’n klootzak (sorry voor mijn woordgebruik) deze hond voor zijn leven getekend is. Als hij niet hier was geweest was hij waarschijnlijk al lang dood geweest. Ik ben niet van het opgeven en zeker niet als ik vooruitgang zie, al zijn het maar kleine stapjes.
Iedere psychopaat in Nederland mag blijven leven, hoe gevaarlijk ze ook zijn. En een hond die gek is geworden door mishandeling zou dood moeten?? Niet bij mij, en niet voordat ik alles eraan gedaan heb voor mijn gevoel.

Door hem is mijn strijd tegen dierenmishandeling alleen maar feller geworden.

Ik krijg regelmatig de vraag of ik denk dat hij gelukkig is:
Ik kan het niet beoordelen. Hij is altijd op zij hoede en het enige wat hij zoekt is veiligheid. Ik bied hem in spannende situaties die veiligheid. Ik knuffel met hem, ik train met hem in de hoop dat hij ooit het vertrouwen in de mens terugkrijgt.
Verder ben ik heel realistisch, met een muilkorf op naar buiten en kort aangelijnd. Ik kan niet weg tenzij 1 pension plaats voor hem heeft (en gelukkig hebben ze voor hem meestal wel plaats) maar ik heb voor hem gekozen, hetzij niet vrijwillig. Maar hij is hier gekomen en ik zal zo goed en zo kwaad als het gaat alles eraan doen om hem een goed leven te geven voor zover dat nog lukt.

Ik hou van hem en ik ga voor hem!!

Dat is pas zielig

Zielig…..

We hebben een hondenopvang en daardoor zijn we dus ook regelmatig bij de dierenarts.  Onze honden gaan daar vrolijk naar binnen maar veel honden die ik op dat moment daar zie zijn angstig en bang.
En als je dan om je heen kijkt zie je mensen hun hond aaien, dicht tegen zich aanhouden of tegen hun hond praten, want de honden zijn zo zielig, ze zijn zooooooo bang van de dierenarts.

Ze zijn helemaal niet zielig.  Ze zullen er ongetwijfeld een keer een nare ervaring hebben gehad met een prikje of iets. Sommigen zijn geopereerd. En de meeste honden hebben een associatie met de lucht die bij de dierenarts hangt. Maar het is niets om bang van te zijn. Maar omdat de hond zo reageert gaan de mensen op hun honden reageren. Ze vinden de hond zielig omdat hij zich zo gedraagt, hij is bang hoor ik vaak.
Ja de hond heeft een vervelende ervaring maar jij als mens kan die ervaring omdraaien. De dierenarts kan nog zoveel snoepjes geven, als jij je hond blijft bevestigen in zijn angst omdat je hem zielig vindt zal hij nooit van zijn angst voor de dierenarts afkomen en zal die alleen maar toenemen.

Ik hoor het ook zo vreselijk vaak in de trainingen terugkomen.
Ik wil dit niet, ik wil dat niet want dat is zielig.

Zielig is een emotie waar een hond niets mee kan. Op het moment dat jij een hond zielig vindt betekend dit dat de hond door kan gaan met waar hij mee bezig is omdat het zielig is om er een consequentie aan te verbinden

Of

Als het te maken heeft met angst zal de hond alleen nog maar angstiger worden omdat de baas in dezelfde emotie meegaat onder het mom zielig.

Weet je wat zielig is:

 • Een hond die nergens welkom is omdat hij zich misdraagt omdat jij het zielig vond een grens te stellen
 • Dat hij in het ergste geval weg moet omdat jij het zielig vond een grens te stellen
 • Dat hij bang is en blijft voor bepaalde dingen omdat jij hem zielig vindt en daardoor mee gaat in zijn modus

Dat is pas echt zielig omdat dat de hond echt raakt.

Verwijder de emotie zielig

Verwijder de emotie zielig uit je vocabulair en uit je gedachten ten aanzien van je hond.
Stel grenzen daar waar het moet, en dat hoeft echt niet met pijnprikkels. Ondersteun daar waar hij bang is of help hem als hij ergens bang van is door hem aan te moedigen en hem simpelweg te behandelen zoals je hem normaal ook behandeld als hij niet bang is.

Misschien ook interessant

De hond weet dat hij fout is

De kracht van belonen

 

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

De hond weet dat hij fout is

Een fout idee is dat de hond weet dat hij fout is.
Een hond doet nooit iets fout, je kunt een hond niets afleren, je kunt er hoogstens ander gedrag voor in de plaats zetten

Bij een actie komt een reactie

en die reactie kan ongewenst zijn, maar die is in de ogen van de hond nooit fout. Op het moment dat je denkt dat de hond weet dat hij fout zit, wat zie je dan bij je hond?

Schuldig gedrag

Schuldig gedrag. Maar dit schuldige gedrag wordt niet veroorzaakt door het feit dat hij weet dat hij fout zit. Dit schuldige gedrag wordt veroorzaakt door het baasje die op een bepaalde manier op hem af komt, of een bepaalde blik in zijn ogen heeft. En de hond reageert daarop met kalmeringssignalen.

Dus zich zo klein mogelijk maken, geeuwen, zijn bek aflikken etc .

Hij weet dus niet dat hij fout zit, maar hij probeert jou te kalmeren omdat je op een bepaalde manier naar hem toekomt. Daarnaast weet hij dat op bepaalde acties (dus foute dingen volgens de baas) een reactie volgt die bijna altijd hetzelfde is. Maar de reden waarom hij het gedrag blijft herhalen is dat hetgeen het gedrag hem oplevert veel meer telt dan de baas die boos op hem is .

Bijvoorbeeld:

Je roept je hond. Hij staat op een veld met andere honden of met lekkere geurtjes of met konijntjes waar hij achteraan kan jagen of iets dergelijks. Hij maakt razends nel een afweging: naar huis is in mijn mand gaan liggen en het is uit met de pret, teruggaan naar de andere honden betekend nog even lol.

