Contact training is een oplossing bij probleemgedrag met honden

Bij de contact training wordt de hond beloond iedere keer dat hij contact met jou maakt. Onder andere daardoor word jij tijdens de wandeling heel belangrijk.
Natuurlijk kun je niet alleen belangrijk worden door contact met hem te hebben, je moet hem daarnaast nog wel iets te bieden hebben (speuren onderweg, spelen onderweg) maar het is wel de start van een goede band met je hond.

Contact training met je hond is een training die ervoor zorgt dat de hond vóór dat hij bijvoorbeeld uitvalt naar een andere hond eerst contact met jou maakt.
Als je hem dat geleerd hebt, heb je tijd om de hond te sturen en te laten zien dat het allemaal niet zo eng is als dat hij denkt.

Uitvallen naar andere honden of naar mensen komt vaak door onzekerheid van de hond. In zijn beleving moet hij dreigingen die op jullie afkomen zelf oplossen. Hij heeft echter geen andere middelen dan blaffen, grommen en uitvallen. Als hij middels contact training zijn zekerheid bij jou kan vinden. Als hij heeft geleerd dat hij jou “om hulp kan vragen” en jij geeft hem die zekerheid dat jij het probleem oplost, neem jij de leiding over en dat betekend dat jij ook zorgt dat de dreiging opgelost wordt.

Voor deze contact oefening hebben wij een online training ontwikkeld:

Wat leer je tijdens deze training:

  • Hoe leer je de contact oefening aan bij je hond.
  • Hoe ga je de contactoefening toepassen tijdens de wandeling zonder prikkels.
  • Hoe pas je de contactoefening toe in spannende situaties

Het is wel belangrijk dat je weet dat het een training is en geen therapie. Een training zorgt ervoor dat je door intensief met je hond te trainen je steeds een stukje dichter bij de oplossing komt voor probleemgedrag.
Probleemgedrag is er ingeslopen en heeft zich vastgezet. Het is als het ware een automatisme geworden voor je hond en een automatisme haal je er niet zomaar uit.

Ik vergelijk het altijd met fietsen.

Als je op een fiets stapt en je kunt met je voeten niet bij de grond ga je automatisch fietsen. Ik kan je dat ook niet meer afleren. Ik kan tegen je zeggen dat je niet mag fietsen. Ik kan je ervoor straffen. Ik kan je belonen als je even niet trapt. Maar je zult gaan trappen op den duur. Ik kan je dat niet afleren. Het is namelijk geautomatiseerd gedrag. Ik kan je echter wel leren dat je vanaf nu met je stuur op en neer moet gaan in plaats van te gaan trappen en dat je dan ook niet valt. Het zal best even duren voordat je dat onder de knie hebt maar ik kan dus voor het trappen wel ander gedrag in de plaats zetten.

Zo dus ook met probleemgedrag. De hond heeft het zichzelf aangeleerd en kan niet anders meer. Je moet er dus ander gedrag voor in de plaats gaan zetten.
Met deze contact training leer je ander gedrag in de plaats van het oude gedrag te zetten waardoor het oude gedrag zal uitdoven omdat het nieuwe gedrag veel meer oplevert.

Laat je naam en mailadres achter en vink op de lijst “contact training” aan.
Je krijgt meteen de link naar de contact training om je training direct te beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *