Adoptant kan de hond niet handelen

Ik verblijd jullie iedere keer met een stukje over een hond waarover ik word gebeld met de mededeling dat deze hond zo snel mogelijk weg moet en dat de baas niet weet waar de hond naar toe moet. Het gaat dan in dit geval om buitenlandse honden. Het lijkt of ik nu fel tegen de stichtingen van de buitenlandse honden ben. Dit is echter absoluut niet het geval. Ik wil alleen duidelijk maken waar mensen die een hond adopteren bij een “louche” stichting op dit moment tegenaan lopen.

Lees verder Adoptant kan de hond niet handelen

Maak het leven van je hond iedere dag leuker!!!

Veel huishonden hebben een saai leven. Ze mogen dagelijks mee voor een grote ronde te wandelen waarbij ze de kans krijgen te snuffelen, te plassen en te poepen en als ze geluk hebben nog even met andere honden spelen. Daarnaast krijgen ze nog een aantal kortere rondjes op een dag. Ze mogen misschien een poosje in de tuin waar ze niet de rozen uit mogen graven en geen botten mogen begraven en waar ze zeker niet mogen blaffen naar voorbijgangers en ze krijgen eens per  dag eten uit een bak die binnen 5 minuten leeg is.

Lees verder Maak het leven van je hond iedere dag leuker!!!

Stress in de auto

Stress in de auto bij honden is niet zo’n vreemd verschijnsel. We vergeten voor het gemak altijd maar even dat wij precies weten wat we gaan doen en dat het voor de hond maar afwachten is wat er nu weer gaat gebeuren. Stress in de auto komt om die reden dus ook vaker voor bij honden die herplaatst zijn en bij pups als bij honden die al ouder zijn en al van pup af aan bij hun eigen gezin zitten.

Lees verder Stress in de auto

wreedheden

Ik ben vandaag in vogelsang geweest. Dit was vroeger een opleidingskamp voor de jeugd van de SS onder leiding van Hitler. Het ging naast dat er een tentoonstelling was over het opleidingskamp ook over de natuur in de Eifel een soort erlebnismuseum. Hartstikke leuk. Toch heeft de tentoonstelling over het kamp wel weer stof tot nadenken gegeven.

Lees verder wreedheden

Vele honden de dupe van wildgroei van stichtingen van buitenlandse honden

Het is inmiddels niet meer bij te houden hoeveel stichtingen, particulieren en organisaties er inmiddels honden naar Nederland halen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut niet tegen het naar Nederland halen van buitenlandse honden omdat er in de vele buitenlandse asielen wel leuke zogenaamde vuilnisbakjes zitten die in Nederland eigenlijk niet meer te krijgen zijn. Ik ben dus absoluut niet tegen de buitenlandse honden. Ik ben zelfs niet tegen het feit dat iemand daar goed geld aan zou verdienen. Het mag allemaal van mij. Ik ben alleen TEGEN HET FEIT DAT VELE HONDEN DE DUPE WORDEN VAN DEZE WILDGROEI.

Lees verder Vele honden de dupe van wildgroei van stichtingen van buitenlandse honden

Leuke vakantiebestemming met de hond

Op mijn website wil ik zoveel mogelijk informatie hebben dus ook informatie over vakantie met de hond uiteraard. Ik ben onlangs zelf op een camping in de Zuid Eifel geweest waar je fantastisch vakantie kan vieren met je hond en daar wil ik dus een stukje over schrijven en misschien is het een aanrader voor het najaar als je nog op vakantie gaat of voor een volgend jaar.

Lees verder Leuke vakantiebestemming met de hond

Hond moet weg want de baas heeft al zoveeeeeeel ervaring

Vanmorgen werd ik gebeld. Mevrouw had afgelopen zaterdag haar hond uit Spanje binnen gekregen en was zondag tot de conclusie gekomen dat de hond niet pastte in haar situatie. Ze had de stichting gebeld en die waren nog steeds op zoek naar een plaats om de hond op te vangen. Als de hond geen opvangplaats krijgt moet hij terug naar Spanje.

Lees verder Hond moet weg want de baas heeft al zoveeeeeeel ervaring

Hond in een vreemde omgeving

Ten tijde van het schrijven van dit blog zit ik op de camping. Een supergezellige camping waar ook honden welkom zijn.
Nu heb ik eigenlijk vakantie maar ik kan het niet laten om mensen en(met) honden te observeren.
En ik zag meteen ook een reden om er een blogje over te maken dus hierbij een blog over mensen en honden in een vreemde omgeving in dit geval de camping

Lees verder Hond in een vreemde omgeving

Oscar

Naam: Oscar
Ras:  bouvier x springer spaniel
Geslacht: reu
Geboortedatum: 15-7-2017
Contact: 0647559799
Adoptieprijs € 500
Kan met kinderen: ja (wel wat onstuimig)
Kan met andere honden: ja
Kan met katten en andere kleine dieren: onbekend
Kan mee in de auto: Ja
Kan alleen thuis blijven: korte tijd

Lees verder Oscar

Bassie

Wat wil je van me baasje?

