Hulde aan de verzorgers in de asielen

Ik weet met mijn verstand dat ik een goede keuze heb gemaakt om alleen nog voor de werkhonden te gaan en daarvoor te zorgen dat die een goed leven gaan krijgen. Dit is de groep die het het moeilijkst heeft omdat ze groot zijn en vaak te druk. De kans voor hen op een “gewoon” huis is vaak vele malen kleiner dan voor de leuke kleinere fluffy hondjes of schoothondjes.

Verblijft momenteel (11-1-2019)in het asiel van Orihuela

Vechten om gezien te worden

Toch heb ik de afgelopen week in de Spaanse asielen nog veel meer groepen honden gezien die achterblijven en die niet gezien worden door de mensen die op zoek zijn naar een hond.
Het fijne van internet tegenwoordig is dat je iedereen kunt bereiken. Het vervelende van internet is dat ook anderen iedereen kan bereiken en dat de keuze van de mensen door internet enorm is geworden.
Als stichting, organisatie of bedrijf moet je al vechten om gezien te worden bij de mensen op facebook en andere social media. Het is dus voor honden bijna onmogelijk om gezien te worden als je niet mooi bent, niet langharig of geen zielig verhaal hebt.

Als hond heb je geen mogelijkheid jezelf te promoten. Je kunt geen foto’s maken, je kunt niet laten zien hoe geweldig je bent. Je bent afhankelijk van de mensen die in het asiel komen en een keuze maken. Zeg maar de mensen die voor god spelen:
“Jij mag mee en gaat een goed huisje krijgen en jij moet doodgaan in het asiel”

Werkhonden

Wij hebben een keuze gemaakt voor 1 groep. De groep waartegen het vaakst wordt gezegd: “jij moet doodgaan in het asiel”
Mensen die op zoek zijn naar een hond, zijn bereid tijd te investeren in een leuk pupje. Ze zijn bereid tijd te investeren in een leuke fluffy hond. Maar gaat het over een grotere hond, die al wat ouder is dan wordt het eng. Dan moeten er zoveel zekerheden bij de hond worden gegeven dat ze dus geen schijn van kans maken.
Dat is de groep waar wij nu voor gaan, die wij proberen een leuk leven te geven door ze te laten werken.

Overige groepen

Maar er zijn nog zoveel groepen honden die ook geen schijn van kans maken. Neem de groep van middelgrote kortharige honden tussen de 4 en de 10 jaar oud. Zij zijn vaak nog niet opgevoed en net de leeftijd van “jonge” hond voorbij. Mensen zijn bang dat ze te snel weer afscheid moeten nemen, zijn niet bereid om tijd te investeren in de opvoeding omdat een “normale hond” van die leeftijd dat allemaal al kan. Ook deze honden zullen sterven in het asiel zonder ook maar andere liefde te hebben gekend dan van de verzorgers die met alles wat ze in zich hebben hun liefde verdelen over de vele honderden honden die in sommige asielen zitten.

Hulde aan die verzorgers die dagelijks het leed aan zien in het asiel en die dagelijks met alles wat ze in zich hebben proberen het voor de honden zo comfortabel mogelijk te maken. Zij die dagelijks hopen dat een hond van hen een goed huisje krijgt. Zij die ook niet gezien worden omdat ze geen tijd hebben voor social media. Zij die alleen maar proberen te overleven met de honden en proberen er voor hen het beste van te maken.

TOPMENSEN

Social media

Social media is niet meer weg te denken uit de moderne tijd. En dat is ook prima. Via social media bereiken we heel veel mensen. Via social media leggen we nieuwe contacten. Leren we mensen kennen die hetzelfde werk doen als dat wij doen maar ook mensen die het totaal anders doen.
We leren van elkaar en je krijgt nieuwe inzichten. Ik denk dat de social media daarvoor bedoelt is en die manier van werken is voor ons prettig.