Je hebt al 10 keer geroepen en op een gegeven moment ben je het zat en ga je naar de hond toe. Je loopt dan niet op je gewone vrolijke manier naar hem toe, maar je hebt een houding die boosheid uitstraalt. Je hond komt in een lage houding naar je toe en dan hoor je de mensen zeggen: ZIE JE WEL HIJ WEET WEL DAT HIJ FOUT ZIT.

Welnee dat weet hij helemaal niet.

Alleen jij bent boos dus hij gaat jou kalmeren door een lage sluiphouding aan te nemen. Hij gaat misschien nog op zijn rug liggen of andere kalmeringssignalen afgeven, maar hij weet echt niet dat hij fout was. Hij leeft heel erg in het hier en in het nu en alles wat langer dan 25 seconden geleden is gebeurd dat weet hij nog wel maar telt normaliter voor een hond niet meer. Een correctie vind plaats op het moment van het “misdrijf” en niet 10 minuten later. Dus hij legt geen verband meer met het teruglopen naar de andere honden en jouw boosheid. Hij ziet alleen dat je boos bent en hij probeert je te kalmeren

Het is echt een hardnekkig idee dat een hond dit weet omdat zijn reactie vaak “schuldig” is.
Echter de fout ligt bij jou als opvoeder en geleider. Je hebt je hond niet genoeg training gegeven in het hierkomen en je bent voor je hond eigenlijk niet leuk genoeg in verhouding met hetgeen hij  verkiest boven jou. Als je je dat realiseert scheelt het een stuk frustratie en kun je opnieuw de training in gaan zetten.

En dit geldt niet alleen voor het hierkomen, dit geldt voor al het foute gedrag wat de hond volgens de geleider laat zien.  Als een hond iets “fout” doet en hij gedraagt zich “schuldig” dan weet je dat je nog een stukje te gaan hebt in de training, zorgen dat het gedrag niet meer voorkomt door het vaker te trainen!!!!

Misschien ook interessant

Dat moet hij eens afleren

De puzzel van het hondengedrag

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Workshop detectiespeuren

Woensdag 23 januari workshop

Er is maximaal plaats voor 4 koppels dus schrijf je snel in want vol is vol

Er is nog plaats voor 4 koppels!!!!!

De workshop start om 18.30 uur en zal tot ongeveer 21.30 duren.
Koffie, thee en frisdrank is te verkrijgen tegen een kleine vergoeding van € 0,50

Jouw hond kan als speurneus aan de slag

Je ontdekt hoe interessant de neus van de hond is en voornamelijk wat hij er allemaal mee kan

Datum binnenkort bekend

Wat leer je in de workshop

 • We gaan de hond leren zijn neus te gebruiken
 • We gaan leren de hond te lezen tijdens zijn werk
 • We gaan een korte sessie zoeken met de hond naar de “verboden” stof

Deze workshop is geschikt voor alle honden mits ze graag iets met de baas willen doen, gek zijn op snoepjes of op een speeltje en die niet snel onder de indruk zijn van de omgeving.

Daarnaast is het belangrijk dat de hond of een basis cursus doorlopen heeft of dusdanig goed onder commando staat dat hij ook wil samenwerken met de baas.

De kosten van de workshop zijn € 45

Totaal: € -

Workshop braintraining

We gaan de hersenen van de honden laten kraken

Je gaat zien hoe je met zogenaamde waardeloze materialen nog hele leuke puzzels kunt maken voor je hond voordat je de spullen weggooit.

Datum binnenkort bekend

Wat leer je in de workshop

 • We gaan starten met de hond te leren zijn neus te gebruiken op een simpele manier
 • We gaan samen met de hond moeilijkere puzzels oplossen
 • We gaan kijken hoe je van “waardeloze materialen” een leuke puzzel voor je hond maakt.

Deze workshop is geschikt voor grote en kleine honden maar ook voor jonge en oude honden.

Kosten voor de workshop € 45 per koppel (hond en geleider)

Ik hoor graag als er een datum bekend is

* indicates required


Workshop doggydance

Samen met je hond leuke danspasjes aanleren, of grondwerk aanleren.

Je ontdekt hoe je je hond ook moe kunt maken in een kleine ruimte.

Datum binnenkort bekend

Wat gaan we doen in deze workshop

 • We leren samenwerken met de hond
 • We leren aparte dingen aan de hond zodat er weer extra inspiratie is om thuis dingen aan te leren
 • We kunnen er een muziekje onder zetten en het als een dansje presenteren.

Deze workshop is geschikt voor iedere combinatie geleider-hond. Maar de workshop is bij uitstek geschikt voor wat oudere honden waar je ook nog iets leuks mee wil doen.

Kosten  per koppel (hond en geleider) € 45

Ik hoor graag als er een datum bekend is

* indicates required


Workshop dogfrisbee

Laat je hond doen wat hij het liefste doet, apporteren!!

Zie hoe je je hond moet kunt maken zowel met zijn kop als met zijn lichaam

Datum binnenkort bekend

Wat gaan we doen in deze workshop

 • We leren hoe we een frisbee op de juiste manier gooien
 • We leren hoe de hond op de juiste manier de frisbee vangt
 • We leren hoe je de hond kunt leren veilig de frisbee te vangen
 • We leren hoe je het grondwerk erbij traint met behulp van de frisbee

De workshop dogfrisbee is puur voor de fun en alleen geschikt voor honden die graag apporteren. Honden die niet graag apporteren zullen ook de frisbee niet willen apporteren

De workshop is niet gericht op het spelen van een wedstrijd maar puur voor de fun dogfrisbee spelen.

kosten per koppel (hond en geleider) € 25

Ik hoor graag als er een datum bekend is

* indicates required


Workshop obedience

Trainen zonder druk en stress

Ontdek de weg naar een gehoorzame hond op een superleuke manier

Datum binnenkort bekend

Wat je ontdekt tijdens deze workshop
 • Basisoefeningen op een leuke manier onderhouden en uitbreiden
 • Hoe leuk gehoorzaamheidsoefeningen eigenlijk zijn.
 • Hoe gezellig het is met je hond intensiever te gaan trainen

Prijs voor deze workshop is € 45 per koppel (hond en geleider)

Ik hoor graag als er een datum bekend is

* indicates required


Het verhaal van Beer

Het verhaal van Beer
Beer is hier binnengekomen via de dierenbescherming. We werden gebeld dat er een mevrouw in een garagebox leefde samen met haar hond Beer.
Een mechelse herder die al op leeftijd was.
De mevrouw werd opgenomen en natuurlijk moest Beer ondergebracht worden en werden wij benaderd.