Naam: Basy/Bassie
Geboortedatum: 5-2016
Ras: Kruising
Geslacht: reu
Contact: 0647559799
Adoptieprijs:nvt
Kan met kinderen: ja ouder dan 12 jaar
Kan met andere honden: Ja
Kan met katten: onbekend
Kan mee in de auto: ja
Kan alleen thuis blijven: ja korte tijd

Lees verder Bassie

Nog een open potje (Basy zoekt een fijn thuis)

Wat wil je van me baasje?

Van de week hadden we het potje van Dexter al waar het dekseltje van kwijt was, maar ik denk dat het dekseltje van Basy ook onvindbaar is op dit moment.
Ook Basy zit al bijna een jaar in de opvang.

Je raad het al, ook geen makkelijke beginnershond maar een hond voor iemand die weet waar hij mee bezig is.

Naam: Basy/Bassie
Geboortedatum: 5-2016
Ras: Kruising
Geslacht: reu
Contact: 0647559799
Adoptieprijs: NVT
Kan met kinderen: ja ouder dan 12 jaar
Kan met andere honden: Ja
Kan met katten: onbekend
Kan mee in de auto: ja
Kan alleen thuis blijven: ja korte tijd

Ik ga met de negatieve dingen van hem beginnen.
Ik vind het belangrijk eerlijk te zijn over een hond zodat een hond ook een eerlijke kans krijgt.

Bassie heeft op straat moeite met andere honden en hij vindt het op straat errug spannend. In plaats van zijn neus te gebruiken gebruikt hij eerst zijn bek om kennis te maken met een andere hond.
Bij ons op het terrein laten we altijd eerst een hek tussen hem en een andere hond zitten dan moet hij eerst ruiken en als hij de hond dan besnuffeld heeft dan kan het hek open.
Nu is het een beetje lastig wandelen met een hek om hem heen en is het dus belangrijk dat een baasje weet dat hij op die manier reageert.
Hij vindt heel veel dingen eng op straat en dat resulteert erin dat hij zich lekker oppompt en uitvalt naar hetgeen hij ziet.

Op de Pannehoeve kennen we een hele andere Bassie. Een Bassie die prima gaat in een grote groep honden en zich ten opzichte van de meeste honden zelfs onderdanig opstelt. Hij vindt het heerlijk te ravotten met een andere hond.
Bassie is geen hond waar je hele dagen mee moet willen trainen. Hij vindt het best leuk om wat met je te doen en hij wil ook best wat leren maar zijn spanningsboog is niet enorm groot. Hij is snel afgeleid door alles wat hij ziet en hoort.
Ga op de grond zitten en Bassie is een van de eersten die op schoot kruipt, lekker knuffelen is echt zijn ding.

Wat zoeken we voor Bassie

  • Het passende dekseltje is op de plaats waar een baas is die dit gedrag herkend en die er ook mee aan de slag wil gaan. Helaas is er hier te weinig tijd om dit dagelijks met hem te gaan trainen waardoor het niet echt beklijft bij hem. Een baas die dit gedrag herkend en het geen bezwaar vindt om de eerste tijd met een muilkorf te lopen die heeft vast het passende dekseltje
  • ÓF iemand met een groot landgoed, of veel ruimte waar hij samen kan lopen met een andere hond, bij voorkeur een teef die ook lekker wil ravotten en spelen met Bas. Een plaats waar hij wel lekker kan wandelen maar waar je weinig mensen en met name weinig andere honden tegenkomt.

We plaatsen Bassie niet:

In een gezin met kleine kinderen en bij voorkeur helemaal in een gezin zonder kinderen.
Niet bij katten, konijnen, cavia’s etc.
Andere honden is na kennismaking tot op heden nog geen probleem geweest, het probleem ligt eigenlijk alleen voor de kennismaking.