Ik ben geen organisatie die op facebook of waar dan ook gaat rellen. Ik accepteer dat ook niet op mijn tijdlijn. Wij zijn een organisatie die mensen en dieren met respect behandelen en dat wil ik ook laten dooschemeren op facebook en linkedin.

Welkom

Je bent van harte welkom om je aan te sluiten bij ons op facebook

Klik hier voor facebook

En je bent van harte welkom om je aan te sluiten bij ons op Linkedin

klik hier voor linkedin

Onze missie

Ik heb met de Pannehoeve een duidelijke missie:

Voor iedere hond dé juiste baas
Voor iedere baas dé juiste hond.

Dit is misschien een iets te utopische missie. Want er zijn namelijk nog zoooooooooveeeeeeeeel honden die een baas zoeken. Daarentegen zijn er ook heel veel baasjes die een hond zoeken maar die door de bomen het bos niet meer zien.

Broodfok
Doordat de mensen door de bomen het bos niet meer zien komen ze al snel terecht bij een leuke pup voor niet al te veel geld.

Want wees nu eerlijk, een goede fokker maakt behoorlijke kosten om zijn pups zo goed mogelijk ter wereld te laten komen, te verzorgen etc.
Dat moet betaald worden en ja dan wordt een hondje al snel best duur.

Als jij dan als complete leek de markt op komt en op zoek gaat naar een hond, dan is het eerste wat een Nederlander doet: prijzen vergelijken.
Ze zien een hondje bij een fokker die alles volgens de regels heeft gedaan en ze zien een zelfde soort hondje bij een fokker die alle regels aan zijn laars lapt de ene hond is de helft duurder dan de andere hond. Zit er verschil in honden? Zo op het eerste gezicht niet dus waarom zouden we dan zoveel geld uitgeven als het ook voor veel minder kan.

En ja we kunnen natuurlijk blijven zeggen dat iedereen dit inmiddels behoort te weten. Toch is dat nog steeds niet mijn ervaring en is er nog steeds te weinig voorlichting over de broodfok honden en de problemen.
En zijn ze eenmaal bij een broodfokker binnen dan overstijgt het ahhhhh  gevoel en wordt er gewoon een hondje meegenomen.

Één deel van de missie dus: het voorlichting geven over de broodfok. (voor iedere baas de juiste hond)

Werkhonden
Veel werkhonden worden aangeschaft, alweer door mensen die zich verkeken hebben op het ras. De hond is te druk, te stuiterend, te “agressief” of te groot geworden.
Dit zijn prima honden, maar niet geschikt voor de situatie waar ze in zitten.
Wij richting ons dus op die werkhonden om ze wel de juiste baas te geven. (voor iedere hond de juiste baas)

werken is zijn lust en zijn leven, niet geschikt om voor de kachel te liggen

Matchen

Ik ga in mijn leven niet de hele wereld kunnen redden. Helaas. Dat is realistisch toch?
Ik hoop echter wel mensen in de komende tijd te gaan bereiken die op zoek zijn naar een hond en door de bomen het bos niet meer zien. Ik hoop ze honden te kunnen laten zien waar ze nooit aan gedacht hadden om zo ook de “onzichtbare” honden een kans te geven. Ik hoop een match in heaven te kunnen maken door de juiste hond aan de juiste baas te kunnen koppelen. Ik hoop mensen te kunnen laten nadenken. Mensen die een mechelse herder pup wilde aanschaffen omdat hij er zo lief uit ziet te kunnen matchen met een hond die bij ze past als ze niet weten wat een mechelse herder is.

Training

Er zijn voldoende mensen die de verkeerde keuze hebben gemaakt maar toch voor de hond willen gaan. Ik hoop hen middels training te kunnen helpen bij het omgaan met hun hond, zodat de mensen bij de hond gaan passen en de hond bij de baasjes.

Ik denk dat er met training nog heel veel te winnen is, en als er een wil is bij mensen wil ik de weg voor ze plaveien.