We hadden op dat moment plaats en Beer mocht komen. Ondanks dat Beer in een garagebox woonde was al snel duidelijk dat hij niet was mishandeld. Wel kwam hij met een enorme wond in zijn nek die enorm aan het ontsteken was. Maar waarschijnlijk was het een geld kwestie dat Beer niet naar de dierenarts was geweest.
Wij zijn uiteraard direct met hem naar de dierenarts gegaan om de wond te laten verzorgen.

Na een paar dagen stopte Beer plotseling met eten en begon over te geven. Uiteraard kan dit een keer voorkomen en we hebben het even een dag aangekeken. De volgende dag hebben we toch maar besloten naar de dierenarts te gaan met hem.
Daar kregen we de onthutsende mededeling dat Beer ernstig ziek was. Een leverprobleem. Ze hebben direct de leverwaarden gemeten en die waren heel slecht.
Zijn tandvlees zag geel, zijn oogwit zag geel en hij oogde totaal ziek.
Het was woensdag en we besloten hem mee terug te nemen naar huis. Thuisgekomen ben ik direct op zoek gegaan en heb ik me ingelezen in een leverprobleem.
Bij de dierenarts hadden we de afspraak gemaakt om hem vrijdagmorgen in te laten slapen. De diagnose was dat er niets meer aan te doen was, zo ernstig waren de leverwaarden.

Na me ingelezen te hebben heb ik “Natuurlijk voor uw hond gebeld” onze vers vlees leverancier met de vraag of hij pancreas had liggen en dat had hij.
Hij was ook zo lief om dat per direct te komen brengen.
Ik ben direct begonnen met de pancreas te voeren. In het begin lukte dat niet en werd het een soort van dwangvoederen wat ik bij hem deed. Maar na een paar hapjes lukte het om hem zelf te laten eten. Kleine beetjes en soms kwam er nog wat uit.
Donderdag bood ik hem in kleine porties de pancreas aan en die bleef erin. Over de hele dag gezien nog niet heel veel maar hij gaf niet over en leek een beetje levendiger te worden.

Nu is het bij mij altijd de vraag of ik dat WIL zien of dat het ook werkelijk zo is. Ik heb dus vrijdagmorgen de dierenarts gebeld en gevraagd of hij pijn had.
Dat was volgens haar onwaarschijnlijk, dus in overleg met haar zijn we met hem het weekend in gegaan.

De pancreas at hij nog steeds in kleine porties maar ik verhoogde de hoeveelheid per dag en het bleef er in. Hij leek ook op te knappen maar goed het was nog steeds geen 10 en zelfs geen 5, maar er zat naar mijn gevoel vooruitgang in.
Op maandagmorgen zat ik mijn ontbijt te eten en liep het kwijl uit zijn bek. Ik heb hem dus een stukje brood gegeven en dat nam hij gretig aan. Zijn ogen stonden weer wat levendiger als de dag ervoor en langzaamaan kroop hij uit het diepe dal waar hij in had gezeten.

Inmiddels is hij alweer meer dan een half jaar geplaats in blakende gezondheid.
Ik ben zo blij dat ik toendertijd de beslissing heb genomen om te wachten met inslapen en hem te gaan dwangvoederen. Misschien is het een van de weinige die er doorheen kon komen. Ik weet het niet maar het is gelukt hem gezond te krijgen en een goed leven te geven.

Lees ook:

verhaal over een broodfokhond

Verhaal van Ollie

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Ik ben Koosje en ik moest dood omdat ik niet zindelijk zou zijn

IK ben Koosje en ik wil jullie heel graag mijn verhaal vertellen.

Uiteraard ben ik geboren maar daar weet ik niets meer van, ook van de eerste weken in het nest weet ik natuurlijk niets meer van.
Ik ben meegenomen door een gezin met 2 kinderen. Ik vond dat hartstikke gezellig.
Maar het vrouwtje had het erg druk met de kindjes en daardoor leerde ik niet dat ze wilden dat ik buiten plastte en poepte. En omdat ze ook niet met me naar buiten gingen plastte en poepte ik binnen.
En toen ik nog een klein pupje was vonden ze dat niet zo erg, maar toen ik groter was werden ze daar boos om, maar ik wist niet waar ik het dan wel moest doen.

Toen ging het baasje ook nog eens weg en moest het vrouwtje alleen voor de kindjes en mij zorgen. Maar daar had ze natuurlijk helemaal geen tijd voor dus werd ik nooit naar buiten gelaten en plastte en poepte ik binnen en daar werd ze dan weer boos om.

Omdat ze dat na een hele tijd niet leuk meer vonden hebben ze me bijna twee jaar in een stalen kooi gestopt. Ik mocht daar soms uit om mee naar buiten te gaan, maar vaak zat ik hele dagen in die kooi, terwijl ik het zo gezellig vond om eens lekker te knuffelen en te spelen.

Omdat ik weer eens binnen had geplast en gepoept heeft mijn vrouwtje een briefje geschreven naar de dierenarts dat het zo niet langer kon en of ze mij een spuitje wilden geven. Ik wist daar natuurlijk niets vanaf. Maar ik begrijp nu dat ik heel veel geluk heb gehad dat deze dierenarts melding heeft gemaakt.
Ik ben opgehaald door een meneer en die was om half 12 in ons huis en toen was ik nog niet naar buiten geweest. Deze meneer ging even een stukje met mij wandelen zodat ik kon plassen en poepen en dat was wel heel erg fijn.

Ik was heel blij met deze meneer en die heeft me dan ook meegenomen naar de Pannehoeve.
Daar hoef ik niet in een stalen kooi, en daar wordt heel veel met me geknuffeld. Ik heb begrepen dat ik hier niet kan blijven en dat vind ik wel heel jammer.