Denkt u na het lezen van dit stukje, Yes, dat is de uitdaging van mijn leven en ik kan hem een goed leven geven waarin hij ook veilig is in de zin van dat hij geen schade kan maken (het blijft een kruising stafford en dat blijft dan weer een Hoog risico hond) bel me dan om een date te regelen met deze mooie jongen 0647559799.
mailen mag ook info@hondenopvang-pannehoeve.nl

Op ieder potje past een dekseltje toch?? (Dex zoekt een leuk thuis)

Op ieder potjes past een dekseltje

Ik vraag me echter inmiddels af of de dekseltjes van deze mooie jongen kwijt is geraakt?? Dexter zit al ruim 1,5 jaar in de opvang.

Toegegeven het is zeker geen makkelijke beginnershond, maar er moet toch iemand zijn die verliefd wordt op dit mooie manneke. Er moet toch iemand zij die dat dekseltje heeft van deze beauty

Dexter.

Naam: Dexter
Geboortedatum: augustus 2017
Ras: Kruising
Geslacht: reu
Contact: 0647559799
Adoptieprijs: nvt
Kan met kinderen: ja ouder dan 12 jaar
Kan met andere honden: Ja
Kan met katten: onbekend
Kan mee in de auto: ja
Kan alleen thuis blijven: ja korte tijd


Laat ik beginnen met zijn negatieve kanten te benoemen. Ik ben graag eerlijk en ik wil voor hem ook een eerlijke kans en dat kan alleen als je ook zijn negatieve kanten benoemt.

knuffelen is een van mijn hobby’s

Dex is een onzekere hond die heel veel dingen spannend vindt. We hebben helaas niet de tijd om hier echt aan te werken met hem. Zo vindt hij andere honden op straat spannend maar ook kinderen die gillen of gaan rennen. Het zijn “objecten” die geluid maken en die vreemd zijn voor hem. Andere honden vindt hij bij ons op de boerderij prima, spelen, ravotten dat gaat goed. Echter een nieuwe hond op straat die moet je wegblaffen want stel dat hij iets van je wil.
Ook mannen duurt even voordat hij daar contact mee maakt, het is wisselend, de ene gaat prima en de ander is spannend, maar ze zijn nooit zo spannend dat het niet goed komt.

Dan zijn positieve kanten en dat zijn er beduidend meer.

Hij loopt zolang hij geen andere honden of kinderen ziet netjes aan de lijn. Hij zoekt ook continu contact en is ook onderweg veel met zijn baasje bezig. Hij vindt het sowieso heerlijk om dingen samen met het baasje te doen. Om die reden leert hij ook heel snel. Een snoepje en een clicker en je hebt Dexter gewonnen.
Of je nu obedience met hem doet, of een speurspelletje, het maakt hem echt niet uit en zijn staart kwispelt heel de tijd.

Als we niet trainen dan ligt hij het liefst zo dicht mogelijk tegen je aan,  er moet meer geknuffeld worden in het leven is zijn motto.

De nachten brengt hij door in de bench, zonder problemen.

Het is eigenlijk alleen op straat bij het uitgaan dat hij het moeilijk heeft, verder is het een fantastische hond.

Wat zoeken we voor dit manneke:

  • Een baas die met dit gedrag om kan gaan en die hem de leiding kan geven die hij nodig heeft. Iemand die dit gedrag kent en herkend en ermee aan de slag wil gaan
  • Óf een baasje die een groot terrein heeft waar hij lekker op kan spelen met bij voorkeur een andere hond maar dan wel een baasje die ook echt wel iets met de honden doet. Hij hoeft echt niet de hele dag te trainen maar af en toe een beetje hersenwerk en wat training vindt hij wel geweldig en daarnaast ook knuffelen want ook dat is belangrijk voor hem.

 

Geen kinderen in huis want die vindt hij echt eng.
Katten, konijnen, cavia’s daar moet je achteraan rennen dus dat is ook geen optie.
andere honden en kinderen boven de 12 jaar is geen probleem.

Denk je nu na de beschrijving hierboven gelezen te hebben, goh, naar zo’n hond was ik al zo lang op zoek, dan heb jij ook vast dat dekseltje wat kwijt is van hem. Dat zou fantastisch zijn.
Bel dan 0647559799 of mail naar info@hondenopvang-pannehoeve.nl

Wandelen met een pup of een nieuwe hond

Wandelen hoort bij het hebben van een hond. Dat is de vaste overtuiging die veel mensen hebben en een reden voor veel mensen om een hond te nemen.

Niet wandelen met een pup of nieuwe hond

Ongetwijfeld gaan mensen dit onzin vinden. Maar zeker die mensen moeten dit blog even lezen.

Ik heb onlangs een blog gemaakt over stress bij honden (link)
Iedere nieuwe stap die je met je hond maakt levert je hond stress op.
Dat betekent dus dat je je hond waarschijnlijk zo weinig mogelijk stress wil bezorgen.