Asielen

ook hij verdient een kans op een goede baas. Nu hopen dat er een goede baas is die een goede kans op hem verdient

Er zitten nog heel veel honden in asielen zowel in Nederland als in het buitenland. Ik denk dat er met voorlichting en hulp nog heel veel honden het asiel uitkomen en naar baasjes kunnen gaan die deze honden een kans willen geven, maar dat ze nu niet durven omdat ze eigenlijk niet weten waar ze aan beginnen.

Werk genoeg

Ik denk dat er in deze missie nog werk genoeg is en eigenlijk nog te veel werk voor een heel mensenleven. Ik hoop echter mijn kennis, mijn enthousiasme en mijn missie door te kunnen geven aan een volgende generatie die dit voort wil zetten.
Wij gaan ervoor en je bent altijd welkom om ons te komen helpen op welke manier dan ook.

Mijn naam is Loco

Mijn naam is Loco en ik ben geboren bij een hele lieve mama ongeveer 3 jaar geleden. Dat denk ik tenminste want dat weet ik namelijk niet meer. Ik denk dat ik ook een heel lief pupje was want ik ben namelijk nu ook nog heel lief dus het kan niet anders dan dat ik een heel lief pupje was.
Helaas kan ik niet praten want dan zou ik jullie vertellen wat ik allemaal al heb meegemaakt. Maar ik kan het pas vertellen vanaf het moment dat ik in het asiel in Orihuela ben gekomen.

Lees verder Mijn naam is Loco

Heb ik een vertekend beeld van de hondenwereld?

Ik heb misschien wel een beetje vertekend beeld van de hondenwereld omdat ik veelal de problemen op mijn bord krijg. Daarnaast krijg ik natuurlijk alles te horen wat er misgaat bij mijn collega’s. En ik neem aan dat mijn collega’s horen wat er mis gaat bij mij want dat is wat er gebeurt als mensen gaan zoeken. Daarom mijn beginzin dat ik misschien wel een beetje vertekend beeld heb.

Lees verder Heb ik een vertekend beeld van de hondenwereld?

Wie durft????

Een in de steek gelaten hond

Ik had toch een goed voornemen aan het begin van het jaar bedenk ik me net. Ik wilde mij ver houden van negatieve berichtgeving (tenzij het is om mensen bewust te maken en hulp te vragen) en ik wil dit jaar verder alles zo positief mogelijk benaderen. Ik denk dat we dat nodig hebben. En portie positiviteit.
Maar niet alles is even positief te benaderen. Het is namelijk belangrijk dat degene die geen stem hebben ook gehoord worden en dat kan alleen maar met medewerking van……….

Lees verder Wie durft????

Het nieuwe jaar is nu echt gestart

2 januari vandaag. Gisteren was nog een beetje een feestdag behorend bij de maand december. Zo voel ik dat altijd een beetje en vandaag is het nieuwe jaar dan toch echt van start gegaan.
Ik heb bij het nieuwe jaar altijd een beetje gemengde gevoelens. Enerzijds het afsluiten van een jaar waarin veel gebeurt is en waarin we veel gedaan hebben. Een lach, een traan. Met ieder jaar wat wegtikt wordt je ook zelf weer een jaartje ouder (ik heb daar toch wat moeite mee 😉
Anderzijds een nieuwe start, een kans om een jaar nog beter te gaan doen dan het vorige jaar. Nog meer mensen bewust maken van dierenleed, nog meer geweldige nieuwe mensen ontmoeten, nog meer honden en andere dieren helpen. Een dubbel gevoel dus.
De Pannehoeve………..

Lees verder Het nieuwe jaar is nu echt gestart

Wetgeving gemaakt door jullie!

Ik heb op facebook de vraag gesteld:

Als er nieuwe wetgeving zou komen voor dieren welke regel MOET er dan volgens jou in. Ik heb die vraag gesteld omdat veel mensen natuurlijk met hun oordeel klaar staan als er iets gebeurt. Maar misschien is het zinnig om inderdaad samen eens een boom op te zetten over de regelgeving voor dieren en hoe dat dan in het vat te gieten.