Ik hoop dan ook dat ik een baasje krijg waar ik niet meer een hele dag in een kooi hoef. Ik wil daar best in slapen ’s nachts want het is ook wel een beetje mijn eigen kamer, maar ik wil er overdag ook lekker uit om te spelen en te rennen en vooral om heel veel te knuffelen met mijn nieuwe baasjes.

Ik heb heel veel geluk gehad dat ik “maar” twee jaar in een bench heb hoeven doorbrengen en dat mijn vrouwtje de brief heeft gestuurd naar de dierenarts. Ik kan nu een nieuwe start in mijn leven maken met een nieuw lief gezinnetje.

Maar er zitten vast nog heel veel hondenvriendjes die net zo behandeld worden als ik…………………..

Een kant van mij die jullie nog niet kennen (hechtingsstoornis bij honden)

Er zijn misschien nog wel meer kanten die jullie niet van mij kennen. Maar naast dat wij honden opvangen hebben wij als gezin ook heel veel pleegkinderen opgevangen. Sommige voor korte tijd en sommige voor langere tijd.
Wij (mijn man en ik) hebben ons altijd ingezet voor zij die geen stem hebben en dat zijn over het algemeen de dieren en kinderen.

We zijn hier op een gegeven moment mee gestopt. Maar ik ben er zeker van dat er weer een moment komt dat ik me ook weer in zal gaan zetten voor kansarme kinderen net als dat ik jaren heb gedaan voor kansarme honden.

Één van onze pleegkinderen kwam als klein meisje van 9 maanden binnen bij ons. Ze hadden 4 kinderen in een huis “gevonden” terwijl de moeder al een tijdje in de gevangenis zat. Het jongste meisje was naar beste eer en geweten een paar weken verzorgd door haar oudste broertje van toen 8 jaar. Je kan natuurlijk van een jochie van 8 jaar niet verwachten dat hij voor een kind kan zorgen van 9 maanden zoals een ouder dat kan. Het meisje had dus met haar 9 maanden al een forse hechtingsstoornis ontwikkeld.

Link met honden

Hoe bijzonder ook, ik heb de link met honden hierbij nooit gemaakt. 10 jaar lang hebben wij voor dit meisje gezorgd. 10 jaar lang hebben we gezien welke problemen dit voor een kind met zich meebrengt ondanks al onze zorgen voor  en om haar.
Ondanks dat ik inmiddels al een 20 jaar met honden werk heb ik de link dat een hechtingsstoornis ook bij honden voor zou kunnen komen nooit gelegd.

Het is misschien nog maar een half jaar geleden dat opeens bij mij de schellen van mijn ogen vielen.

Muppet

Anderhalf jaar geleden kwam mijn pleegdochter aan met een border collie van 12 weken oud. De pup had inmiddels 3 bazen gehad en de fokker wist niet meer wat hij er mee moest.  Hij was onhandelbaar. Nu is een hond voor mij niet zo snel onhandelbaar. Mijn andere border collie was een behoorlijke tijd daarvoor overleden en eigenlijk wilde ik geen border collie meer. Maar als echte fan van het ras was ik al snel verliefd.
Wat ik echter mistte met deze pup was een “band” en niet van mij uit maar van de pup uit. Hij leefde zijn leven. Was stout en soms ronduit echt vervelend en soms was er zelfs geen land met hem te bezeilen.
Hij vond alles en iedereen eng, blafte naar alles en iedereen.
Maar ook in de training was het allemaal mat gedrag. Niet het gedrag wat ik van een border collie gewend ben. Hij deed met me mee maar halfverwege de training ging hij liggen of simpelweg iets anders doen. Vrijwilligers en stagiaires vermeed hij angstvallig en knuffelen was al helemaal niet aan de orde. Hij leek enorm eenzaam tussen de groep honden. Hij trok niet naar andere honden en leek enorm in zijn eigen wereldje te leven en ik kreeg hem er niet uit.

Te druk, te weinig tijd, teveel druk tijdens de training

Ik weet het aan mezelf. Ik had te veel honden. Ik had het te druk om hem goed te trainen en als ik al tijd voor hem vrijmaakte om te trainen, wilde ik ook trainen dus zette ik er druk op.
Ik wilde enerzijds van hem een goedluisterende hond maken zoals ik mijn border altijd had gehad en eigenlijk had ik er te weinig tijd voor. Dat was mijn conclusie.
Eigenlijk kon ik hem niet geven wat hij nodig had in mijn gevoel en dat frustreerde me enorm (dat heeft me ook de stap doen maken om drastisch te minderen in honden) maar ik wilde hem niet kwijt en hij had al drie bazen gehad voor mij.
Twijfel…………. Maar na het besluit genomen te hebben om drastisch in honden te minderen had ik ook het besluit genomen dat ik vanaf het moment dat ik meer tijd kreeg dat ik hem dan als eerste zou gaan trainen zoals ik dat met mijn andere border ook had gedaan.

Ik heb het dus los gelaten met het idee, dat ik het later met hem zou inhalen en voor nu regelmatig tijd met hem zou doorbrengen en trainen maar de druk eraf halen.
Ik haalde hem vaker naar me toe om gewoon lekker te knuffelen en bij me te zijn en ik werkte op die manier aan een band met hem.

Ommekeer

Een half jaar geleden ongeveer was er opeens een ommekeer in zijn gedrag. Ik had het zelf nog niet eens opgemerkt maar alle vrijwilligers en stagiaires merkten op dat Muppet opeens kwam knuffelen. Zich opeens mengde tussen de mensen en hij leek er ook enorm van te genieten. Inmiddels luistert hij redelijk. Ik mag ook niet meer dan redelijk verwachten omdat ik er zeker nog niet de tijd in heb gestopt die hij nodig heeft.
Maar het allerfijnste is dat we een band hebben. Hij is blij me te zien. Hij is blij met me te knuffelen. Hij is gelukkig en dat is voor mij heel fijn om te zien.