 

Hoe begeleid je je hond dan wel?

Door je hond dagelijks een compleet nieuwe plaats te laten ontdekken maak je je hond moe. Je kunt iedere dag een paar meter opschuiven in je eigen weg of straat. Laat je hond op zijn gemak alles besnuffelen, bekijken en onderzoeken. Laat de lijn zo los mogelijk hangen. Als de hond gaat zitten om eens op zijn gemak rond te kijken. Laat de pup of nieuwe hond gewoon lekker zijn gang gaan. Hij leert zo met alles wat hij ziet om te gaan zonder stress.

Ik was afgelopen week bij een seminar van Turid Rugaas en die had nog meer leuke tips:

Geef je pup of nieuwe hond ook elke dag een nieuw voorwerp om te onderzoeken.
Dit kunnen in het begin prima huishoudelijke voorwerpen zijn. Een bezem, een emmer, een grasmaaier, een stofzuiger etc.
Als de hond het object spannend vindt ga er dan verder vandaan. Lok hem niet maar laat hem volledig op eigen houtje het apparaat of voorwerp verkennen en kijk alleen maar als hij daarmee bezig is.

Op deze manier went hij ook aan vreemde voorwerpen zonder al te veel stress.
Maak een mooi lijstje voor hem wat je hem de komende tijd gaat laten verkennen. Denk daarbij ook aan de kliko, een fiets, een paraplu, knisperend papier, de auto en alles wat je in huis hebt wat je op straat tegen kunt komen.

Verder is volgens Turid Rugaas neuswerk ook altijd leuk en heel vermoeiend. Gooi snoepjes in het gras, verstop wat in huis, op de nieuw te onderzoeken plaats.

Leer je hond of pup ook op je te letten en beloon hem daarvoor. Ook dat is vermoeiend.

Dit alles zorgt ervoor dat je pup of nieuwe hond zonder al te veel stress zijn omgeving kan verkennen. Dat hij aan zijn mentale uitdaging komt en hij verbruikt hiermee meer dan voldoende energie

Lees verder Wandelen met een pup of een nieuwe hond

Puberhonden

Iedere doorgewinterde hondenliefhebber kent de lastigste periode uit het leven van zijn hond. Heel veel beginnende hondenliefhebbers lopen stuk op deze periode.
De hondenpubertijd

Mijn grootste probleem

Ik krijg de honden vaak net voor of tijdens hun pubertijd binnen. Wij werken natuurlijk veel met werkhonden en een gewone hond wordt al lastig met de pubertijd, laat staan een werkhond.
Dit is de tijd dat mensen denken dat ze de hond niet kunnen geven wat hij nodig heeft. Dit is de periode dat heel veel mensen aan zichzelf gaan twijfelen en de hond wegdoen voordat het echt fout gaat. En wij krijgen honden in deze leeftijd binnen. Het lastige is dat we soms zeker weten dat ze al wat geleerd hebben, maar dat gaan ze natuurlijk niet laten zien. Ze gaan hun baasje uittesten en wij zijn de gelukkigen die uitgetest worden. Het is een feestje om een puberhond binnen te krijgen en dan ook nog mee te gaan trainen.

Wat is de pubertijd

Net als bij mensenkinderen kan de pubertijd bij honden inzetten tussen de 8 maanden en ongeveer 2 jaar. Het is een beetje afhankelijk van het ras en van het energielevel van de hond wanneer de pubertijd zich manifesteert en hoe heftig deze is.
Net als bij mensenkinderen pubert de ene hond veel sterker dan de andere.
In deze tijd gaan de hormonen in het lichaam van de hond een rol spelen en omdat ze ook niet helemaal weten wat er gebeurt en omdat ze volledig gehoor geven aan hun hormonen worden ze wat overmoedig en lijken ze alles vergeten wat ze ooit geleerd hebben. Ze gaan hun baasje uittesten en ze gaan kijken tot hoe ver ze kunnen gaan. Waar ligt mijn grens en wat als ik (ver) over die grens heen ga. In hoeverre ben jij als baas te vertrouwen en in hoeverre moet ik het heft in eigen hand nemen.

Een lastige tijd voor veel hondenliefhebbers en zeker voor beginnende hondenliefhebbers.