Leuk dat heel veel mensen erop reageren en dus wil ik hier de wetgeving neerzetten die mensen aangeven. Misschien kunnen we er in de toekomst nog eens wat mee.

Lees verder Wetgeving gemaakt door jullie!

Aankomend vuurwerk

Ik zal misschien één van de weinige hondenbezitters zijn die het jammer vindt dat het vuurwerk eruit zou moeten. Zo hebben we de zwarte pieten discussie gehad en nu gaan we verder over het vuurwerk. Ik snap het wel,als je een hond hebt die heel bang is, is dat ook niet prettig. Het is alleen jammer dat er toch weer een traditie verdwijnt die voor veel mensen toch ook leuke kanten heeft.

Lees verder Aankomend vuurwerk

Castreren

Iedereen heeft er een mening over en ik dus ook!
Een blog over castreren ligt uiteraard in de lijn van mijn missie. Voor iedere hond de juiste baas en voor iedere baas de juiste hond. Op dit moment zijn er naar mijn zin nog teveel “oeps nestjes” en daarnaast zijn er nog enorm veel honden die in het asiel zitten die nog op zoek zijn naar de juiste baas. Dus castreren van de meeste honden ligt zeker in de lijn van mijn missie en daarnaast had ik daar al een mening over en die is niet gewijzigd.

Lees verder Castreren

Artikelen over: “mijn hond valt uit”

Ik ben bezig met een serie artikelen over: “mijn hond valt uit aan de lijn”.
Het is één van de grootste problemen onder hondenbezitters en er is wat aan te doen.
Ik ben in mijn trainingen en mijn cursussen heel erg bezig met de theoretische achtergrond van (probleem)  gedrag vandaar ook dat ik bezig ben aan een serie artikelen zodat alle aspecten van dit probleem aan bod komen.

Lees verder Artikelen over: “mijn hond valt uit”

Colloïdaal zilverwater

Onder het eten hadden mijn man en ik het er toevallig over.Er wordt door dierenartsen wel heel snel antibiotica voorgeschreven.  Een hond met een aantal wondjes aan de poten,10 dagen antibiotica. Een hond met een wond aan het oor, 10 dagen antibiotica.Op deze manier krijgt het lichaam toch nooit de mogelijkheid om zelf weerstand op te bouwen en zelf te vechten tegen invloeden van  buitenaf? Ik zal zelf al helemaal niet snel naar medicatie grijpen maar ook voor de honden ben ik een felle tegenstand van heel snel antibiotica te geven.

Lees verder Colloïdaal zilverwater

De echte kerstgedachte

Chill en Jethro zijnsinds 4 jaar dakloos en slapen s’nachts buiten. 
Namens zijn baas Jethro bedankt.
Het hele verhaal op facebook bij de bikers for animals

https://www.facebook.com/groups/bikersforanimals/

Af en toe kom ik mensen tegen waar ik meteen een goed gevoel bij heb. In dit geval de bikers for animals. Ik heb hen een keer geholpen met een aantal honden en daarbij ook een supergoed gesprek gehad met hen. Mensen met het hart op de juiste plaats.

Dat bleek ook maar weer eens toen ik pas over facebook scrolde. Ik kwam hun nieuwste actie tegen.

Lees verder De echte kerstgedachte

Ja inderdaad en niet alleen over de herten van de Oostvaarders plassen.nos.nl

Ik heb een stichting waarbij het voornamelijk gaat over honden. Ik heb een missie die gaat over honden. Waarom alleen honden? Omdat ik niet heel de wereld kan redden en omdat ik me ergens op moet richten. Maar dat wil niet zeggen dat ik me niet druk maak over andere dieren.