Hechtingsstoornis

Als ik Muppet achteraf vergelijk met mijn pleegkindje zie ik enorm veel overeenkomsten. En eigenlijk als ik heel veel probleemgedrag hoor met “nieuwe” honden in een gezin. Als ik honden zie die hier zijn binnengekomen met “probleemgedrag” zie ik enorm veel overeenkomsten met een ongehecht kind. Ik vind het voornamelijk van mezelf bijzonder dat me dat nooit eerder is opgevallen.

In de hechtingsstoornis bij mensen wordt de hechtingsstoornis in twee types gedeeld, het geremde type en het ontremde type.
Als we dan naar de kenmerken gaan kijken dan zijn er enorm veel overeenkomsten met honden die nieuw in hun gezin komen:

 • Overdreven waakzaam
 • Reageert onvoorspelbaar
 • Gedraagt zich tegenstrijdig
 • Kent een aanhoudende toestand van stress
 • Maakt weinig onderscheid tussen vertrouwde en onbekende personen
 • Vertoond aanklampend gedrag
 • of vertoond juist gedrag waarin de baas niet belangrijk blijkt en die hij niet nodig lijkt te hebben
 • Vraagt veel negatieve aandacht
 • Gaat naar willekeurige personen voor het vervullen van behoeftes
 • Verminderd gevoelig voor straf of pogingen om gedrag te corrigeren
 • Vermijden van oogcontact
 • Vertonen van overlevingsgedrag en schijnaanpassing

Ik heb nu uiteraard de kenmerken eruit gehaald die ook op honden van toepassing zijn.
Ik heb via google gekeken of er iets bekend is over hechtingsstoornis bij honden. Ik heb echter niets kunnen vinden wat ik op zijn minst opmerkelijk vind.
Ik denk dat dit fenomeen zeker ook bij de hond voorkomt, waarschijnlijk anders beschreven.

Bij dergelijke honden zijn er zeker wel oplossingen. Ik kan uiteraard niet aangeven hoe ver bepaald gedrag in karakter zit en hoe ver gedrag bepaald wordt door hechtingsproblematiek. Wat wel een feit is dat er wel degelijk verschil zit in een hechtingsstoornis bij een mens of bij een hond. Een hechtingsprobleem bij een hond kan met heel veel inzet goedkomen. Bij kinderen is dit vrijwel onmogelijk omdat zich dit in de eerste fase van hun leven afspeelt.

Tips

Het eerste wat moet gebeuren is een band opbouwen en de hond zoveel leiding geven dat hij eigenlijk zelf niets meer kan en hoeft te beslissen. Zijn leven ligt in jouw handen. Hij is dus als het ware volledig afhankelijk van je. Daarnaast is het belangrijk dat er hele duidelijke regels zijn.

Het moet de hond duidelijk worden dat hij voor alles afhankelijk is van jou en dat hij ook voor alles bij jou moet zijn en met jou mee moet doen.
De overlevingsmodus waar de hond op dat moment in staat moet overgaan naar een afhankelijke band van jou alvorens hij bepaalde beslissingen zelf kan gaan nemen.
Dit kan vrij intensief zijn omdat het niet handig is een hond die geen band met je heeft los te laten lopen. Ook het lopen daarbij moet hij afhankelijk zijn van jou. Hij moet geen dingen voor zichzelf kunnen doen, alle leuke, gezellige maar ook minder leuke dingen daar heeft hij jou voor om hem te supporten maar ook om met hem door te maken.

Goede oefeningen en dingen om samen te doen zijn bijvoorbeeld:

 • Samen op een kussen of een kleed lekker tegen elkaar aan liggen. Dat is iets wat honden ook vaak onderling doen. Er hoeft niet volop geaaid te worden of geknuffeld maar de hond geborgenheid geven.
 • Contact training. Als hij met jou bezig is, contact met jou zoekt is dat een beloning waard. Op die manier krijg je zelf waarde.*
 • Nee training, duidelijke grenzen
 • Geen eten meer geven uit een bak maar alleen nog uit jouw hand, op die manier bouw je ook razendsnel een band op met een hond
 • Belonen voor ieder dingetje wat hij met of voor jou doet en dan niet alleen met snoepjes maar ook met stem en knuffels.

Achteraf bezien had mijn derde hond die ik met heel veel “probleemgedrag” kreeg ook een hechtingsstoornis. Ik heb uit wanhoop hem aan me vastgebonden, 24 uur per dag, alleen als ik ging douchen was hij los, verder zat hij twee weken lang 24 uur per dag aan me vast. Ik heb daarna het lijntje eraf gehaald en hij is eigenlijk nooit meer los gekomen van me.
Niet de meest ideale oplossing en eigenlijk ook niet goed maar ik had wel een superband met hem. (en het geluk dat hij daarbij geen verlatingsangst had ontwikkeld)
Dat is dus ook nog een idee.

Eerst een band en regels en daarna de training

Je kunt met een hond niet trainen als je geen band met hem hebt. Het is vergelijkbaar met dat een vreemd iemand jouw huis vandaag komt binnenlopen en jou gaat vertellen wat je moet doen. Dat zou je niet accepteren. Zo ziet jouw hond jouw ook, als het ware als een vreemde.
Je start dus eerst met een band op te bouwen en duidelijke regels te stellen. Als je dan zover bent dat je hond echt jouw hond is dan kun je training met hem gaan inzetten.

Ik hoop dat ik met dit verhaal wederom heb kunnen bijdragen aan wat begrip voor de hond maar ook wat handvaten heb kunnen geven voor degene die hiermee te maken hebben.

Misschien ook interessant

Contact training

Nee training

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niets uit dit bericht mag gekopieerd worden. Het mag uiteraard gedeeld worden op social media of elders maar dan alleen als complete link. @copyright pannehoeve

Gratis hondentrainingstips en trainingen

Hallo

en welkom op de pagina voor de trainingstips.

Wil je vanaf nu altijd als eerste op de hoogte zijn van alle nieuwe trainingstips en artikelen?
Schrijf je dan snel in op onze mailinglijst en je hoeft niet steeds terug te keren naar deze pagina maar je krijgt alle trainingstips artikelen netjes in je mailbox.