Grenzen

In deze tijd is het erg belangrijk om je hond te begrenzen. Heel duidelijk zijn in wat wel en wat niet mag. Wat niet mag en wat je toch doet heeft een consequentie en die consequentie is altijd hetzelfde. Dat is eigenlijk de belangrijkste regel die je moet hanteren.
Je hond test namelijk uit in hoeverre je hem leiding geeft.
Een hond denkt zwart-wit. Geef jij geen leiding dan kun je het niet en voelt hij zich gedwongen om het zelf te doen. Je moet je hond als het ware een stap voor zijn iedere keer weer en dat kan dodelijk vermoeiend zijn.
Als je een grens stelt en je stelt daar een consequentie aan dan moet die consequentie altijd hetzelfde zijn. Het ontnemen van “de beloning” waarvoor je hond de grens over gaat. Als je dat keer op keer doet ben je voor je hond een duidelijke en betrouwbare leider. Als je echter de ene keer wel en de andere keer niet reageert ben je dus geen betrouwbare leider. De consequenties zijn niet zwart-wit en dat is wat je hond vraagt.

Tiener

Daarnaast is je hond ook gewoon een tiener. Ondanks dat hij stierlijk vervelend kan zijn heeft hij nog steeds dat hele kleine hartje van een paar maanden geleden dat er naar hunkert om lief gevonden te worden. Zijn stoere gedrag komt door de hormonen die door zijn lichaam razen, zijn dwarse gedrag is om jou uit te testen of je hem leiding kunt geven. Maar het allerliefste heeft hij nog steeds de vele knuffels die hij als pup kreeg en dat je ook regelmatig gewoon lief tegen hem bent.

Eisen en niet luisteren

Je kunt hem echt wel geven wat hij nodig heeft. Alleen in plaats van dat jij het geeft eist hij het nu op en het liefst de hele dag. Dit is totaal onnodig. Als je je een beetje houdt aan wat een hond nodig heeft op een dag (http://hondenopvang-pannehoeve.nl/2018/10/03/het-leven-van-een-huishond/) dan komt het over het algemeen wel goed.
Doordat de hond niet luistert en daarnaast heel veel dingen eist worden veel mensen onzeker, en juist dat onzekere gedrag van de baas grijpt de hond aan om zijn eigen plan te trekken.
Hoe duidelijker je tegen je hond bent, hoe sneller hij door de pubertijd heen is in die zin van hoe makkelijker hij zich weer gaat schikken.

Probleemgedrag

Sommige honden kunnen ronduit probleemgedrag gaan vertonen, zeker als je als baas onzeker wordt door het gedrag van je hond kan je hond dit prima gebruiken om zich te misdragen. Wat gebeurt er al ik iets niet wil en ik grom naar mijn baas? Wat gebeurt er als ik iets niet wil en ik hap naar mijn baas of naar iemand anders die iets van mij wil wat ik niet wil? Veel mensen schrikken van dit gedrag. Natuurlijk is het goed om waakzaam te blijven. Op een serieus bijtincident zit niemand te wachten. Maar het is wel belangrijk je te realiseren dat het kan gaan gebeuren en je plan klaar te hebben wat je dan doet. Het is ook belangrijk om je te realiseren dat je hond je uittest en dat je niet direct bang van hem hoeft te worden. Duidelijkheid en consequente regels daar is hij in de pubertijd het meest bij gebaat.

Mijn eigen ervaring toen ik nog onervaren was

Ook ik heb een periode gehad dat ik onervaren was en dacht dat ik al heel veel wist. Ik had al 2 honden gehad en ik wist alles al………….. dacht ik.
Toen kreeg ik een border collie die in de pubertijd alles vergeten was wat hij ooit geleerd had en niet meer naar mij luisterde, maar alleen nog naar mijn man. Ik was boos en gefrustreerd waardoor ik niet meer consequent was. Gelukkig had ik een goede trainer die me terugzette op het rechte spoor. Ik moest me niet aanstellen en gewoon verder trainen en ook thuis dezelfde regels blijven hanteren. En inderdaad het werkte perfect (na een half jaar L)

 

Mijn tweede negatieve ervaring was met een Duitse herder. Die pakte me vanachter in mijn nek in zijn pubertijd en probeerde me tegen de grond te werken. Ik was er niet op berekend maar werd zo kwaad (dat is ook niet de weg natuurlijk) dat ik heel snel overeind stond en dat hij het ook nooit meer heeft geprobeerd. Ik was niet bang van hem geworden maar wel waakzaam in zijn buurt. Het is na de pubertijd gewoon een geweldige hond geworden en ik heb nooit geen problemen meer met hem gehad.

Het is dus een beetje hoe je er zelf in staat, maar ook wie je om je heen hebt en als je het even niet meer ziet zitten met je hond dat er iemand is die je even ondersteuning geeft. Het kan een lastige periode zijn, de pubertijd, maar als je er doorheen bent heb je een superhond ervoor terug!!