Lees verder

Wanneer is een hond een “een blije hond”

Ik heb op facebook de vraag gesteld wanneer is een hond een blije hond?
Een greep uit de reacties:
Als ze kunnen knuffelen, als je thuis komt, als ze naar huis gaan, als ze niet een hele dag in een hok zitten, als hij naar bed mag, als ze heel erg verwend worden, als ze liefde en aandacht krijgen, als hij met de baas is, als hij buiten mag spelen, als hij mag wandelen, als hij los mag lopen.

En ik denk inderdaad dat bovenstaande dingen van een hond een gelukkige hond kunnen maken, tot op zekere hoogte.

Lees verder Wanneer is een hond een “een blije hond”

Mijn Missie

Ik heb samen met Daphne woensdag een webinar gedaan. Daphne had zich daarvoor opgegeven en je kunt van alles leren dus ik heb meegekeken en uiteraard ook als deelnemer meegekeken. Want zoals de heren die het webinar gaven terecht opmerkten, als je gaat zitten om een uur vermaakt te worden kun je beter Netflix gaan kijken. Ik heb me dus als deelnemer voor het scherm gezet. Ik heb al heel veel van deze webinars gevolgd. Ik ben op dit moment veel bezig aan de Pannehoeve te werken in plaats van in de Pannehoeve. Dit omdat we natuurlijk een volledig andere koers gaan varen en ik het belangrijk vindt om veel mensen te kunnen helpen. Ik ben dus veel op zoek naar hoe ik dat het beste in het vat kan gieten.

Lees verder Mijn Missie

Bassie, de kennismaking

Mijn naam is Bassie en het dagboek wordt geschreven vanuit hoe Jolanda denkt dat ik de wereld zie.

Ik zal eerst een stukje van  mijn achtergrond vertellen.
Ik was een leuke, vrolijke pup en ik mocht mee naar Nederland omdat er een soortgelijke hond uit het asiel Cuenca naar Nederland ging.
Ik heb begrepen dat er zoveel honden waren om uit te kiezen en dat ik gewoon geluk heb gehad dat ik op de andere hond leek. Anders had ik waarschijnlijk nog in het asiel gezeten.

Lees verder Bassie, de kennismaking

Wat is de broodfok eigenlijk

bron: broodfok.be

Op dit moment lijkt de broodfok weer enorm hot.
Of het komt door de tijd van het jaar of dat het komt doordat ik precies de “goede” of “foute” posts lees op facebook of dat ik precies deze pagina’s zie, dat weet ik niet maar goed dat is ook niet belangrijk. Het belangrijkste is dat ik zie dat het op dit moment hot is en dat ik er een blog aan wilde wijden.

Lees verder Wat is de broodfok eigenlijk

Dexter Kennismaking

Mijn naam is Dexter en het vrouwtje schrijft uit mijn naam.

 

Hierboven , links ben ik en rechts is mijn broertje Dorito

Ik ben als pup uit Spanje gekomen samen met mijn broer Dorito.
We hebben in Spanje samen in de opvang gezeten en hier op de Pannehoeve ook weer samen.
Ik had de grootste mond van ons twee, maar dat was allemaal bluf. Helaas hebben ze me daarop betrapt. Want vanaf het moment dat mijn broer weg was moest ik het helemaal alleen doen en toen werd de wereld een stuk spannender.

Lees verder Dexter Kennismaking

Our search dogs

We have changed from a dog shelter into a center for behavior and training. Many people get scared if they have to put away their dog and we see a potential search/detection dog.  When we discuss this possibility, people always need time to think it over. When it concerns Belgian Shepherds one seems to be OK with it, but when we are dealing with a Cocker Spaniel, people get really scared. The dog’s well-being is and always will be my first priority.

Our search dogs

I guarantee that the dogs that come to live with us will have a fantastic life. I work together with two great companies that train their dogs to detect specific material. They match the dog with a handler who gives the dog a real home. This seems to be the real problem with a lot of people; they think that the dogs are put away I a kennel and only come out to work and that is it. This seems to be the real problem in people’s mindset.