Ja ik wil graag alle trainingstips en artikelen in mijn mailbox

* indicates required


 

Trainingen

Clicker training

3 tips om je hond terug te laten komen als je hem roept

Contact training

Nee training

Help mijn hond blaft heel de tijd

Opspringende hond

Zindelijkheidstraining

Verlatingsangst training

 

 

Begeleiding van honden

Hoe geef ik mijn hond leiding

Waarom een hond niet “zielig” kan zijn

De hond weet dat hij fout is…..

Straffen bij blaffen?

De kracht van belonen

Volg je hart

Communicatie voor betere trainingsresultaten

Zo wordt je een goede leider van je hond

Wat is extinction burst en waarom lukt het nu wel om je hond onder controle te krijgen?

Leven van een huishond

 

Hondengedrag

Hechtingsstoornis bij honden

Angst bij honden

Hoe leren honden

Je kunt een hond NIETS afleren

reflexmatig gedrag

Problemen met (buitenlandse) asiel honden

Verkeerd aangeleerd gedrag

Puzzel van het hondengedrag

Bench is een goed hulpmiddel bij ongewenst gedrag

Overige

Wat geef ik mijn hond te eten

 

 

Hand volgen

Deze training is een hulpmiddel voor heel veel andere trainingen.
Als je hond heeft geleerd je hand te volgen kun je door middel van deze training
Heel veel gedrag “uitlokken” met je handen.

Dit betekend dat als je hond iets moeilijks moet leren je hem in de eerste instantie met je hand kunt begeleiden.
Je gaat dan uiteraard je hand zoveel mogelijk wegtrainen zodat het gedrag wordt, en niet alleen maar het volgen van je hand.

Daarna kun je een commando verbinden aan het gedrag wat je wil hebben.

Uitleg

 1. Je start met de hond je beide handen aan te bieden maar er is maar 1 hand waar een snoepje in zit. de linkerhand.
 2. Raakt hij die hand aan met zijn neus dan click je en beloon je
 3. Je laat hem dit een aantal keren doen
 4. als het goed gaat en hij raakt iedere keer de goede hand aan dan neem je hem aan de hand een paar passen mee naar achteren voordat je clickt en beloond. Let op dat je niet beloond als hij springt of in je hand bijt
 5. Zorg dat zijn neus continu tegen je hand aan is tijdens het hand volgen.
 6. ga niet te snel de neus moet tegen je hand aan blijven en hij moet er achteraan lopen zonder te springen of te bijten in je hand.

Hieronder de video van het leren van je hand te volgen.

Dat moet hij eens AFLEREN

Dat trekken moet hij nu eens afleren. Dat blaffen moet hij nu eens afleren. En zo zijn er nog tal van zaken waarbij baasjes willen dat de hond het afleert.

Het zouden uitspraken van mij geweest kunnen zijn zo’n 25 jaar geleden. Toen wist ik nog niet dat je iets niet af kan leren maar dat je er alleen ander gedrag voor in de plaats kunt zetten.

Maar eigenlijk als je er goed over nadenkt kun je inderdaad niets afleren.
Iedere vaardigheid die je  jezelf ooit eigen hebt gemaakt kun je niet meer afleren.
Nu mijn kinderen allemaal aan het autorijlessen en motorrijlessen zijn hebben we het met vrienden er nog wel eens over, het zou niet meevallen als we nu weer examen zouden moeten doen voor ons rijbewijs. Niet omdat we niet kunnen rijden maar je hebt al zo je eigen stijl ontwikkeld dat het lastig wordt om het weer op de juiste manier aan te leren.

Je kan die eigen stijl dus niet afleren, je kan er alleen ander gedrag voor in de plaats zetten.

Zo werkt het ook bij een hond. Wat hij eens geleerd heeft kan hij niet meer afleren. En het is daarbij niet belangrijk of hij het van jou geleerd heeft of dat hij het zichzelf heeft aangeleerd. Hij kan het niet meer afleren.

Hoe kom je dan van ongewenst gedrag af?

Bij het ongewenste gedrag zul je moeten gaan bedenken wat je wel voor gedrag wil zien. Dat gedrag zul je stukje bij stukje moeten gaan intrainen.
Het nieuwe gedrag moet ook onverenigbaar zijn met het ongewenste gedrag, zodat de hond het nieuwe gedrag niet met het oude gedrag kan gaan combineren.

Een voorbeeldje:

Een hond valt uit naar andere honden.
Je wilt er nu voor in de plaats  gaan zetten dat je hond gaat liggen als er een andere hond aankomt.
Dan kun je de volgende stappen volgen:

 • Je leert je hond op commando en snel te gaan liggen
 • Je leert je hond contact met jou te maken bij het zien van een andere hond
 • Je leert je hond het nee-signaal aan zodat hij stopt met zijn gedrag.
 • Je gaan bovenstaande trainingen combineren, eerst het nee-signaal, dan het contact maken en dan de hond laten liggen
 • Na een langere periode zal je hond uiteindelijk als hij een andere hond ziet eerst naar je kijken en vervolgens gaan liggen.

Je kunt op deze manier vrijwel alle ongewenste gedragingen omzetten in gewenste gedragingen.
Echter het kost tijd en het kost helaas meer tijd dan een hond nieuw gedrag aan te leren.
Maar als je ervoor gaat dan gaat het je zeker lukken.

 

Misschien ook interessant

Het nee-signaal

Contact maken met je hond

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

 

De afstandsbediening voor je hond

 

 

Een afstandsbediening voor je hond, zou dat niet handig zijn?
Met de clicker heb je iets dergelijks in handen. Je moet daarvoor ook nog wel je stem gebruiken maar je kunt met de clicker je hond heel veel laten doen.

Mensen die pas beginnen met de clicker vinden het “een gedoe”
Een riem, een clicker en een voertje in je handen is ook wel erg veel. Maar het is net als bij autorijden, in het begin heb je het voor je gevoel heel druk en na verloop van tijd gaat het automatisch.

Als het eenmaal automatisch gaat heb je een geweldig middel in handen om je hond te trainen op een positieve manier.
Met de clicker maak je als het ware een foto van het gedrag wat je wil hebben.
Daarnaast vind je hond het een geweldige training want hij kan namelijk gratis snoepjes (of een speeltje) verdienen en welke hond wil dat nu niet

Bij de clicker is het wel zaak dat deze op de juiste manier wordt ingetraind. Een clicker heeft namelijk weinig zin als de clicker voor de hond geen waarde heeft. Dan bereik je niets met je hond.

Wij bieden je de clicker training gratis aan om hem op de juiste manier te gaan trainen.
Schrijf je in op de link hieronder en je krijgt de clicker training gratis toegestuurd.

schrijf in om de clicker training te ontvangen

* indicates required


Verhaal van Rocky

Mijn naam is Rocky

En ik wil hier graag mijn verhaal vertellen.

Ik ben ergens geboren als een leuk pupje en ik ben meegenomen door mensen die mij graag wilde hebben.
Ik heb mijn best gedaan bij deze mensen. Ik was ongetwijfeld een lieve pup. Toch vonden “mijn mensen” dit schijnbaar niet.
Ik zou graag willen vertellen wat er allemaal gebeurt is maar helaas kan ik niet praten en kan ik dat jullie niet vertellen.
Ik kan jullie wel vertellen dat “mijn mensen” mij schijnbaar niet lief genoeg vonden.

Ze hadden voor mij een bench op het balkon gezet en daar moest ik hele dagen in. Er was geen water, en geen bescherming. Ik heb daar lange tijd gezeten dag in en dag uit in een stalen kooi.
Als het regende liep mijn bak van mijn stalen kooi vol en zat ik in het water, als het warm was had ik geen mogelijkheid om uit de zon te gaan zitten.
Ik heb het enorm warm gehad en enorm veel kou gehad want ik had ook niet zo’n dikke vacht.

Ik heb echt mijn best gedaan maar ze hebben mij nooit geleerd wat ze van mij wilden en als ik het niet goed deed moest ik voor straf weer dagen op het balkon in die stalen kooi.

Ik heb uren, dagen, weken gehuild, geschreeuwd en gejankt. En gelukkig heeft iemand me gehoord en de dierenpolitie gebeld. “mijn mensen” wilden mij zo snel mogelijk kwijt en dus mocht ik mee met de dierenpolitie.

Ik ben bij de Pannehoeve gekomen en ik wist totaal niet wat ze van me wilden. Het enige wat ik deed was rijden op de benen van iedereen. Natuurlijk vond niemand dat leuk maar dat begreep ik niet. Alleen op deze manier kon ik mezelf rustig krijgen. Daarnaast wilde ik alleen maar rennen, dat had ik al een hele tijd niet gedaan.
Ik begreep na verloop van tijd dat ik als het regende naar binnen mocht, als de zon scheen mocht ik in de schaduw gaan liggen. Ik kon altijd water drinken en kreeg eten. Langzaamaan begreep ik dat het niet aan mij lag dat mij dat allemaal was overkomen en heb ik heel erg mijn best gedaan tijdens de trainingen.
Ik wist niet wat training was maar ik begreep al heel snel dat als ze iets vroegen en ik deed het dat ik dan snoepjes kreeg. Ik heb enorm mijn best gedaan en ze hebben me verteld dat ik een enorm lief hondje ben geworden.

Ik heb een eigen baasje gekregen die heel gelukkig met mij zijn en ik ben gelukkig met hen.

Moraal van het verhaal:

Als je denkt dat een hond ergens niet goed zit of verwaarloosd of mishandeld wordt, help de hond dan door 144 te bellen of meld het bij ons.

Lees ook de story van Ollie

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Niet terugkomen als je roept

Ik was van de week op het strand en zag mensen die wanhopig hun hond riepen. Ik moest meteen weer denken aan mezelf een jaar of 10 geleden, toen stond ik ook op hetzelfde strand met een hond die niet wilde komen en maar bleef jagen achter de meeuwen en ik voelde dan ook met deze mensen mee.

Niet komen als je roept is een probleem wat veel en vaak voorkomt en waarbij mensen zich groen en geel ergeren aan hun hond. Dat was bij mij destijds ook zo, en ik vond dat dat anders moest. Iedereen die ik vroeg gaf me als tip dat ik leuk moest zijn.

Ja hallo, je moet leuk zijn, hoe doe je dat? Ik trainde dagelijks met mijn hond, ik gaf hem eten, knuffels, liefde. Ik deed leuke dingen met hem. Hoe leuk kun je zijn dacht ik toen?

Ik ben gaan proberen te denken als een hond, ik probeerde in de kop van de hond te komen.
Ik had dat gelezen ergens (en ik weet helaas niet meer waar) en ik leerde steeds meer over honden.
Dat was voor mij een ommekeer. Mijn hond ging naar me luisteren en kwam naar me toe op het strand en waar ik verder ook was. Ik was opeens “leuk” voor mijn hond en dat kostte niet eens veel moeite.

 

3 tips waardoor jouw hond ook komt als je hem roept

Hoe maak je jezelf nu zo leuk dat je hond naar je terug wil komen. Dat je je niet meer hoeft te ergeren aan je hond omdat hij niet luistert.

 1. Leer je hond los lopen

Laat je hond niet direct los maar “leer hem lost lopen” aan de lange lijn. Voor € 3.00  koop je bij de Action 30 meter lijn, bind het aan de halsband van de hond en leer hem dat naar je toe komen iets oplevert.

 1. Maak je klein

Ga op je hurken zitten als je je hond roept en zorg voor een vrolijke enthousiaste toon waarmee je de hond roept. Prijs hem uitbundig als hij naar je toe komt en geef hem een giga beloning. De beloning kan voor de een de bal zijn en voor de ander een snoepje maar zorg voor een geweldige beloning

 1. Aan en weer aflijnen

Als je je hond eenmaal zover hebt dat hij naar je toe komt (desnoods nog aan de lange lijn) dan lijn je hem aan met de korte lijn. Je gaat leuke dingen doen, beetje spelen, beetje trainen en dan vervolgens lijn je hem weer af. Dit herhaal je een aantal keren.