I have one firm condition: dogs that need to be replaced, dogs coming from a shelter, being from the Netherlands or from abroad will have a good life. So the dogs that we train as search/detection dog will not be kept in kennels but will, next to the professional activities, be part of the family.

This handler bonded literally.

 A search dog’s job

At our center the search dog learns the basic techniques. He learns to use his nose and find his toy in more complex environments. At first we start indoors without any other scents and slowly we add more items. A concrete floor definitely smells different from a wooden floor; a carton box has a firm scent of its own which camouflages the smell of the ball. A rubber-edged suitcase will reveal less scent. The dog is not allowed to pick up his toy but has to report he found something. They are not allowed to bark or touch; what if they have to detect a bomb that could explode by these actions. We train them to report by sitting or lying down. When the dog masters this we add more incentives, we will track in a factory, storage, the fishing port, the yacht club, the center of the village. We keep on adding items and the dog must keep just one focus: finding his material.

When ready to deal with this, the dogs will go to the search dog center and will be exposed to a number of new substances. They will learn to recognize and report various bomb parts but also drugs or bed bugs.

They will be trained several times per day in order to master the scent. As always they are rewarded with the toy they have been so desperately looking for.

The next step is to match them with a handler who will continue this training and will take the dog up in his family. After all, one cannot expect that a dog will work for you if you are not bonded. A 3 times a day search training of 10 minutes does not create a bond. It is therefore of paramount importance that the handler is responsible for the dog’s daily care.

Bad image

Actually I do understand people’s restraint. Also in the world of search dogs, money plays an important role. To put it simply, there are people just driving around to pick up all kind of dogs and offer them to search dog training centers. They pay the owner just a small amount and ask top price from the centers.

In the Netherlands there are also a number of search centers that take on dogs and resell them to the highest bidder. They have no idea what happens to the dog and if the dog will have a good life. They are just not interested in that at all. Every country needs search dogs but not every country treats these dogs as they should be treated. So once more I do understand people’s fear and reluctance.

We changed from being a rescue organization into a training center. This does not imply that we lost our ‘rescue feelings’. We still bring in dogs from abroad, but we now focus on working dogs. We still want the dogs to have a safe home and a fantastic life.

We work with these dogs, day after day and we will not give them to some moron that does not care where these dogs are placed. I prefer to deal with a company that is committed to the animals.

Speuren is voor de honden een geweldig spel

Het leukste spelletje wat er is ,is het speuren met de honden. Dat is wat ik persoonlijk vind. En met name de opbouw van een hond is leuk. Natuurlijk werken we met honden met enorm veel buitdrift als deze honden serieus aan het werk moeten als speurhond. Een hond die niet wil jagen en wil zoeken naar het speeltje is in de regel niet geschikt om als echte detectiehond aan het werk te gaan. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar in veel gevallen dient de hond wel over een behoorlijke dosis buitdrift te bezitten om er een goede detectiehond van te maken.

Anders is dat met de “huishonden” die kun je van de grond af aan opbouwen en daar kun je alle tijd voor nemen. Met als gevolg dat zij net zo goed kunnen gaan leren speuren als een hond met veel buitdrift, maar het duurt gewoon langer.

Lees verder Speuren is voor de honden een geweldig spel

Hoe ik in de asiels in Spanje terecht ben gekomen

Ten tijden van dit blog te schrijven zit ik in Spanje, heerlijk op het terras in het zonnetje. Ik ben net op de Zenia boulevard geweest en heb lekker gewinkeld. Het is heerlijk om in Spanje te zijn en daarom vind ik het ook zo leuk om deze vrijwilligersreizen te organiseren.

Ons huis staat in Playa Flamenca, een kleine urbanisatie bij de grote plaats Torrevieja aan de Costa Calida. Het weer is bij ons behoorlijk stabiel door de grote bergketen die het gebied “afscheid” van de rest van Spanje en door de zoutmeren die waardoor we hier omringd worden.

Lees verder Hoe ik in de asiels in Spanje terecht ben gekomen