Misschien ook interessant:

Nee training  klik hier

contact training klik hier

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer

Ik ben Ollie en ik wil jullie mijn verhaal vertellen

Ik ben een klein ras hondje, zoals ze dat hier zo mooi zeggen.  Ik ben geboren in een warm nest met nog 6 broertjes en zusjes. Ik werd opgehaald door mensen met kindertjes en ik was er heel gelukkig. Maar toen hoorde ik dat ze me niet konden geven wat ik nodig had na een tijdje. Ik wist niet wat ik precies nodig had maar ik was zo gelukkig dat ik daar verder niet meer aan gedacht heb. IK kon heerlijk spelen met de kindjes. We gingen niet zo vaak buiten spelen maar dat vond ik niet zo erg want ik kon binnen ook prima spelen.

Toen ik een poosje daar woonde kwamen er mensen op bezoek. Dat gebeurde wel vaker maar die speelde en knuffelden heel veel met mij. Toen zag ik dat mijn riem gepakt werd dus ik was helemaal blij, we gingen wandelen.
Maar het was niet “we” gingen wandelen maar ik met het bezoek. Ik vond het wel leuk maar toch ook een beetje spannend dat er niemand van mijn gezinnetje mee ging. Even laten waren we gelukkig weer thuis. Na nog een tijdje spelen met de kinderen viel ik in slaap.
Ik werd wakker gemaakt en werd meegenomen naar de auto. Ik raakte een beetje in paniek wat ging er gebeuren?

Ik kwam in een nieuw huis en vond het allemaal heel spannend. Ik werd in de bench gezet want het was al laat en ik moest gaan slapen. Ik vond het doodeng en ik gilde dat ik eruit wilde. Er werd een paar keer naar me geschreeuwd maar ik bleef bang.
De volgende ochtend mocht ik uit de bench, ik moest heel nodig plassen maar de mensen waar ik was waren bezig met de kindjes. Ik heb dus in huis geplast. Mijn nieuwe mensen waren heel boos op mij en ik werd direct naar buiten gegooid. Het was koud en heel eng in de tuin dus ik wilde heel graag weer naar binnen. Het was in mijn vorige huis veel gezelliger maar toch,  ik kon hier ook wel leuk spelen met de kinderen.

Een paar weekjes laten werd mijn riem gepakt en gingen we naar de auto, ik hoopte dat we naar het bos zouden gaan maar we stopten bij een huisje met allemaal hokken. Ik werd in een hok gestopt en mijn mensen gingen weg. Ik heb gehuild en gegild maar ze kwamen niet terug. Ik ging naar buiten in een soort ren met een beetje gras maar er was niemand om mee te spelen. Het enige leuke was dat ik wel kon blaffen tegen de andere honden.

Ik mocht maar eventjes buiten en daarna moest ik in mijn hok en daar bleef ik de hele dag.
Iedere dag lopen er mensen langs en die nemen allemaal honden mee maar ik bleef maar zitten. Ik heb de longen uit mijn lijf geschreeuwd om te laten horen dat ik er ook was maar meestal liepen ze door.

Maar op een dag mocht ik ook mee met mensen, een man en een vrouw en twee kindjes en daar mocht ik mee mee. Ik hoorde dat ik “op proef” ging maar dat maakte me niet uit, ik mocht eindelijk ook mee. Ik heb enorm mijn best gedaan om lief te zijn. Ik heb de hele dag iedereen beschermt en heb iedereen weggeblaft bij “mijn mensen”. Ik heb gezorgd dat ze veilig waren. Ook buiten heb ik iedereen weggeblaft. Voor “mijn mensen” was ik superlief, ik heb heel veel geknuffeld met ze, ik liep ze de hele dag achteraan want ik wist natuurlijk niet of ze beschermd moesten worden. Ik heb enorm mijn best gedaan. Maar na een tijdje werd ik in de auto gezet en teruggebracht naar het hok waar ik eerder in had gezeten. Ik had zo mijn best gedaan maar ze waren niet blij met me: “ik blafte te veel”  dus moest ik weer terug in mijn hok. Ik snapte er helemaal niets van ik had zo mijn best gedaan. Ik heb geen idee wat ik dan moet doen om het goed te doen

Na een tijdje mocht ik weer met nieuwe mensen mee. Ze waren erg lief maar ik moest iedere dag bijna een hele dag in een stalen kooi. “s avonds was het erg gezellig en gingen ze leuke dingen met me doen, maar overdag moest ik de hele dag in een kleine kooi. Ik was al helemaal uitgeslapen en kon me bijna niet bewegen. Ik heb dus heel hard geschreeuwd of ze terug wilden komen. Na een paar dagen werd ik weer in de auto gedaan en weer teruggebracht naar mijn hok in zoals ze het noemden het asiel.

Ik word met de dag triester. Ik heb zo mijn best gedaan bij iedereen en ik weet echt niet meer wat ik moet doen om het nog goed te doen en om eindelijk eens een eigen huisje te krijgen. Ik ben doodsbang als ik weer in een nieuw huis ben met allemaal nieuwe geurtjes en geluiden. Iedere keer moet ik nieuwe dingen leren en als ik het niet snap krijg ik op mijn kop. Ik wil zo graag een eigen huisje waar ze me vertellen wat ik moet doen zodat ik het echt goed kan doen. Ik wil het echt wel goed doen maar ik weet niet hoe!!!

Moraal van dit verhaal:

Een hond is geen wegwerpartikel!!

 trainingstips, klik hier

Over Jolanda

Jolanda is hondentrainster met een eigen visie op het trainen van honden, voor mensen die van hun hond een maatje voor het leven willen maken en die op een positieve manier met hun hond in het leven willen staan.

Jolanda heeft wat betreft opleiding niets met honden gedaan, maar is officieel horecamanager. Omdat die niet werkte samen met het hebben van een gezin is ze begonnen met een hondenopvang waarin vele moeilijke honden zijn opgevangen en weer opnieuw zijn getraind zodat ze terug konden de maatschappij in. Lees meer